könyvajánló

Címkék

adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (3) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (3) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) bab (2) bableves (1) banán (2) bancha tea (2) barack (2) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (8) basemel (1) befőzés (6) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (4) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (5) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (2) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dinnye (2) dió (3) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesrizs tészta (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (1) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (3) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerekjáték (2) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kaporleves (1) káposzta (8) káposzta leves (1) karácsony (3) karácsonyi menü (7) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (10) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (4) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lélek (3) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) mákos guba (1) makrobiotika (334) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (281) makro étrend (308) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseantológia (1) meseterápia (1) méz (1) Michio Kushi (2) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (7) Mochi (1) mochi (1) mogyoró (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (5) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (8) padlizsánsaláta (1) palacsinta (1) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) pástétom (2) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (7) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (3) savanyú káposzta (2) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (3) spiritualitás (2) Stahl Judit (2) stangli (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütemény (1) sütőtök (5) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szilvaleves (1) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (5) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (3) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) testsúly (1) tészta (3) tócsni (1) tofu (15) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (1) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) virágszirom (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (1) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (7) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

Főzés, evés, személyiség

Melyik sütit választod? Ilyennek gondolnak a pasik… Ha kókuszgolyót vagy hasonló aprósüteményt választasz, már az első pillanatokban kiderül a másik számára, hogy  vidám személyiség vagy, aki imád a pillanatnak élni... ilyen és ehhez hasonló könnyed gondolatokat olvastam a minap egy nőket célzó internetes oldalon. Lehet, hogy nem több ez, mint holmi jó kedvre hangoló – de az az igazság, hogy magam is megfigyeltem sokszor összefüggést a főzés-evés-személyiség között. Van is egy olyan mondás, hogy "Amilyen az evése, olyan a munkája." Folytathatnánk: amilyen az evése, olyan a... és itt sokféle tevékenység jellemzőit felsorolhatnánk. Az persze igaz, hogy alapjaiban nem lehet a másik ízlésébe beleavatkozni, ám ha valami dolgunk van az illetővel, összehangolni tanácsos.

Tapasztaltam már, hogy szétszórtság miatt odakap, odaég az étel, vagy éppen nyers marad a sült, a sütemény. Sületlen, sótlan, nyers, éretlen – lehet ezeket a jelzőket emberekre, személyiségtípusokra is alkalmazni. Van, aki habzsolja az ételt, van, aki piszmog vele, és a kettő között mindenféle létezik. Mindenesetre jó játék:  akár a közelgő Valentin-nap kapcsán is felmerülhet bennünk: hogyan ismerhetjük meg a másik embert a főzési, evési (ízlésbeli) szokásaiból? Az alapelv a tolerancia. Jó tudni, hogy nem minden föltétlenül úgy jó, ahogy mi hozzászoktunk vagy gondoljuk. De azt is jó tudni, mi az, ami még befér tűrőképességünk határai közé.

Megfigyelendő és iskolázható a szokás,  az ízlés, az újító, kísérletező kedv, a rugalmasság. Fontos az emberismeret. Mindennek az alapja pedig az önismeret és az önnevelés.

 

Kommentek

Kókuszkeksz

_mg_4010_kicsi.jpgEgyszerű vendégváró, kókuszfanoknak föltétlenül ajánlott!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése: A lisztet egy tálban összekeverjük a porcukorral és a kókuszreszelékkel, majd belegyúrjuk a margarint, ezután elmorzsoljuk vele és újra összeállítjuk a tésztát, majd golyócskákat formázunk belőle és a sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket úgy, hogy a kezünkkel ellapítjuk mindegyiket. Előmelegített sütőben közepes lángon fél órát sütjük. Ha az alja drapp, készen van. Illik hozzá a vörösáfonya.

Kommentek

Egy ismerősöm kínált meg szegfűszeggel, mintha csak egy zacskó cukorkát bontott volna fel. Mondta, nem kell rögtön szétrágni, csak szopogatni, amíg meg nem puhul, és akkor lassan meg lehet enni. A téli hónapokban ezt eszegeti. Emlékeztem is, fertőtlenítő hatására, fogfájáskor, amíg nem jutunk el a fogorvoshoz, csillapítja a gyulladást, a fájdalmat: szét kell rágni és a pépet az ínyhez tenni. Az influenzás, náthás időszakban is jó szolgálatot tesz, fertőtleníti a szájüreget, a felső légutakat. Mivel bekerül az emésztőrendszerbe, azt is fertőtleníti, javítja az emésztést. Egyébként gyógyszerek, kenőcsök alapanyagai közt is megtalálhatjuk ennek az illatos, szárított bimbónak a hatóanyagait. Illóolajai élénkítenek, semlegesítik az illatokat, a szegfűszeg rágógumi helyett szintén rágcsálható.

Adagolása: kúraszerűen naponta egy (esetleg kettő, három darab) szegfűszeg.Túlzásba azért ne vigyük.

Ne feledjük továbbá, hogy sütemények, kompótok elengedhetetlen fűszere, – nem beszélve a forralt borról!

 

 

Kommentek

Túrós bobájka

_mg_4138_kicsi.jpgA karácsonyi mákos guba sikerén felbuzdulva jövünk egy túrós változattal. A bobájka egy másik neve a gubának, de gyakorlatilag ugyanaz. Jobb, ha nem kifliből készül, hanem magunk készítjük a kelt tésztát, a következőképpen:

Hozzávalók: 1 dl tej, 40 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, csipet só. 2-3 dkg olvasztott vaj, túró, ízlés szerint tejföl.

Elkészítése: Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk, tiszta konyharuhával letakarva körülbelül 15 percig kelesztjük. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. Addig  dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a kezünkről meg az edény falától. Cipót formálunk  belőle és egy tálban, szobahőmérsékleten kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük. A tésztából gyúródeszkán kisebb cipókat szakítunk, majd hosszú vastag nudlikat formázunk belőlük és elhelyezzük a kiolajozott tepsiben. Így is hagyjuk állni 15 percig. Ezután előmelegített forró sütőbe tesszük, és közepes lángon halvány barnára sütjük.

Amikor kihűltek a rudak, 2-3 centi hosszú darabokra vágjuk (annyit vágjunk fel egyszerre, ahány adagot szemmel láthatóan elfogyasztunk), egy tálba tesszük, forró vízzel leöntjük. A víz  éppen annyi legyen, amennyi nem áztatja el a tésztát, de azért kellemesen megpuhítja. Ezután az olvasztott vajjal elkeverjük. Túróval tálaljuk, tejfölt is tehetünk a tetejére.

Kommentek

Glutén vagy nem glutén?

Nemrég egy barátnőm kérdezte, nem tartom-e furcsának, hogy manapság mindenki gluténérzékeny? De. Gyanús, hogy divat lett gluténmentesen enni. Mindig van, kell lennie egy ügyeletes mumusnak és ez most a glutén. Tehát ne együnk búzát, búzalisztet, búzából készült készítményeket. Persze, akinek emésztési zavarai vannak, orvosok kivizsgálták, mi lehet a tünetek hátterében, és rájöttek, hogy a glutén, akkor ne egyen búzát, árpát, rozsot, mert ezekben van glutén. ("Ritka árpa, ritka búza, ritka rozs!" segít a népdal szövege a tiltólista felállításában, tehát ezeket ritkán vagy sose fogyasszuk.) Akkor meg mit? Van még egy csomó más gabona, amit ehet: rizs, kukorica, köles, és álgabonának nevezett fűféle termése: hajdina, amarant, quinoa. Ezek változatai: egész szemes, töret, pehely, dara, liszt, amelyekből magunk is készíthetünk számtalan finom fogást, mint ahogy a blog receptjeiből is kitűnik.

Azonban, aki nem gluténérzékeny, miért ne ehetne lisztes termékeket? Egyen. Mértékletesen, egyéni döntés alapján. Nagyanyáink kelt tésztái, gyúrt tésztái, piskótái, lepényei és bélesei... Mindezeket el kellene dobnunk az olajos magvak őrleményeiből készült, banánnal, datolyával édesített, avokádóval és nyers csokoládéval töltött nyers torták kedvéért? Én úgy vagyok vele, hogy minél inkább divat valami, annál inkább maradok a bevált recepteknél. Átalakítom, vagy nem, mindenesetre időnként megengedek magamnak fehér lisztes kelt tésztákat is. Miközben haladunk a korral, mert nem tehetünk mást, mekkora öröm egy jó pékséget felfedezni, vagy otthon, saját kezűleg elkészíteni valami finomat! Pontosan úgy, ahogyan nagyanyu is készítette.

E gondolat jegyében következő receptünk a túrós bobájka receptje lesz.

Kommentek

Avokádókrém

avokadokrem.jpgAz avokádó pikáns szendvicskrém alapanyag is lehet, de kiváló édességek is készülhetnek belőle. Az avokádót akkor használjuk fel, amikor már elég puha, néhány napot még érleljük a spájzban.

A legegyszerűbb szendvicskrém: Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük és egy evőkanállal kikanalazzuk a héjából. A gyümölcshúst villával szétnyomkodjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével ízesítjük. A zúzott fokhagyma is nagyon illik hozzá. A krémet pirítós kenyérre kenjük. (Fotózáskor paradicsom túltengésem volt)

Édességnek: Az avokádót a fent leírtak szerint megtisztítjuk, egy evőkanál kakaót, késhegynyi vaníliavelőt, egy kávéskanál mézet teszünk hozzá és krémesre turmixoljuk. Banánt is keverhetünk hozzá, ekkor kevesebb mézre lesz szükség.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A valódi csodaszer

Sokat írtunk már a meséről, mint lelki táplálékról. Továbbra is tartom, hogy akinek kisgyerekként a legintimebb környezetében, szerető, meghitt, oldott közegben sokat meséltek, egy életre megkaphatja a szükséges lelki útravalót. Megjelent egy meseantológia, amely segíthet a szülőknek, gyerekeknek, rálátni közösen az élet aktuális és örök problémáira.

Kommentek

Csicsóka-cékla saláta

_mg_4072_kicsi.jpgA tél slágerei a gyökeres és gumós zöldségek.

Elkészítése: A céklát meghámozzuk, a csicsókát gyökérkefével folyó víz alatt megtisztítjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük mindkettőt. Egy picit megsózzuk és pár csepp citromlével összekeverjük.

Frissen a legjobb! Reszelhetünk hozzá még sárgarépát és feketeretket is.

Kommentek

Ha megnézed szomszédodat

“Ha megnézed szomszédodat, és felismered valódi jelentőségét, és azt, hogy meg fog halni, akkor benned részvét és együttérzés keletkezik. Végül is szeretni fogod őt.”
(Gurgyijev)

Nem lepődtem meg nagyon, amikor észrevettem, hogy a cikk gondolatai ma is érvényesek.*

Őszintén szeretni embertársainkat, önzetlenül, előítéletek nélkül nem könnyű, de semmivel sem könnyebb dolog önmagunkat nárcizmustól és komplexusoktól mentesen szeretni. A fenti gurgyijevi idézetet többször emlegettük Velemben, a nyári belsőutas életmódtáborban. Embertársaink sallangmentes természetét, belső lényét – vagy ahogy tetszik, igazi, valódi, felettes énjét, isteni részét – meglátni és azt tisztelni benne a hétköznapi sertepertélés, kicsinyes zizegés közepette, emellett a magunk valódi énjéből cselekedni, gondolkodni, dönteni, szólni – gyakorlat nélkül bizony nem megy!

Okosan, bölcsen dönteni életünk nagy kérdéseiben, nyitottan nézni a világba, rálátni több dimenzióra, és észrevenni mi mindent kapunk az élettől, vagy mi mindent kikerülhetnénk – nem könnyű feladat. Saját konfliktusainkon úrrá lenni, saját veszteségeinket feldolgozni még csak megy valahogy, de részvétet tanúsítani mások bajában, együtt érezni, ehhez plusz erőkre van szükségünk. Vita, viszály a munkahelyen, a családban, nemzetek, vallások között... Szinte emberfeletti feladat a rajtunk kívül álló erőkkel küzdeni. Mit tehetünk az értelmetlen gonoszsággal szemben? Talán vannak olyan helyzetek, amikor lehetetlen legyűrni a gonoszt, de mindig éberek maradhatunk a határok áthágása után is. Minden részvétlenség, elkeseredettség, elnyomás és erőszak ellenére, meg kell tanuljunk emberként viselkedni.

A gonoszság leginkább hiánybetegség, a beleérzés vagyis a jóság hiánya – írják a Férfivá válni, apává érni konferencián kapott anyagban, amelyet a Szociális és Családügyi Minisztérium rendezett – (éppen azon a bizonyos szeptember 11-én, a manhattani terrortámadás napján). Azóta világszerte általános félelem lett úrrá az embereken, hiszen nem tudni, milyen folyamat indult el ezzel az akcióval. Szent János mondja, hogy a félelem a szeretet ellentéte. Freud szerint tudat alatt tisztában vagyunk halhatatlanságunkkal. Amikor a szenvedéssel és a halállal szembenézünk, megsegít az intenzív jelenlét, az érzékeny figyelem. Kapcsolatainkban, emberségünk mélyén újra fel kell elevenítenünk a kikezdhetetlen szakrális dimenziót. Éberség, jelenlét, energia és egyensúly – ezeknek az eszenciáknak a keveréke lehet az univerzális gyógyír a félelemre, és hiánybetegségünkre, arra a sokat emlegetett szeretethiányra.

*Szepesi Dóra cikke megjelent az Ideál Magazin 2001-ben

Kommentek

makroebed.jpgSokszor kérdezik, hogy néz ki egy tipikus makrós ebéd.* A miszóleves általában ajánlott, utána pedig az évszaknak megfelelően kiegyensúlyozott alapanyagokból és főzési módokkal készült finomságok kerülnek második fogásként a tányérra. Van desszert is, de előfordul, hogy azt ebéd után 2-3 órával fogyasztják el a gabonakávé mellé. Az ebédhez általában banchatea dukál.

A fényképezéskor a főtt barnarizsre pirított napraforgómagot tettünk, emellé kölesfasírtot, rizses-zöldséges szusit, nitukét kínáltunk. A saláta: jégsaláta préselt retekkel, újhagymával, arame algával készült, egy kis citromos, szójaszószos öntettel. Kedvünkre való, ha az ízek, a színek és a formák harmóniájának egy kis figyelmet szentelünk!

A receptek egyenként megtalálhatók a blogon.

*Összeállítás a Berlini Kochstudo Balance főzőiskola ajánlásai alapján. Amikor 26 éve először jártam Évánál a főzőiskolában, nagyon megtetszett a tálalás: az alapanyagok, főzési módok, ízek, színek, formák sokfélesége, összhangja - mindez a jó étvágy alapja, ami az örömteli és egészséges táplálkozáshoz vezet.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Kenyérpirítás kályhában

kenyerpiritas.jpgHóesésben, fűtött szobában, kályha mellett ülni az egyik legjobb dolog! A nyáron írtunk már arról, hogy kiránduláskor nem mindig jutunk megfelelő minőségű kenyérhez. Szabad tűzön pirítva viszont sokat javíthatunk élvezeti értékén. Ha nincs is otthon kéznél egy fatüzelésű fűtőtest, a hétvégi házakban lévő kályhákban, konyhai tűzhelyben télen is kiválóan piríthatjuk a felszeletelt kenyeret.

Vigyázzunk, hogy ne tegyük túl közel a parázshoz, mert akkor hamar szenesedik. Ha a nyársat kellő távolságban tartjuk, e kenyér mindkét oldalát aranybarnára piríthatjuk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A japánok újévi levese

Mochi van a japánok újévi sós szója levesében is, aminek ozouni, ozoni vagy zoni a neve. Sokféle variációja létezik, miszó vagy szójaszósz alapú leves, de hal vagy csirkelevesbe is teszik, apróra vágott zöldségekkel, zöld fűszernövénnyel. Egy dolog közös: mindegyikben van mochi!

A mochi japán tradicionális édesrizs tészta, desszertek alapanyaga, ha cukor nélkül készül, akkor tésztaként kerülhet levesekbe. A mochi szó azt jelenti, „laposra nyomott étel” vagy laposra nyomott gabonamagvak. Alapjában véve édesrizs, amiből süteményt készítenek. Persze ez nem "sütemény", mert nem sütik, hanem főzik, párolják, tehát inkább amolyan tésztaféle. Illetve ezután van, hogy megpirítják, az az igazi finomság!

A makrobiotikus konyhában előszeretettel használják a japán tradicionális mochit. Ha hozzájutunk speciális üzletben, jó, de ha nem, megpróbálkozhatunk az elkészítésével.

Elkészítése: a főtt édes rizst hosszú ideig pépesítjük, mígnem egy pudingszerű anyagot nem kapunk, közben a rizsszemek kinyílnak és ragacsossá válik a massza. Ebből az alapanyagból töltetlen vagy töltött gombócot készítenek, vagy kisebb darabokban fogyasztják. Hűtőszekrényben néhány hétig eláll. A makrobiotikus mocsiban látszanak a rizsszemek, persze, hiszen nem rizslisztből, hanem egész szemes rizsből készül!

A mochi tulajdonságai: nagyon jó energiaforrás, főleg azoknak ajánlott, akik fizikai munkát végeznek. Szülés után is ajánlatos fogyasztani, erősíti az anya szervezetét és serkenti a tejképződést. Miszólevesbe is tehetünk levesbetétnek a natúr mochiból (olyan, mint a mi galuskánk), a kismamáknak nagyon jót tesz. A mochi erősíti a húgyhólyag izmait, kisgyerekeknek ajánlott a fogyasztása éjszakai ágybavizelés ellen.

A főtt édesrizs és a főtt adukibab fogyasztása gyomor- és bélproblémák, hányinger esetén ajánlott. (Tehát szilveszter táján is...:)

Kommentek

Mochi, japán édesség

mochi.jpgSzilveszteri ajánlat! A Mochi japán ragacsos rizs sütemény. Édes és nem édes fogásokhoz tálalják. Sokféle japán édesség alapja, különböző töltelékekkel töltik, például adzukibabpürével (Anko), ami a japán kézi készítésű desszertek (Wagashi) egyik kedvelt alapanyaga, vagy fagylalttal. A töltött mochi neve: daifuku.

Hozzávalók: 1 csésze édesrizs liszt, ¾ csésze víz és 2 csésze cukor

Elkészítése: A rizslisztet alaposan összekeverjük a vízzel egy hőálló tálban. Ha túl száraznak találjuk, adjunk még hozzá vizet, egyszerre csak 1 kanálnyit. Addig keverjük, amíg a Mochiko (tészta) nagyon lágy tésztává alakul. Ezután egy gőzölő edénybe helyezzük a tálat, vászonkendővel letakarjuk, rátesszük a fedőt és 20 percig gőzöljük. Ezután áttesszük a mochit egy lábosba és közepes lángon főzzük, miközben apránként hozzáadjuk a cukrot. Először a cukormennyiség harmadát adjuk hozzá, és addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Ragacsos tésztát kapunk. Hozzáadjuk a második harmadot a cukorból, úgy néz ki, mintha csupa cukor lenne, de így kapunk selymes alapanyagot a desszertünkhöz. Amennyiben nem szeretnénk túl édes mochit, csökkenthetjük a cukor mennyiségét, a maradék cukrot esetleg elhagyhatjuk. Végül egy nagyon ragadós, fényes, selymes kinézetű tésztát kapunk. Amikor készen van, tegyük egy kilisztezett tepsire, és kezdjük el lisztezni a massza felületét. Elég nehéz kezdetben, mert ragad a tészta, de menni fog, ha eléggé gyorsan forgatjuk. Ha a tészta teljes felülete kellően lisztes, úgy formálhatjuk, ahogy csak akarjuk. Hosszú szeleteket sodorhatunk például, és apró darabokra vágva ezután kis golyókat formázhatunk belőle, amiket aztán kilapítunk, és megtöltünk valamilyen töltelékkel. A mochi és a babpüré is eláll néhány hétig a hűtőszekrényben, tehát nem szükséges azonnal elfogyasztani az egész mennyiséget.

A fotón látható mochit Japánból kaptam, zöld színét a zöldtea pora adja (Matcha teapor) a recept eredeti, a legegyszerűbb. A hagyományos mochikészítésnél nem használnak mikrót és elektromos sütőt, hanem gőzölő edényben főzik a tésztát.

A háttérfestményen lévő japán szöveget kérésemre Emi Ono japán költő fordította le németre, abból én magyarra. Így szól: „Ezen a szép tavaszias téli napon magamra találtam.” Szerinte a „magamra találás” egy kicsit magasabb szinten értendő, - Isten vagy Természet segítségével -, ám ezt csak sejteti ez a 100-200 éves japán szöveg. Ebből is látszik, hogy a régi japán költészet tömör, meditációra alkalmas.  A képet évekkel ezelőtt kaptam egy japán kulturális rendezvényen, amit a Pesti Vigadóban rendeztek.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Gyere velem gyógyítani!*

Gyere velem gyógyítani!

Dr. Gyarmati Andrea legújabb könyve részletes útmutató a gyerekbetegségekről és egy nagyszerű sportoló több évtizedes orvosi praxisának eseményeiről. Praktikus tanácsokat tartalmaz leendő, kezdő és haladó szülőknek.

- A cím azt sugallja, hogy nem egyedül gyógyítasz, és ahogy kiderült számomra, ez a szemléleted is.

- Jól látod a kérdést. Azt vallom, hogy a szervezet gyógyítja meg magát. Nekem, mint orvosnak az a dolgom, hogy ne ártsak, ahogy Hippokratész mondja: nil nocere, azaz, ne árts. Tanítóimra, mestereimre nagy szeretettel és jó szívvel emlékszem; Popper Péterre, Ranschburg Jenőre, Vekerdy Tamásra, Sárkány professzorra, Tulassay Tivadarra – hogy csak néhány nevet említsek, és most nem is a sportról beszélünk, hanem elsősorban orvostudományról. Anyu gyógyszerész volt, nagybátyám sebészorvos, nagymamám praktikáiról írok is a könyvben – szóval beleszerelmesedtem az úgynevezett egészségügybe, és nem múlik ez a szerelem, miképpen a sport iránti se.

- Mutasd a gyereked, megmondom, ki vagy – írod. E mögött nagyon sok minden van!

- Igen, és e mögött egyre inkább az derül ki, hogy az összes, manapság széles horizontot érintő függőség gyerekkorban kezdődhet. A sorba nemcsak a drog, az alkohol meg a nikotinfüggőség tartozik, hanem a társfüggés, az adrenalin-, a sikerfüggés, a munkamánia is. Valahol valami elcsúszik, nevezetesen az, hogyha egy gyerek mondjuk nem kapja meg azt a feltétlen szeretetet, ami minden gyerek jussa kéne legyen, és akkor elkezd pótcselekedni. Az elvált szülők gyerekei, – sajnos gyerekként is, felnőttként is megtapasztaltam –, valamiért nem biztos, hogy megkapnak mindent, ami egy gyereknek jár. Van, aki azt mondja a válásról, nem tehet róla; én meg azt mondom, hogyha belekeveredsz egy helyzetbe, arról mindig tehetsz. Viszont szerintem olyan, hogy „gyermekét egyedül nevelő anya”, nem létezik. Nekem nagyon sokan segítettek, a szüleim, a barátaim, az óvoda, az iskola, a sport.

- Tehát a felnőttkori problémák gyerekkorban kezdődnek?

- Akár így is lehet, és vannak ezenkívül civilizációs betegségek. Ha valaki beteg lesz, annak lehet genetikai oka, és lehet egy csomó környezeti ok is a háttérben. A genetikával nem tudsz mit kezdeni, de a környezeti ok rajtad múlik és ennek legalább a 70-80 %-a a táplálkozás.

- Hogyan kezdődött a könyvírás?

- Amikor meghalt Ranschburg tanár úr, felkért a Saxum Kiadó, vegyem át a honlapon az orvos válaszol rovatot. A tanár úrnak jelentek meg „Kérdések és válaszok” alapján kötetei, és amikor az én anyagaimból elkezdtük összeállítani az újabb könyvet, kiderült, a legtöbb kérdés táplálkozással kapcsolatos. Így jött a Beszéljünk az evésről!, a Beszéljünk a betegségekről! Azután saját történeteimet kezdtem el írni, ez az Apróságaim, most pedig itt van a gyerekgyógyászati könyv. Egyébként írom tovább a történeteimet, Szívdobbanások címmel az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Szeretném megemlíteni, hogy a most 20 éves Saxum Kiadó, amelyik Poppert, Ranschburgot és Vekerdyt ad ki, az évfordulóra az én könyvemet jelentette meg. Ez számomra nagy öröm és kitüntetés!

- A mozgás, az étrend kiemelt témáid. Miért olyan fontosak?

- Ez a kettő, ami a mi kezünkben van. Döbbenetes, hogy fölnőtt egy számítógépes X-, Y-, Z-generáció, akik ülnek egész nap a gép előtt. Ez nagyon jó egy bizonyos szempontból és borzalmas a másikból. Hátgerincferdülés, lúdtalp, túlsúly, junkfood – nem kell sokat magyarázni, milyen következményekkel jár! Véleményem szerint egy tornacipőt meg tud engedni bárki magának meg a gyerekének. Még a hetedik kerületben is, ahol én rendelek, van hová kimozdulni, itt a Városliget. Hamarosan lesz a Magyar Úszó Hírességek Csarnokában Százhalombattán egy beiktatás, én azt fogom javasolni, hogy indítsunk el egy akciót, aminek a jelmondata: „Minden gyerek tanuljon meg úszni!” Tudom, hogy nincs mindenkinek pénze uszodajegyre, de számtalan szerencsétlenség megelőzhető lenne, ha vízbiztosak lennének a gyerekek. Szóval a „Minden gyerek lakjon jól!” alapítvány elnevezésének mintájára „Minden gyerek tanuljon meg úszni!” És utána lakjon jól, persze!

- Mi a könyv legfontosabb üzenete?

- A „Gyere velem gyógyítani!” címet azért is szeretem, mert hívás van benne; játékosan alliterál, még a Gyarmatival is. Vallom, hogy a tudásnak nem a nem tudás az ellentétje, hanem a tudás illúziója. Bár az internet majdnem mindenhez hozzáférést ad, de hitem szerint a sok nem mindig több is. Ha együtt tudunk gondolkodni, közösen elindulhatunk egy úton. Amikor kezdődött a kereskedelmi televíziózás, a sportmúltam kapcsán valakinek eszébe jutottam, és kiderült, viszonylag érthetően el tudom mondani, amit az orvosok általában latin kifejezésekkel díszítve, érthetetlenül magyaráznak. Kaptam a sorstól egy lehetőséget, hogy nagyobb horizonton terjesszem, amit fontosnak tartok. A leírt betűnek, a könyvnek nálam egészen kicsi korom óta nagy a becsülete. Az írás hihetetlen örömet okoz, és remélem, megtaláltam az egyensúlyt, sikerült a mindennapi, érthető tudományt személyes hangon közvetíteni. Rengeteg témáról szeretnék még mesélni.

 *Interjúm a Könyvhét decemberi számában jelent meg.

Kommentek

Mákos guba

makosbobalyka.jpgA karácsonyi vacsora második fogása, de máskor is megállja a helyét egy tartalmas zöldségleves után. Jobb, ha nem kifliből készül, hanem magunk készítjük a kelt tésztát.

Hozzávalók: 1 dl tej, 40 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, csipet só. 2-3 dkg olvasztott vaj, darált mák, méz vagy porcukor.

Elkészítése: Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk, tiszta konyharuhával letakarva körülbelül 15 percig kelesztjük. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. Addig  dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a kezünkről meg az edény falától. Cipót formálunk  belőle és egy tálban, szobahőmérsékleten kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük. A tésztából gyúródeszkán kisebb cipókat szakítunk, majd hosszú vastag nudlikat formázunk belőlük és elhelyezzük a kiolajozott tepsiben. Így is hagyjuk állni 15 percig. Ezután előmelegített forró sütőbe tesszük, és közepes lángon halvány barnára sütjük. Amikor kihűltek a rudak, 2-3 centi hosszú darabokra vágjuk (annyit vágjunk fel egyszerre, ahány adagot szemmel láthatóan elfogyasztunk), egy tálba tesszük, forró vízzel leöntjük. A víz  éppen annyi legyen, amennyi nem áztatja el a tésztát, de azért kellemesen megpuhítja. Ezután az olvasztott vajjal elkeverjük. Mákkal megszórjuk, mézet adunk hozzá és elkeverjük majd tálaljuk. A mákot és a mézet mindenki külön, ízlés szerint is ráteheti az adagjára.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A szakácskönyv mindig jó ajándék! Kerüljön akár gyakorlottak, akár kezdők kezébe, mindig van mit tanulni mások ötleteiből.  Természetesen elsőnek a saját könyvünket ajánlom, amely az alábbi linkre kattintva kedvezményesen megvásárolható:

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=726850

Olvasóink figyelmébe ajánlok még három könyvet az idei kínálatból:*

Az életem ízei

Frank Júlia neve márkanév a gasztronómiában. Talán nincs is ma Magyarországon olyan háztartást vezető család, amelyiknek ne lenne legalább egy Frank Júlia-szakácskönyve. A szerző 33 év alatt, – 1982-től 2015-ig – 126 szakácskönyvet írt, ezek több mint 5 millió összpéldányban jelentek meg.

Az életem ízei rendhagyó szakácskönyv, gasztronómiai önéletrajz 80 recepttel. A szerző főként olyan utazási élményeiről mesél benne, amelyek érdekesek, szokatlanok, közük van a gasztronómiához, néhányuk az élete különleges fordulataihoz, élményeihez kapcsolódik. Ahogy nevezi, amolyan „ízes élet – ízes étel”, annál is inkább, mert az utazások folyamán megkóstolt különlegességek receptje minden fejezet végén megtalálható. Hogyan lett szakácskönyvíró? Hogyan kezdődött ez a szokványosnak igazán nem mondható életpálya? Az első rész önéletrajzforma, a könyv második része időrendben követi gasztronómiával kapcsolatos utazási élményeit. Frank Júlia oratórium- és operaénekesnek készült, az érettségit követően egy éven belül mindkét szülőjét elvesztette, így testvérével együtt azonnal munkába kellett állniuk. Hatalmas vargabetű után gasztronómus-újságíró lett. A receptek saját kísérletezései eredményei. Az élettörténet fejezeteit receptek teszik teljessé. Ezúttal fotók nélkül kapunk ízelítőt a finom és házias fogásokból, van itt például Majonézes burgonya – Frank módra, Krémsajtos almasaláta, Kólás kacsacomb, Pezsgős epres üdítő, Kimcsi, koreai csípős káposzta, Amerikai kézműves ananászfagylalt, Kapros tormatorta. Valamennyit érdemes elkészíteni, megkóstolni, jó néhány bekerülhet a napi menübe!

Főzni szexi

Pici habverőt visel a nyakában ékszerként Déri Szilvia, a Házisáfrány blog szerzője, és már szakácskönyve címében kijelenti: Főzni szexi. Stílusával, receptjeivel elsősorban városban élő rohanó szingliket szólít meg, de ajánlatai mindenkinek szólnak.

Ha rászánod magad és nekiállsz főzni, meglátod, az életed hirtelen megtelik majd éhes barátokkal, ahol ugyanis étel van, ott buli van! – csalogatja a konyhába olvasóját a szerző, akit utazásai során a finom falatok is érdekeltek, így került repertoárjába egy sor olyan különlegesség, mint például a Thai zöld curry, a kebab vagy a panna cotta, a kuszkuszsaláta, a humusz vagy a görög joghurt mézzel és dióval. Sok vonzó praktikát megoszt: tizenöt éves kora óta befőz, például házilekvárt; megtudjuk azt is, hogyan készül 10 perc alatt, fagyasztott gyümölcsből garantáltan tartósítószer mentes lekvár. Szerinte nincs rosszabb attól, ha ételtől hízik és még csak nem is ízlik, az irodai házhoz szállítás gondolatától a hideg kirázza, ezért munka előtt pár perccel összedobható, csomagolható, szállítható, melegíthető ételekről is szó esik. Az egyik biztos tipp a bulgúrpiláf, remek alternatíva az unalomig ismert rizses és krumplis fogások helyett. Vegetáriánus változatot mutat be, íze leginkább a bácskai rizses húshoz hasonlít. Gyerekeknek is ajánl ízletes uzsonnákat. Történetek, anekdoták sem kevésbé pikánsak és jókedvre hangolók, mint némely fogás, amelyeket a fotók ínycsiklandó közelségből mutatnak meg. Mivel a szerző görög gyökerekkel rendelkezik, így például a saksuka (lecsóféle) egyik kedvence, amit lánybulikon reggelire követelnek a vendégei. Pizzaparti kiegészítéseként krémek és kencék kerülnek a pita mellé, például humusz vagy a villámgyors csirkemájpástétom. Vajon micsoda a pasifogó pastitsió vagy a saltimbocca? Szerepel még egy pár idegen hangzású név a könyvben, de a kislexikonból mindent megtudunk.

Sörkönyv

A sörkérdések kérdése: kisüzemi, házi vagy kézműves? Vétek György és Rosenstein Róbert könyve felfedi, hogy a sörtörténészek szerint több ezer éves sörkultúránk legmozgalmasabb, időszaka a 19. század második felére és a századforduló éveire tehető. Akkoriban alakult ki ugyanis a nagyipari sörgyártás. Az elmúlt harminc évben egy újabb forradalomnak lehetünk tanúi, résztvevői és alakítói. Azonban ez a forradalom az elsővel ellentétben épp fordított irányban hat, a sör újra manufakturális termékké válik. A sör ugyanis, egészen a 19. századig ugyanolyan kézműves termék volt, akár a kenyér. Boros nemzetnek tartjuk magukat, nem is hinnénk, hogy hazánkban egészen a 18. század elejéig virágzott a sörkultúra. A mai Magyarország területén az elmúlt kétszáz évben nem találunk kis sörfőzdéket, a sörivók igényeit néhány nagy sörgyár elégítette ki.

Lehetséges, hogy a kánikulai nyarak sokszorozták meg sörszomjunkat? Ám sörfesztiválra, sörversenyekre sörtúrára nem kell Amerikába utaznunk! Csehországban, Berlinben, a briteknél, skótoknál, belgáknál, de itthon is megtaláljuk, amit keresünk, sörkertek, sörházak országszerte, főváros szerte várják a sörivókat. A könyv bemutatja hazai sörfőzdéket is, majd a sörgasztronómiára kerül sor. Hogyan kóstoljunk sört? Melyik ételhez melyik sör illik? Hogyan főzzünk sörrel? Ez utóbbihoz külön fejezet tartozik receptekkel és egy sor gyönyörű fotóval. Látható például a savanykás sörkenyér, a sörös fondü, a sörös hagymaleves, a kávés sörös mousse és számos vonzó sörkoktél. Receptmutató és sörábécé teszi teljessé a tájékozódást.

*Recenzióm a Líra Könyvklub lapjában jelent meg.

Kommentek

Karácsonyi káposztaleves

karacsonyi_kaposztaleves.jpgEz egy hagyományos tájjellegű, karácsonyi leves, a Zemplénből ered. Szenteste nagymamám mindig káposztalevest főzött, második fogásnak pedig saját készítésű mákos vagy túrós bobájka (guba) volt. (receptje hamarosan jön!). Családunkban azóta is minden nő ezt főzi karácsony napján. Gombalevesnek, kolbászlevesnek is hívtuk a káposztalevest, ez ugyanis egy és ugyanaz, ez a három összetevője. Az év más napjain ritkán kerül asztalra, szilveszterkor, újév hajnalán korhelylevesnek kiváló! A következő recept egy kicsit más, a kolbász helyett füstölt tofu adja a markáns ízt.

Hozzávalók: 1/2 kg savanyú káposzta, 2 l víz, 2 evőkanál olaj, 2 ek liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 5 dkg szárított vargánya gomba, 10 dkg  karikára szaggatott, füstölt tofu.

Elkészítés: A szárított gombát forró vízben megabároljuk, leszűrjük, apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A savanyú káposztát összevagdaljuk és a gombával együtt egy órát főzzük a vízben. Rántást készítünk, belekeverjük a pirospaprikát. Berántjuk a levest, beletesszük a tofudarabkákat és még 10 percig főzzük. Forrón tálaljuk. Csak szükség esetén sózzuk, mert a savanyú káposzta általában elég sós.

Kommentek

Tóth Vera könyvéről írtam recenziót a Líra Könyvklub lapba. Ajánlásomból kiderül, mennyire tetszett. Remélem, sok karácsonyfa alatt sokan megtalálják ezt az izgalmas lélekrajzi könyvet.

Gyémánt

Egy lélekrajzi könyv

Tóth Vera a nagykorúság küszöbén, több mint tíz éve nyerte a Megasztár első szériáját. A ,,gyár" bedarálta, majd kiköpte, s magára hagyta a sztárság kihívásaival, a korabeli média ellen felvértezetlenül. A Gyémánt annak a sokéves küzdelemnek a krónikája, amelyet egy kamaszlelkű fiatalnak kellett véghezvinnie, hogy kiegyensúlyozott felnőtté válhasson.

Mi minden történt vele a 2003-as Megasztár győzelem után? Hogyan alakult a sorsa gyerekkorától napjainkig? Könyvében családjáról is ír, finoman, szeretettel. A stílusa, akárcsak dalainak előadásmódja, írásban is mély, érzelemmel teli. Aki csak egy kicsit is figyelemmel kísérte pályáját, láthatta, milyen buktatókon vezet keresztül egy sztár élete, akkor is, ha mégolyan tehetséges, mint Vera. „Gyémántjának” máris több oldalát csillogtatta meg: kiváló énekes, előadó, színészi képességekkel bír: az új Sztárban sztár című műsorban ő volt a „női lélekdonor” – Caramel számát adta elő, majd a gospel és a blues királynőjének tartott Aretha Franklin bőrébe bújt. Mindezeken felül immár író!

Művészetéről így ír a könyvében: „Ha megadatik neked a tehetség az előadó-művészethez, akkor egyben megkapod az egyetlen biztos pontot, a meditációt, a mentsváradat, a templomodat. Egy fura hasonlattal, az éneklés olyan, mint a vetkőzés; intim pillanatok sokasága. Ugyanakkor nyilvános hipnózis is. Közben óriási a felelősség, mert egyszerre van a kezedben az emberek lelke meg a sajátod is. Tudni kell kezelni az energiavándorlásokat, önuralmat gyakorolni a felfokozott színpadi hangulatban.” Hogyan sikerült leküzdeni pályáján az akadályokat, milyen útravalót kapott szüleitől, barátaitól, munkatársaitól? Hogyan alakult kapcsolata testvérével, a szintén énekes sztár Gabival? Hogyan tért rá az önnevelés, önismeret spirituális útjára, amelynek segítségével felismerte a lélek vezető szerepét az életben? Kendőzetlenül vall a mélységekről, sérelmekről és arról, hogyan keveredett ki a csapdákból. A Testem története, a Hit, Gabi és én – csak néhány cím útjának részletei közül, amely kríziseken át vezet el, az újjászületéshez.

A könyv máris siker. Azt írják róla például, hogy „egy rotációs kapa a lélek mezején”. Részleteit felkapták a bulvárlapok, például a pánikbetegséget, a szerelmi csalódást, a nyolc éves kori elhízást, amely egy betegség gyógyszeres kikezelésének következménye, meg a tizenhat éves kori füves cigit… Ám Tóth Vera könyve sokkal több, mint szenzációk és vallomások gyűjteménye – olvasóját is tanítja, vezeti, és arra bíztat, vegyük észre, gondozzuk saját „belső gyémántunkat”. Könyvét egy gyerekkori barát emlékének ajánlja, az ő halála döbbenti rá, mi a fontos az életben. Megható, hogy hálát érez a gyászban, mert ezzel is tanítást kapott; a megbocsátás, az elfogadás a két legfőbb út – fogalmazza. Elvihetjük útravalónak befejező gondolatait: „Próbálok jó szolgálatot tenni, és biztos lesznek még nehéz útjaim, tévedéseim, csalódásaim, örömöm, boldogságom, de nagyon várom, hogy mit ad nekem az élet, és nem tehetek mást, csak hagyom, hadd történjen.”

Milyen érdekes, hogy Vera életében nem először jön elő a gyémánt metafora: A Megasztárban 18 évesen énekelte Cserháti számát, a Hamu és gyémántot, 2015-ben pedig Gyémánt című dalával került be A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe… „Csiszolódjunk!” – ajánlja a lélek fejlődéséről szóló könyvét Tóth Vera. Csakis csatlakozni tudok hozzá, mert aki beleolvas a majdnem 400 oldalas, naplószerű vallomásába, nem tudja letenni!

Kommentek

Mi is ott leszünk kóstolóval, könyveinkkel!

2015. december 14-én, hétfőn 18-20 óráig a MagNet Közösségi Házban

Budapest, 1062 Andrássy út 98.

A Vega Baráti Kör és a Testtudatos Táplálkozás meghívója:

Gyere el te is, és hívd meg ismerőseid a december 14-ei Karácsonyi Vega Estre, ahol ebben az évben utoljára közösen megünnepeljük a szeretet ünnepét!

Lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre, és elfogyasztjuk közösen, amit hozunk.
Karácsonyi vásárral is készülünk, lesznek könyvek, egyéb vegetáriánus termékek megvásárlására. A kiállítóink közt lesznek: Sebestyén Szilvia, Tóth Gábor, Labant Csaba, Szepesi Dóra, Marton Melinda, a Green Milk, a Datolyakirály, és még sokan mások.

19.00 órától Labant Csaba, dalszerző és előadóművész kedveskedik zenei programmal a vendégeknek, ami igazán a szívhez szól! Labant Csaba 2012-ben a világ számos országában járt ÖLELD ÁT A VILÁGOT – ZENÉVEL című Békehíd világturnéján, többek között Indiában, Venezuelában, Ausztriában, Görögországban és az USA-ban.
Felesége, Ada - aki fuvolaművész-csillag, a Venezuelai Nemzeti Filmharmónikus Zenekar szólistája. Különleges zenéjükben ötvözik a magyar és az indián kultúrát - dalszövegeik az időtlen bölcsesség üzeneteit rejtik.

Ezúttal azt szeretnénk kérni, hogy hozz magaddal valamilyen vegetáriánus/vegán ételt, vagy innivalót, amit közösen elfogyasztunk! Ha ételt hozol, akkor légy szíves írd le az étel összetevőit is, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy megeheti-e az ételt. Köszönjük!

"A szeretet hatalma mérhetetlen, beragyogja a Hold fölötti égboltot, és csillagmagasságokig tör. Aki szeret, mintha égi utakon járna." Hioszi Tatiosz

Szeretettel várunk!

Vega Baráti Kör

Kommentek

Párolt hokkaidótök

hokkaidotok.jpgA hokkaidótök nagyon ízletes sütőtök. Szeletekre vágva, párolókosárban pároljuk 25-30 percig. Ügyeljünk arra, hogy a párolókosár alatt lévő lábasból ne forrjon el a víz! Villával ellenőrizzük, puha-e már, ekkor a lángot eloltjuk és megfelelő hőmérsékletűre hűlni hagyjuk a szeleteket.

Natúr fogyasztjuk, de ha igazán pikáns ízt szeretnénk kóstolni, pár csepp szójaszósszal ízesítsük a párolt tököt. Finom, melegítő étel, a gyomor-lép-hasnyálmirigy szervrendszer energiáját támogatja. Nyirkos, hideg időben a legjobb.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Interjú a Csigaházban

Ritkán készül velem interjú, (mivel inkább én készítek beszélgetéseket) de most az ősszel egy nagyon kedves gyermekirodalmi folyóirat szerkesztője tett fel kérdéseket. Ismerősöm említette, hogy néhány tevékenységemet nem említettem. Igaz! Ezekről majd egy másik alkalommal bővebben szólok. (Addig is csigázzuk az érdeklődést.)

Íme az interjú:

http://csiga-haz.blog.hu/2015/10/31/csigahaz-interju_szepesi_doraval

Kommentek

Lepcsánka

lepcsanka.jpgVagy lapcsánka vagy tócsni – lényegében ugyanaz. Kiváló főzelékfeltét, de önállóan is megállja a helyét, friss zöldségekkel vagy tejföllel, sajttal tálalva. Frissen és másnap is finom.

Hozzávalók 4 személyre: 4 krumpli, 2 cikk fokhagyma, liszt, 1 tojás (kihagyható), só, frissen őrölt feketebors, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és nyersen lereszeljük, hozzákeverünk annyi lisztet, hogy egy jó állagú, képlékeny masszát kapjunk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy tojást is beleüthetünk. A masszából féltenyérnyi darabokat szaggatunk, forró olajban kisütjük. Az alapreceptet variálhatjuk, a borsozás alternatív, a krumpli helyett cukkíniből is szokták készíteni, reszelt sajttal is ízesíthetjük.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

konyborito_kicsi.jpgHa könnyen elkészíthető egészséges receptekre vágysz, már meg is találtad a megfelelő forrást: ajánlom figyelmedbe a Főzz évszakok szerint! - Makrobiotikus családi konyha természetesen, állati fehérje nélkül című könyvünket.

Kedveld az oldalunkat és oszd meg ezt a képet, ha szeretnél nyerni egy példányt a 3.500 Ft értékű könyvből.

Sorsolás 2015. december 15-én!

Kommentek

Mit főztem Barbadoson?*

Jól esett trópusi nyaralásról olvasni most, az étkezés szempontjából is tanulságos…

Két hétig alkalmam volt részt venni Barbadoson egy nagyon kedvező nyaraláson. Valaki visszaadta az utat, és én olcsóbban kaptam meg, körülbelül a felébe került, mintha Rómába utaztam volna. Így kerültem el a trópusi Barbadosra, ami az Egyenlítőtől északra, a 13. szélességi fokon fekszik. Természetesen megragadott az étkezés…

Az utcán bennszülött nénikék kis kosárkából egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket árultak, mindent, ami náluk terem. Rögtön gondoltam, de jó lenne ezekből főzni! Mialatt a többiek ilyen-olyan bárokban ücsörögtek, ökörsütésen vettek részt, marhahús szeleteket fogyasztottak, addig mi elmentünk egy könyvesboltba és könyvet vettünk a bennszülöttek étkezési szokásairól, az itt termő zöldség- és gyümölcsfajtákról, s megnéztük, mit lehet belőlük főzni. Bevásároltunk. A luxushotel szobájában volt konnektor, jobb híján vettünk egy elektromos főzőlapot, vágódeszkát, kést, fakanalat, tányért, fazekat, beszereztünk fűszereket, olajat, ecetet, tengeri sót, barna rizst, kölest és kukoricadarát, zöldségeket, gyümölcsöket, és elkezdtünk főzni úgy, ahogy egy bennszülött főz. Nagyon élveztük, és bőven használtuk a paprikát, paradicsomot, mert ezek a trópusi növények jól illettek saját éghajlatukhoz. Ételeink finom lecsós szósszal, fűszerekkel ízesítve illatoztak. Igazán élveztük, hogy minden nap egy kis menüt főztünk, és el is mosogattunk magunk után a fürdőszobában. A szép, nagy szekrényt berendeztük éléskamrának, úgyse vittünk sok ruhát magunkkal.

Mi történt? Hét-nyolc nap után gyökeres változást vettem észre magamon. Eleinte zavart a meleg, mert a német éghajlathoz képest sokkal melegebb, nem csak a hőmérséklet, hanem a Nap ereje merőleges sugarai miatt rendkívül nagy. Aki még nem járt ilyen éghajlaton, az el sem tudja képzelni, hogy mennyire jang! Kiegyensúlyozni csak az ott termő zöldséggel, gyümölccsel lehet. Egy hét után már tapasztaltam, hogy a meleg engem nem zavar, jókedvű, friss voltam. A hotel éttermében szabad ég alatt táncoltunk, a fiatal férfiak és nők pedig ott ültek lelombozódva az asztaluknál. Két kisgyerek táncolt, meg én, az ötvenkét éves, az ötvenéves barátommal. Másnap meg is szólítottak minket a gyerekek: Táncoltok ma is? Senki se akar, csak ti!

Vajon miért? A sok hús és a hozzá fogyasztott alkohol – nem is csoda, a sok jang vonzza a jint –, még jobban elpillesztette őket. Egyesek annyira elgyengültek, hogy le se jöttek az étterembe, a szobába vitettek maguknak vacsorát, de azt sem fogyasztották el. Kíváncsi a természetem, felemeltem az ajtó elé kitett edény fedelét: sült csirkecomb volt benne, fehér rizzsel. Mivel annyira telítve voltak a sok, ezen az éghajlaton gyomorba nem való táplálékkal, egyáltalán nem is tudtak már enni. Gyakran előfordult hányás, hasmenés, de én ezeket nem bélfertőzéssel magyaráznám, hanem azzal, hogy a szervezetük tiltakozott azok ellen az ételek ellen, amelyek ezen a területen gyomorba nem valók. Nekünk persze semmi bajunk nem lett.

* Horváth Éva-Szepesi Dóra: Harmónia az ételben, harmónia az életben című könyvből Éva története

Kommentek

Spenótos kannelóni

Nem lehet elrontani – mondta a barátnőm, amikor kérésemre megadta a receptet ebéd után. Nagyon ízlett ugyanis. Ez a recept olasz barátjától származik, eredetiségéhez nem fér kétség.

spenotoskanneloni.jpgHozzávalók: 2 zacskó fagyasztott spenót, vagy 40 dkg friss, 1-2 cikk zúzott fokhagyma, reszelt parmezán sajt, zsemlemorzsa. 1 doboz olasz kannelóni tészta

Elkészítése: A spenótot forró vízbe teszem 2-3 percig hagyom benne, aztán leszűröm, apróra vágom, hogy ne legyenek benne nagy méretű levelek. A fagyasztottat előbb kiengedem. Ha parajpüré, akkor nem kell főzni, csak kiengedni. Megsózom, zúzott fokhagyma kell hozzá és van aki tesz a spenótba is sajtot. Reszelt parmezán az igazi, lehet kis zacskóban is kapni, úgy nem olyan sok, mert különben nagyon drága. A fagyasztott spenóthoz pici zsemlemorzsát lehet tenni, hogy ne legyen túl vizes.

A besamelhez: 2-3 dkg vaj, 4-5 dkg liszt, 7 dl tej. Ízlés szerint só, reszelt szerecsendió.

Elkészítése: A vajon megpirítod a lisztet (rántás) és a tejjel felöntöd. A tejet eleinte apránként kell hozzáadni, és folyton keverni, mert gyorsan odakap. Aztán már ráöntheted az egészet, de kavarni kell. Fel kell forrnia, de ha egyet-kettőt rottyant, már jó. Frissen reszelt szerecsendiót szoktam közben hozzáadni, nem túl sokat, úgy érzéssel, kb egy fél kávéskanálnyit, vagy picit kevesebbet. Egy nagyon pici sót is tehetsz bele, nem a sósság miatt, csak hogy intenzívebbé tegye az ízeket.

Ezután fogsz egy tepsit és a besamel felét  beleöntöd. A kannelónikba betömködöd az elkészített spenótot, és beleteszed a tepsibe egymás mellé a kannelónikat, majd a maradék besamellel leöntöd. (Ugyanez lasagne tésztával úgy néz ki, hogy besamel, spenót, tészta, besamel, spenót, tészta, a befejezés mindig: tészta és rá besamel.) Megszórod reszelt sajttal – szintén parmezán a legjobb, én a múltkor ementálit tettem rá. 180 fokon sütöd úgy 40 percig, de lehet, hogy gáztűzhelyen kevesebb is elég. Van olyan recept, hogy 220 fokon 20 perc, az is jó. Nekem úgy 8 canelloni szokott beleférni a tepsibe. Tűzálló tál is jó egyébként. Ha kész, pihentetni kell miután kivetted a sütőből, úgy 15-20 percet. Én csináltam már brokkolisat is, meg húsosat is. De bármivel csinálod, ugyanúgy kell. És mindegyik finom.

Kommentek