könyvajánló

Címkék

adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) akupunktúra (1) alga (2) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (3) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (1) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (5) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (4) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokitorta (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dió (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) évszakváltás (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasirt (1) fasírt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (1) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (2) gyümölcsnyárs (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (2) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (2) jin jang (5) joghurt (1) Jorge Bucay (2) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (2) karácsonyi menü (6) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kecsap (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (2) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) kókuszkrém (1) köles (10) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (4) korai kötődés (1) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (2) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) makrobiotika (260) makrobiotika tanfolyam (22) makronauta (207) makro étrend (235) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) Michio Kushi (2) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (6) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgómag (2) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (5) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (3) paradicsomos lencse (1) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) savanyítás (2) savanyú káposzta (2) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (2) spiritualitás (2) Stahl Judit (1) stangli (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (5) sütőtökleves (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (3) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (1) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) turmixgép (1) túrógombóc (1) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (4) uborkaleves (1) ufóvér (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) virágszirom (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (1) wakame (4) waldorf (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Tegnap eltettem 8 kg káposztát egy nagy fazékba, így húsvétra már lesz finom savanyú káposztánk, d... (2015.03.08. 09:39) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: "Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de figyelemreméltó színharmóniával is megajándékozza az emb... (2014.11.23. 20:33) Almás-gesztenyés vöröskáposzta
  • Makronauta: "Ez nálunk is kedvenc, én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítem és kis vízzel megspriccelve maj... (2014.11.06. 16:01) Stangli
  • Makronauta: Ma a Bio ábécében egy fiatal hölgy állt előttem a pénztárnál és mit látnak szemeim, éppen az én kö... (2014.10.29. 17:11) Kis élménybeszámoló a könyvbemutatóról
  • Makronauta: Újságolta egyik kedves ismerősöm, mekkora sikere volt a sült szilvának az elmúlt hétvégén. Aztán e... (2014.10.10. 13:23) Sült szilva

Blogajánló

Rebarbaraital

rebarbaraszorp_kicsi.jpgNemcsak kompót, süteménytöltelék, de kellemes, savanykás innivaló készülhet a rebarbara növény szárából. A szárakat megtisztítjuk (úgy, hogy a fásabb részeket lehúzzuk róla), megmossuk, kisebb darabokra vágjuk és vízben feltesszük főni.

Hamar készen lesz, a kemény szárak 5-10 perc alatt szálasra szétesnek. Amikor kihűlt, leszűrjük. A levét édesítve fogyaszthatjuk. Citrom nem kell bele, magában savanykás.

A gyümölcspépet sütemény töltelékeként felhasználhatjuk vagy tálkákba tesszük, édesítjük és csak úgy kikanalazzuk.

Kommentek

Hogyan rakjunk tüzet?

tuzrakas_kicsi.jpgTüzet rakni egyszerű vagy nem is olyan könnyű! Mindenesetre érdemes megtanulni egy tapasztaltabb tűzrakótól – kiránduláson, nyaraláskor szükségünk lehet rá, hogy tüzet rakjunk. Sütni, főzni szabad tűzön, vagy csak melegedni, tüzet nézni nagyon jólesik. A fotó némi támpontot ad ahhoz, hogy is néz ki a farakás a tűzrakás kezdetén. Persze, vigyázzunk, hogy a környezetében semmi gyúlékony ne legyen és a gyerekeket se engedjük felügyelet nélkül a tűz közelébe.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

bodzaszorp_kicsi.jpgEgyszerű módszert tanultam tavaly egy barátnőmtől: frissen szedett, megmosott mentaleveleket tett egy buborékos ásványvízzel teli palackba, (egy keveset leöntött belőle, nehogy túlfollyon), tett bele ízlés szerint cukrot és citromlevet, ezután rácsavarta a palack tetejét és összerázta.

Néhány óra állás után hűtve finom. Hogyha töményre sikerül, ásványvízzel hígítható, ha kellemes, akkor üdítőitalként magában fogyasztható. Ezt a módszert alkalmazom nyaraláskor az épp nyíló virágokból készítek szörpöt. Egyéb illatos fűszernövényekkel is lehet kísérletezni.


Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Virágszirmok téli teába

viragszirmok_kicsi.jpgEljött az ideje, hogy a virágzó bokrokról, fákról begyűjtsük a virágzatokat, és szárítva télire is eltegyünk belőlük. Jól fog esni, ha a tea gőzében felfedezzük a virágok illatát. Ügyeljünk rá, hogy a virágokat tiszta helyen szedjük, ne forgalmas autóutak mentén. Szedhetünk bodzát, akácvirágot, csipkerózsát, kakukkfüvet, hársfát is. Frissen is főzhetünk belőlük teát vagy készíthetünk belőlük szörpöt, italt (ezekről bővebben pénteken írunk), de száríthatunk is.

A szárításuknál a következőképp járjunk el: Amennyiben megtehetjük, tiszta levegőn, alacsony páratartalmú helyen, bőséges napsütésben aszaljunk. Az ideális hőmérséklet 37-38 fok. Aszalhatunk tepsin, de jobb, ha alulról is járja a levegő az aszalványokat, jó a lepedő, az aszaló rosta, a fa- vagy fémkeretes szita, az aszalókosár. Ezenkívül szükség lesz még egy géz-szerű anyagra, amivel letakarjuk a rovarok, madarak elől a virágokat. Letakarva levegős helyre a napra helyezzük az aszalnivalókat. Néhány óránként forgassuk meg, éjszakára vigyük be a házba! A virág hamar megszárad, és amikor már teljesen száraz, tároljuk tiszta és száraz csavaros üvegekben.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Köleses okara sütemény

koleses_okara_kicsi.jpgKülönleges házi sütemény, teljes értékű változat.

Hozzávalók: 2 csészényi okara*, 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt (gluténérzékenyeknek köles- vagy kukoricaliszt), 1 dl olaj, 1-2 reszelt alma, ízlés szerint 1-2 kanál méz, esetleg mazsola, csipet só, szükség szerint víz vagy szójatej, 1 teáskanál sütőpor.

Elkészítése: Az okarába belekeverjük a sütőporos lisztet, a reszelt almát, sózzuk, majd az olajjal eldolgozzuk. Kellemesen puha tésztát kell hogy kapjunk, ezért vizet (szójatejet) is tehetünk hozzá, attól függően, hogy az okara mennyire nedves, többet vagy kevesebbet. Ízlés szerint jöhet bele méz, mazsola, de ezek nélkül is kellemes íze lesz. A masszát kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük és közepes tűzön 40 percig sütjük. A vége felé végezzünk tűpróbát, ellenőrizzük, hogy nem nyers-e a közepe. Amikor kihűlt, szeleteljük.

Tálalhatjuk idénygyümölccsel vagy lekvárral.

Fotó: Szepesi Dóra

* az okara elkészítését lásd külön a blogon.

Kommentek

A LÉLEK TESTE – AURADINAMIKA*

Beszélnek a láthatatlan mezők

Energiamezők mozgásairól, kapcsolódásairól, emberi energiaterek kölcsönhatásáról szól Hodnik Ildikó könyve, amelyben kutatómunkája eredményeit összegezte. A kötetet az Auradinamika tankönyveként is emlegetik, a nagy sikerre való tekintettel másodszor jelenik meg.

- „Tudományos magyarázatot és sok segítséget nyújt minden érdeklődőnek!” „A legnagyszerűbb összefoglalást a manipulátorokról, szektákról és aurafolyamatokról itt olvastam.” Az olvasói vélemények is jelzik, hogy átfogó, hiánypótló könyvet írt, amihez bőséges irodalomjegyzék is tartozik. Miért kezdett el a témával foglalkozni?

 

- Kíváncsi ember vagyok. Szerintem kérdezni kötelező, kétkedni ajánlott, gondolkodni élvezet, álmodozni jutalom. A lélek teste mindezt egyszerre megadta! Hogy belekezdtem, annak egyik oka a rendszerváltás idején beáradó ezoterikus, spirituális tematika volt, új világ tárult fel, ami irodalom- és történelemtanárként és újságíróként is rendkívül érdekelt. Többet akartam tudni róla egy huszonéveim végén megtapasztalt halálközeli élmény miatt is. Az érzékeny, színes emberi aura lett a célpontom, amiről már Pitagorasz is beszélt, misztikusok jelenítették meg szent ábráikon, és amit szinte mindenki érzékel, csak többnyire nem tudatosan. Könyvkiadás nem volt a tervben, magamnak kerestem világmagyarázatot. Gyűjtögetni kezdtem a kirakós darabjait a mitológia, művészet, spirituális iskolák, természet- és társadalomtudomány területeiről, és láttam, hogy bár az ember világban való helyéről minden tudás egybecseng, mégsincs egységes fogalmi nyelv. Ki akartam alakítani egyet, megismerni a nagy rendet az egészben, összepárosítva, ami összetartozik. Eközben létrejött egy ihletett szellemi vezetettség állapot, ami kitágította a gondolkodás és érzékelés határait. Tréfásan azt mondanám, ez a legjobb ingyendrog a földön. Végül egy enciklopédiaszerű mű született, ami már nem fért el az íróasztalfiókban.

 

- Tulajdonképpen egész életünkben az érdekel minket, hogy miért élünk és hogy hogyan kell élni. Az érzékfeletti világ további távlatokat ad ezekhez a kérdésekhez. A transzcendencia mindig alapvető igénye volt az embernek. Mivel manapság olyan sokféle spirituális módszerből válogathatunk, annyi tanítóval találkozhatunk, el is bizonytalanít, melyik utat válasszuk. Mi adhat támpontot a keresőnek?

 

- Sajnos manapság a spirituális életgyakorlat kikerült a hétköznapokból, de a lélek szeretné visszahozni, és keresgél. Helyesen, mert a spiritualitás értékes pszichológiai vagyon, kutatásokkal bizonyított, hogy a spirituális szemlélet, mint az elkötelezett hitgyakorlat is, egészségvédő, és akik így élnek, harmonikusabb érzelmi kapcsolatokat tartanak fenn. A transzcendens megismerésében az út vége ugyanaz, még ha odavezető ösvény ezer is van. A módszerek kiválasztásához leghasznosabbnak az olyan integrált szemléletű iskolák tűnnek nekem, amelyekben a szemlélet sok nézőpontú, nyitott, lelkes, de tárgyilagos.

 

- A könyvben csupa olyan dologról van szó, ami az embert izgatja, például szerelem, élet, halál. Ezek kívül szó esik a mester-tanítvány, a gyógyító-páciens viszonyról, de a gyógyító felelősségéről is. Nagyon tetszik, hogy a veszélyekre is felhívja a figyelmet…

 

- Szeretetkapcsolataink meghatározzák az egymáshoz való viszonyainkat, különösen az anyával való ad életre szóló mintát, mert az a legelső. A halál pedig az utolsó átjáró, amin mindenki átlép, kiskapu nincs. Két ember kapcsolata miniatűr univerzum, és engem az is lenyűgöz, hogy festmények, irodalmi alkotások milyen tökéletesen visszaadják a lezajló aurafolyamatokat. A Jane Eyre férfi hőse például pontosan leírja két szerelmes láthatatlan energiaszálait, amelyek elszakadásakor fájdalmasan vérzik az elhagyott szív.

Ahogy a szerelemben, a mester-tanítvány, gyógyító-páciens viszonyokban is mindkét félnek felelőssége van. A mester, a gyógyító nem sértődhet meg, ha rákérdezünk szakmai hátterére, hol szerezte tudását, ki felügyeli a munkáját. Ha egy vezető kizárólagosságot követel, ha nem önállóságra inspirál, ha nem zavarja az elvakult rajongás, ha visszaél a hozzá forduló testi vagy lelki kiszolgáltatottságával, sebesen meneküljünk. Felnőttként körültekintően kell eldöntenünk, miben veszünk részt, némi távolságtartás és józanság nagyon is hasznos. Ez egyébként minden szellemi áramlatra vonatkozik, lehet az vallási, politikai vagy más, mert jelenleg is vannak nézetrendszerek a világban, amelyek súlyosan torzítják az emberek szemléletét, és akár fékevesztett pusztításra is ösztönöznek.

 

- A második részben tömeges hatásokról ír, mint például a művészet, a hitélet, a sztárkultusz...

 

- Tágul a világunk, és eközben minden szempontból határátlépés zajlik, kultúrák és hatások keverednek. Az egyének életében, sőt az őket övező érzékeny erőterekben is látjuk ezt, de olykor az énhatárok bizonytalansága nem nyitottabbá, hanem védtelenebbé tesz. A katartikus, művészettel, gyógyulással, istenélménnyel összefüggő hatások segíthetnek rendeződni és újraépülni, míg az olyanok, mint a vakhit, a hisztérikus hangulatkeltés vagy a lincsmámor, rombolnak. Utóbbiak még a tömegeket elérő internetes, virtuális térben is rendkívül kártékonyak lehetnek, mert a kimondott, leírt szó valóságot teremt, és idővel létrejön, amit kivetít.

 

- A különböző lelki mozgások – hangulat, érzelmi viharok, indulatok – sokszor módosítják mindennapjaink minőségét. Az önismeret, az önnevelés a legfontosabb stúdium lehetne az ember számára. Mit gondol, mit tehetnénk azért, hogy könnyebben tudjunk együtt, egymás mellett élni az emberi közösségekben?

 

- Ha az emberiség múltjára pillantunk, azt tapasztaljuk, hogy a nagy életvezetési igazságok egyszerűek és maradandóak. Jóindulatú figyelemmel fordulj az élőlények felé, jobbíts a világon, de ha nem tudsz, legalább ne árts. Az évezredes titkot persze ismerjük is, csak éppen a megvalósításba szokott beletörni a bicskánk. Szeretnénk jobb emberek lenni, csak nem mindenki tudja, hogyan ne ártson magának és másnak. Az embert sokszor elragadják múló indulatai és érzelmei, pedig nem azonos velük, és ha nem akar ezeknek kiszolgáltatva lenni, kell az önismereti munka. Ha szükséges, még a szakemberrel végzett terápia is. A szenvedést többnyire így sem tudjuk megúszni, de bónusz, hogy legalább érlelődhetünk kínlódás közben.. Szerencsére minden fő tanítás vallja, hogy az emberben ott rejlik a jó fénylő magja, ami át tud sejleni a legszennyezettebb burkokon is. Ha azon dolgozunk, hogy tisztább és ragyogóbb legyen, a világ jobb hely lesz utánunk, mint előttünk volt.

 

- A könyvben az erőterek láthatatlan világának hatásmechanizmusát aurák, csakrák rendszeréről készült kifejező, magyarázó színes ábrák segíthetnek jobban megérteni. Ezek nyilván szimbolikusak. Beszélne az ábrákról?

 

- Ezeket én rajzoltam, puszta szenvedélyből, és mivel nem vagyok képzőművész, anatómiai pontosságot nem is ígérek. A képek vázlatszerűen mutatják be az aurajelenségeket, de feltétlenül fel akartam idézni a színek, formák, fények, energiák és mintázatok fantasztikus hálózatának magával ragadó hangulatát is.

 

- Úgy tudom, készül egy második könyv is. Mit tudhatunk erről?

 

- Gyűjtőmunkát folytatok egyelőre. Olyan témák izgatnak, mint a Vízöntő korszakváltás várható ellencsapásai, Magyarország gyógyító erőforrásai, de az is, hogyan küzdhetünk a családokon belüli generációs átkokkal, vagy hogy a hétköznapok kihívásai közt miként valósítható meg a tudatos, a környezetünkért felelősséget vállaló spirituális életgyakorlat.

 

*(Szepesi Dóra interjúja Hodnik Ildikóval a Könyvjelző 2015 áprilisi számából)

Kommentek

Nyírfaital

nyirfaital_kicsi.jpgEnyhén kesernyés, frissítő, étvágy gerjesztő és anyagcsere serkentő szörpöt készíthetünk a nyírfa zsenge zöld leveleiből.

Elkészítése: Egy marék levelet megmosunk és egy liter vízben forrástól számított 15 percig lassú tűzön főzzük. Amikor kihűlt, leszűrjük, beleteszünk 1-2 evőkanál mézet és e citrom levét, majd üvegben tároljuk. Ez lesz a szörp, amit ásványvízzel hígítva fogyasztunk.

Ügyeljünk rá, hogy a nyírfaleveleket tiszta helyen szedjük, ne forgalmas autóutak mentén.

Megjegyzem, ha a natúr főzetet a fürdővizünkbe öntjük, kellemes serkentő, megújító és tisztító hatását élvezhetjük. Tapasztaljuk meg: a nyírfa nemcsak a szemet gyönyörködteti, testünkre kívül-belül jó hatással lesz a leveleiből kifőzött hatóanyaga.

Kommentek

Minőségi idő

Rádióműsor a magunkkal és másokkal töltött minőségi időről, lazításról, mozgásról, gyógyteákról.

„Olvastam a blogon a Nyitnikék* című írásodat, és ez is egy nagyon jó téma: elszigetelődés, ennek következményei, társasági élet, program ötletek, kirándulás, gyereknek felnőttnek…” – kaptam üzenetben a szerkesztőtől, és már el is készült a beszélgetés.

Pénteken, május 1-jén, 13.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

*http://makronauta.blog.hu/2015/03/24/nyitnikek_548

Kommentek

Csíráztassunk napraforgót!

napraforgocsira.jpgA napraforgócsíra ízletes vitaminbomba. Elkészítése otthon nagyon egyszerű: egy kis odafigyelés és víz kell hozzá, meg csivitál (bioboltban kapható), de lehet egy tányéron is csíráztatni vagy tepsin, tálcán, ez ne tartson minket vissza a művelettől.

Elkészítése: Csíráztatni való hántolatlan napraforgómagot veszünk a bioboltban. Egy adagot kiveszünk belőle, mondjuk egy kompótos tálkával, megmossuk és leöntjük vízzel. Ebben ázik egy éjszakán át. Így a szemek egy kicsit megpuhulnak és megduzzadnak, könnyebben megy majd a csírázás. Reggel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd elhelyezzük a tányéron és vízzel picit meglocsoljuk. A csivitál azért jobb, mint a tányér vagy a tálca, mert a tálkák alján lévő réseken lecsöpög az öntözővíz az alsó tálkába, ahonnan időnként kiöntjük a vizet, kap levegőt is a mag és így nem penészedhet be. Naponta kétszer leöblítjük a magokat. Nem kell napfényre tenni, csak egy világos helyre a szobában. Direkt hőt sem igényel.  Három négy nap múlva már megjelennek a gyökerek és a levelek is. Szerintem a levél a legfinomabb és nagyon jól is néz ki. Kiveszünk egy adagot a tálkából, és már ehetjük is gyökerestül, levelestül. Természetesen a maghéjat nem esszük meg. (Ha véletlenül mégis, nem kell aggódni.)

napraforgo3.jpgA csíra íze nagyon finom, enyhén csípős, kissé olajos.  Nassolni lehet magában, salátába keverve, szendvicsre téve vagy leves tetejére, gabonaköretre szórva is fogyaszthatjuk.

Néhány szép szál csírát cserépbe kiültethetünk és akkor lesz szép virágunk néhány hét múlva!


Fotók: Szepesi Dóra

 

Kommentek

almakompot_kicsi.jpgA gabona és az almakompót találkozása a reggeliző asztalon. Ideális táplálék, desszertnek is, uzsonnának is kitűnő.

Hozzávalók 4 személyre: 4 alma, 2 kávéskanál frissen őrölt zab, árpa, barnarizs vagy hajdina, ízlés szerint lenmag vagy napraforgómag, pici méz.

Elkészítése: Az almákat megmossuk, ketté vágjuk, a héját és a magházat nem kell eltávolítani. Tegyük egy kevés vízzel együtt egy edénybe, és főzzük 20 percig. Amikor kész, törjük át egy zöldségpasszírozón. Az eredeti recept szerint a megőrölt magvakat a tányérban adjuk hozzá, ám akinek érzékeny a gyomra, röviden főzze fel a lisztet egy kis vízzel és azután keverje a gyümölcspéppel.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A turmixgéppel az a helyzet...

Ugye nem is sejtettétek, hogy "...a világ legrövidebb meséje egy turmixgépről szól, ami összekeverte a szezont a fazonnal, a nyulat a nyíllal, a szobát a szabóval, a borotvát a robotkával, a rakétát a tapétával, az erdőt a redővel, az ernyőt a redőnnyel, de úgy, hogy az egész világ összekutyulódott, és már én sem tudom, hogy mi micsoda."

Valahogy így! Nagyon tetszett ez a kis mese, Ijjas Tamás írta, és egy mesekönyvben található, amit itt ajánlok, annyira tetszett valamennyi meséje: http://www.prae.hu/article/8062-vilagleg/

(Ebben a mesében rejtve megjelent a saját kritikus véleményem is: minek annyit turmixolni? Néha persze lehet és kell is, de azért én szeretem látni az ételben az összetevőket. Nem tudom, ki hogy van vele.)

 

Kommentek

Spárgaleves

spargaleves.jpgA spárga fogyasztását nyersen is ajánlják, vesetisztító, vizelethajtó hatásáról híres. Szezonjában naponta 1-2 spárgát rágcsáljunk el. A párolt spárga köretként is finom, de a levese kihagyhatatlan.

Hozzávalók: 6-8 db spárga, 1 evőkanál olaj, 1 kis hagyma, 1 l zöldséglé*, 2 evőkanál főtt gabona, 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió, tengerisó, bors, 1 csipet  zöldpetrezselyem.

Elkészítése: A spárgát meghámozzuk és kicsire daraboljuk. A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevet és a spárgát és 15 percig főzzük.
Utána az előre megfőzött gabonafélét - lehet tegnapi, azelőtti maradék is -, 1,5-2 dl levesből kivett folyadékkal a mixerben simára keverünk és újra hozzáadjuk a leveshez. Sóval, borssal ízesítjük, petrezselyemmel díszítjük.

Változata: (növényi) tejföllel behabarjuk.

* A zöldséglét előre is megfőzhetünk különböző zöldségekből, majd pürésítjük és leszűrjük, a levet  azonnal felhasználjuk vagy hűtőszekrényben néhány napig eltarthatjuk. A leszűrt zöldségpépből egy kis mustárral, miszóval, reszelt hagymával pástétomot, tölteléket készíthetünk.

 

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Hasfájós baba*

A barátnőm friss anyuka és nagyon hasfájós a baba. Az orvos azt mondta ez az állapot akár hónapokig is eltarhat, ami nem túl bíztató. Mit adjon a babának, vagy ő esetleg mit egyen, mit ne egyen? – kérdezte egy ismerősöm.

Szerintem először az anyuka étrendjét kell megnézni, értelemszerűen, mivel anyatejet fogyaszt a baba. Ha meg tápszert (is), akkor azt kell megnézni, az mit tartalmaz, esetleg váltani egy másikra. Alap, hogy az anya emésztése rendbe legyen! Elsőre az édesköménytea jut eszembe, ezt igya a mama, nagy hígításban a baba is kaphat. Ezen kívül minden nehezen emészthető dolgot vegyen ki az étrendjéből a mama, mint pl. babfélék, káposztafélék...

A helyzet pszichés oldalát is érdemes megnézni, nem ideges-e az anya attól, hogy jól csinálja-e az etetést és a baba körüli teendőket - erre nagyon jó nyugtató étel a főtt barnarizs, könnyen emészthető is, kis párolt zöldséggel, a miszóleves az emésztését serkenti.

Tejképződésre, tejminőség javításra a következő ételeket javaslom: teljesőrlésű lisztből készült tészta, vagy puhára főtt gabona alaposan megrágva, blansírozott zöldségekkel, ha húst, tojást, tejet és tejterméket is fogyaszt, akkor az bio minőségű legyen, mert a termékekből a méreganyagokat az anyatejen keresztül a baba is megeszi és ettől is fájhat a hasa. Tehát, semmiféle vegyszerrel kezelt, dúsított, színezett, konzerv ételt ne egyen, lehetőség szerint mindent frissen készítve.

Néhány hét múlva helyzetjelentés érkezett: mama és baba jobban vannak, úgy tűnik ő is egy olyan baba, aki 3 hónapos koráig hasfájós, mert nagyon sok levegővel szopik, illetve az is kiderült, hogy nála a salakanyag is  egy kicsit nehezebben tud távozni, de igyekeznek ez ellen tenni. Szóval már sokkal jobb a helyzet!

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*ismét egy olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Csírás nituke

nituke_kicsi.jpgGyökeres zöldség étel, gyufaszálasra vágott zöldségekből – a tavaszra való tekintettel csírákkal egészítjük ki. A nituke jó jang minőség, segíti testünkben az energiaáramlást. Rendkívül változatos, és néhány perc alatt elkészül – együk akár mindennap, köretként, gabona mellé.

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2-2 közepes sárgarépa, petrezselyemgyökér, 200 g natúr szójacsíra (mungóbabot csíráztattunk itthon), 1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér, 1 teáskanál tengerisó, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, pár csepp szójaszósz.

Elkészítés: A hagymát vékonyra szeleteljük, a gyökeres zöldségeket ferdén karikákra, majd gyufaszál vékonyságúra felaprítjuk. Serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk, a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a gyömbért, a répákat, a csírát, megsózzuk és 1-2  percig pirítjuk. A végén pár csepp szójaszósszal ízesítjük.

Változatai: apróra vágott gyökeres zöldségek, hagyma, sárgarépa, póré, hiziki, vagy: répa, karalábé, hagyma, fokhagyma, hiziki, főtt csicseri. Ha színesíteni szeretnénk, egy kiskanál kurkumát keverjünk hozzá, akár fekete köményt is szórhatunk rá. A kurkuma és a feketekömény az emésztést serkenti, gátolja a puffadást.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Felhőápr'nnások

felho.jpgA gyerekek gyakran félrehallanak szavakat, vagy másképp mondják ki, mint a felnőttek. Így történt ez a "felhőátvonulások" szó esetében is, amit olyan gyakran alkalmaznak a meteorológusok az időjárás jelentésekben. A kis Gyurika ezt a szót "felhőápr'nnások"-nak hallotta és a továbbiakban így mondta egészen addig, amíg rá nem jött, hogy nem helyes. Milyen kár! Szerintem szótalálmánya sokkal kifejezőbb, mint szülőatyja, a felhőátvonulások. Azóta is emlegetjük a családban. Időnként. Különösen áprilisban, amely más nevén szelek hava, levegőmozgásairól, felhőátvonulásairól, ápr'nnásairól híres.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Máktorta kókuszkrémmel

maktorta_kokuszkremmel.jpg"Nyuszik" és nem nyuszik is szeretik, a húsvétra való tekintettel mindenkinek szívesen ajánlom. A bögrés sütik mintájára készítjük el, a kókuszkrém az almától lesz pikáns. (A nagy érdeklődésre való tekintettel a lisztmentes változat receptjét is ideírom. *)

Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg vaj, a következőkből 1-1 bögrényi: porcukor, darált mák, liszt, tej. Valamint 1 csomag sütőpor.

Elkészítése: A vajat a cukorral majd a tojásokkal krémesre keverjük. Felváltva hozzáadjuk a lisztet, mákot, tejet végül a sütőport és ezeket összedolgozzuk. Kivajazott, belisztezett (vagy sütőpapírozott) tepsibe mintegy 20X30 cm nagyságúra simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 40 percet sül. (Sütéspróba fogpiszkálóval: ha már nem ragad a fogpiszkálóra a tészta, készen van). A tepsit a konyhakőre tesszük szellős helyre, majd a tepsiből kihűlés után deszkára borítjuk a tésztát, hosszában három darabba vágjuk, megkenjük a krémmel, egymásra tesszük. Háromszög alakban szeleteljük, kókuszgolyóval díszítjük.

Krém: 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg vaj, 1-2 alma

Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk és egy kevés vízben puhára főzzük. Közben a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kókuszreszelékkel. Amikor az alma megfőtt, villával összenyomkodjuk és a krémhez keverjük. Csak annyira lesz édes, mint amennyit az almától kap. (A tészta úgyis elég édes, de aki akar, tehet hozzá egy pici mézet.)

Ez a tészta természetesen nagyon finom valamilyen lekvárral vagy dzsemmel is.

*Lisztmentes változat

Hozzávalók: 6 tojás,18 dkg porcukor, 1,2 dl napraforgó olaj, egy nagy csipet só, egy citrom reszelt héja, 18 dkg darált mák

Elkészítése: A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. Egy külön tálban a sárgáját és a porcukrot is alaposan összekeverjük, majd ehhez folyamatos keverés közben hozzáadjuk az olajat, a reszelt citromhéjat és a darált mákot. Végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk, de ezt már csak óvatosan keverjük össze egy fakanállal. A tepsit sütőpapírral béleljük, majd elegyengetjük benne a masszát. 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kivesszük a formából és hűlni hagyjuk. 

 

Kommentek

Cukor nélkül*

Egy kedves Olvasónk írja, hogy szeretnék családjukban a cukorfogyasztást lecsökkenteni, illetve kiváltani a fehér cukrot valami mással. Mi legyen az? - kérdezi.

Válaszom egészen rövid: A cukrot mézzel helyettesíthetjük, de lehet gabonamalátával és süteménybe, kásába tehetünk gyümölcsöt is. Amit nem kell föltétlenül édesíteni, abba ne tegyünk semmit, például teába: tehetünk bele egy kevés mézet, de anélkül is finom, ha például különböző gyógyteakeverékeket fogyasztunk, a növények illóolaja adja az élvezeti értéket. (Emlékszem, volt egy kollégám, aki 7 cukorral itta a teáját! Egészen elképesztő!)

Ha természetes alapanyagokból főzünk, hamarabb rászokunk az enyhébb ízekre, és például a zöldségek, gyümölcsök natúr édességét is értékelni fogjuk. Egy friss biorépa például egészen édeskés ízű, az olajon párolt hagyma, amiből egy kis mustáros kenyérre valót készíthetünk, szintén. 

A gyerekek cukoréhségét is át lehet hangolni. Nem baj, ha néha kapnak csokoládét, tortát, de az jó minőségű legyen! Aszalt gyümölcs, sütőtök, kompót, nyers gyümölcs - évszakok szerint jöhet. Rágcsálnivalónak pirított olajos magvakat ajánlok.

A blogon sok-sok további ötletet található!

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*ismét egy olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Rakott kelkáposzta

rakott_kel.jpgA hagyományos rakott kel húsnélküli változata, de legalább olyan ízletes!

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 4-5 szem burgonya, ha van, az előző napról megmaradt gabona és zöldségféle. Tofuból készült rántotta (receptjét ld. a blogon), teljes értékű zsemlemorzsa, szezámmag. Néhány szelet paradicsom a tetejére.

Elkészítése: A kelkáposztát megmossuk és leveleire szedve megmártjuk forró, sós vízben. Utána hirtelen hideg vízzel lehűtjük, és csíkokra vágjuk. (Azért még egészben hűtjük a vízzel, hogyne sok ásványi anyag oldódjon ki belőle.) Ezután kiolajozunk egy tűzálló tálat, és meghintjük teljes értékű zsemlemorzsával. Belehelyezzük a csíkokat, rátesszük a gabonát, a zöldségeket. Készíthetünk hozzá tofu rántottát is abból is tehetünk rá egy csíkot. A tetejét paradicsomszeletekkel befedjük, és szezámmaggal beszórjuk. Sütőben kb. 30 percig sütjük. Fontos bele a gabona, mert különben az étel vizes lesz.

Kommentek

Nyitnikék*

“Nyitva az ajtó, a szív még inkább.”

(Dicsőfi Endre)

 

Valamikor a 30-as években egy hegyvidéki kisvárosban történt, hogy egy fiatal pár kirándulás után fáradtan betért a “Bandalak” feliratú házba. A kertben vidám társaság, már éppen befejezték az ebédet. A házigazdák szívesen invitálták a jövevényeket beljebb, miután azok illendően köszöntek és megkérdezték, volna-e még ebéd a számukra. Bableves, túrós csusza volt a menü, hozzá jó hegyaljai bort is kaptak. Amikor jóízűen megebédeltek, fizetni szerettek volna... de nem lehetett. A Bandalak ugyanis nem vendéglő volt, hanem egy testvérpár nyári házikója.

Gyerekkoromban szinte mesebeli figurának tartottam Szilva Jucit és Szilva Lacit, a történetbeli házigazdákat, és nemcsak a nevük, hanem a róluk szóló már-már legendás történet miatt. Náluk minden hétvégén népes társaság gyűlt össze. A barátok, kollégák rendszeresen együtt kirándultak, főztek, híre járt a mulatságoknak, még színdarabot, jelmezbált is rendeztek.

Mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy elszigetelődnek az emberek. Csak a munka ördögi köre működik, aminek természetes következménye a begubózás. Ma már az emberi kapcsolatok is futólagosak, üzletszerűek, és gyakran érdekből jönnek létre. Gyakran hallom azt is az ismerősöktől, hogy “ide ugyan nem jön vendég, még csak az hiányozna, hogy letapossák a füvet...” A lakást is most újították fel, csillog a parkett, süpped a szőnyeg, minden elvágólag, derékszögben áll. A gyerek barátai se mehetnek fel. Van viszont videó, házimozi, számítógép, hifitorony és jacuzzi.

Valami mégis hiányzik. A szívbéli melegség az, amire mindannyian annyira vágyunk. Tessék, ma is meg lehet hívni barátokat, ismerősöket, elmehetünk közös túrákra, sétákra, játékra.

“Nyitnikék! Szívnek és tavasznak nyílni kék!” – fújtuk a sorokat kisiskolás korunkban. Szerintem a régi testvérpár, Szilva Juci és Szilva Laci olvasókönyvében is benne volt ez a mondat.

 

* Szepesi Dóra cikke az Ideál Magazin 2002 márciusi számában jelent meg. (Lehet, hogy a helyzet azóta változott :)

 

 

 

Kommentek

Répa Râpèes

A râpèes francia szó és azt jelenti: reszelt. Amíg nincs friss zöldleveles zöldségünk, répából készíthetjük a vitaminbombát. Bármilyen csírával fel lehet dobni. A receptben említett zöldpetrezselyem klasszikus kelléke.

repa_rapees.jpgHozzávalók: Személyenként 1 csésze reszelt répa, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 2 evőkanál francia dresszing.

Elkészítése: A répákat megtisztítjuk, vékonyra reszeljük és a felaprított zöldpetrezselyemmel együtt egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az öntettel és alaposan összekeverjük. Ekkor a tálaló edényre helyezzük, majd behűtjük.

Francia öntet

Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors

A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.

Változata: mazsolával, szezámmaggal is tálalhatjuk a reszelt répát, amihez szintén teszünk aprított zöld petrezselymet. Ehhez viszont 4 evőkanál mézes-citromos öntet illik.

Mézes citromos öntet

Hozzávalók: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.

Kommentek

A korai kötődés*

A korai anya-gyermek kapcsolat minősége sok szempontból meghatározza a felnőttkori személyiség működését.Erről a sokakat érintő témáról tartott előadást Dr. Keresztes Zoltán pszichiáter, pszichoterapeuta egy családi rendezvényen. Ezzel kapcsolatban jelent meg egy előzetes beszélgetés.

- Miért olyan jelentős az első néhány év?

- A csecsemő számára a korai időszak eseménysora rendkívül fontos az agy érése szempontjából. Az anya-gyermek kapcsolat, és a családi élet atmoszférája nagyon fontos, a gyerek a későbbiek során is abból építkezik. Az anyai kapacitások és a jó anya-gyerek kapcsolat biztosítják számára mindazt, amitől jól érzi magát, és a későbbiekben egészséges, kellően rugalmas, adaptív, ugyanakkor az énhatárait kellő intenzitással és hatékonysággal képviselni tudó felnőtt lesz.

- Milyen jellemző problémákkal keresik fel önt?

- Amikor megkeresnek, akkor már valamilyen baj készen van. Az az optimális helyzet, ha észlelnek valamit, valami szokatlant a gyerek viselkedésében, esetleg saját működésükben, akkor azt otthon nem melengetik, mert ez az időhúzás általában csak destruktív. Gyakori, hogy valamelyik szülőnek föltűnik például, hogy a gyerek sokat internetezik vagy keveset eszik. Amennyiben halogatják, és nem keresik fel a szakembert, a család elkezd egyfajta kóros működésre ráállni, amely működés egyre jobban elnézi, akár el is kendőzi a gyerek kóros működését. Miközben ilyenkor az szokott a probléma lenni ezeknél a gyerekeknél, hogy azért válnak függővé valamitől, vagy viselkednek rendellenesen, provokatívan, mert valami otthon, a család feszültségszabályozásában vagy egyáltalán az együttélésben nincs a gyerek szempontjából optimálisan hangolva. Ez fakadhat például a munkahelyről hozott hajszoltságból, ami miatt elkezd elsilányulni az érzelmi kommunikáció, pedig ez hozzátartozik a létünk élményéhez. A szavak helyett elkezdenek belépni a tünetek, például az étkezési zavar, a netezés, a lógás az iskolából. Egy ilyen helyzetben nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy vissza kell installálni a szavakat. Meg kell tanítani a családtagokat úgy egymásra figyelni, hogy az a másiknak is hiteles figyelem legyen.

- Milyen a gyerek számára a hiteles figyelem?

- Amikor azt tudja megélni, hogy a felnőtt bevonódik a világába, részt vesz benne, elfogadja azt, ahonnan ő nézi és abból a perspektívából látva tesz föl kérdéseket neki. Nagyon sok család mondja azt, hogy mi nagyon sokat beszélgetünk. Igen ám, csak azok a beszélgetések alapvetően inkább intellektuális szinten zajlanak, ahol az érzelmek megint csak elsikkadnak, ők viszont azt gondolják, hogy értik egymást. Valóban értik is egymást egy bizonyos intellektuális szinten, de azon a szinten, amitől mondjuk egy gyerek biztonságban érzi magát, nem értik meg sem egymást, sem pedig a gyereket. Az adja a gyereknek a biztonságérzetet, ha az ő érzelmi állapotait is elfogadják. Gyakori helyzet, hogy azt mondják, „mi egy jó család vagyunk, nálunk nincs hangos szó”. És megdöbbennek, amikor azt mondom, hogy ez nagyon komoly baj.

- Miért?

- Azért, mert ha azt mondom, hogy nálunk nincsen hangos szó, az azt jelenti, hogy a valóság egy részét, és az érzelmi élet egy kiadós részét is letagadom. Hiszen nem igaz, hogy nálunk nincsenek bizonyos fajta indulatok, csak úgy teszünk mintha nem lennének. Minden ilyen intim közösség, mint a család, – előjel nélkül – a legterheltebb érzelmi kapcsolatokban. Az érzések természetes áramlása miatt benne van a családban átélt érzésekben a harag is. Van olyan, hogy haragszom valamelyik családtagomra, és ez teljesen rendjén is van. Ezek a „jó” családok arra kényszerítik a gyereket, hogy az érzelmi életükbe mindenhova repedéseket tegyenek be, mert náluk valamilyen állapotban nem lehet lenni. Igen ám, csakhogy a gyerek ilyenkor azt éli meg, hogy őt nem fogadják el, és nem csak valamilyen érzését, lelkiállapotát, és ez az önértékelését a későbbiekben messzemenően befolyásolja.

- A leválás különböző szakaszai is problémás időszakok. Hogy viszonyuljon a szülő?

- Itt is arra kell figyelni, hogy a gyerek igénye micsoda. Hogy a gyerek ki merje, ki tudja fejezni az igényét, és a szülő akkor is elégedett legyen, hogyha nem az ő igénye jelenik meg. Egyik kedvenc példám, amikor a gyerek játszik és anyuka mondja, gyere ide, adj egy puszit. A gyerek nem megy oda, és anyuka azt mondja neki, hogy akkor anyuka szomorú. Ez a legrondább zsarolás, amit egy teljesen védtelen valakivel el lehet követni. Ilyenkor kell az anyukának megelégednie azzal, hogy most nem fog puszit kapni. Ettől a gyereke nem nem szereti őt, hanem csak belefeledkezik valamibe. A szülő tudja a saját elvárásait és a saját szükségleteit a háttérbe szorítani, aktuálisan a gyerek javára, a gyerek érdekei előtérben tartásáért. A leválás egyik szakasza az óvodáskori, majd a kisiskoláskori, és utána tulajdonképpen egy eléggé hosszú folyamat, aminek a tempója és intenzitása fölerősödik a kamaszkorban. Meg kell tanulni nem személyesre venni: nem azért nincs szüksége rám a gyereknek, mert rossz szülő vagyok, hanem azért, mert az ő korszakos igénye más. Ezt a fajta áthangolódást is meg kell tanulnia egy szülőnek. Úgy kell vele bánni akárhány évesen, ahogy ő igényli. Az én 21 éves pici fiam nem 8 éves, és nem kell tőle megkérdezni: „kulcs, bérlet, ellenőrző van-e nálad?”, merthogy nem ez az ő korszakos igénye.

*Szepesi Dóra interjúja megjelent a Könyvhét 2014. őszi különszámában

Kommentek

Paradicsomos lencse

paradicsomos_lencse.jpgA lencse karakteres töménységét enyhíti a lédús paradicsom. Jól illik hozzá a főtt barna rizs, főtt tészta vagy a burgonyapüré. Forrón és hidegen is szervírozhatjuk, petrezselyemmel vagy majoránnával megszórva. Nagyon jó köretnek is.

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 40 dkg paradicsom (friss vagy házilag eltett ivólé) 0,6 1 víz, 1 hagyma, 1 ek friss oregano, majoránna vagy bazsalikom, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés: a lencsét lábosba tesszük, és a paradicsomot a levével együtt hozzáadjuk. A vizet ráöntjük, és hozzáadjuk az összevágott hagymát és a fűszert is. Sóval és borssal ízesítjük, fedővel lefedve felforraljuk. Kis lángon 1-1,5 óra hosszat főzzük, amíg a lencse megpuhul, s a legtöbb folyadék el nem párolog, de a keveréknek még nedvesnek kell lennie. A főzési idő vége felé időnként megkeverjük, nehogy odaégjenek a lencseszemek.

Kommentek

Játsszuk azt!

A következő történetet Éva mesélte, a visszahúzódó gyerekekről, akik nem mernek felnőttek környezetében megszólalni. Óvodába kerülés előtt szokott ez előfordulni, de sokaknál később is.

A legkisebb unokámmal, Jázminnal mentünk bevásárolni, és mindig elbújt a hátam mögé. Gondoltam magamban, hogy ennek nem lesz jó vége, mert a visszahúzódó félelem megmarad a gyerekben később is, és nem tud majd természetesen kommunikálni a többi gyerekkel vagy felnőttel.

Elmentem vele vásárolni egy olasz delikátesz üzletbe, articsókát akartunk venni. (Az articsóka a máj és az epe működését segíti. Megfázáskor, ha naponta egy articsókát elfogyasztunk, akkor hamarabb túljutunk a köhögéses, megfázásos betegségen, mert a máj méregtelenítő hatását elősegítjük. Éppen mi is meg voltunk fázva.) Ahogy beléptünk az üzletbe, jött egy hirtelen ötlet, a fejemhez kaptam és azt mondtam, jaj, elfelejtettem, mit is akartam venni?! Persze előzőleg megbeszéltem a gyerekkel, hogy mit fogunk venni. Az eladónő ismert engem, tudta, hogy miért járok oda, mi a kedvenc ételem, amiből rendszeresen viszek, már éppen mély lélegzetet vett és ki akarta mondani, de rákacsintottam… Erre nem szólt semmit - majd Jázmin egész halkan megjegyezte, hogy articsókát! Nagy volt a diadal, sikerült megszólaltatni. Meg is dicsértem a többi felnőtt előtt: de jó, hogy jöttél velem, és emlékeztél, látod, milyen ügyes vagy? Nagyon örült a dicséretnek.

Legközelebb három nap múlva mentünk vásárolni. Megint a fejemhez kaptam, jaj, elfelejtettem, mit is akartam. Az eladó már tudta, miről van szó, várakozásteljesen tekintett Jázminra, aki diadalmasan megszólalt: articsóka! Három nap múlva, amikor bevásárolni indultunk, út közben Jázmin rám néz, és azt mondja, játsszuk megint azt, hogy elfelejted, mit akarsz venni… A gyerek játéknak fogta fel akciómat, de nagyon hasznos játék lett, végtelenül tetszett is neki. Ha csak noszogattam volna, - na szólalj már meg, ne legyél olyan kuka, mondjál már valamit! - akkor biztos semmi eredményt nem értem volna el. Egy hónap múlva odaadtam neki egy kis pénztárcában a pénzt, én kint maradtam az üvegajtó előtt az utcán, és beküldtem őt, hogy vásároljon. Ez egy kis üzlet, délelőtt nincs sok vevő. Sikerült! Egyedül, önállóan, szépen megvett mindent, amit kellett. Tehát, bátran, játsszuk azt, hogy… mindent el lehet játszani!

* A történet Horváth Éva, szerzőtársamtól származik, a "Boldog szülő, boldog gyermek" című könyvünkben mesélte el. A helyszín: Berlin, bár akárhol játszódhat.

Kommentek

Articsóka saláta

artics_-ka_sal_ita.jpgKülönleges előétel ez az ízletes saláta és hideg húsok mellé is kitűnő. Az articsóka megfázás esetén nagyon jó hatású. Segíti a máj és az epe működését, így a kiválasztást. Ha megfázáskor naponta egy articsókát elfogyasztunk, hamarabb túljutunk a köhögéses szakaszon.

Hozzávalók 4-6 személyre: 500 g articsóka, só, őrölt bors, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem. Az articsóka tisztítása nem a legegyszerűbb, ezért inkább vegyünk egy üveg olajban eltett, konyhakész articsókát a boltban, ebben csak az úgynevezett szíve van benne, a levelek nincsenek. Nyáron a nagycsarnokban is kapunk articsókát, megpróbálkozhatunk a tisztításával a következő videó instrukciói szerint: https://www.youtube.com/watch?v=ygyzb8BQ0Ec Ha magunk készítjük el inkább gyökérkefével tisztítsuk, mintsem hámozzuk, így több élelmi értéke marad.

Elkészítése: az articsókát falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben felforraljuk, majd fedő alatt 12-15 percig puhára főzzük.  Leszűrjük és a lábosban hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük az olívaolajjal, a citromlével, a petrezselyem zöldjével, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Ekkor kitesszük a tálkákra és tálaljuk. A konyhakész articsókát természetesen nem kell megfőzni, olívaolaj sem kell hozzá, mert abban tették el. Ekkor kisebb darabokra vágjuk, citromlevet csöpögtetünk rá, megszórjuk egy pici őrölt borssal és petrezselyemzöldjével tálaljuk.

Variáció: 2 evőkanál kisebb darabokra vágott tisztított diót keverünk hozzá.


Kommentek

Tavaszvárás és böjt

Miként vészeljük át a még előttünk álló hűvösebb napokat, és közben hogyan készüljünk az érkező tavaszra?

Pénteken 13.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek