könyvajánló

Címkék

adukibab (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) akupunktúra (1) alga (2) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (3) almakompót (1) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (1) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (5) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (3) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (3) csíraleves (1) csírázott (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) dahl (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dió (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasirt (1) fasírt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (2) gyümölcsnyárs (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) hashajtó (1) házipatika (2) Hippokratész leves (1) hiziki (2) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) jin jang (5) joghurt (1) Jorge Bucay (2) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (2) karácsonyi menü (6) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kecsap (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (2) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) köles (10) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) könyv (4) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (2) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) makrobiotika (225) makrobiotika tanfolyam (22) makronauta (172) makro étrend (200) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) meghűlés (1) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (6) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgómag (1) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (1) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) okara (4) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (3) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) rebarbara (2) recept (3) répa (1) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) savanyítás (2) savanyú káposzta (2) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) sóskaleves (1) soványság (1) spenót (2) spiritualitás (2) Stahl Judit (1) stangli (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (4) sütőtökleves (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (2) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (1) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) túrógombóc (1) tűz (1) uborka (4) uborkaleves (1) ufóvér (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (1) wakame (4) waldorf (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: "Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de figyelemreméltó színharmóniával is megajándékozza az emb... (2014.11.23. 20:33) Almás-gesztenyés vöröskáposzta
  • Makronauta: Ma délelőtt beraktunk 35 kg káposztát cseréphordóba, illetve egy nagy fazékba. És jutott, maradt a... (2014.11.13. 13:37) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: "Ez nálunk is kedvenc, én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítem és kis vízzel megspriccelve maj... (2014.11.06. 16:01) Stangli
  • Makronauta: Ma a Bio ábécében egy fiatal hölgy állt előttem a pénztárnál és mit látnak szemeim, éppen az én kö... (2014.10.29. 17:11) Kis élménybeszámoló a könyvbemutatóról
  • Makronauta: Újságolta egyik kedves ismerősöm, mekkora sikere volt a sült szilvának az elmúlt hétvégén. Aztán e... (2014.10.10. 13:23) Sült szilva

Blogajánló

Almalé

almale_kicsi.jpgA boltban kapható almalé legtöbbje nem natúr, túlcukrozott. Ha egyszer megkóstoltuk a saját készítésű almalevet, sose fogunk mást kívánni. Ez nem nyersen mixelt fajta, hanem a kompót leve. Kíméli a gyomrot, betegek is fogyaszthatják.

Elkészítése: Megmosunk két almát, nyolcadokra vágjuk és egy lábosban egy liter vízben egy csipet sóval feltesszük főni. Az almákat nem kell meghámozni. Kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A főtt almát elfogyasztjuk desszertként, köretként, a levet pedig megisszuk. Langyosan finom.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Étrend-trend 2015-re

Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem.

Részletek egy cikkből

A teljes cikk: http://seattletimes.com/html/health/2025403927_plantbaseddietxml.html

Csak jót teszünk magunkkal, ha több teljes értékű növényi táplálékot fogyasztunk: zöldséget, gyümölcsöt, teljes szemű gabonát, és az ebből készült termékeket, babféléket, hüvelyeseket, diókat, olajos magvakat, konyhafüveket és fűszereket. A növényi alapú táplálkozáson élőknek kedvezőbb a koleszterinszintjük, alacsonyabb a vérnyomásuk és kevésbé hajlamosak gyulladásos megbetegedésekre – ezekkel együtt alacsonyabb lesz a testsúlyuk. Nem csoda, hogy ebben az esetben kisebb a rizikója a krónikus megbetegedéseknek és nagyobb az esélye a hosszabb, egészségesebb életnek.

Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem. A növényi alapú táplálkozásnak sok formája lehetséges, a vegántól a vegetáriánuson át a flexitáriánig (elsősorban vegetáriánus, alkalmanként fogyaszt húst) és a mindenevőig. A közös ismertetőjegy az, hogy étkezésük fókuszpontjába a növényeket helyezik. Ha állati eredetű táplálékot is választunk (hús, baromfi, hal, tojás, tej és tejtermék), akkor ezek kis, kiegészítő szerepet játszanak.

Kezdhetünk egy hústalan hétfővel, és ehetünk teljesen vegetáriánusan a hét egyik napján, ezenkívül a héten többször ehetünk még vegetáriánus fogásokat. Egy másik stratégia: hogy a húsféléket csupán „fűszerként” fogyasztjuk – ahogy a világon sok kultúrában teszik. Egy egész család adagját kiegészíthetjük például egy adag hússal, úgy mint pörkölttel, húsos tészta ételekkel. Próbáljunk meg eltérni a húsközpontú étkezési stílustól! Válasszunk sokféle zöldségben gazdag fogást, mint például nyers saláta előételek,  zöldségpörköltek, teljes szemű gabonaételek. A lencse- és babételek fogyasztása is ajánlatos (mondjuk chilis, pörköltös formában) készítsük el például a kedvenc lasagne-nk, spagettink vagy tacosunk húsmentes változatát.

Kommentek

Chilis sütőtökleves*

_MG_3538_kicsi.jpgÉljen a sütőtök minden variációban!

Hozzávalók: 2 csokor újhagyma, 2 friss piros chilipaprika, ½ dl olaj, só, két csésze kockára vágott sütőtök a héjával együtt, egy 10 centis darab wakame alga,10 dkg juhtúró.
A tálaláshoz: 8 dkg natúr tökmag, 4 evőkanál hidegen sajtolt, tökmagolaj, szójaszósz.

Elkészítése: A sütőtök kockákat kuktafazékban főzzük az algával együtt úgy, hogy ellepje a víz. Amikor a nyomás felmegy, takaréklángon még 20 percig főzzük. Ha kicsit kihűlt, botmixerrel pürésítjük. Közben elkészítjük a zöldséges alapot: az újhagyma fehér részét apróra vágjuk, a chilipaprikát kimagozzuk, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát lefedve, néha megkeverve, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az olajon egy 3 literes fazékban 5 perc alatt. Sózzuk, és ha kell, öntünk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy ne égjen oda. Ezalatt a tálaláshoz a tökmagot mérsékelt lángon kevergetve 3 perc alatt megpirítjuk egy közepes méretű serpenyőben. Vigyázzunk, mert pattog! Miután megpirult, átszórjuk egy tálkába, és félretesszük kihűlni. A megpuhult újhagymához hozzákeverjük a chilit és a sütőtökpürét, majd mérsékelt tűzön kb. 3 percig együtt főzzük vele. Az egészet még egyszer összepürésítjük. Közben a kihűlt tökmagot durvára vágjuk.
Tálaláskor a levest megcsorgatjuk adagonként 1-1 evő-kanál tökmagolajjal és megszórjuk 1-1 marék pirított tökmaggal. 4 adag lesz belőle.

*Stahl Judit legújabb, Gyors konyha című szakácskönyvében lévő receptje ihletett meg, egy kis módosítással elkészítettük és lefotóztuk. Az eredeti receptben 4 db 19 dkg-os natúr sütőtökpüré (bébiétel) van, így az ígéret szerint 20 perc alatt elkészül. Mi nyers tököt főztünk hozzá egy darab wakame algával. A variáció még annyi, hogy nem tettünk bele bio leveskockát, és fetát sem, hanem tálaláskor, ízlés szerint juhtúrót morzsoltunk bele és szójaszósszal ízesítettük. A pirított tökmag jöhet, mi sokszor szórunk bármilyen leves tetejére, mert nagyon finom. A chilipaprikától kellemesen csípős lesz az íze, ha gyerekeknek főzzük, kihagyjuk ezt a hozzávalót.

Kommentek

Hízásra hajlamos?*

„Ahogy megkezdődik az iskola, a kisfiam (9 éves) elkezd betegeskedni. Nyűgös, az orra el van dugulva, a széklettel is probléma van. – írja egy anyuka. Ezenkívül itthon ül, ahelyett, hogy menne játszani, sportolni az osztálytársaival. Az utóbbi időben a kelleténél többet hízott.”

A hízékonyságot és az étkezési szokásokat szüleinktől örököljük, de az életmód mintáit is a családban kapjuk. Ezen sokat alakíthat a tudatos szülő.     A gyermekkori elhízás oka lehet egy sor betegségnek, például a zsírlerakódás és a rossz minőségű táplálék következtében sokszor már 2–3 éves gyerekeknél érelmeszesedési tüneteket lehet észlelni. Ennek okai elsősorban az egészségtelen ételek, a túlevés, emellett pedig a kevés mozgás. Az ipari civilizációk emberét szokták jóllakott éhezőnek is nevezni, ugyanis üres kalóriákat fogyaszt, de nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat. Ha a gyerek szeme, füle, orra a normálisnál több váladékot termel, szelek gyötrik, szorulásos, elsősorban a táplálék minőségére és mennyiségére gyanakodhatunk. A túletetett gyermekek hamar megbetegszenek, és a megszokott ételadagokat felnőtt korban már nehéz csökkenteni. A szénhidrátokkal telített (cukros, fehér lisztes) készítmények és pasztörizált tej helyett inkább az évszakhoz tartozó gyümölcsök és aszalt gyümölcsök fogyasztását javaslom. Az olajos magvakban levő B vitaminok serkentik az agyműködést.

Az intellektuális túlterhelés, de az agyonmanipulált (finomított, tartósított, színezett) táplálékok úgyszintén túlingerlik a szervezetet, és persze a túlzott zsír-, fehérje- és cukorfogyasztás is. Mindez összefügg a viselkedési devianciák kialakulásával, mert a bomlástermékek károsítják az idegrendszert. A nagy mennyiségű tojás, tej, tejszín, vaj, sajt, és a hús fogyasztása is kedvezőtlen, a bennük lévő állati zsiradék miatt. Ajánljuk gyakori fogyasztásra a zöld levelű zöldségeket, nyersen, salátának vagy főzeléknek, ezek májtisztítók, és segítik a bélműködést. Gyakran adjunk a gyerekeknek friss csírákat is, - ezek anyagcsere folyamatokat serkentő biokatalizátorok. A teljes szemű gabonaételeket is ajánlom, ezeket egészben főzzük vagy lisztjéből, pelyhéből készítsünk kását, süteményt, fasírtot - a bennük található összetett szénhidrát egyenletes erőnlétet biztosít, a vércukorszintet is egyenletes szinten tartja. Ezzel szemben megfigyelhetjük, hogy a burgonyaételek elálmosítanak. Az anyuka azt írja, hogy iskolaidőben erősödnek a panaszok. Ennek pszichés hátterét is érdemes lenne feltérképezni.

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*ismét egy olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Csicseri saláta

A csicseriborsót ritkábban főzzük, mint a babot vagy a zöldborsót, pedig megérdemelne több figyelmet, nemcsak azért, mert az óvodások olyan előszeretettel éneklik a „csicseriborsó, bab, lencse” kezdetű dalocskát. Rengeteg energiát tartalmaz, folsav és vitaminok tárháza, emellett nagyon ízletes.

csicserisaláta_1.jpgHozzávalók 6 személyre: 250 gramm csicseriborsót éjszakán át beáztatunk. 4 evőkanál gyömbér dresszing, 1 kis fej hagyma finomra vágva, 1 piros színű paprika kimagozva és kockákra vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem.

Elkészítése: Lecsöpögtetjük a beáztatott csicserit, egy fazékba helyezzük és hideg vizet öntünk rá. Amikor felforrt, 1,5-2 órát főzzük takaréklángon, amíg meg nem puhul. A főzés vége felé egy kicsit ( 1 csipet) megsózzuk. Ezután leszűrjük és egy tálba tesszük. Ráöntjük a dresszinget és még amíg meleg, alaposan elkeverjük, így hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és tálaljuk.

A gyömbéres öntet: 175 ml napraforgóolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2,5 cm-es darabka gyömbér meghámozva, finomra reszelve, só, bors ízlés szerint. Az összetevőket egy jól zárható üvegbe tesszük, összerázzuk. Frissen felhasználva a legjobb, de hűtőszekrényben néhány napig eláll.

Kommentek

Prosztatapanaszok*

„A család férfitagjai között gyakori a prosztata megnagyobbodás. A hajlamot én is örököltem, sokszor szenvedek gyakori vizelési ingertől, ami alhasi teltségérzéssel, szédüléssel jár. A patikában kapható cseppek és tökmagolaj kapszula ideig óráig enyhít a panaszaimon, de főleg, ha sokat ülök és csak hideget tudok ebédelni, ezek felerősödnek.”

Tisztelt Uram!

Életmódváltással sokat segíthet magán. A kismedence zárt terében lévő szervek keringése, férfiaknál, nőknél egyaránt pangásra hajlamos, anyagcseréje lelassul, mozgásszegény életmód következtében különösen. Megfelelő jógagyakorlatok, hasi légzőgyakorlatok például jól karban tudják tartani a mélyen fekvő prosztatát is. Javaslom, először tapasztalt jógaoktató tanácsát kérje, aki a személyre szabott gyakorlatokat beállítja. A talpmasszázs is jót tesz. Ami a táplálkozást illeti, a péksütemények, a fehér lisztes, cukros kelt tészták, a tej és a tejtermék nyákosít, hurutosít, ezért például sajtos, túrós ételeket váltsa fel a zöldség minden formában: levesek, főzelékek, saláták. Kerülje a feldolgozott, tartósított ételeket, ezenkívül a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot, mert ez utóbbiak a prosztataduzzanatot elősegítik. A prosztata a vese energiaköréhez tartozik, így a vesét kell erősíteni, elsősorban a szervezet sav-lúg egyensúlyának helyreállításával. Kerülni kell a sok húst és a sót, de az alkoholt, feketekávét, és feketeteát is. Ajánlott, támogató élelmiszerek: a tengeri só, algák, halak, bab, miszó, tamari szójaszósz, adukibab, fekete szójabab, hajdina, barnarizs, árpa, és a köles. A zöldségek közül: zeller, cékla, nagylevelű zöldségek, zöldbab, zöldborsó, saláta, káposzták, tökök, répák, spárga. Fontos a földdel való szilárd kapcsolat, kertészkedés, kirándulás, séta, emellett a pihenés is. Ügyeljen a helyes öltözködésre, viseljen pamut, gyapjú ruhát, meghűléstől óvja a derekát. A hagyományos gyógyteákon kívül az adukibab és főzetének leve sokat könnyít a prosztatapanaszokon. Ennek elkészítése: ½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk. A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. (Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.) A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi. Az adukibab és teája is veseerősítő, vizeletképző, könnyíti a székletürítést, görcsoldó - nőknek is ajánlott a fogyasztása, tehát a család minden tagjának javára válik. Ezenkívül számos gyógynövény jó hatással van a problémájára, például a patikában kapható medveszőlőtea.

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Zabos zöldségleves

zaboszöldségleves_kicsi.jpgMég mindig és már megint zab! A főtt zab kitűnő levesbetét. Ezen kívül melegít és kíméli az emésztőszerveket. Nyáron, amikor a zabos lecsóról volt szó, említettük, hogy köreten kívül édesség és levesbetét is lehet belőle.

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 fej hagyma, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, fél csésze apróra vágott zeller, ½ kávéskanál majoránna, ízlés szerint só, bors, pirospaprika.

Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk és egy fazékban az olajon aranybarnára pároljuk. Hozzátesszük a fűszereket, majd az apróra vágott zöldségeket, és néhány percig lassú tűzön együtt pároljuk, majd 2 liter vízzel együtt felfőzzük. Amikor készen van, tálaljuk és mindegyik tányérba beleteszünk egy-két kanál főtt zabot.

A zab főzése: Megmostuk a fél kg zabot, éjszakán át beáztattuk, másnap kuktafazékba tettük kétszeres mennyiségű vízzel, a forrástól számítva egy óráig takaréklángon főtt. Ebből a mennyiségből még marad másnapra is, köretnek, édességnek kiváló!

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Sovány az unokám?*

Egy hölgy azt írja, hogy a lánya szülés után, szoptatás alatt meghízott, és a gyerek fél éves volt, amikor elkezdett fogyókúrázni. Hat hónap elteltével 13 kilóval lett karcsúbb, de további kilókat szeretne még leadni. A kúra módszere semmi különös, egyszerűen sokkal kevesebbet evett. A gyerekorvos a rutinvizsgálaton megállapította, hogy a kisbaba sovány, ezért további kivizsgálást javasolt. „Szerintem a gyerek nem sovány, inkább csinos. Eszik rendesen, és jókedvű, mozgékony. Vagy lehetséges, hogy a lányom fogyókúrázása miatt nem hízik, mivel még mindig szoptat, és a teje nem eléggé tápláló?” - kérdezi az aggódó nagymama.

Kedves Asszonyom!

Szoptatás idején nem célszerű fogyókúrázni és nem jó semmiféle diétát kezdeni, például ebben az időszakban áttérni a vegetáriánus étkezésre, mert a felszabaduló méreganyagok az anyatejen keresztül a babára is hatnak, a fogyókúrával járó lehangoltság, fáradtság is lehet, hogy meglátszik a gyereken. A fogyókúrázó mama a tején keresztül fogyókúráztatja a gyereket is, bár erre nem szoktunk gondolni. Ha jól számolom, a gyerek már egyéves, és ilyenkor a szoptatás úgysem számottevő a táplálásban, csak a közelség, az intimitás kifejezése, egyre inkább a melléetetésből kapja a fizikai táplálékot a kisgyerek. Ahogy egyre több foga lesz, rágcsáljon zöldséget, gyümölcsöt, teljesőrlésű lisztből sütött péksüteményt, kekszet, és egyen főzelékféléket. Nagyon fontos az étkezések ritmusának a betartása és hogy rágjon sokat, mert ez a helyes emésztéshez hozzá tartozik. Ha az étkezés nyugodt hangulatban történik és örömmel tölti el a gyereket, a tápanyagok hasznosulnak. Nem baj, ha „soványabb” mint a megszokott „ideális” hurkás combú, gödrös arcú babák, attól még lehet kiegyensúlyozott és korának megfelelően fejlett kisgyerek. Ha mindenképpen ki akarják vizsgáltatni, tegyék meg, de ne aggódjanak, több, mint valószínű, hogy semmi baja sincs.

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Vöröskáposzta, alma saláta

Nem is gondolnánk, hogy az alma milyen jól illik a vöröskáposztához! Friss vitamindús fogás, bármikor fogyasztható, önmagában is.

vöröskáposztasaláta almával.jpgHozzávalók 8 személyre:
350 gramm vöröskáposzta, 1 kis póréhagyma, 6 evőkanál Vinaigrette dresszing, 3 alma, negyedelve, kimagozva.

Elkészítése:
A káposztát finomra gyaluljuk és ugyanígy a póréhagymát is. Salátástálba tesszük, az öntettel jól elkeverjük. Egy órán át állni hagyjuk. Az almát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a többi zöldséghez és tálalás előtt még egyszer alaposan elkeverjük az egészet.

Vinaigrette öntet

Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors

A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.

Kommentek

Kedves Olvasó!*

“Ha még lesz emberi arcuk, akkor csókolom őket!”

Nem tudom miért, de már hetek óta ez a Nagy László mondat jár a fejemben. Egyszer, egy tévéinterjú végén üzente az utána következő generációknak.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, advent van, a várakozás időszaka, amikor hidegben, sötétségben a Fényre várunk. És várjuk a Megváltó születésének ünnepét. Hétköznapi sürgés-forgásaink közepette nehéz kapcsolódnunk a magasztos, nagy horderejű dimenziókhoz. Csak ünnepeken, amikor együtt vagyunk, vagy az olyan kivételes pillanatokban, amikor “magunk vagyunk”, akkor nyílik meg egy szélesebb barázda, melyben rálátásunk lesz az élet dolgaira. Ilyenkor képesek vagyunk kapcsolódni a nálunknál hatalmasabbhoz.

Legtöbbször azt se tudjuk, kik vagyunk, miért vagyunk, honnan jövünk és hová megyünk, mert ha fel is merülnek, elhessegetjük ezeket a kérdéseket. Marad az aktuális sürgés, forgás. Okosak vagyunk és érzékenyek. Otthonosak a matériában. Mérhető az intelligencia hányadosunk, az IQ-nk... Kikutattuk már az anyagi világ minden porcikáját – de tudjuk azt is, hogy jól létünket nem csak a fizika befolyásolja.

Hatvan évvel ezelőtt bolondnak nézték volna azt az orvost, aki egy gyomorfekély okaként a stresszt nevezi meg. Ma már egyáltalán nem csodálkozunk. Azt is tudjuk, hogy a magas IQ-val büszkélkedő ember nem feltétlenül boldog, újabban az érzelmeket mérő EQ-t (emocionális mutató) is figyelembe kell vennünk, sőt egyre több publikáció jelenik meg a SQ-ról, a spirituális intelligenciáról. Ha felismerjük szellemi kötődésünket, (azokban az egyszerű, kegyes, religiózus pillanatokban) sikerül kapcsolódnunk a magasabb intelligenciához...

Hát, Kedves Olvasó, mit is üzenhetnék én most, az évezredek hullámverésében, a fény növekedése előtti időszakból, a pezsgőspalack pukkanásától még innen, embertársaimnak? Valami olyasmit, mint Nagy László: Ha még lesz emberi arcuk, akkor csókolom őket!

*Szepesi Dóra cikke megjelent az Ideál Magazin 2000 decemberi számában

Kommentek

Lencseleves

lencsecsíraleves.jpgSzilveszterre szépek leszünk! A lencse boldogságot, szépséget, gazdagságot hoz – tartja a mondás. De nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert a babnál könnyebben emészthető, emellett sok energiát, folsavat és vitaminokat tartalmaz.

Hozzávalók 4 személyre:
fél csésze lencse, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 fej hagyma, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, ½ kávéskanál kakukkfű, 1 babérlevél, ízlés szerint só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A lencsét előző este válogassuk át és áztassuk be. Másnap leöblítjük és új vízben kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára. A hagymát apró kockákra vágjuk és egy fazékban az olajon aranybarnára pároljuk. Ehhez jönnek a fűszerek, majd az apróra vágott zöldségek, amiket néhány percig lassú tűzön együtt párolgatunk. A főtt lencsével és 2 liter vízzel együtt felfőzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.

Kommentek

Kályha, tűz

tuz.jpgMinden kedves Olvasónknak boldog karácsonyt kívánunk!

"Jaj a Tüzet ne hagyjátok kihalni,

Az Élet szent okokból élni akar. "

Ady

Minden ünnep, különösen a karácsony, valamiképpen a külső és a belső tűz kapcsolódásának az ideje.

Valaki azt mondta nekem nemrégen, hogy mesét mondani, beszélgetni, olvasgatni kályha mellett lehet igazán, olyan tűzhely mellett, amiben igazi tűz ég. Az étel is finomabb, ha igazi tűzön főtt.

Van benne valami! Persze akár valódi, akár nem, akár csak jelképes ez a tűz, mindannyian sejtjük, hogy miről van szó.

Kedvenc idézetemhez találtam ezt a képet. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Ennek a levesnek olyan különleges, ünnepi színe lett, hogy úgy gondoltam, akár karácsonyi leves is lehet. Megadja az ünnep hangulatát, illik az év legsötétebb éjszakájához. Véletlenül, meglepetésszerűen alakult így, bár gondolhattam volna, hogy a lila káposzta megfesti a levest. Egyszer nem volt itthon fehérkáposzta, amitől igazán jó a miszóleves, csak egy kis darab lilakáposzta, így hát ezt tettem bele a levesbe. És láss csodát: a leves olyan lett, amint az a képen látható. Az a néhány szem mungóbabcsíra meg már az új élet születését jelképezi. A tetejébe egy kivirágzott metélőhagyma került.

lilakapmiszoleves1.jpgHozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 2–2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darabka lilakáposzta, (ezekből felaprítva, személyenként kb. 1 csészényi), miszó, apróra vágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma, 2 cm wakame alga.

Elkészítése:
A zöldségeket ferdén karikára vágjuk, az algával együtt 2 liter vízben megfőzzük, de nem nagyon puhára, legyen fog alá való. Mindenkinek ízlése, szükségletei szerint külön miszóval ízesítjük, a miszóval együtt már nem főzzük. A férfiaknak 1, a nőknek 1/2, az időseknek 1/2 mokkáskanálnyi, a gyerekeknek egy borsószemnyi mennyiséget oldunk fel a tányérjában. Ha a teljes mennyiséget ízesítjük egyszerre, akkor kb. 1 evőkanálnyi miszót oldjunk fel benne. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel, csírákkal vagy metélőhagymával díszítjük.

Hogy mi legyen a többi fogás? Válogathattok a blogról: van itt például árpával töltött káposzta, köleses lasagne, gabonafasírt, és gesztenyés lilakáposzta. Desszertnek pedig sült alma, sütőtöktorta, török édesség, sült gesztenye karobkrémmel – hogy csak néhányat említsünk. Jó étvágyat!

Kommentek

Lelke ajtaja mindig nyitva*

Elsa Valle énekesnő, kiváló zenész-előadóművész, az egyik leghíresebb kubai zenészdinasztia sarja. Született muzikalitása természetes, sokszínű előadói tehetséggel párosul a hagyományos kubai zenei műfajokban és a jazzben is. Dalszövegeit spanyolul írja, ám most könyve jelent meg, magyarul. A címe: Nyitott ajtók.

Lelkem ajtaja mindig nyitva áll és mindenkit beengedek, aki arra jár. – idézem a könyvből, amelynek előszavában azt írja, annak örülne, ha az olvasók merítenének a gondolataiból. Az őt befogadó ország lakóinak szeretne segítő kezet nyújtani, vallja, megérdemelnek egy reményszimfóniát. Elsa ugyanis évek óta Magyarországon él. Férje Winand Gábor zenész, énekes, a színpadon és a magánéletben is társak. Fényképek és kották is kerültek a kötetbe, amely különös, egyedi, meghatározhatatlan műfajú. Mesél életrajzhoz kötődő történeteket, megfogalmaz gondolatokat, tanácsokat ad, elsősorban azonban azt hiszem, segítő könyv: élni segít. Milyen Elsa írói stílusa? Olyan, mint a zenéje, a hangja, az éneklése: finom és sodró, örömteli és elmélyült, költői és hétköznapi, spirituális és szertartásszerű. Minden sorából sugárzik szeretetreméltó lénye. Elragadó személyisége sajátos meséléssel nyilvánul meg, a témái pedig: második hazája, Magyarország, az emigráció keserű és tanulságos tapasztalatai, meggyökerezés az új körülmények között, művészetének fejlődése, tehát mindaz, amit személyiségébe élményeiből beépíthetett. Rajongói kíváncsiak arra is, hogyan ismerkedett meg férjével. Nos, ezt is leírja, nem különben varázslatos esküvőjüket a kubai tengerparton! Szeretettel emlegeti szüleit, testvéreit, iskoláját. Mesél gyökereiről, és óriási életörömmel, humorral ír a jelenről, amelybe a zenésztársak, a rajongók, a tanítványok és az utazások is beletartoznak.

A hangom” című fejezetben felidézi a látomásszerű élményt, ahogyan Oshun, a folyó istennője megszólította és megáldotta. Hangod fényesen csillog majd, mint az ékszereim, édes lesz, mint a víz, amely bennem csordogál. Egy dolgot azonban soha ne feledj: mindig őrizd meg magadban az egyszerűséget, a jóságot és a becsületességet hűséges követőiddel és az emberiség többi tagjával szemben, különben kiszáradnak a folyók, kialszik a fény az utadon. Sok elragadó mozzanat közül különösen egy kép emlékezetes még a számomra. Kislánykorában biciklizni tanult, és megkérte a szüleit, tereljék félre az útból a kiscsirkéket, a galambokat, pillangókat és mindent, ami akadályozhatja a magabiztos pedálozásban. Azt hiszem Elsa életútjára jellemző ennek a kis történetnek az üzenete, hiszen életének alkotó elemei a küzdelem, a szépség és az öröm. Aki vele találkozik – személyesen, zenéjén vagy a könyvén keresztül -, mindenképp részesül életöröméből.

*Szepesi Dóra cikke megjelent a Könyvhét 2014. decemberi számában

Kommentek

Datolya, narancs, mandulával

datolyanarancs.jpgA karácsonyvárás egyik szépsége, hogy ilyenkor csupa különleges gyümölcs is kerül az asztalra. Ezt a gyümölcssalátát a Cointreau teszi pikánssá, gyerekeknek enélkül adjuk, egy kis narancslével dúsítva.

Hozzávalók 4 személyre:
4 narancs, 175 gramm datolya felezve, kimagozva, 2 evőkanál Cointreau, 15 gramm pirított mandulapehely.

Elkészítése:
A narancsot hámozzuk meg, távolítsuk el a fehér részeket is, majd szedjük cikkeire egy tál fölött, hogy a lecsorgó levet is fel tudjuk használni. Tegyük hozzá a datolyát és öntsük le a Cointreauval, keverjük meg. Tálaláskor szórjuk meg a mandulával.

Kommentek

Ahogyan a diabétesz cukorbetegség, miért ne nevezhetnénk a koleszterinszint emelkedését, a hiperkoleszterinémiát zsírbetegségnek, a koleszterint pedig vérzsírnak?

A zsírbetegség a lakosság 15-20 százalékát érinti és nagyon sok betegség – köztük a szív- és érrendszeri elváltozások – szülőanyja. A halálozási statisztikákban a vér zsírszintje az első kockázati tényezőként szerepel, és elmondhatjuk, hogy e betegség jelentősége legalább akkora, mint a cukorbetegségé. A vérben ugyan nemcsak a koleszterin az egyedüli zsiradék, de az a legfontosabb. Talán kevesen tudják, hogy a vérzsírszintünk jó és rossz koleszterinből – két alapvető koleszterinértékből – tevődik össze. A rossz az LDL-koleszterin, amely az érelmeszesedés kialakulásáért felelős, a jó pedig a HDL-koleszterin, ez bontja le a másikat és felelős az érelmeszesedés megakadályozásáért. A szűrővizsgálatokon az összvérzsírszintet mérik, és ha például 6 a koleszterinszint, az állhat 4 jóból és 2 rosszból, de lehet 5 rossz és 1 jó is. Az előbbi jó eredmény, az utóbbi rossz. Tehát a mérésen belül tudni kell legalább a HDL-koleszterin arányát.

A zsírbetegség nem fáj

Ha fájna, sokkal könnyebben tudnának ellene tenni. Külső jelei azonban vannak, és ez az elhízás. Hogyan áll a helyzet a fogyókúrával? A fogyókúra nem elsősorban tabletta, sokkal inkább diéta és legelsősorban motiváció kérdése. A hölgyeket a hiúság, a férfiakat inkább a betegségek késztetik arra, hogy orvosi tanácsokat, kezelést kérjenek. Ha valaki jól motivált, tabletta nélkül is fogy, és az akupunktúra is úgy fogyaszt, ha mellette diétázunk.

A szakirodalmat tekintve kiderül, hogy az anyagcsere-betegségek terén húszéves a lemaradásunk. A táplálkozás és a civilizációs betegségek szerint a ’70-es években az amerikai, a német és a magyar ember között nem volt lényeges különbség. Ugyanúgy sok cukrot és zsírt fogyasztottunk. Aztán az amerikaiak, talán a jó propagandának és hipochondriájuknak köszönhetően, komolyabban kezdtek foglalkozni az étrendjükkel: olajjal helyettesítették az állati zsiradékot, csökkentették az édességfogyasztást, vajhegyek maradtak rájuk – ugyanis a tejben lévő zsiradék telítettzsírsav-tartalmánál fogva még talán a sertészsírnál is veszedelmesebb.

A zsírbetegség kezelése nehezebb, mint a cukorbetegségé, ott szinte csak az édességet kell kerülni, a zsírbetegségnél viszont minden ételben jelen lévő zsírra ügyelni kell. Kerüljük a velőt, a tojást, a belsőségeket, a szalámiféleségeket és a vajat.

A zabról

• a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer

• serkenti a pajzsmirigy működését, erősíti az idegeket

• kedvezően befolyásolja az alacsony vérnyomást

• alultápláltak, tuberkulózisos betegek diétájához is ajánlott

• a gyomor és a bél nyálkahártyáját nyugtatja (ilyenkor töretté őrölt zabszemekből főzött kását együnk)

• depresszió, klimaxos tünetek, drogmegvonásos tünetek kezelésére

• a dohányzásról való leszokáshoz

• a zab egyszerű táplálékként is hasznos. Főleg téli eledel, melegítő hatású

Egy két napig áztatott zabot sós vízben, fűszerekkel megfőzzük, köretnek fogyasztjuk. A levét, az értékes zabnyákot is felhasználjuk, levesekhez, mártásokhoz. A zabot levesként vagy zöldséggel, hüvelyessel összekeverve, olajban kisütve, fasírtként is fogyaszthatjuk.

• pelyhesítve a müzli fontos alkatrésze

• a zabkorpa segít a koleszterinszint rendezésében.

A rost söprűként működik

Már a nyolcvanas évek elején olvashattunk arról, hogy a rostok, korpafélék képesek csökkenteni a koleszterinszintet, és hogy azokban a civilizált országokban, ahol ritkábban fogyasztanak növényi rostot, gyakrabban fordul elő a vastagbélrák vagy a vastagbél tasakodással, gyulladással járó megbetegedése, valamint a kínos székrekedés. Viszont például az afrikai benszülötteknél, ahol a kívánt napi 35-40 gramm rostnál is több kerül az ember szervezetébe, ilyen betegségekkel gyakorlatilag nem is találkoznak, hiszen a rengeteg rost mint a seprű, kisöpri a beleket. A rostvizsgálatok során rájöttek, hogy a gabonafélék nem egyformán hatnak a vér koleszterinszintjére, például a búzakorpa nem túlzöttan csökkenti. Mégis jó, mert “megduzzasztja” a székeltet, másrészt bizonyos tápanyagokat rosttartalmánál fogva képes “becsomagolni”, és elősegíteni az epesavak kiürítését is. Az epesavak eltávozásával kevesebb olyan anyag marad, amelyből koleszterin tud képzdőni – így gátolja az elhízási folyamatot. A búzakorpával a megemésztett tápanyag tranzitideje a bélben lerövidül, gyorsabb a perisztltika, naponta 1-2-szer lesz tőle széklet. A korpatabletta és a pelyhesített korpakészítmény székrekedésben, bélbetegségben ajánlott.

A zabkorpának jelentős a koleszterinszint-csökkentő hatása. Az okokat vizsgálva kiderült, hogy minél durvább a zabból készült termék, annál nagyobb a hatása, és az egész azon áll vagy bukik, hogy mennyire vízoldékonyak a rostok. A gabonában, zöldségekben lévő rostok koleszterinszint-csökkentő hatása egyenes arányban van a rostok vízoldékonyságával.

A vízoldékony rostok hatásosabbak!

A búzakorpa rosttartalma lényegesen nagyobb, mint a zabé, de kisebb a vízben oldható rost alkatrésze, ezért a koleszterinszint-csökkentő hatása elhanyagolható. Ezzel szemben a zabkorpának mintegy 4-szer annyi vízben oldható rostalapeleme van, tehát vérzsírszintcsökkentő hatása is nagyobb. A kettő között találjuk a zabpelyhet. Számokkal szemléltetve: a búzakorpa 42 százaléka rost, ebből 3,3 százaléka vízoldékony, 1/12-ed része csak! A zabpehely rosttartalma 14%, amelyből vízoldékony alkatrész 7,7 százalék, a fele tehát.

A zabkorpa 28 százaléka rost, ebből 14 százalék oldódik vízben. Ez is a fele. Először holland kutatók jöttek erre rá, majd az USA-ban végeztek további kísérleteket, s használták fel a gyógyításban. Fogyasztását valami pépessel elkeverve tehetjük kellemessé, vegyítsük például reszelt almával. Ebben van pektin, egy speciális vízben oldható rostféleség és praktikus, mert így tulajdonképpen kétféle rostot viszünk a szervezetbe. A zabkorpát keverhetjük müzlibe, süteménybe, fogyaszthatjuk tejjel, kefírrel vagy paradicsomlével. A hatásos zabkorpa-terápia adagja napi 50-100 gramm.

Zabos receptek

Zabtej

Hozzávalók: 3 evőkanál zabpehely, egy csipet tengerisó, 1 evőkanál méz, fél liter víz.

A zabpelyhet szárazra pirítjuk egy vastag falú lábosban, hozzáadjuk a forrásban lévő vizet, a sót. Mézzel ízesítjük, 5-10 percig főni hagyjuk. Elturmixoljuk.

Zabpehelykeksz

Hozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, ľ csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).

A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.

Zabpehelyliszt-galuska

Kiváló levesbetét!

Hozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.

A hozzávalókat galuskasűrűségüre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.

Zabszelet

Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só

10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

Zab-mogyoró tányérka

Hozzávalók: 20 dkg főtt zab, 5 dkg hajdinaliszt, 10 dkg őrölt mogyoró fél-fél kávéskanál só, őrölt szerecsendió, 2 evőkanál napraforgóolaj, 6 evőkanál ásványvíz.

A hozzávalókat összekeverjük és a tésztából kis tányérkákat formázunk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük vagy beolajozott tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 30 percig sütjük.

Müzli

Hozzávalók: ízlés szerinti keveréssel gabonapelyhek: 1-1 evőkanál zab-, árpa-, illetve búzapehely, 1-1 kávéskanál pirított olajos mag (lehet lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, vagy ezek keveréke), és az évszaknak megfelelő friss gyümölcs (vagy a belőle készült kompót, beáztatott aszalt gyümölcs.)

A gabonapehely a gyümölcslében kissé megpuhul, így fogyasszuk. Keverhetünk hozzá tejet vagy joghurtot, ez esetben ebben puhulnak a pelyhek fél órát. Ha szükséges, mézzel édesítsük. Amennyiben nehezen emészti valaki a nyers gabonapelyheket, rövid ideig főzhetjük is, és az olajos magvakat, gyümölcsöt azután keverjük hozzá.

Zabpehely kávéval

Hozzávalók: maláta vagy katáng, zabpehely, méz.

Megfőzzük a kávét, mézzel ízesítjük, zabpelyhet szórunk bele, kevés ideig állni hagyjuk. Ez így egy finom diétás reggeli.

*Szepesi Dóra cikke, megjelent az Ideál Magazinban 2001-ben.

Kommentek

Dedikálás karácsonyra

Ha szeretnél egy (két) személyre szóló dedikált példányt ajándékozni valakinek a Főzz évszakok szerint! című könyvemből, szívesen ajánlom és aláírom!

Helyszínek és időpontok:
December 8-a, 15-e, hétfő, 16.30-17.30-ig a MagNet Közösségi Ház Kávézó
(1062 Budapest, Andrássy út 98.)

December 10-e, 17-e, szerda, 14.30-15.30-ig az Alexandra Irodalmi Kávézó
(1075 Budapest, Károly krt. 3/c.)

A helyszíneken kapható a könyv, de ha esetleg hozol saját példányt ebből, vagy régebbi könyveimből, akkor kérlek, mutasd be a pénztárnál!

Ha az adott időpontok nem felelnek meg, írj levelet a makronauta@gmail.com címre.

Találkozzunk, beszélgessünk, szeretettel várlak!

Kommentek

Zabos lesz a Mikulás?

zabosedesseg_kicsi.jpgCsak nem?! Nem, nem úgy értettem! :) Édes falatok következnek:

A zabos lecsó receptjénél ígértem, még a nyáron, hogy a főtt zab további felhasználásáról lesz még szó. Igen, tehetjük bármilyen zöldséglevesbe levesbetétnek, aztán kiváló édességet készíthetünk belőle. Csak meg kell főzni, és egy tányérra halmozva lekvárral, aszalt gyümölcsökkel és kakaóval vagy karobbal vagy kókuszreszelékkel dúsítva máris tálalhatjuk.

A zab főzése: Megmostuk a fél kg zabot, éjszakán át beáztatjuk, másnap kuktafazékba tesszük kétszeres mennyiségű vízzel, a forrástól számítva egy óráig takaréklángon főzzük. Hajlamos a zab nyákot ereszteni és ez kifuthat, ügyeljünk rá főzés közben! Ebből a mennyiségből készíthetünk egy édes második fogást, és elrakhatunk a hűtőbe, 1-2 napig még friss marad, levesbetétnek, gabonaköretnek használhatjuk fel.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Mindig gondot csinálunk az ajándékozásból! Sokan a legegyszerűbb kis figyelmességnek is jobban örülnek, mint egy fölösleges, drága ajándéknak. Ahogy mi magunk is.

Nem kell feltétlenül nagyszabású ajándékkal kedveskedni. Készíthetünk mi magunk kicsi tetszetős csomagokat!  Jelszavunk a „saját készítésű”. Ilyen kis csomagocskát bármikor adhatunk osztálytársnak, tanárnak, barátnak, rokonnak, szomszédnak.

Most a „saját” sajátosságaira hívjuk fel a figyelmet: Egy üveg lekvár, saját sütésű teasütemény, szépen becsomagolva, vagy egy üveg saját bor, pálinka, egy zacskó pirospaprika vagy akár általunk gyűjtött csipkebogyó, szárított fűszernövény, vagy szárított virágok csokorban, szirmok, száraz levelek egy tálkában asztaldísznek, vagy illatpárnának...  Magunk készítette rajz, egyedi képeslap és még mi minden!

Ha nem gyűjtöttünk idén hozzávalókat, arra már nincs idő, de a piacon még mindig bevásárolhatunk (gesztenyét, csipkebogyót, mézet, méhviaszgyertyát, kecsketej szappant, egyebeket) és tervezhetjük a jövő évi gyűjtőtúrákat – így legalább háromszor örülhetünk: amikor szedjük a hozzávaló növényeket, amikor készítjük az ajándékot és amikor átadjuk.

Kommentek

Zeller és alma dióval

A Waldorfsaláta harmóniáját idézi ez a fogás. Tipikusan téli, vitamindús, nagyon egészséges: Az alma kellemes savanykás-édeskés íze kiemeli a dió ropogós, olajos telítettségét, mindez a zeller friss fanyarságával egészül ki.

zeller-alma-dió saláta.jpgHozzávalók 6-8 személyre:
3 db piros alma, negyedelve, kimagozva, 6 evőkanál citromos vinaigrette öntet, 1-2 szál szárzeller, 1 csokor vízitorma, 25 gramm sió gerezdekben

Elkészítése:
Az almákat szeleteljük, egy tálba rakjuk és az öntettel meglocsoljuk, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott zellert, a vízitormát és a diót. Még egyszer összekeverjük és tálaljuk.

Citromos vinaigrette öntet

Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors

A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.

Kommentek

Megújulás minden évszakban!

Minden évszakváltás jó alkalom arra, hogy étlapunk megújuljon, felfrissüljön. Vagy ha jó a régi is (miért ne volna?) akkor sem árt egy kicsit módosítani, áttekinteni, hogy személyre szabottan, milyen alapanyagokkal és főzési módszerekkel dobhatjuk fel konyhánkat és magunkat. Már egy ebéd után könnyűek, energikusak vagyunk, a következetes odafigyelés pedig életünk minden területére jó hatással lesz.

Havonta általában egy szombat vagy vasárnap 9-13 óráig, a Csicseri Kuckóban. Megbeszélés szerint más időpontban és helyszínen is.

Részvételi díj: 5000 Ft.

Program: Az alapanyagok bemutatása közben kitérünk a gyógyhatásokra, különböző főzési technikákat tanulunk, elkészítünk közösen egy háromfogásos ebédet, megebédelünk, megbeszéljük a recepteket. A résztvevők ezek alapján útmutatást kapnak a továbbiakra. A Főzz évszakok szerint! című könyvem tankönyvként használható.

Előadó és háziasszony: Szepesi Dóra

Jelentkezés: e-mail-ben: makronauta@gmail.com

Kommentek

Interjúm Stahl Judittal

Gyors konyha*

receptek 10, 20, 30, 45 perc alatt

Hat év után újra nagy szakácskönyvvel jelentkezik Stahl Judit. A népszerű televíziós műsorvezető hitvallását könyvei címében is jelzi: Enni jó!, Gyorsan, valami finomat!, Büntetlen örömök, és Végre otthon. Ezen kívül írt még a Gyors sorozatban hat kisebb szakácskönyvet, ám a legújabb kötetéhez az utóbbi évek kipróbált, rövid idő alatt elkészíthető receptjeiből válogatott.

- Tetszik a munkásságában, hogy mindig valami finom, ízletes ételről van szó, házias, ugyanakkor egzotikus is, nincs benne sok macera. A könyvben lesz olyan fejezet, amelyben az ételekhez maximum 5 alapanyag kell, lesznek olyan fogások, amelyek egyetlen edényben készülnek, meg olyanok is, amelyeket szinte nem kell főzni…

- Az elmúlt évek alatt jó sok olyasmit főztem otthon, amiről azt gondoltam, másoknak is segítség lehet. Idő közben a gyerekem óvodásból iskolás lett, és fontos volt, hogy minél gyorsabban el tudjam készíteni az ételeket. Amikor ehhez a szakácskönyvhöz válogattam a recepteket, arra gondoltam, azokat fogom beletenni, amelyek még valami pluszt is tudnak a gyorsaságon kívül. Például csupán öt hozzávalóból készülnek, hogy egyszerű legyen bevásárolni hozzájuk. Vagy egyetlen edényes kaják, mert akkor nemcsak maga a főzés rövid, hanem a mosogatás is utána. Az az igazság, hogy én gyűlölök mosogatni. Aztán szerepelnek benne főzés nélkül összehozható ételek, olaszos tészták, tartalmas levesek, különleges melegszendvicsek, házias tányérra valók és édességek is. Mindegyikre jellemző, hogy kevés munkával összeiparkodhatóak, még egy fáradt nap után sem bonyolult megfőzni őket.

- Olyan ínyencségeket is megoszt az olvasókkal, amelyekre utazásai során talált rá. Szerencsére kapható minden alapanyag itthon is.

- Számomra a szakácskönyvírásnál ez mindig is fő szempont volt. Ezért ebbe a könyvbe is csak olyan recept került bele, amihez mások szintén be tudtak vásárolni. Mindig fölkérek próbafőzőket az ország különböző pontjain, odaadom nekik a receptet, és nem mondok semmit, még azt se, hol vásároljanak be. Ezzel egyrészt ellenőrzöm, tényleg kaphatóak-e a hozzávalók, másrészt, hogy sikerül-e ugyanúgy megfőzniük az ételeket, ahogy nekem. Most négyen segítettek, köztük dolgozó, gyermekes anyukák, sőt egy háromgyerekes apuka is. Nagyon hálás vagyok nekik. Tudtommal más nem dolgozik így rajtam kívül. De engem meg tud ütni a guta, amikor egy szakácskönyvben találok valamit, amit nagy kedvem lenne elkészíteni, viszont nem kapom meg a hozzávalókat, vagy nincs precízen leírva, miként készítsem el, hány percig süssem, milyen hőmérsékletű sütőben.

- Egy idegen nyelvből fordított szakácskönyv receptje kapcsán egyszer meg is írta, mi az az „önemelkedő” liszt, mivel ilyen nincs nálunk…

- Igen, ez tényleg így történt. Kaptam egy levelet valakitől, aki egy gyönyörű, magyarra fordított szakácskönyvben látta, hogy „önemelkedő” liszt kell egy sütibe. Azt írtam neki, Angliában szokták használni a self-raising flour-t, ami olyan liszt, hogy eleve hozzá van keverve sütőpor és só. Magyarul viszont egy marhaság. Tehát ne keresse sehol, mert nincs, nem kapható, hanem használjon arányosan helyette finomlisztet, amihez lisztkilogrammonként 4 evőkanál sütőport és 2 teáskanál sót kever.

- A napokban forgatják a főzőműsora újabb részeit. Egy-egy ilyen napon megeszik, amit főz?

- Persze, igen. A kezdet kezdetétől, azaz tizenkét éve. Tudom, hogy sok főzőműsorban csak úgy csinálnak, mintha főznének, én viszont ki nem állhatom a konyhai kamuzást, mert képtelen vagyok jópofát vágni egy félig sült csirkéhez. Egy nap, mondjuk, felveszünk nyolc adást, vagyis nyolc különböző étel van, és ezeket meg szokta enni a stáb, meg hazaviszi.

- A Stahl magazinnak van egy egészség rovata, amelyben étkezési napló alapján dietetikus értékeli egy ismert ember napi étkezését. Ön egészségi szempontból mire figyel oda?

- Próbálok naponta minél több gyümölcsöt és zöldséget enni. Akár 8-10 különbözőfélét. Ez már rögtön reggel kezdetét veszi, mert általában egy házi gyümölcsturmix itallal indítok. Úgy három naponta különböző gyümölcsöket összedarálok, – például mélyhűtött erdei gyümölcsöket, banánt, kivit, ananászt –, és egy nagy tégelyben állnak, egy másik dobozban pedig a darált lenmagom tartom. Reggel átöntöm egy pohárba a gyümölcspürét, hozzákeverek egy kis lenmagot, belevegyítek joghurtot, és ezt megiszom. Hatóra, negyed hét körül, mielőtt a gyerekemet indítanám, nagyon éhes nem vagyok, viszont valamit ennem kell, mert miután elviszem az iskolába, utána szoktam futni. Ezért nekem bejön ez a reggeli, mert praktikus, gyors, de egészséges. Hétvégén viszont már messze nem vagyok ennyire fegyelmezett, arról nem is beszélve, hogy imádok süteményeket sütni.

- Az látszik, hogy odafigyel az egészséges étkezésre, hiszen nagyon csinos. Ez persze lehet genetikai adottság…

- Egyáltalán nem! Nálunk a családban mindenki gömbölyű. Viszont senki sem szokott velem január elsején fönt a Normafánál futni, se reggelente fekvőtámaszozni! Vagyis ironikusan megfogalmazva: nagyon sok munkám van abban, hogy ennyi éven át tartó főzés és kajálás után ne guruljak. De a genetikának semmi szerepe sincs benne.

Úgy tudom, a kislánya nem ette az iskolai ebédet, csomagolta neki az ételt.

- Az az első évben volt. Az iskolában per pillanat annyira jó a kaja! Ez nagyon érdekes, ugyanis aki most beszállítja az ebédet, csinált egy salátabárt, és úgy látszik, ennyi kellett ahhoz, hogy a gyerekeknek legyen kedvük zöldséget enni, mert ennek a játék részét imádják! Hogy ők odamehetnek, és többféle dologból válogathatnak. Egy ilyen egyszerű ötlettel rá lehetett venni a gyerekeket az egészséges kajálásra, hát én odavagyok ettől! Tényleg csak ennyi kell? Mennyibe kerülhet egy salátabár hűtőpultja? Biztos nem olcsó, de hosszú távon mennyire megéri, mert egészséges felnőttekké cseperednek, és nem orvostól orvosig járó, ellátásra szoruló páciensekké. Továbbá esélyes, hogy majd ők is így nevelik a saját gyerekeiket. Isteni, nem?

- De még mennyire! Nyilván a trendek is változnak, és egyre többen foglalkoznak ezzel. Önnél összekapcsolódik a divat a hagyománnyal. Érdekelne, mi a véleménye arról, hogy egymásnak teljesen ellentmondó étkezési rendszerek divatosak? Mit szól például a nyers konyhához?

- Nekem a józan ész elve a véleményem. Mert mint minden divatnak, úgy az étkezési trendeknek is van előnye és hátránya. A nyerskonyhának például az az előnye, hogy aki ennek megfelelően táplálkozik, az biztos, hogy jóval több zöldséget és gyümölcsöt fog enni, mint az átlag. Viszont hátránya, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található tápanyagok közül egyesek nem tudnak annyira hasznosulni a szervezetben, ha nyersen esszük, mintha megfőznénk. Például a paradicsomban található likopénról számos kutatás kimutatta, hogy a főzés után elfogyasztva több hasznosul belőle a szervezetben. Az, hogy az ember agya ekkorára tudott fejlődni, szemben az ősemberrel, abban a tűznek borzasztó nagy szerepe volt. Ha most magam elé képzelek egy nagy kazal spenótlevelet, mennyi ideig kellene rágni ahhoz, hogy elegendőt egyek belőle a napi életben maradáshoz? Erről nagyon okosan ír Michael Pollan a Cooked című könyvében. Szintén ő mondja, és teljesen igaza van, hogy a főzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az embernek jusson ideje másra, és ne kelljen egész nap gyűjtögetnie vagy vadásznia. Igen, nekem tetszik, ha valaki sok nyers zöldséget és gyümölcsöt eszik, de ha azt kérdezi, hogy helyesnek tartom-e, hogy valaki kizárólag csak nyers táplálkozást folytasson, az a válaszom, hogy nem, nem tartom helyesnek.

A másik véglet a paleolit táplálkozás.

- A paleolitnak is nagyon sok előnyét látom. Ráveszi az embereket arra, hogy minél több friss terményt egyenek, zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, olajos magvakat. Szuper! Bevallom, nem nagyon értem, miért nem szabad hüvelyest enni, mert szerintem a hüvelyesek fontos tápanyagcsoport, és el se tudom képzelni, mi lehet a baj egy ilyen jó növényi fehérjeforrással. De alapvetően tetszik. Nekem a túlzások nem tetszenek. De nemcsak a táplálkozásban, az élet egyéb területein sem. És megbocsát, még egy fontos dolog: a mozgás. Nehéz? Igen, nagyon nehéz, én tudom. Senkinek nincs kedve korán fölkelni és csinálni, iszonyú fárasztó. Ugyanakkor van egy mondás, ami nagyon jól kifejezi a mozgás szerepét az életünkben: „ha nem futsz, akkor jársz; ha nem jársz, akkor sétálsz; ha nem sétálsz, akkor ülsz; ha nem ülsz, akkor fekszel; és ha sokáig fekszel, akkor meghalsz.” Arra teremtettünk, akár tetszik, akár nem, hogy mozogjunk. Bár ha jobban belegondolunk, ez a mondás annyi mindenre igaz az életünkben: melózni, csinálni, kitartóan végigvinni valamit, és nem feladni, nos ez sose könnyű. Leállni, feladni, vagy lazsálni, és persze panaszkodni, mert sehova sem érünk el, azt mindig egyszerűbb.

- Térjünk vissza a gasztronómiához! Az Ön receptjei és tévéműsora közvetlen stílusukkal megszólítják a nézőt. Tudatos ez? Meg vannak komponálva, mint egy finom fogás?

- Enyhén szólva nincs megkomponálva semmi se a forgatásokon. Nekiállok, megfőzöm, és közben felvesszük. Ha jól sikerül, remek, de ha kevésbé, akkor se esem kétségbe, mert tényleg ilyen a konyhai munka: egyszer szebbre, ízesebbre sikerül egy étel, más alkalommal pedig nem annyira. Ez van. Minek játszanám el, hogy én vagyok a tökéletes háziasszony, ha egyszer nem vagyok az. Az első három évben a saját konyhámban forgattunk, aztán, amikor a lányom megszületett, lett egy stúdiónk, de ott is rendes konyha van. Bemegyünk, megcsináljuk, és ugyanaz a stáb dolgozik rajta a kezdet kezdetétől. Ez egy baráti csapat, talán ez jön át a felvételeken, és ettől közvetlen a műsor stílusa.

- Biztosan, és az is nagyon tetszik, hogy kis praktikákra is tanít közben, hogy példáulelőször a tojás fehérjét veri fel, majd a sárgáját…

-  Igen, mert akkor nem kell kétszer mosogatni. Mondtam, hogy gyűlölök mosogatni.

- Meg hogy a reszelt citromhéjat a vajjal kell elkeverni…

- Persze, mert a vaj egy zsiradékféle, és ebben jobban elvegyül a citrom aromás illóolaja, mint mondjuk a lisztben. De félreértés ne essék: szerintem a főzés nem agysebészet, és nem kell zseninek lenni hozzá, hogy valaki főzzön.

- Pontosan, erre is gondoltam: főzni mindenki tud, de legalábbis mindenkinek van véleménye, hiszen mindennap eszünk. Mit szól ehhez a rengeteg főzőbloghoz, műsorhoz?

- Nagyon örülök neki! Amikor 12 éve elkezdtem, egy darab blog sem volt, és senki nem értette, mit akarok ezzel a gasztronómiával. Miért hagyom ott a tuti híradós műsorvezetői állásomat, és cserélem a mikrofont fakanálra?! Tiszta hülyének tartottak. De én szenvedélyesen hittem benne, és nem bántam meg. Szóval most azt gondolom, hogy ez a sok gasztroblog, szakácskönyv, főzőműsor nagyon szuper. Minél több, annál jobb. Vannak olyan honlapok, ahol akár 40 ezer receptet is talál valaki. Persze nagy kérdés, hogy ebből tényleg hány használható, próbafőzött, bevált recept. Most ott tartunk, hogy rengeteg van, de pár év múlva szerintem jóval kevesebb lesz, és a minőség fog megmaradni. Ahhoz pedig nem az lesz a lényeg, hány tízezer recept van egy honlapon, hanem hogy inkább kevesebb legyen, de az garantáltan működjön.

- Azt olvastam, van egy bizonyos Stahl-szleng, kis humoros, bölcs mondások.

- Tényleg? Én erről nem tudtam. Amúgy sem hinném, hogy különösebben bölcs lennék, legfeljebb őszinte. Na és az is fontos, hogy nem nézem hülyének se a szakácskönyveim olvasóit, se a magazinunkét, se a tévéműsorunk nézőit.  

- Itt van például az, hogy: „Nem bizsereg a kezem, ha éppen nincsen benne a fakanál.”

- Ez teljesen igaz. Nekem ugyan nem. Nem vagyok séf, nem állok minden nap az étteremben. Háziasszony vagyok, aki hétköznap dolgozik, lót-fut, gyereket nevel, és ételt kell adnia az asztalra. Márpedig lehetőleg minél gyorsabban. Hétvégén persze ráérősebb az életem, és akkor van időm hódolni a gasztronómiai szenvedélyemnek, ilyenkor kísérletezek, próbálkozok. De visszatérve a hétköznapokra: ahogy a legtöbb gyerekes, elfoglalt nő, én is a túlélésre játszom. Hogy egyszerre legyek jó anya, lelkiismeretes munkaerő, és miután végignyomtam az egész napot, még tudjak két értelmes mondatot is váltani a férjemmel.

- Ezért is jók ezek a gyorsan, könnyen elkészíthető ételek az új könyvben.

- Hú, ebben a kötetben rengeteg „életmentő” receptet tettem, mert, ahogy mondtam, az elmúlt évek alatt, amíg nem írtam könyvet, jócskán szükségem volt ezekre a zsúfolt időbeosztásom miatt. Például itt van a tízperces fetakrém: gyorsan összehozható, eláll a hűtőszekrényben, és abból tudok csinálni tésztához mártást, sült csirkecsíkokkal fetás ragut, vagy egyszerű rizottót turbózok fel vele. Az instant tiramisu is nagy kedvencem a könyv desszertjei közül: a habszifonba beleteszek tejszínt, kávét, mandulalikőrt, porcukrot, betekerem a patront, aztán kinyomom a habot babapiskótára, és ráhintek kakaóport. Bő öt perc megcsinálni. Tehát tényleg nem én leszek, aki lazacot süt kaviármártással! Főleg nem egy idegbajos hétköznap után, amikor az a cél, hogy minél gyorsabban minél finomabbat együnk otthon. De én az éttermek közül is a normálisakat szeretem. Egyáltalán nincs szükségem meisseni porcelánon tálalt, hat nyelven beszélő fogásokra, hanem nekem jó kajára van szükségem. Egyre inkább nem bírom a gasztrosznobizmust. Mondjuk más sznobizmust se.

- Ősz van, ilyenkor talán jobban is szeretünk tevékenykedni a saját konyhánkban. Milyen ételt ajánl?

- Ez az időszak szerintem a tartalmas, rotyogó raguké, meg a leveseké. Mert ezek vigasztaló ételek, hiszen elfeledtetik, hogy odakint hideg van, esik az eső, zúg a szél. És nem is föltétlenül hosszadalmas elkészíteni őket. Például ebben az új könyvemben több olyan félórás leves van, ami direkt őszi-téli napokra való. Ilyen közülük a kolbászos céklakrémleves, vagy a másik nagy favoritom, a chilis sütőtökkrém leves. Ezen utóbbit úgy csinálom, hogy veszek dobozos bébiétel sütőtökpürét, és azt villámtempóban összefőzöm tejszínnel, chilivel, sajttal, majd tökmagot pirítok a tetejére. Ez például nagyon gyorsan megvan. De ha valaki ráér, nyugodtan vegyen sütőtököt és süsse meg, aztán készítse el ezzel a levest, mert úgy nagyon finom, csak lassabb.

- Az új szakácskönyve fotói pompásak. Erről jutott eszembe, hogy megkérdezzem: mi a véleménye a konyhai felszerelésekről?

- Minél kevesebb, annál jobb. Nézze meg, nagyon divatosak a hatalmas, gyönyörű sziget konyhák. Szerintem viszont egyáltalán nem praktikusak, mert az ember ugrál körülöttük, ahelyett, hogy benn állna egy pici, U alakú konyha közepén, és csak kinyúlna jobbra, kinyúlna balra, mindent elérne anélkül, hogy egy tapodtat lépett volna. Munkafelületből viszont sose elég, arra figyelni kell. De hasonlóan gondolkodom a felszerelésekről is: kell alapvetően egy nagykés, egy kiskés és egy recés kés, körülbelül ennyivel el lehet boldogulni, viszont ezekből kiváló minőségű kell. Mindig amellett vagyok, hogy kevés eszközre van szükség, de az legyen jó minőségű. Nem kell, hogy zenéljen a sütő, viszont, – és ezt nagyon sokan nem tudják –, a sütőket nem árt megnézni, hogy a 175˚C, amit beállítunk rajta, az tényleg 175˚C-e. Lehet venni sütőhőmérőt, egy-kétezer forint, és ezzel könnyű ellenőrizni. Így sok kudarctól megkímélheti magát az ember, arról már nem is beszélve, hogy a szénné égett étel a legdrágább, mert a kukában végzi. Főleg, ha sorozatban gyártjuk.

- Nagyon tetszik a magazinjában, hogy úgy is mondhatná, egy klubot szeretett volna létrehozni.

- Ez érezhető? De jó! Nagyon örülök neki. Tényleg az volt a szándékom, hogy olyan újságot csináljunk a kollégáimmal, amelyik értelmes, nem megjátszós nőknek szól, és ha beleolvasnak, azt érezzék, egy olyan klubba kerültek, ahova szívesen tartoznak.

- A recepteken kívül más női témákról is írnak.

- Egészség, pszichológia, szépség és utazás van benne például, és vannak a tesztek – ezeket nagyon szeretem. Mi ugye egy pici újságkiadó vagyunk, és ezért megengedhetjük magunknak, hogy tényleg azt írjuk, amit gondolunk. Magunk elmegyünk egy bevásárlóközpontba, megvesszük a különböző joghurtokat vagy szemránckrémeket a saját pénzünkön, és utána azt írunk róluk, amit gondolunk. Az utazásoknál általában az szokott lenni, hogy a hotelek fizetnek az újságírónak, és ingyen vendégül látják egy hétvégére, amiért cserébe akkor írjon róluk minden dicsérőt. Nálunk nem így van, sőt inkognitóba mennek a kollegáim, de utána tényleg le is írjuk, hogy milyen volt.

- Hogyan készül az idei karácsonyra?

- Megépült a balatoni nyaralónk, úgyhogy idén először a Balaton-felvidéken leszünk karácsonykor. És kevesen leszünk, csak a szűk család, férjem, lányom, anyukám, testvérem. Azt tervezem, hogy összeírom, miket akarok főzni, és rögtön lehúzom a felét. Mert arra jöttem rá az elmúlt években, hogy az ember mindig azt hiszi, hogy abba a 4-5 napba kell belezsúfolni az összes dolgot, amire az évben nem jutott idő. Ezért most kitaláltam, hogy kapásból lehúzom a felét a terveimnek, és így majd tényleg jut időnk arra, hogy társasjátékozzunk, dumáljunk, szánkózzunk a dombon, együtt nézzünk tévét. Lehet, hogy hülyén hangzik az én számból – főleg, hogy tévés főzőműsort vezetek, szakácskönyveket írok-, de hosszú távon nem olyan fontos, hogy milyen az a karácsonyi vacsora. Sokkal lényegesebb, hogy együtt vagyunk, figyelünk egymásra. A nyugodt hangulat, amelyikben megesszük a vacsorát, na, az számít a legtöbbet. Hát nem?

*Szepesi Dóra interjúja a Könyvjelző 2014 novemberi számában olvasható. Ott terjedelmi okokból egy kicsit rövidebb lett, ez az eredeti változat.)

Kommentek

Diós birs

diosbrissajt.jpgMi sem egyszerűbb ennél az édességnél!

Birsalmából birsalmasajtot készítünk vagy veszünk a piacon birsalmasajtot. Felszeleteljük kis falatokra és diógerezdet nyomunk mindegyik csemege tetejébe. Minyonpapírba csomagoljuk vagy üres bonbonos dobozba.

Ünnepre, hétköznapra a legjobb édesség, akár ajándéknak is.

Előzmények: 

(http://makronauta.blog.hu/2011/11/22/birsalma_az_elfeledett_egeszsegvedo#more3374967

Kommentek

Sokféle fűszersó kapható, de a legjobb, amit mi otthon készítünk el. Az egyik változat a következő: végy ezekből a szárított füvekből ugyanannyi mennyiséget, mondjuk 1-1 teáskanálnyit és zúzd porrá őket valamilyen módon (elektromos kávéőrlő vagy kis kézi mozsár)

Hozzávalók: oregánó, rozmaring, bazsalikom, majoránna, babérlevél, petrezselyemzöldje, kakukkfű és adj hozzá 1-2 teáskanálnyi finomra őrölt sót. A só lehet tetszés szerinti tengeri vagy másféle is. Az összetevőket tetszés szerint változtathatjuk, vagy ha valamelyikből nincsen, az kimaradhat, illetve mással helyettesíthetjük.

Egy csavaros kis üvegben hetekig eláll. Nagyon jó, ha a növények saját kertünkből származnak és mi szárítottuk meg őket, de ha nem, akkor is feldobja a salátát, a gabona- és zöldségételeket, a tésztákat meg a leveseket is. Ajándéknak is remek!

Kommentek

Lencsesaláta

lencsesaláta.jpgHa unjuk a lencselevest, a lencsefőzeléket, a dahlt, a legjobb választás:

Hozzávalók 6-8 személyre: 250 gramm lencse, 1 kávéskanál só, ízlés szerint bors, 4 hámozott paradicsom kis kockákra vágva, 1 kis fej hagyma, apróra kockákra vágva, 125 gramm szójabab csíra, 1 zellerszár szeletekre vágva, szója dresszing, apróra vágott petrezselyem zöldje. (Fotózáskor mungóbab csírám volt itthon, azzal díszítettük.)

Elkészítése: Ha nem konzerv lencsét használunk, akkor így készítsük el: a megtisztított és megmosott lencsét forró vízzel felöntjük és 20 percig állni hagyjuk, ezután lecsöpögtetjük, majd egy lábosba tesszük és hideg vízzel feleresztjük. Felforraljuk, sózzuk, és fedő alatt, takaréklángon 20 percig puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd beletesszük egy tálba. Még meleg, ráöntjük a dresszinget, elkeverjük és ezzel együtt hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk, ha kell és kis tálkákra szervírozzuk. A tetejét petrezselyem zöldjével díszítjük.

Szójaszósz öntet: 175 ml napraforgóolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, só és bors – a hozzávalókat alaposan összekeverjük. Zárt üvegben, hűtőszekrényben néhány napig eláll, de frissen az igazi.

Kommentek