könyvajánló

Címkék

adukibab (1) agar agar (2) alga (1) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (2) almakompót (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (2) árpa (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (1) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (5) bejgli (1) biobor (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (3) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (3) csíraleves (1) csírázott (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) dahl (1) delfinek reggelije (1) diéta (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasírt (1) fasirt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (2) gyümölcsnyárs (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdina gombóc (1) hashajtó (1) házipatika (2) Hippokratész leves (1) hiziki (2) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) jin jang (5) joghurt (1) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (1) karácsonyi menü (5) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kecsap (1) kel (2) kelbimbó (1) kenyér (2) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) köles (10) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) könyv (3) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (1) lekvár (2) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencsesaláta (1) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (3) makrobiotika (177) makrobiotika tanfolyam (21) makronauta (124) makro étrend (152) mandula (1) mangold (1) manióka (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) menstruációs fájdalom (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) miszó (7) miszóleves (5) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgómag (1) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (1) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) okara (4) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (3) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) rebarbara (2) recept (3) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (2) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgarépafőzelék (1) savanyítás (2) savanyú káposzta (2) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sóskaleves (1) spenót (2) spiritualitás (2) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (4) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (2) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (2) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (1) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) túrógombóc (1) tűz (1) uborka (4) uborkaleves (1) ufóvér (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) wakame (4) waldorf (1) zab (1) zabital (1) zabpehely (1) zacher (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Nálunk most újra érik mindkettő, uborka is, káposzta is! (2014.06.08. 10:42) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: @lüke: Ne hagyjuk! (2014.05.20. 09:17) Jamie otthon főz
  • Makronauta: A nyári időszakban a főzéseket megbeszélés szerint alakítjuk. Szeretettel várom minden kedves érde... (2014.05.15. 09:16) Tavaszköszöntő főzőtanfolyam - Újítsuk meg az étlapunkat!
  • Makronauta: Érettségi idején is tápláló ez a saláta. Szívesen megosztom itt ezt a szép és okos beszédet: kult... (2014.05.08. 14:10) Waldorfsaláta
  • Makronauta: Akácvirágból is készíthető szörp hasonló módszerrel - magában vagy vegyesen a bodzával. (2014.05.06. 09:54) Bodzaital

Blogajánló

Indián bableves

IMG_2980_kicsi.jpgJöhet valami indiános? A berlini főzőiskolában szakácskodott egy észak-amerikai indián, tőle lestünk el néhány trükköt… Indiánnyár idején mi mást lehetne főzni, mint indián bablevest! Főbb összetevők: bab,  kukorica, paradicsom és chilipaprika.

Hozzávalók: 20 dkg bab (lehet vegyesen vörös és fehér), 10 dkg szemes kukorica, 3 db érett paradicsom, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 csésze zöldség darabolva, vegyesen sárgarépa, petrezselyem, zeller, napraforgóolaj, só, bors, chilipaprika.

Elkészítése: Az előző este beáztatott bab áztatóvizét leöntjük, majd föltesszük főni, s a vízbe néhány babérlevelet teszünk, kb 45 percig puhára főzzük. Eközben a felaprított hagymát, fokhagymát és az olajon aranybarnára pirítjuk. Beleteszünk egy felaprított chilipaprikát, és ezzel is sütjük egy kicsit. Hozzákeverjük a zöldségeket és a felkockázott paradicsomot, és takaréklángon 5-10 percig pároljuk. Ha a paradicsom leve hamar lesült, egy kis vízzel pótoljuk, hogy még párolódjon a gőzben. Az ételt a bab levével felengedjük, és egy órán át rotyogni hagyjuk. Ezután beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk, és röviden felfőzzük. A frissen főzött csöves kukoricáról levágjuk a szemeket, vagy konzerv szemeskukoricát is használhatunk, ez a tálaláskor kerül bele.

Kommentek

A víz létszükségletünk

Az ásványvízből értékes ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jutunk. A víz azonban ennél sokkal többre képes: sugárzóvá varázsol, elűzi a fáradtságot, ráadásul kalóriamentes.

A gyerekeknek gyorsabb az anyagcseréjük, több vízre van szükségük. A fogyni vágyók meg jó, ha tudják, hogy a víz kalóriaszegény éhségcsillapító. Eltérőek a javaslatok, hogy naponta hány liter vizet, ásványvizet ajánlatos inni. A makrobiotiusok álláspontja szerint annyit, amennyire szomjasak vagyunk. Ám sokszor elfelejtünk inni, pedig nagyon fontos, hiszen anyagcserénknek a lebontó és felépítő folyamatokhoz elegendő mennyiségű vízre van szüksége.

viz.jpgA folyadékhiány először a bőrön mutatkozik. A szervezetünk elsősorban a legfontosabb szervek, a vér és a létfontosságú anyagcsere-folyamatok ellátásáról gondoskodik, a bőr csak másodlagos. Víz hiányában kiszárad, ráncosodhat, a benne lejátszódó anyagcsere-folyamatok lelassulnak. Hiába a külső krémezés, csak a belső folyadékbeviteltől lesz a bőr rózsás és rugalmas. A szél, a lakás száraz levegője, vagy a hőség a bőrön keresztül plusz folyadékveszteséget okoz. A légkondicionáló párologtató hatása is akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőlünk!

Szervezetünkből a naponta leadott folyadékkal együtt ásványi anyagok is veszendőbe mennek, melyekre az anyagcsere-folyamatokhoz égetően szükségünk van. A raktárak feltöltéséhez az ásványvíz az ideális, mely a folyadékkal együtt értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket szolgáltat, jól hasznosítható formában, ráadásul kalóriák nélkül. Egy diéta során a táplálék mellett az ásványvíz optimalizálhatja az ásványi-anyagellátást és kiegyenlíti a veszteségeket. Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő. Próbáljunk ki többfélét!

A gyerekek nem kedvelik a „szúrós vizet”, de esetenként a szén-dioxidban gazdag ital serkenti a légzést, az emésztést is lendületbe hozza, megnyitja a szájpadlás és a nyelv ízlelőbimbóit, így sokoldalúbb aromát érzünk. Az ásványvízben található szén-dioxid ráadásul a száj nyálkahártyájának vérellátását fokozza, és rögtön felfrissültnek érezzük magunkat. Ha erős, válasszunk enyhébbet, kisebb szén-dioxid tartalmút. Evés előtt egy nagy pohár ásványvíz egy kis citromlével frissítő hatású, és lendületbe hozza a keringést. Keverjünk össze gyümölcslevet 1:5 arányban ásványvízzel, ez változatossá teszi az ízeket és kalóriatartalma sem nagy.

A palacsinta és a gofri tésztáját is ásványvízzel készítsük, így sokkal könnyebb lesz az étel. Az ásványvíz a stresszen is segít. A bőséges magnézium és kálium erősíti az idegeket, mozgásba hozza a védekezőrendszert és a szervezet raktárait. Akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak! Jól látható helyre állítsuk az üveget, s naponta ötször igyunk egy pohárral.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Köleses palacsinta házi dzsemmel

kolespalacsinta.jpgEzt a palacsintát akkor találtuk ki, amikor egy kis főtt kölesünk maradt előző napról. Jó helye lett a palacsintában és a kis gömbök különlegesen mutatnak a tésztában. Ha a masszába olajat teszünk, elég, ha az első palacsinta sütésekor kenjük ki a serpenyőt, a továbbiakhoz elég lesz annyi olaj, amennyi a masszában benne van. Nagyon jól illik hozzá a cukor nélküli házi sárgabarackdzsem és a ribizlidzsem.

Hozzávalók: 20 dkg liszt (a fele lehet teljesőrlésű), 2 tojás, 3 dl növényi tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, ¾ dl olaj, 1 csésze főtt köles, dzsem a tölteléknek (tojás nélkül is lehet készíteni, általában akkor szójatejjel és fele részben kukoricalisztből keverjük a masszát.

 

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Különleges fűszerkeverékek

A curryport a XVIII. században brit gyarmatosító urak készíttették el Indiában. Számukra az ott szokásos, akár 40 különböző fűszerből álló masalák előállítása túlságosan bonyolult volt, de angol hazájukban sem akartak lemondani egy olyan fűszerről, amelyben érezhették ezeknek az egzotikus fűszerkeverékeknek az ízét.

Alap összetétele: kurkuma, koriander, cumin (római kömény), fekete bors és görögszéna. Az angol currypor időközben már a világ minden konyháját meghódította, és igen sokoldalúan felhasználható: a keverék a német currys kolbásztól az angol chutney-kig, a majonéz összetevőjeként, a grillezett húsokhoz vagy a dél-afrikai töklevesben is felbukkan.

Az észak-indiai konyha legfontosabb fűszerkeveréke a garam masala. Összetevői az ajurvédikus gyógyító tudomány szerint felmelegítik a testet, régiók és ételek szerint változhat, sőt a háziasszonyok a család igényei szerint maguk készítik el frissen az ételeikhez. Az alapkeverék állhat például fekete borsból, római köményből, korianderből, szegfűszegből, szerecsendióból, fahéjból és babérlevélből.

Kommentek

Nyári immunerősítés

Milyen ételek és italok fogyasztásával tudjuk egyensúlyban tartani erőnlétünket a szeszélyes időjárási viszonyok között? Mit érdemes kipróbálni az idegen országokban töltött szabadság idején? Mire figyeljünk? Milyen úti patikát vigyünk magunkkal?

Augusztus 9-én, szombaton 11.30-tól ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Asztali Áldás című gasztronómiai magazinműsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

hippokrateszleves1.jpgEzt a receptet a híres görög orvos, Hippokratész állította össze 2400 évvel ezelőtt. Hatékony tisztító, méregtelenítő, súlyos betegek is fogyaszthatják. Mivel pépszerű és nagyon ízletes, kisgyerekek is szívesen bekanalazzák. Kipróbáltuk, párolt zöldségekkel mártogatva enni, nagyon finom! Mártásként feldobja a főtt gabonát.

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2-3 póréhagyma, 1 fej zeller, 1-2 fehérrépa, 3-4 krumpli, 2-3 paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, rozmaring, majoránna.

Elkészítése: A zöldségeket összedaraboljuk, annyi vízzel eresztjük fel, hogy a felszín fölött kb. 2 centivel ellepje. Lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük. A leves akkor jó, ha sűrű, püré-szerű.

 (forrás: egy régi kis füzet, a Szelíd gyógymód sorozatban jelent meg 1990-ben, Beata Bishop írta a Gerson-diétáról, néhány receptet is ajánlott, köztük ezt. Egészségforrás Kiadó)

Kommentek

Italok alapanyagai

A római kamilla tea formájában bevethető emésztési panaszok és étvágytalanság esetén, ugyanakkor a friss virágzatokat aperitifek ízesítésére használhatjuk fel.

A szagos müge aromája egyedülálló azzal együtt, hogy emiatt szinte csak édes ételekhez alkalmas. Feltűnő formájú, nem lehet összetéveszteni mérgező növényekkel. A mindenütt kedvelt szagos mügés, illetve májusi bólé mellett a növénnyel illatosítják hagyományosan – zöld szirup formájában – a Berliner Weissét, és a pudingot. Szirupban eltéve kiváló aromának számít sokféle desszerthez, például sörbethez. Ugyanakkor egyszerűen ízesíthetjük vele a tejszínhabot, és eperhez, epres süteményhez kínálhatjuk.

A sörfőzés egyik legfontosabb összetevője a komló, ez adja jellegzetes, enyhén kesernyés ízét. Érdekesség, hogy fiatal mellékhajtásait spárgához hasonlóan készíthetjük el, de salátákban is felhasználhatók.

Vermutokban és sok gyógynövénylikőrben is gyakran felismerhető az abszint jellegzetes aromája, amely alapanyaga a fehér üröm. Erősen illatos leveleiből már aprócska mennyiség is elegendő, és jól illik szárnyasokhoz, vad-, sertés- és birkahús mellé. Egy kevéske a hal- és kagylóételeket is megbolondítja.

Az édesgyökeret számos édességben, valamint az íz javítása miatt néhány sörfajtában (porter és ale), üdítőitalokban, teákban, de gyógynövénylikrökben és dohánytermékekben is felhasználják.

Kommentek

Radicchio endíviával

radicchiosalata1.jpgA fodros endívia, a cikória és a radicchio különlegesen hangzó nevű zöldségek. Érdemes ezekből is keverni egy finom salátát! A fenyőmag és a citromos öntet csak fokozza a mediterrán hangulatot.

Hozzávalók 4-6 személyre: ½ fej fodros endívia, 1 fej radicchio, 1 nagy fej cikória, 4 evőkanál citromos vinaigrette dresszing, 25 gramm fenyőmag.

Elkészítése: Az endíviát és a radicchiot leveleire szedjük, majd kis darabokra tépkedjük és beletesszük egy tálkába. A cikóriát átlósan 1 cm-s csíkokra vágjuk és hozzátesszük a többihez. Megmossuk, lecsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a dresszinget és alaposan összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal.

Citromos vinaigrette dresszing: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál citrom vagy lime, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott fűszernövény ízlés szerint, (menta, petrezselyemzöld, kakukkfű), só és bors

 

Kommentek

Egzotikus fűszerek

A különböző népek konyháival egyre ismertebbek lesznek a távoli tájak fűszerei, mint például a cayenne-bors vagy chili. Míg Európában a csípős paprikák sokáig a fekete bors árnyékában léteztek, az ázsiai konyhában igen rövid idő alatt alapvető fűszerré váltak.

A koriander durvára őrölve kellemesen egészíti ki a mézeskalács és más sütemények fűszeres ízét. Hasonlóan jól illik sültekhez, bárányhoz, marhahúshoz és a vadhúsokhoz, de a halhoz is. A koriander magjai ezenkívül megtalálhatók az uborka és a cékla befőzőlevében is. Frissen felvágott leveleivel Indiában sokféle curryt és chutney-t fűszereznek.

A curry fűszerkeverékben egyébként a koriander az egyik fő alkotóelem.

A wasabira, mint kultúrnövényre az első utalások a X. századból származnak, ekkor Japánban már alkalmazták gyógyító célzattal. Ma az egész növényt használják a konyhában, gyökerét, illetve annak kivonatait pedig gyógyszerészeti termékekben. Évelő, fagyálló mocsári növény, a torma ázsiai rokona. A japán konyhában a wasabit rendszerint frissen lereszelve adják nyers halhoz (sushi) és tésztaételekhez. Szárítva, halványzöld színű porként vagy zöld pasztaként kapható, pirított diófélékhez és borsóhoz, chipsek ízesítéséhez is használják.

A szumák Törökországban és Iránban kedvelt asztali fűszer, megőrölt terméseit nagyvonalúan szórják a különböző ételekre, de főként rizsre és rizses egytálételekre. A libanoni konyhában az őrölt szumák a hús- és halételek fontos alkotórésze, és szívesen fűszereznek vele babot és padlizsánt is.

Európában kevésbé ismert a gyümölcsös ízű tamarinduszpép, az ázsiai, indiai és karibi konyha chutney-k, curryk, egytálételek, levesek és édes fogások fűszerezésére használja. Édes-savanyú íze igen jól illik a szárnyasételekhez és a halhoz. Frissítő aromáját ezenkívül nagyra becsülik teákban és más italokban.

A kerti kakukkfű itthon is közkedvelt, adják frissen vagy szárítva zsíros ételekhez, mert étvágygerjesztő, és segíti az emésztést. Szinte minden húsféléhez jól illik, szószokkal és páclevekkel is jól harmonizál. Jó ízt ad a gabonafasírtoknak is. A kakukkfű nem hiányozhat a pizzáról, a lasagnéból vagy ravioliból.

A gyömbér eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és Indián keresztül került Európába. Az ázsiai konyha szívesen használja, amellett, számos gyógyhatása mellett a fogásoknak visszafogottan csípős ízt ad.

Kommentek

Delfinek reggelije

delfinreggeli1.jpgEzt a fogást a világhálóról halásztam ki és nagyon megtetszett. Egy kis ötlet, és máris feldobtuk a gyümölcsös reggelinket. Delfin reggelije, delfin reggelire! 

A banán és a szőlő élelmi értékét nem kell külön ecsetelni, nyáron kiválóan laktat és hűsít mind a két gyümölcs.

Kommentek

A fűszernövényekről szóló kézikönyvekben a közismert hagyma, fokhagyma és metélőhagyma mellett kevésbé ismert különös gyógynövénynévre is felfigyelhet az olvasó. Számomra például a galambvirág meg a ruta, egyenesen Shakespeare Hamletjéből ismerős. Ophélia mondja utolsó jelenetében: „Nesze, neked ánis meg galambvirág; neked ihol a ruta…” Nem véletlen, hogy Ophélia jó barátságban volt a rutával: a franciák „a szép lányka növényének” nevezik. Elsősorban tömény italok ízesítésére szolgál, kesernyés aromáját például az olasz grappában érezhetjük.

Az elnevezések kultúrtörténeti hátterét példázza a közönséges cickafark, amelynek latin neve Akhilleuszra utal (Achillea millefolium). A hagyomány szerint sebeit a gyulladáscsökkentő hatású cickafarkkal gyógyították. Ánizsszerűen keserű levelei kitűnő aromát biztosítanak szószoknak és alapleveknek.

Egy másik talányos elnevezés az eredetileg a Kaukázusból származó boldogasszony tenyere, amit boldogasszony mentájának is hívnak. A nevek arra vezethetők vissza, hogy a templomba járó nők régebben szívesen vittek magukkal egy csokornyit az istentiszteletekre, hogy azt sűrűn szagolgatva – és így a növény élénkítő illatát belélegezve ne aludjanak el a prédikáció alatt…

Kommentek

Okara kolbász

A szójatej készítésekor fennmaradó áztatott szójabab darálmányából sok finomságot készítettünk már. (a receptjét ld. külön*) A fűszeres finomságot ezúttal hengeres formára gyúrjuk, ezért lett a neve okara kolbász. Frissen sülve és másnap uzsonnára is kitűnő harapnivaló. 

okarakolbasz1.jpg

Hozzávalók: 3 csésze okara, 1 csésze főtt köles, 1 vöröshagyma, 1-2 cikk zúzott fokhagyma, 1 répa, 2 evőkanál hántolt napraforgómag, 1 csokor petrezselyem zöldje, ízlés szerint só, szójaszósz és almaecet, a sütéshez zsemlemorzsa és olaj. Ha túl puha a massza, teljesőrlésű búzaliszttel dúsítjuk.

Elkészítése: A kihűlt kölest és az okarát egy tálba tesszük, a hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk. A répát finomra reszeljük. Ezután összekeverjük a tálban a gabonával és a szójabab darálmányával, apróra vágott petrezselyem zöldjével, fűszerekkel ízesítjük (egy kevés miszó is jót tesz neki) és gombócokat formálunk belőle. Minden alkalommal másképpen sikerül egy kicsit, ízlés szerint alakítható az összetétele. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

 * http://makronauta.blog.hu/2011/07/04/keszitsunk_szojatejet_tofut

Kommentek

Virágevőknek

Ki gondolná, hogy egy tavaszi túrán szedett kankalinból nem csak a vázába, de a tányérra is juthat: levelei alkalmasak salátákba és húsok töltelékeibe, virágai jók lekvárok ízesítésére. A gyökeréből készült tea köhögés esetén segít.

Májusban egyszerre virágzott az akác, a bodza és a vadrózsa. És elkezdődött a kakukkfűszezon. Mindezekből szörpöt készíthetünk vagy szárított formában eltehetjük télire, teának - önállóan vagy keverve fogyaszthatjuk.

Vagy például itt van a muskátli: bár elsősorban a teraszokat és a virágágyásokat díszíti, illatos variánsuk a konyhai rangsorban lassan egyre magasabbra emelkedik. Aromái olyan sokoldalúak, mint a fajaik, egyesek citromillatot és szerecsendiós jegyeket hordoznak, mások íze rózsára és mentára emlékeztet. Friss-gyümölcsös levelei emelik a saláták, szószok, öntetek és egytálételek ízét. Alkalmasak édes ételek, fagylalt, ízesített ecet és teák készítésére is. Virágai jó ízűek salátákban, de kandírozva, tortákon is szemet gyönyörködtetőek.

Egyre inkább divat a szép virágok felhasználása, mint például a körömvirág. Bőségesen tartalmaz illóolajokat és gyantákat. Finomra vágva a kissé kesernyés, édeskés ízű virágok lágy-aromás ízt kölcsönöznek az omlettnek, a friss sajtoknak, szufléknak és salátatálaknak. Az egész virágzatot vagy csak a szirmokat használhatjuk friss nyári salátákhoz is. A nyelves virágok, a virágzat külső részén elhelyezkedő szirmok alkalmasak ételek festésére, például rizs, sütemények vagy tej színezésére.

Kedvencem, a napraforgó, új oldaláról mutatkozik be: magjain kívül rügyeit is fogyaszthatjuk, az articsókához hasonlóan lehet elkészíteni.

Még egy tetszetős virág, a sarkantyúka, melynek virágait pácolva salátákhoz adják, vagy ehető dekorációként használják, ki nem nyílt rügyeit pedig ecetben teszik el. Ez utóbbi a kapribogyót helyettesíti.

Míg egyes növényeket alaposabb botanikai ismeret nélkül nem ajánlatos megenni, a tavaszi virágokkal kapcsolatban említsük meg, hogy Viktória királynő idején Angliában divat volt kandírozott ibolyát nassolni. A virágevők másik nagy kedvence a bodzavirág. Tányérja, egészben, tésztában kisütve és porcukorral megszórva kitűnő desszert - de ez már csak sajnos növőre lesz aktuális.... Sebaj, várjuk a terméseket, például el ne felejtsük ősszel gyűjteni a csipkebogyót!

Kommentek

Somával együtt a polcon

könyv 002_1.jpgÖrömmel vettük észre, hogy „egy gyékényen árulunk”, azaz együtt vagyunk Somával az Alexandra Könyváruház Gasztronómia polcán!

Összecsengés még, hogy interjút készítettem Somával. Öngyógyító könyve megjelenésének apropóján, nagyon jót beszélgettünk mindenféléről. Érdekes, hogy a táplálkozásról mindössze egy-két mondatot. A forgalomban lévő rengeteg étkezési tanáccsal kapcsolatban nagyon szimpatikus a véleménye: „ahogyan nincs két egyforma ujjlenyomat, két egyforma kristályszerkezetű könnycsepp, nem hiszem, hogy létezik egy módszer, ami mindenkire ráhúzható.”

A cikk az Új Könyvpiac szeptemberi számában jelenik meg. Addig is olvassuk az Öngyógyító könyvet, amely hiánypótló kiadvány, átfogó, aktuális tapasztalati gyűjtemény, ráadásul szórakoztató és impulzív. Egy mondatot idézek belőle: „Az is nagyszerű, ha csak gyógyító magokat tudok elvetni.” Tuti jó nyári olvasmány!

Ajánlott linkek:

http://www.libri.hu/konyv/mamagesa_soma.ongyogyito-konyv.html

http://www.libri.hu/konyv/szepesi_dora.fozz-evszakok-szerint.html

http://www.ujkonyvpiac.hu/

Kommentek

Pepperonáta

pepperonata.jpgPaprika és paradicsom a nyár slágerei – kánikulában igazi finomság készülhet belőlük.

Hozzávalók 6 személyre: 2 db piros színű és 2 db zöld színű paprika, 4 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma , 2 cikk fokhagyma, 4 db paradicsom, só és feketebors

Elkészítése: A paprikákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat és a vékony karikákra vágott hagymát 5 percig puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikaszeleteket és lefödve takaréklángon 10-15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük. Beletesszük a serpenyőbe az apró darabokra vágott paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk és kevergetve további 10 percig főzzük. Hűlni hagyjuk és külön tányérkákban szervírozzuk.

Kommentek

Színek vándorlása

Színek vándorlása

Görögdinnyében lakik, például
a piros,
dinkatökben lakik, többek között,
a sárga.
Fölkerekedik nyáron a piros,
mert szétreped a háza,
s átköltözik
– Virág hasába.
De nem marad ott sokáig piros,
s nem lebzsel soká a sárga,
ruhájukat elveszi Savanyú,
Hasország banditája,
így nem is olyan piros a piros,
így a sárga nem annyira sárga,
szégyenlik a csúfságot, vetik
magukat sárba.

És tavaszig a piros ott búvik,
ott búvik jövő tavaszig a sárga.
Ekkor újra felöltözködik
színek selymeibe a Föld,
és kirepül virággá válva
a zöldre, többek között,
a piros és a sárga,
hogy embereknek legyen gyümölcs,
pirosnak-sárgának épüljön új háza:
görögdinnyében
lakjék piros,
dinkatökben
lakozzon sárga.

(Kiss Benedek verse)

Kommentek

Mit együnk kánikulában?

Milyen ételek és italok fogyasztása célszerű a meleg időben, amikkel hűtjük is magunkat?

Július 8-án, kedden 8.42 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Zöldelő című műsorát, amelyben Kozák Annamária szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

Algériai saláta

algeriaisalata.jpgEgy jó kis saláta tipp a forró hétvégére!

Az uborka serkenti a gyomor működését, káliumtartalma vízhajtó hatású. Zöldpaprikával olívabogyóval, zöld fűszerekkel, borssal, sóval, borecettel és olívaolajjal ízesítve ideális nyári frissítő: laktat, üdít, hűt.

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes uborka kockákra vágva, 1 kis zöld színű paprika szár és magház nélkül, kockákra vágva, 50 g kimagozott, apróra vágott zöld olívabogyó, 1 evőkanál aprított koriander, 2 evőkanál apróra vágott menta, 2 teáskanál borecet, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.

Kommentek

Mu tea

tea1.jpgSelymes, enyhén édes, fűszeres, jólesően telít, elsősorban női tea, de ez nem jelenti azt, hogy férfiak ne fogyaszthatnák. A harmóniájával hat. Hűtve remek nyári hűsítő. Koffeinmentes. Adagolása nincs külön feltüntetve, javasolnám, hogy napi 1-3X 1 csészényit nyugodtan megihatunk belőle, akár hosszabb időszakon át, a megunásig. A Mu tea almalével vagy almaborral keverve melegen szervírozva kitűnő téli ital.

Összetevők: Tizenhat (főként keleti) gyógynövényből állították össze, ezek a dobozon feltüntetve a következők: mandarin, citrus unshiu peel, édesgyökér, bazsarózsagyökér, angyalgyökér, enidiumgyökér, atrastilodes, nutgrass, fahéj, gyömbér, moutan bark, őszibarackmag, szegfűszeg, rehmannia root, ginseng, coptis rhizoma. (ugyanez angolul, mert hátha rosszul fordították: Mandarin, orange peel, liquorice,peony root, angelica, cnicus, attractylis, cypress, cinnamon, ginger, mountan peony, hoelen, peach cernel, clove, rehmannia, japanese inseng, coptis)

Elkészítési javaslat: Áztassuk be 3-4 percre a teás tasakot egy csésze forralt vízbe. Ha erősebb ízt szeretnénk, vagy több embernek szeretnénk készíteni, főzzük lassú tűzön a filtert néhány percig a kívánt íz eléréséig.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Meggyes piskóta

meggyespiskota_kicsi.jpgEz is olyan piskóta, amit tojással és cukorral készítettünk el. A teljes kiőrlésű liszttől kapja telített ízét.

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 4 tojás, 1 dl szénsavas ásványvíz, 1 dl olaj, 10-10 dkg fehér, illetve teljesőrlésű búzaliszt, ¼ csomag sütőpor, magozott meggytetszés szerinti mennyiségben.

Elkészítése: Keverjük habosra a porcukrot, a 4 tojássárgáját, a szódát és az olajat, ezután keverjük ehhez hozzá a lisztet és a sütőport. Verjük kemény habbá a 4 tojásfehérjét, majd keverjük hozzá könnyedén a habot a tésztához, ügyeljünk arra, hogy ne törjön össze. Ezután lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük a masszát, rászórjuk a lisztben megforgatott meggyet majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Gyomorrontás, elsősegély

Nyaraláskor, idegen országokban de még itthon is gyakrabban előfordul, hogy elrontjuk a gyomrunkat. Mit tehetünk, ha nem jutunk mindjárt orvoshoz és nincs nálunk gyógyszer? A makrobiotikus ételek, italok általában tisztítanak, nyugtatnak, harmonizálnak, sok közöttük a kifejezetten gyógyhatású élelmiszer!

Néhány praktikus tanács: gyomorrontás, hányás esetén jót tesz a főtt barnarizs szezámsóval – ezek megnyugtatják a gyomrot és lúgosítják a vért, ami a gyomorrontások sokszor oka lehet. Szintén jót tesz, ha elrágcsálunk egy fél lap nori algát, ez a gyomorégést is rendbe hozza, mivel savlekötő hatású. Tipikus markobiotikus szer a bancha tea, akár 3X naponta, jót tesz az umeboshi szilva is, tegyünk néhány darabkát a teába. Egyébként a hányás és a hasmenés is általában jótékony reakció, a szervezet így szabadul meg a nemkívánatos anyagoktól, ám amennyiben egy napnál tovább tart, természetesen ki kell vizsgálni a beteget!

Kommentek

boglárka.jpgEgy kicsi és egy nagy véleménye:

„Ha fognánk az Everness Fesztivált, nagyobbá varázsolnánk és egy várossá változtatnánk, életem végéig élnék benne.”
(K. Zsófia – 10 éves tudatos fesztiválozó)
 
„Ez a fesztivál olyan hely, ahol mindenki kilép a komfort zónájából! Pont ezért csodálatos élmény jelen lenni minden fényünkkel.”
(Balogh Béla)

Tavaly remekül éreztük magunkat. És idén? Át kell élni, meg kell tapasztalni… Minek is szaporítani a szót, a részletekért nézzetek be a www.everness.hu oldalra.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Zöldséges sült tofu változatok

zoldsegessulttofu1.jpgHozzávalók 2 személyre: 15 dkg tofu, egy csomag spárga, néhány (4-6) rózsa karfiol, ½ db cikória (endívia), olívaolaj, szójaszósz, 1 cikk fokhagyma, egy kanál citromlé.

Elkészítése: A tofut ½ cm-s szeletekre vágjuk és megforgatjuk a következő páclében: citromlé, szójaszósz, 1 cikk zúzott fokhagyma. Közben elkészítjük a zöldségeket: Párolókosárban vagy forró sós vízben megpároljuk a karfiolrózsákat és a spárgát. Az endíviát leveleire szedjük és serpenyőben forró olajban hirtelen kisütjük.
Ezután egy serpenyőben forró olajban a pácolt tofuszeletek mindkét oldalát kisütjük és egy tányérra rendezzük a zöldségekkel együtt.

 

Kommentek

Erdőn, mezőn, kertben*

Milyen élvezetes gyógynövényt és gombát gyűjteni! Segítségül az erdőjáráshoz nélkülözhetetlen kézikönyvek beférnek a hátizsákba.

gomba.jpgA természet adományai különösen kedvesek, ha ismerjük és magunk szedjük őket. Építsünk be minél több vadnövényt a táplálkozásunkba! Természetesen teremnek, nem kezelte őket semmivel senki, teli vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Nem csak házi-patika szernek, kozmetikumnak lehetnek alapanyagai, ételeinket is gazdagíthatjuk velük. Érdemes megismerni a gyógynövényeket, a gombákat! Ehhez nyújt elméleti és gyakorlati segítséget három könyv, ragyogó színes fotókkal illusztrálva ad tanácsot minden fontos kérdésben.

Gyógyfüvek 
Nem tudjuk pontosan, hogy az emberiség mióta használ gyógynövényeket, de feltételezhetjük, hogy már az ősember is ismerte bizonyos növények hatását. Kezdetben ez talán nem volt több, mint egyfajta jó érzés vagy fájdalom csillapulása bizonyos növények elfogyasztását követően. Ilyen tapasztalatok vezethették őseinket arra a tudásra, amit aztán generációról generációra továbbadtak. Évszázadokon keresztül kizárólag növényeket használtak fel a legkülönfélébb betegségek kezelésére. A XIX. és a XX. században azonban fordulat állt be. Miután sikerült például a mákból izolálni hatóanyagát, a morfiumot, vagy nagy mennyiségben előállítani a penicillin antibiotikumot, a gyógyszeripar egyre inkább háttérbe szorította a természetes gyógyászatot. Az elmúlt évszázad harmincas éveiben a gyógyszereknek mintegy 90%-a növényi eredetű volt, ezt követően az arány megfordult. Az utóbbi néhány évtizedben újra sokan fordulnak természetes szerekhez és alkalmazzák a gyógyításban, a betegségek megelőzésében. A kézikönyv a gyűjtésre vonatkozó általános tanácsokon kívül többek között arra a fontos szempontra hívja fel figyelmünket, hogy szennyezett környezetben ne gyűjtsünk növényt, ha mégis, mindig alaposan öblítsük le. Táblával jelzett természetvédelmi területeken növények gyűjtése, részeinek eltávolítása alapvetően tiltott. Legjobb, ha saját kertünkben, vagy balkonládában ültetünk gyógynövényt, konyhafüvet házi használatra, ha vásároljuk, a legjobb minőséget válasszuk. Tanácsokat kapunk a szárítás, tárolás és a további felhasználás módjaira is. A fényképek láttán gyakran meglepődhetünk: amit csupán szép virágnak hittünk, valójában gyógynövény! Így, egy kellemes séta során akár a salátánkhoz is értékes adalékokat gyűjthetünk „gyomokból”, mint például az árvacsalán, a salátaboglárka, a pitypang vagy a turbolya... Fortélyokat tudunk meg: a kerti sarkantyúka zöld terméseiből készül a hamis kapribogyó, úgy hogy a bogyókat egy éjszakán át besózva tartjuk, majd ecetben tároljuk. A divatos, nemrég felfedezett, enyhe fokhagyma ízű medvehagyma is szerepel a kötetben, amely kora tavasztól virágzásáig gyűjthető az árnyas, nedves erdőkben. Vízhajtó, tisztító, vérnyomáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt a medvehagymát általában frissen használják fel, de lehet szárítani, befőzni, fagyasztani is.

Gyógynövények
csipkebogyo.jpgMi a különbség a gyógyfű és a gyógynövény között? A vadgesztenye, a tök, a csipkebogyó és más bokrok, cserjék, fák virága, levele, termése, gyökere, kérge is lehet gyógyhatású – ezek nemritkán a mesterségesen előállított gyógyszereknek is alapanyai. Az áttekinthetően rendszerezett, fotókkal illusztrált kötet nem átfogó enciklopédia, sokkal inkább hidat akar építeni az ismert és gyakran használt gyógyfüvek, valamint a csaknem feledésbe merült vadon termő növények között. Az összeállításban nem találjuk a mérgező gyógynövényeket, hanem csak olyanokat, amelyek az adagolás és az ellenjavallatok figyelembevételével rendszerint minden további nélkül alkalmazhatók. Ennek ellenére ne bánjunk könnyelműen a gyógynövényekkel, mert gyakran erős hatóanyagokat tartalmaznak, melyek helytelen felhasználásakor súlyos mellékhatásokat is kiválthatnak. Az információk nem teljes körűek, ezért a gyógynövények nem helyettesíthetik a szakszerű kezelést. Alkalmazásukat, feldolgozásukat ajánlott megbeszélni orvossal. Aki maga szeretne személyes növénypatikájához füveket begyűjteni, nagyon alapos botanikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Egyrészt sok a védett növény, melyeket nem szabad a természetben leszedni, másrészt számos gyógyfű megtévesztően hasonlít valamely másikra, így könnyen összetéveszthetünk egy ártalmatlant egy mérgezővel.

Gombák
gomba2.jpgA gombák ízletes, kedvelt élelmiszereink közé tartoznak. Több mint száz gyakori gombafajt ismerhetünk meg színes fotók és részletes, meghatározó jegyeket és termőhelyeket bemutató leírások segítségével. A gyűjtésre és az elkészítésre vonatkozó praktikus tanácsok mellett, természetvédelemi információkat is kapunk. Jó tudni például, hogy gyakran a környezetből származó méreganyagokat is összegyűjthetik a gombák. Ha ipari szennyeződéstől terhelt a terület, a gombák nehézfémekkel, radioaktív anyagoktól mérgeződhetnek. Persze nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mérges gombák veszélyeire, emellett arra is, hogy a gomba hosszabb tároláskor hamar romlik. A fotók alapján vizuálisan is rögzülnek a leírások, és felhívják a figyelmet az összetéveszthetőségre. Míg például a légyölő galócát - a mesebeli fehér pöttyös piros kalapjával – senkinek sem jutna eszébe megenni; nem is gondolnánk, hogy a sárguló csiperke mérgező, és nagyon hasonlít az ehető csiperkéhez. A kulináris élvezetet nyújtó vargányák, tinóruk közül sem mindegyik ehető, illetve van olyan is, ami ehető ugyan, de nem különösen ízletes. Sok faj nyersen mérgező, főve azonban már nem. Jól tesszük, ha megfelelő tájékozódás után megfogadjuk a gombagyűjtők néhány aranyszabályát: csak azt az 1-2-3 fajtát szedjük le, amit biztosan ismerünk, azok közül is csak a szép, egészséges példányokat – de a leginkább biztonságos, ha szakemberrel is megvizsgáltatjuk a zsákmányt.

Mindhárom könyv végén található névmutató, ahol kötetenként több mint száz növény, illetve gomba tudományos néven ábécérendben szerepel, és megtaláljuk a leggyakrabban használt magyar elnevezéseket is. A kiadványok hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonytalan érzések nélkül tudjunk örülni az erdők-mezők kincseinek.

(*Szepesi Dóra cikke megjelent a Könyvjelző 2013 májusi számában. A három ismeretterjesztő könyv: Gyógyfüvek kézikönyve, Gyógynövények kézikönyve, Gombák kézikönyve)

(Fotók: Szepesi Dóra)

Kommentek

Cikória naranccsal

IMG_3112_kicsi.jpgHozzávalók: 4 személyre: 3 db cikória, 3 narancs, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 4 evőkanál mézes-citromos öntet.

Elkészítése: A cikóriát hosszában 1 cm-es csíkokra vágjuk és egy salátás tálba tesszük. A narancsokat meghámozzuk és a fehér héjától is megtisztítjuk, cikkekre szedjük úgy, hogy a levet a tálban felfogjuk. A petrezselymet és a dresszinget tálalás előtt adjuk hozzá.

Mézes-cirtomos öntet: 4 evőkanál citromlé,
2 evőkanál méz,3 evőkanál olíva olaj, só és bors ízlés szerint. Jól zárható üvegben alaposan rázzuk össze.

Kommentek