könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (4) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (6) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) archetípus (1) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (2) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (3) bableves (2) banán (2) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (8) basemel (1) befőzés (7) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (5) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) borscs (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cayenne-bors (1) cékla (6) chia mag (1) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesrizs tészta (1) édesség (2) egeszsegvar (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (7) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (3) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gojibogyó (3) gomba (3) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (2) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (4) karácsonyi menü (9) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (11) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (2) köszvény (1) kovászos uborka (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) máj (3) mák (4) mákos guba (1) makrobiotika (434) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (381) makro étrend (408) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (7) mochi (1) Mochi (1) mogyoró (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pipiske (1) Pirosmadár (1) Piros madár (2) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizstészta (3) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (3) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütemény (2) sütőtök (6) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (1) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (4) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (3) szójabab (4) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (6) tabuli (1) tahin (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (18) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (4) virágevők (1) virágszirom (1) virágtea (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (2) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (4) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (3) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (9) zöldségleves (2) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: @Hajdu Imre, Gombos Levente: a cikk végén található egy link, bele lehet olvasni a könyvbe és megr... (2017.01.11. 13:34) Önterjú*
  • Makronauta: @Rózsa Boros: Keresni, kísérletezni, ennek mindig van értelme! Köszönjük az ötletet. A káposzta me... (2017.01.07. 11:14) Savanyú káposztás bableves*
  • Makronauta: Egy mindig aktuális karácsonyi interjú - ajánlom szeretettel! (2016.12.20. 09:06) Az angyal megmutatja magát - mindenkinek másképp reagál
  • Makronauta: Ma délelőtt raktuk el a szokásos hordós savanyú káposztánkat télire. 40 kg gyalult káposztát hozat... (2016.11.24. 13:06) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A zabos palacsintához ajánlok egy finom zabpelyhes kávét! Hozzávalók: maláta vagy katáng, zabpehel... (2016.10.21. 09:08) Zabpelyhes palacsinta

Céklás káposztasaláta

ceklas_kaposztasalata.jpgEgy vidéki vendéglőben fogyasztottunk ilyen salátát, megtetszett és elkértem a receptet. (Valóban nem bonyolult!)

Hozzávalók: két kisebb cékla, 15 dkg fehérkáposzta, ecet, só.

Elkészítése: A céklát meghámozzuk és megfőzzük. A káposztát lereszeljük, ecetes, sós salátalevet készítünk hozzá. A céklát is elkészíthetjük szokásos módon salátának. Mindössze a cékla levéből keverünk egy kis színesítőt a káposztasalátához. Céklalével is helyettesíthetjük.

Kommentek

Natura sacra – a vers csöndje

Megjelent egy recenzió a verseskötetemről. Köszönet Hétvári Andrea értő, érző írásáért! Idézek belőle:

A Pirosmadár c. kötet versei erős rokonságot tartanak a keleti filozófiákkal, a keleti tusrajzokkal és a haikukkal, és nemcsak szűkszavúságuk okán.

Játékosság, rejtélyesség, tömörség, festőiség, bölcsesség, kiérleltség egyformán jellemzi őket. Az ember sokszor tőmondatokban többet mond, mint kisregény terjedelmű eszmefuttatásokban.

„Minden madárcsőr iránytű. 
Minden sarokvas vesztőhely, 
Minden virágnyílás kijárat. 
– Ha nem tévedek.” 
(Útvesztő) 

Bekereteznivaló verssorok, versképek ezek. Több ezer évvel ezelőtt élt kínai mester sem írhatta volna pontosabban, szebben. Ha receptet kellene hozzájuk adni, biztosan azt mondanánk, hogy legalább annyi képiség és valódi tér van bennük, mint amennyi szó vagy ahány korty víz. De ne tévesszen meg senkit e versek rövid terjedelme. Tömörségük mélységet, mélységük súlyt teremt bennük.

A teljes recenzió a következő linkre kattintva elolvasható:

http://drot.eu/article/natura-sacra-vers-csondje-szepesi-dora-pirosmadar-c-verseskoteterol

Kommentek

Finn zöldségleves

finn_zoldsegleves.jpgFinnországban ettem ilyen zöldséglevest, ami nagyon hasonlított a mi habart krumpli levesünkhöz, de a krumpli mellett sárgarépa és zöldborsó is volt benne. Emlékezetből készítettem el.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 2 db sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 3 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 db babérlevél, só.

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, megmossuk, hozzátesszük a tisztított, karikákra vágott sárgarépát, a borsót és 2 liter vízben a babérlevéllel feltesszük főni, ízlés szerint sózzuk, kb. 3 csipet sót teszünk bele. Amikor felfőtt, takaréklángon a zöldségek puhulásáig főzzük. Ekkor egy nagy csészébe kiszedünk a forró léből, beletesszük a tejfölt, a lisztet és simára keverjük. Ezt a habarást beleöntjük a fazékba a félkész leveshez és ezzel együtt, kavargatás közben még egyszer felfőzzük.

Kommentek

Hurrá, archetípus vagyok!

Az Életválságok meséi – mesekalauz útkeresőknek* nem az első Boldizsár Ildikó könyv, amit olvasok. Réges-régen érzem, a mese megsegít. Ez a legutóbbi kötete útkeresőknek szól, és vajon ki nem útkereső? Mindannyiunknak szól.

„Aki lemond a mesélésről, az lemond történeteiről, aki lemond a történeteiről az önmagáról mond le.” – ez az Odo Marquard idézet a mottója a könyvnek, és mindenképpen arra bátorít, hogy megannyi nehézség ellenére nehogy lemondjunk önmagunkról. Ha nem is mesélünk, hallgassunk, olvassunk mesét, vagy éljük meg a történeteinket meseként, vagy a meséket saját történeteinkként. Ez utóbbi maga a meseterápia. Szerencsés, akinek meséltek gyerekkorában, jó, archetípusos meséket, mert akkor egy olyan táplálékba kóstolt bele, amelyet életében mindig igényelni fog, vágyni fog rá – az egyik legbiztosabb forrásnak bizonyulnak Boldizsár Ildikó mesegyűjteményei. Ez a könyve inspiráló magyarázatokkal egészül ki, amelyeket tovább szövögethetünk magunkban.

Élővé tenni az üzeneteket

„Minden élethelyzetben egy történetben vagyunk – s ha szerencsénk van, ez a történet a sajátunk.” Ha észrevesszük, hogy nem a sajátunk, akkor „átírhatjuk a történetet vagy átléphetünk egy másikba. … A meseterápiában úgy segítjük ezt a folyamatot, hogy több síkon is kapcsolatot keresünk a hagyományban fennmaradt szövegekkel: élővé, sőt mindennapi gyakorlattá tesszük a történetekbe zárt üzeneteket. … A cél nem más, mint megtalálni az egyetemes szellemi tanításokban azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek az egyént saját mintázatai alapján vezetik a rendezettség állapotához.” – írja a fülszövegben a szerző.

Gyógyír életsebekre

A könyvben 54 mese és hozzá tartozó kalauz található. Vannak köztük öngyógyító történetek, szorongást, félelmet oldó mesék, valóságtévesztéssel és téves érzékeléssel foglalkozó mesék, olyanok, amelyek a családi rendszer zavarait vagy a párkapcsolati válságokat  mutatják meg, kaphatunk mesékből gyógyírt életsebekre, betegségekre, veszteségekre – idézem a fejezetcímeket. Az olvasó mindegyikkel talál közös pontot, egy szálat, aminek révén érdeklődése fölébred. Azonosulhatunk akármelyik szereplővel, ha csak ideig-óráig is, lehetünk kicsi királyfi, szorgos vagy lusta lány, kiskakas, vak vagy sánta, de akár Napot helyettesítő ember… Vagy akár gonosz mostoha, vagy nagyravágyó feleség – de csak addig, amíg fel nem ismerjük, hogy valójában az utóbbi szerepekre nem érdemes pazarolni a drága időnket… Mindenesetre öröm felfedezni, hogy bármit teszek, bárhogy élek, archetípus vagyok! Érdemes több szerep szempontjából megnézni a mesékben egy-egy helyzetet, kilépni, belépni, – de rálátni a történetre a mesélő szempontjából a legjobb. 

Aranyeső vagy szurokeső?

De jó volt, amikor ebben a gyűjteményben is megtaláltam Holle asszonyt, vagyis, ahogy én a régi Grimm mesegyűjteményből ismerem, Holle anyót. A legkedvesebb mesém. Miért? Talán csupán azért, mert nagymamám olyan szuggesztíven mesélte nekem ezt a történetet, hogy szinte sajátommá vált. Gondolom, közismert történet, de idézzük fel: van egy mostoha, annak egy édeslánya és egy mostohalánya. A szorgos mostohalánnyal mostohán bánik, a lusta édeslánnyal kivételez. A mostohalánynak mindennap fonnia kell, amíg kiserken a vér az ujjából. Egy napon meg akarja mosni a kezét a kútban, ám beejti az orsót, és mert fél nélküle hazamenni,  utána ugrik a kútba. Egy földöntúli világban találja magát, különböző jótetteket hajt végre, kiszedi a kemencéből a megsült cipókat, lerázza az érett almákat a fáról. Majd eljut Holle asszony kastélyához. Elszegődik hozzá szolgálni. Mindennap rendet kell raknia a házban, a párnát szépen föl kell ráznia –  és akkor a fenti világban, szép pelyhekben hull a hó. Jó szolgálatáért jutalmat kap, amikor haza kívánkozik, Holle asszony maga vezeti a kapuhoz, és amint áthalad rajta, aranyeső hull rá. Ezt kapta, ezt vitte magával haza. Megirigyelte a lusta lány, mert természetesen ő is szeretett volna aranyesőt kapni! Végigjárta a szorgos lány útját, ám  ő nem teljesítette a feladatokat, lusta volt. Meg is lett a jutalma: a kapu alatt aranyeső helyett szurokeső zúdult rá és rajta is ragadt. … Boldizsár Ildikó magyarázata szerint a mese fordulata akkor következik el, amikor a szorgos lány elmondja honvágyát Holle asszonynak: „Jobb otthon a fekete, mint másutt a fehér, s ha mégannyira jó dolgom van is itt lent, mégsem maradhatok tovább, föl kell mennem az enyéimhez.” Nem maradhat odalent, hiszen nem élni ment oda, hanem valamit megtalálni, és amikor megtalálta, vissza kell mennie saját életközegébe. A szerző megvilágításában a mitikus Holle asszony a halál birodalmának úrnője, aki nála megfordul, csak átmenetileg lehet helye. Amikor az út véget ér, az új élet kapujában aranyruha jár annak, aki újra kézbe tudta fogni élete fonalát.  A szurtos lány története azért kerül a mesébe, hogy örök figyelmeztetés legyen, az ímmel-ámmal, nem idejében végzett munka után szurok a jutalom. Figyelmeztetésként kapjuk a meséből: nap mint nap át kell menni ezen a kapun, és rajtunk áll, aranyeső vagy szurokeső lesz-e a jutalom.

Pipöretyúk!
Nem ismertem Az átkozott pipöretyúk című magyar népmesét sem. Nagyon tetszik! Amellett, hogy bemutatja a téveszmék kialakulását, azt is felfedi, hogyan lehet elejüket venni. A szerző leírja a mese utáni kalauzban, hogy egy szívéhez közel álló öngyógyító történet fűződik hozzá. Egy ismerős fiatal hölgy arról számolt be neki, hogy pánikbetegségéből ennek a mesének a segítségével sikerült kigyógyulnia; a negatív gondolatokat, érzéseket, indulatokat egy támogató varázsmondattal vissza tudja fordítani. Amikor megrohanják a negatív gondolatok, elég csak nyakon csípni a pipöretyúkot: „Nyakonfogni az átkozott pipöretyúkot, levágni, megsütni és megenni – idejében!”. A pánikbeteg nőnek egy idő után elég volt, hogy amikor bekerült a negatív spirálba, egyszerűen csak felkiáltott: „Pipöretyúk!” és gondolatban kitekerte a nyakát.

Nagyon tetszett még A tojásból teremtett lány meséje, azt sem ismertem. A könyv végén pedig egy csodálatos történetet találunk, a címe: Sanvel és az Anahakan rózsa. Kozmikus távlatokat nyit. Szóval el kell olvasni, megéri!

(Szepesi Dóra recenziója)

*http://www.lira.hu/hu/szerzo/boldizsar_ildiko?kampany=aw2-boldizsar&gclid=CIerw6vmydECFQONGwodI8kDmg

Kommentek

Banános chia

bananos_chia.jpgHozzávalók: 4 dl rizstej vagy mandulatej, Egy érett banán, 3-4 evőkanál chia mag, egy evőkanál méz, ízlés szerint fahéj, vanília

Elkészítése: A banánt a mézzel összeturmixoljuk. A chia magot legalább 2 órára beáztatjuk a rizstejbe.

Az ázott chiamagot összekeverjük a banán turmixszal.

Tálaláskor friss gyümölccsel díszítjük.

Kommentek

A friss alapanyagokból készült ételeknek az íze is jobb. Érdemes ezért mindig az évszaknak megfelelő zöldségeket beszerezni a piacról. A felgyorsult világban egyre nehezebb tudatosan élni, talán ez a mai ember számára a legnagyobb kihívás. Ha az egyensúlyt sikerül megtalálni, akkor a test, a szervezet jelzéseire is sokkal könnyebb figyelni.

Egy 2013-as  rádióriport velem, itt meghallgatható: http://lakihegyradio.hu/hir/fozz-evszakok-szerint

Kommentek

Kanadai szilvásgombóc

kanadai_szilvasgomboc.jpgA gombóc a palacsinta mellett gyerekkorunk egyik kedvence. Vajon miért? Tűnődésemben arra jutottam, hogy minden, ami gömb, minden ami kerek, jöhet - így kerek a világ. És ha ebben a gömbölydedségben, kerekségben még valami finom töltelék is van, az aztán mindennek a netovábbja!

Így történt, hogy barátnőm kanadai férje is legelőször ezt a magyar szót tanulta meg: gombóc. Mert ízlett neki, amit a felesége főzött. Mivel a gojibogyó a kedvence, legközelebb, ha jön, készítek neki gojibogyós gombócot is! Micsoda öröm lesz, ha a szilvásak között rátalál egy-egy gojisra is!

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 12 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 10 dkg vaj, 12 db szilva, ez lehet fagyasztott és befőtt is, 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor.

Elkészítése: A krumplit héjában puhára főzzük úgy, hogy egy fazékba tesszük, hideg vizet engedünk rá és készre főzzük. Villával ellenőrizzük, megfőtt-e, majd hideg vízzel leöblítjük, így könnyebben lehámozzuk. Ezután krumplinyomóval megtörjük. Egy tálban összegyúrjuk a liszttel és az olvasztott vajjal, egy csipet sót teszünk hozzá. Gyúródeszkára tesszük, nyújtófával kb. egy cm vastag tésztát nyújtunk belőle, ezt  kb. 10X10 cm-s négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy kimagozott szilvát teszünk. A szilva közepébe egy kiskanál cukrozott zsemlemorzsát kanalazunk és gombócokat formálunk belőle. Lobogó forró sós vízben kifőzzük a gombócokat. Akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére, de tegyünk próbát, vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, meg van-e főve. Amíg főnek a gombócok, a zsemlemorzsát a vajon aranybarnára pirítjuk, ebben hempergetjük meg a gombócokat. Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá.

Kommentek

A gyúrás művészete

Még néhány éve, évtizede sokkal többet dolgoztak az asszonyok a konyhában a puszta kezükkel. Az előre elkészített ételek és az aprító- dagasztógépek leszoktattak minket erről az áldásos foglalatosságról. Jól emlékezhetünk, milyen finom az édesanyánk, nagymamánk által gyúrt, dagasztott tészta. Talán azt is érezzük benne, hogy ő azt milyen figyelemmel, szeretettel készítette. Nem is talán, ebben biztos vagyok! 

Amikor a keleti gyógymódokról először hallottam és folyamatosan megismertem például az akupresszúra jótékony hatását, nem volt kérdéses, hogy a gyúrás és a dagasztás, a kézzel való aprítás során saját erőnlétünkből, fizikai és pszichikai erőnkből is belekerül valamennyi az ételbe, de a gyúrt tészta is visszahat arra, aki gyúrja. A masszázsok gyógyhatásai is ezen a kölcsönhatáson alapulnak. A "gyúrással", a kézen, a tenyéren lévő akupresszúrás pontokat, reflexzónákat is megdolgozzuk. Visszatérve a konyhába, mondanom sem kell, hogy természetesen ügyelünk a higiéniára, tiszta kézzel, tiszta körömmel végezzük a főzés körüli munkákat. Ismerek egy mondást: "Aki nem szereti a szakács kezét, az ne is egyen!" Persze, a gépesítés ellenére a szakácsok is sokszor dolgoznak puszta kézzel, mert úgy érzik jól a tésztát, az állagot, az anyagot, az anyaggal való munkában úgy tudnak teljesen benne lenni. Ezáltal még egy finom kötelék is alakul köztünk, emberek közt, "finomenergiáink" összekötődnek. Ha nem lenne bizalmam az ismeretlen pékhez, hogyan is fogyaszthatnám jóízűen azt a péksüteményt? Hiszek benne, hogy az alapanyagon túl az elkészítés módja, sőt a szakács hozzáállása, gondolata is sokat számít.

Jó szívvel javaslom, hogy szánjunk rá időt és tanuljunk meg, tanítsuk meg a gyerekeket gyúrni, dagasztani és sorolhatnék még néhány puszta kézzel végezhető konyhai feladatot: tésztát nyújtani, galuskát szaggatni, gombócot formálni, aprósüteményt kiszúrni, kalácsot fonni... Mindezek csodálatos tevékenységek, és biztosan jobban is ízlik, mintha géppel készítenénk el, vagy készen vennénk, például fagyasztva és a mikróban melegítenénk meg. Tudjuk, hogy a készételeket manapság nem kerülhetjük ki teljesen, és hogy a vendéglőben is mikrózzák a fagyasztott gombócot, de amit tudunk, megtehetünk ennek ellensúlyozására.

A gombóc gömbölyítés titkaiba hamarosan, a következő posztban, be is pillanthatunk.

Kommentek

Borscs vega módra

borscs_vega_modra.jpgHús nélküli változatot készíthetünk úgy, hogy az édes káposzta helyett savanyú káposztát teszünk bele. A sok zöldség és fűszer megadja a kellemes, markáns, pikáns ízt.

Hozzávalók 2 literhez: 20 dkg sárgarépa és fehérrépa zsüliennre vágva (gyufaszál vékonyságú, hosszúkás) 40 dkg cékla reszelve, 20 dkg krumpli kockára vágva, 20 dkg savanyú káposzta, 1 vöröshagyma finomra vágva, 1-2 babérlevél, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 evőkanál olaj. Ízlés szerint kevés cukor, citromlé, pár szem egész bors, őrölt feketebors. A rántáshoz 1 evőkanál liszt. Tálaláshoz tejföl.

Elkészítése: Két evőkanál olajon megpirítjuk a felaprított zöldségeket, a céklát és a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a cukrot, kevés vizet és 20 percig lassan pároljuk, majd a párolt zöldségbe beletesszük a káposztát és a krumplit is. Feleresztjük kb. 2 liter vízzel és újraforrástól lassú tűzön még 15-20 percig készre főzzük. Jó, ha a zöldségek egy kicsit ropogósak maradnak.

Közben vékony rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest. Ha kész, ízlés szerint még citromlével ízesíthetjük, sózzuk, borsozzuk. Tálalásnál minden tányérba 1-1 kanál tejfölt teszünk, metélőhagymával díszítjük.

Kommentek

chili.jpgA makrobiotikában gyakran használjuk ezt a csípős paprikát. Cayenne-borsnak is nevezik, a trópusokon őshonos növény a dél-amerikai Cayenne városáról kapta nevét.

A hazai erős pirospaprikához, erős zöldpaprikához és borshoz hasonló hatású. A csípős fűszerek melegítő hatásúak, oldják a hurutot, enyhítik a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást, segítik a váladék eltávozását. A cayenne-borsot ételek ízesítésén kívül gyógyhatású tea készítésére is ajánljuk, megfázás esetén enyhítő hatása nem marad el.

A következőképpen készítsük: egy bögre forrásban lévő vízhez adjunk egy negyed teáskanál cayenne-borsot, ezt frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel ízesíthetjük, mézzel édesíthetjük. Napi egy-két csészényit melegen kortyoljunk el, figyeljünk arra, hogy a gőze az orrüreget, arcüreget jólesően átjárja – mert az is gyógyít.

Kommentek

Barátfüle, derelye

baratfule_derelye.jpgTegnap láttam a boltban fagyasztott derelyét. Sokkal finomabb, ha magunk készítjük el, frissen!

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finom liszt, 2 tojás, 1,5-2 dl víz, só, ezen kívül a töltelékbe: kemény szilvalekvár, túró, a morzsához, amiben tálaláskor meghempergetjük: 4 evőkanál napraforgóolaj, 20 dkg zsemlemorzsa, a tálaláshoz: porcukor, őrölt fahéj.

Elkészítése: A lisztet a gyúródeszka közepére halmozzuk, a közepébe egy kis fészket formálunk, ebbe ütjük bele a tojásokat, megsózzuk egy csipet sóval, a vizet fokozatosan adjuk hozzá, összeállítjuk és simára gyúrjuk, a tészta formázható de eléggé kemény marad. Egy kis gömböt formázunk belőle majd egy tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és negyed órán át pihentetjük. Közben a zsemlemorzsát az olajban egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Óvatosan, kevergetve pirítsuk, vigyázzunk, nehogy leégjen. Ezután félretesszük. Amíg a tésztát elkészítjük, felteszünk egy nagy fazék vizet főni. A tésztát két részre vágjuk és egyenként kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot félretesszük, a deszkán lévő tésztalapra 3-4 centiméterenként egy teáskanálnyi szilvalekvárt halmozunk. Majd ráhelyezzük a félretett tésztalapot és a töltelékek mentén a tésztát lenyomkodjuk, és derelyemetszővel háromszög formájú barátfülékre metsszük. A már lobogó, forró sós vízbe kifőzzük a derelyéket – akkor lesz készen, ha feljön a víz tetejére, de ellenőrizzük, vegyünk ki egyet és nézzük meg, ha a tészta már nem fehér, akkor megfőtt, kóstoljuk is meg. Szűrőkanállal kiszedjük a kifőtt derelyéket a pirított zsemlemorzsára, és óvatosan rázogatjuk, amíg mindenhol be nem fedi a tésztát a morzsa. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük.

Kommentek

Az önmagunkba vetett hitről*

Nemrégiben Növényi Norberttel készítettem interjút, az új könyve megjelenésével kapcsolatban. Sok szívhez szóló, elgondolkodtató megállapítása lelki táplálék.

Növényi Norbert önéletrajzi regénye a magyar sport emblematikus alakjának küzdelmes, kalanddal és tanulságokkal teli életét tárja olvasója elé. A könyv címe nem más, mint: A Növényi

- Ön amellett, hogy páratlan sportkarrierrel rendelkező olimpiai bajnok, játszik színházban, filmekben, karakteres szereplője népszerű sorozatoknak, és ír is. Hogy fér meg egy személyben ennyi minden?

- Azt gondolom, hogy ha az ember akar valamit, akkor arra mindig tud időt szánni. Mindig egy felfedező típusú ember voltam, aki nem félt a változtatásoktól az új dolgok felfedezésétől. Persze amibe belefogtam, azt teljes intenzitással és alázattal csináltam és megpróbáltam szeretni, mert csak akkor tudtam eredményt elérni az élet bármely területén, ha örömömet is leltem benne, természetesen a kitartó és kemény munka mellett.

- Az ellenfél szerepét nagyon érdekesen ábrázolja. A szovjet versenyzővel kapcsolatban írja, hogy éjszaka csukott szemmel lépésről-lépésre elképzelte a meccset, majd ugyanúgy lett a valóságban is, és amikor megnyerte a mérkőzést, megcsókolta az ellenfelét…

- Minden idegszálammal az olimpiára koncentráltam már hosszú évek óta, és ezért úgy készültem, hogy a világon senki nem dolgozhatott a sikerért nálam többet, mindezt azért, hogy a bajnokság előtt-alatt ne tehessek magamnak szemrehányást, hogy mi lett volna, ha ezt vagy azt jobban tettem volna, illetve többet tettem volna. Mivel az újságok azt írták, hogy nincs esélyem az ellenfelemmel szemben, ezért alvás helyett lejátszottam magamban számtalanszor az ellenfelemmel az elképzelt mérkőzésemet, és ez olyan pszichikai állapotba hozott, hogy végül is sikerült nyernem a megálmodott technikai és taktikai elképzelésemmel.

- Néhány kulcsszót kiírtam magamnak a könyvéből: érdemes, álom, erőfeszítés, fájdalom, szerencse. Úgy gondolom, ezek minden életpályán fontos szerepet játszanak, különösen egy olyanban, mint az öné. Ön szerint melyik  legmeghatározóbb?

- A legfontosabb az önmagunkba vetett hit, valamint a bizalom az elvégzett munkában. A sportban a szerencse, az alázatos és kitartó, kemény munka találkozása a lehetőséggel. ”Minden ember a maga szerencséjének a kovácsa!”

- A kisfiúk általában szeretnek birkózni, mégsem lesz mindegyikből élsportoló. Edzőként mit ajánl a kezdőknek?

- Nem mindenkiből lehet bajnok, de egészséges, pozitív gondolkodású ember igen! Azt, hogy kiből lesz bajnok, nem lehet megmondani, de azt, hogy kiből nem, azt igen, mert a tehetség kiválasztódik. De az aki kényszerből jár edzésre, aki lóg vagy nem figyel, annak a gyermeknek nem lehet a személyiségében rejlő lehetőséget ápolni és fejleszteni, azt a gyermeket más irányba kell terelni, mert lehet, hogy ott viszont nagyszerűen érzi magát és nagy dolgokra lesz képes. Sajnos a szülőkkel van a legnagyobb baj, utána az edzőkkel és nem a gyermekekkel! Mindegyik gyerek magában hordozza a csodát, azokat az energiákat, lehetőségeket, amivel sikeressé, boldoggá tud válni. Ehhez kell a szülő normális segítő támogatása és a megfelelően felkészült edző. Sajnos ma az a tapasztalat, hogy ez ritkán áll össze, és ez a gyermekek eredményességének, sikerének a gátja.

- Nagyon tetszett a könyve végén, hogy a köszönetnyilvánításban legalább három oldalon keresztül sorolja a neveket. Azt gondolná az ember, hogy a sikereit végső soron saját magának köszönheti, mégis mennyi segítője van. Miért ilyen fontosak?

- Természetesen az eredményekért én dolgoztam meg, de kellettek az edzők, segítők, edzőpartnerek, mert nélkülük nem tudtam volna felkészülni rendesen és nem tudtam volna eredményes lenni.

- Önéletírása nem csak sportrajongók érdeklődésére tarthat számot, hiszen szakmai élete rendkívül szerteágazó. Kiknek ajánlja a könyvét?

- Mindazoknak ajánlom, akik szeretik a sportot, a művészeteket, akiket érdekel, hogy mit kell tennie és miket kell átélnie egy sportolónak az eredményességhez vezető úton és mit kell átélnie a siker vagy kudarc után. Ajánlom azoknak, akik valamilyen oknál fogva feladták tevékenységüket vagy álmaikat, céljaikat és azoknak, akik tudni akarják, hogy miért ne mondjuk, hogy soha, mert mindig van út a célunkhoz, még akkor is, ha azt nem látjuk, de a pozitívan gondolkodó ember azt mindig megtalálja és eléri a célját!

(*Szepesi Dóra interjúja az Új Könyvpiac decemberi számában jelent meg)

Kommentek

ejjel_aztatott_zabkasa.jpgHozzávalók egy személyre: ¾ csésze zabpehely, 1 csésze rizstej,1/3 teáskanál só, 1 marék apróra vágott mandula. A tálaláskor kesudió vagy olajos mag, aszalt gyümölcsök, kókuszreszelék, fahéj.

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat egy tálkában, takarjuk le és hagyjuk állni éjszakán át.

Reggel fogyaszthatjuk így, vagy melegítve. Adjunk hozzá 2 apróra vágott datolyát, vagy aszalt szilvát, egy kis marék kókuszreszeléket, ½ csésze áfonyát, vagy gojibogyót, 1/3 teáskanál vanília kivonatot, ½ teáskanál fahéjat. 

Kommentek

Önterjú*

A Pirosmadár című verseskötetem megjelenése alkalmából készítettem magammal egy interjút. Ebben olyan műhelytitkokra is fény derül, amelyeket megkérdeztek tőlem többen is, meg olyanokról is szó lesz, amit nem kérdezett senki.

A verseskötetedet bemutató est után vastaps volt. Egy könyvszakmában jártas író megjegyezte, hogy még ilyet nem tapasztalt, könyvbemutatón igen ritkán van vastaps! Hogy lehet ez?

Nem véletlen, csupa rokon, barát, ismerős jött el, és ők nagy várakozással néztek az est elé. Tetszett nekik, így fejezték ki. A taps a kiváló előadóművészeknek is szólt: Závory Andrea színművész mondta a verseket, és Sebestyén Katja és László Anna, ők a Dve Gitari Duó, megzenésítésében is elhangzott néhány vers. Gyarkan lépnek fel hárman együtt, repertoárjukon Jeszenyin, Dylan Thomas is szerepel. Megtisztelő, hogy engem is vállaltak. Ám a siker szólt Erdődi Gábornak, a kötetbemutató moderátorának is, aki költő, műfordító, az ő estjeit szintén az említett előadóművészek teszik emlékezetessé.

Hogyan alakult a kötet anyaga? Mikor írtad ezeket a verseket

Több mint 10 éve. Köthető ez az Előfutár irodalmi körben való tevékenységemhez. Szerkesztettünk egy kiadványt és egy antológiát, fiatal képzőművészekkel és irodalmárokkal. De a versírásnak köze van a szemléletem változásához is. Dicsőfi Endre orvos, természetgyógyász, tanító csoportjába jártam évekig, erről röviden annyit, hogy különböző hagyományok gyakorlatain keresztül (mint például a jóga, meditációk) a figyelmünk és az érzékelésünk iskolázását helyeztük előtérbe. Öt évvel ezelőtt is volt egy költői estem a Magnet házban, a kötetbe annak az anyagát dolgoztam át egy kicsit. Van, ami kimaradt, más versek bekerültek.

Hogy lehet, hogy szakácskönyvek után verseskötetet adtál ki?

Egy barátnőm mondta, és igaza van, hogy a fizikai táplálás után most a lelki táplálékkal foglalkozom. Mindig is volt több része a személyiségemnek, hol ez kerül előtérbe, hol az. Azt hiszem az a jó, ha kiegyensúlyozzák egymást.

Többen kérdezik, miért olyan rövidek a verseid?

A költészet „Dichtung”, sűrítés. Kevés szóval szerettem volna dolgokat elmondani. Minek olyan sokat beszélni? Bár nagyon szeretem Krasznahorkai kamionhosszúságú mondatait, nála azoknak van funkciója. A kamionról jut eszembe, a Kamion Magazin, amelynek újságíró munkatársa voltam, és amikor a fotóssal, Matz Karcsival mentünk riportra, mindig mondta, azért szeret fotózni, mert azzal nincs annyi dolog, mint a cikk megírásával. Persze tudni kell jól komponálni az expozíciónál. Ő egyébként már az örökkévalóságból exponál. Fiatal korában súlyemelő volt, és mint mondta, azt is azért szerette, mert nincs vele sok macera: felemelem a súlyt és kész! Szóval a verseknél a lényeg sokszor a ki nem mondottban van, mint például a zenében a két hang közti rezonáció. Hatottak rám bizonyára még a slágerszövegek, évekig tanultam énekelni örökzöldeket, ott egy 3 perces dalban regényeket mond el a szerző, és ami nincs elmondva, azt a zene vagy maga az előadásmód egészíti ki, úgy, hogy tovább rezegteti a lélekben.

Hogyan alakult a cím? Van köze a Kex együttes Piros madár című számához?

Annyi köze van, hogy hallgattam egy időben sokat ezt a számot, kedvencem. Valószínűleg megragadt bennem a piros madár képe, ami vagy aki egy titokzatos lény, egy különleges létállapot képe. Transz, ha úgy tetszik. A zene és Somló Tamás énekhangja sokat tesz hozzá. Egy versembe bekerült a piros madár, nem a címbe, csak a vers egy sorába. Ez az Ülő Madonna. („Közel van egymáshoz a két arc, egy piros madár szárnyai”) Egyébként ezt a versemet a Sixtusi Madonna nyomán készült festményem ihlette, amin ez van, ami az előbb idézett két sorban. Így láttam.

Mit szimbolizál ebben a versben a piros madár?

Mondjuk ha két ember között létrejön egy olyan kommunikáció, aminek értelme van, tartson bármilyen rövid ideig, ez lehet egy jó beszélgetés is, akkor ők együtt a pirosmadár. Egy magasabb, lelki, szellemi inspiráció, valami tüzes megnyilvánulás, közösség, szeretet, ilyesmi. Amikor a kötetnek címet kellett adnom, és Szondi György, a Napkút Kiadó vezetője arra is megkért, hogy keressek a borítóhoz egy fotót, arra gondoltam, miért ne választanék a festményeim közül, ha már úgyis festek. Így választottam ezt a kollázst, amin van egy piros madár is. Ekkor gondoltam, ez lesz az, és az lesz a címe, hogy Piros madár! De előzőleg egyáltalán nem volt tudatos. Korábban egy verscímet gondoltam kiemelni kötetcímnek, de ez lett a legjobb. Azért írtam egybe, mert ilyen címmel, Piros madár, külön írva, Páskándi Gézának jelent meg az első verseskötete, 1957- ben. Nos, az is érdekes, hogy én meg abban az évben születtem. Egyébként még azt is elmondom, hogy a kollázs alapjául szolgáló festményt nem is én festettem, az egy olyan kép, amit festőtanáromnál, Martin Keizernél, valaki otthagyott, mert nem kellett neki. Az ilyen, otthagyott műveket szét szoktuk tépkedni és újat alkotunk belőlük. Így született ez, szinte véletlenül, öntudatlanul került rá a piros madár is. Különben jellemző az alkotásra szerintem, ahogyan a kollázs alapja sem saját, a versek alapjai, a szavak sem sajátok, az összerakás az enyém csak.

Erdődi Gábor azt mondta, a prológus, remek! Az „inspirálsz-bepörgök” slampoetrys. Az „Ahogy tetszik” pedig egy meghívás az Olvasónak a kötetbe. („Szűkszavú vagyok, de szavaim tágasak, és te szavaimban kedvedre sétálhatsz...”) a szűkség-tágasság jellemző. Azt is mondta, hogy ennek a versnek a meghittsége a korai József Attilát idézi, meg, hogy szemlélődők a versek, nézőpontváltásokkal: mennek lépegetve, így halad a kötet…

Igen, ez a sétálós tempó nekem tetszik, ezt jó, hogy mondta Gábor. A korai József Attilához hasonlítása nagyon megtisztelő. 

Műfajokról kérdezlek, a játékosságról, nyelvi játékokról. Van benne kiszámolós, közmondásszerű, rövid, talányos, mint a Duende. Itt a szót is meg kéne magyarázni.

A szójátékokat néhányan túlzottnak érezték, meglehet, igaz, néha nekem sem tetszik már mindegyik. Ami pedig a Duendét illeti, a nyolcvanas években volt Markó Ivánnak egy előadása a Győri Balettel, Az igazság pillanata volt a címe, Federico Garcia Lorca művei alapján készült. Lorcának van egy írása A "duende" - Játék és elmélet címmel, amiben elmondja, mi az a duende. Röviden: az alkotóerőnk, valami velünk született hatalom. A duende szótári jelentése: pajkos kobold, csintalan manó – a balettelőadásban meg is volt személyesítve, Szekeres Dénes táncolta ezt a kis játékos figurát.

A Primavera – ez egy egyoldalú párbeszéd, hangtanilag nagyon érdekesnek találta a moderátorod: „Zephürosz, zsengezöld és alvópiros…” Ze-zse-zö…”, és az eufónia jó hangzás: ”… sok kis gomb, szem, kapocs, fátyol, fodor, csengettyű és harangjáték…” …ki beszél itt kivel?

Egy földi nő beszél Flórához, aki nem válaszol neki, legalábbis szavakkal nem. Ezt a verset egyébként egy pompeji freskó ihlette, amit többször másoltam, lefestettem, sőt agyagból is megformáztam Flóra alakját. Flóra a virágok istennője, tavasszal járja a földeket, kerteket és ő teremti a virágokat. A képen úgy néz ki, mint egy virágot szedő nő, de ő valójában nem szedi, hanem – épp ellenkezőleg! – a saját kosarából osztja a természetnek a virágokat.

Szóval a zene mellett a festészet is ihlet?

Igen, több versnek van színe, árnyalatai.

A Medvedal meg egyenesen a finnugor mitológiát idézi, amivel Erdődi édesapja is foglalkozott…

Kedvencem egyébként. És képzeld, Gábort még nem is ismertem, amikor megvettem az antikváriumban Erdődi József Finnország című kötetét!

Műfordításaid is vannak a kötetben, Shakespeare 18. szonett és Keats A szöcskéhez és a tücsökhöz…

Ezeket Erdődinek köszönhetem! Amikor angolt tanultam nála a fordított költőin keresztül, ő inspirált fordításra. Egyébként, pedig meg szerettem volna mutatni, hogy tudok formában írni, mert mindig azzal jött, hogy nem is költő, aki nem tud formában írni... Nos, akkor itt van két szonett fordítás, tessék!

A kötetben kínaiul is van három kis vers. Hogy jött ez a kínai?

Gyerekkori vágyálmom kínaiul tanulni. Ez akkor nem valósulhatott meg, most viszont már 6. éve tanulok kínaiul a Konfuciusz Intézetben, fiatal kínai tanárok tanítanak, a közvetítő nyelv az angol. Egy életre szóló kaland! Persze én úgy képzeltem, hogy a szép formájú karaktereket tussal és ecsettel fogom festegetni – bár ritkán van ilyen óra is –, de mi modern kínai nyelvet tanulunk. Így jött, hogy három verset, amit angolra fordított egy volt osztálytársam fia, Szőke Bálint, aki Kaliforniában él, nos ezeket megmutattam az egyik tanárnőnek, Sophie Ba-nak, és nagy kedve volt lefordítani. A fiú sajnos nem fordított többet angolra, 18 éves volt akkor, és úgy látszik, kinőtte a versfordítói ambícióit.

Azt hittem, te fordítottad kínaira őket.

Á, nem. Sajnos nem valószínű, hogy annyira fogok tudni.

Mi a célod akkor a kínaival?

Az egyik, mint említettem, a kaland, mondhatni, tudatállapot változás, vagy az agy karbantartása, a másik összefüggés pedig, hogy kínai gyógyászattal szeretnék foglalkozni, nagyon tetszik a szemlélete. Ez eddig is benne volt néhány tevékenységemben, mint például a makrobiotikus főzés, a csikung (kínai mozgásgyakorlatok), és egyéb alternatív gyógyító tudományok, amelyek összekapcsolódnak. Ezeket szeretném elmélyíteni.

Most miket írsz? Mivel foglalkozol?

Mások műveivel. Írókkal készítek interjúkat, könyvekről recenziókat írok. Ezekből nagyon sokat tanulok. Nemrég elkezdtem dolgozni a Clavis Irodalmi Ügynökségben, http://clavisagency.hu/ sok-sok tervünk van, már volt néhány rendezvényünk, például Jazz és irodalom címmel. Na látod, a Clavis ügyvezetője, Molnár Zsolt, kínai órán volt csoporttársam, ott ismerkedtünk meg. (Erre is jó volt a kínai!) Ezeken kívül tervezek egy házipatika könyvet, könnyen alkalmazható, alternatív gyógyító módszerek gyűjteményét szeretném összeállítani.

Irodalmat nem is írsz?

Szerintem benne van a pakliban az esszé, a tárca, meg a mese. A dráma is nagyon izgat, mert ott a párbeszédben van benne minden. A verseknek sem állok ellent, ha jönnek. Ám ha mindez nem valósul meg, akkor is elégedett vagyok. Úgy érzem, már ez a kötet is meglepetés és ajándék. A magam számára is.

 *Szepesi Dóra interjúja saját magával. Az "önterjú" címet Vámos Miklóstól kölcsönöztem, ő készített egyszer saját magával interjút és így nevezte el a műfajt.

Kötetem linkje (itt bele lehet olvasni a könyvbe és megrendelhető):

http://www.napkut.hu/osszes-konyv/konyvek/elokeszueletben/szepesi-dora-pirosmadar-detail

Kommentek

Savanyú káposztás bableves*

savkapbableves.jpgKülönleges ízű, laktató étel. Egyszerű elkészíteni: A bablevest a recept szerint főzzük meg, közben a savanyú káposztát egy kevés olajon megpároljuk, majd tálaláskor mindenkinek a tányérjába teszünk egy nagy csipettel.

Hozzávalók: 1/2 csésze tarkabab, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db kockára vágott fehérrépa, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 kávéskanál kakukkfű, ugyanennyi zsálya, tengeri só, babérlevél.

Elkészítése: Előző este áztassuk be az átválogatott, megmosott babot. Ha az áztatóvíz másnapra nem keserű, hanem édeskés, akkor a babot abban főzzük 1 óra hosszat. Ezután tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket. Kis lángon főzzük még egy órát. A levest tetszés szerint be is ránthatjuk. Tálaláskor a párolt savanyú káposztából tegyünk a tányérokba.

*Ismét egy kedvenc téli leves, elmegy akár egytál ételnek is.

Kommentek

Januári vers

Első hó

Tejszín egek. Csusza csend.

Csak a vadkacsa vé

A változó jele januárban.

(Szepesi Dóra verse, ami a kötetből kimaradt)

Kommentek

Kompót aszalt gyümölcsből*

aszaltgyumolcskompot.jpgNincs itthon friss gyümölcs? De van mazsola, aszalt szilva, aszalt barack és dió? Még néhány kiegészítés, máris elkészülhet a finom desszert!

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk! Be kell valljam, hogy a legutóbbi aszalt gyümölcs kompót készítésénél kiderült, nincs itthon narancslé. Egy fél deci vörösborral helyettesítettük - így is nagyon finom, egy kicsit forraltboros hangulata lett.

Hozzávalók 4 személyre: 

50-50 gramm aszalt alma, szilva, barack, körte és mazsola, 1/4 l grapefruitlé, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 csésze narancslé, 3 evőkanál méz, ízlés szerint karobpor, 50 g dióféle vegyesen

Elkészítés: 

Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, és a mazsolával együtt egy tálba tesszük. Ráöntjük a grapefruitlevet, a rumot, a fahéjat, a citromhéjat és a narancslét, letakarjuk és éjszaka állni hagyjuk. Másnap az egészet takaréklángon 10 percig főzzük. Mézzel édesítjük, ízlés szerinti mennyiségű karobport keverünk hozzá, ez egy kicsit megköti. Diógerezdekkel, mandulával díszítve melegen vagy hidegen tálaljuk. Mi most a fotózáskor friss szőlőszemeket is tettünk rá.

* Két évvel ezelőtt a blog slágere volt ez a recept, több, mint 8 és félezren kattintottak rá. Igaz, kint volt a Díványon!

Kommentek

Karácsonyi vers

Karácsonyéj

Az Örökkévaló bársony éjein / Fürtökben lógnak mélyeim. / Szüretel az Örökkévaló /

Ez aszúnak, ez seprűnek való. / S a tőkék közt a lelkiismeret  / borostyán dongója zizeg. /

A must most már bor.

(A vers Pirosmadár című kötetemben is olvasható)

Kommentek

Karácsonyi sütemény

A díszítés adja megkaracsonyisuti.jpg ennek a süteménynek a karácsonyi hangulatát. Mákkal és dióval is készülhet, a tésztája egyszerű.

Hozzávalók egy tepsire: A tésztához: 60 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 kávéskanál őrölt fahéj, 15 dkg méz,  15 dkg margarin, 1,5 dl szójatej és só. A töltelékhez: 30 dkg darált mák, méz, ½ citrom reszelt héja, egy kis rizstej. Az adalékokat  tésztává összegyúrjuk, néhány csipetnyit leveszünk belőle és a díszítéshez félretesszük. A nagyobb darab tésztát a kiolajozott tepsi aljára egyengetjük. Erre rányomkodjuk a tölteléket és miután beborítottuk a felületet, ráhelyezzük díszítésnek a maradék tésztából kinyújtott és kiszúrt szívecskéket, csillagokat. A sütőben 190 fokon 1/4 órát sütjük,  utána 170 fokon még negyed órát.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Dívali – A fényadó ünnep

szinpadkep.JPGA karitatív tevékenységeiről, ételosztásairól is ismert magyarországi Krisna-tudatú hívők által szervezett Fényadó ünnepre és vacsorára voltam hivatalos december 8-án. Felemelő élmény volt az összejövetel hangulata: a színpadról felcsendülő élőzene, a tan lelkiségét képviselők kedvessége, a gyümölcsből készült welcome drink és a finom édességek, szamószák, amelyekkel az ünnepi estre meghívottakat fogadták a Dürer Rendezvényház nagytermében.

amasodikfogas.JPGMielőtt a vacsora menüjére rátérnék, az ünnepségről essen néhány szó.  A Dívali ünnep neve mécsesfüzért jelent. Mécsesek milliói emlékeztetnek arra, hogy a tudás, az igazságosság, minden körülmények között győzedelmeskedik a sötétség és az igazságtalanság felett. A Dívali szanszkrit kifejezés, amely egy csodálatos eseményre, Ráma király hazatérésére emlékeztet. Ráma királyfi története, példás élete és dicsőséges győzelme a sötétség felett nemcsak a mintegy 600 millió vaisnava hívő számára bír jelentőséggel, hanem az egész emberiség számára örök tanítást jelent, amelyet a Föld legősibb eposza, a Rámájána beszél el. http://www.divali.hu

szamosza.JPGAz ünnepség idén évfordulókhoz is kapcsolódik: Srila Prabhupáda, a Krisna-tudatú hívők Nemzetközi Közösségének alapítója és kiemelkedő lelki tanítómestere, éppen 50 éve érkezett meg az USÁ-ba, hogy tanítását elterjessze a nyugati világban. Az ő páratlan úttörő munkássága és annak hatása a nyugati kultúrára volt a témája annak a kiállításnak is, amit erre az alkalomra rendeztek „Srila Prabhupáda, a lelki tudomány küldötte” címmel. Az est során ünnepi beszédek, előadások hangzottak el, és egy részletet láthattunk a Ramayanából. A vendégek között ott volt Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetasszonya is. Előadást és ünnepi beszédet többek között Sivaráma Swami, a magyarországi egyház vezető lelkésze tartott.  A programban megemlékeztek a Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központ 10. évfordulójáról, és tanúi lehettünk a Dívali tradíciója szerinti ünnepélyes gyertyagyújtásnak.

Az ünnepi vacsora menüje természetesen vegetáriánus volt, laktóz és gluténmentes fogásokat is tartalmazott; mindez a Makronauta és követői számára oly kedves és ismerős, az indiai konyha csodálatos!

Íme a menü:

divaliunnep.JPGLeves: Maszala dhál – indiai sütőtökkrémleves.
Második fogás, egy tányérra tálalva: párolt jázmin rizs, serpenyős sült zöldségek mustáros mártásban, dhál-bara – lencsegombóc fűszeres joghurtban, sós túrócsemege csicseriborsó ágyon, paradicsom csatni, burgonyás puri.
Desszert: rusztikus pohárkrém.

A legtöbb fogást, vagy hasonló ihletettségű ételt már többször elkészítettük mi is, de mindig jól jön egy kis frissítés. A csatnik (gyümölcsös, zöldséges szószok) például ismét nagyon felkeltették az érdeklődésemet és a desszertet mindenképpen hamarosan rekonstruálom. (Erről elöljáróban csak annyit, amennyit megállapítottam az ízekből, állagokból: agar-agaros almapüré, granola, tejszínhab, csokoládéöntet…)

Köszönettel tartozom a meghívásért, a csodálatos élményért és a vacsoráért!

Kommentek

Ünnepi fogásnak is beillő recepteket válogattunk a blog receptgyűjteményéből: miért is ne lehetne a rakott csicsóka vagy a Morzsás, gyümölcsös szelet a karácsonyi menü része? Ezeket a recepteket most újra felelevenítjük, egyben ösztönözzük a kedves Olvasót, hogy böngésszen receptjeink között, biztosan talál valami olyan fogást, amivel kellemesen meglepi a karácsonyi asztaltársaságát!

rakottcsicsoka.jpgRakott csicsóka köleskolbásszal

Hozzávalók:

½ kg csicsóka, 2 szál köleskolbász, 1 fej hagyma, olaj a sütéshez, ízlés szerint só, tofutejföl, 1-2 csésze főtt barnarizs

A tofuból készített tejföl a tehéntejből készült tejföl kalóriaértékének egyharmada. Zsírtartalma alacsonyabb, nem rakódik le az érfalakon, allergiát sem okoz és sok kalcium van benne. Így készíts tofutejfölt: 20 dkg tofut szeletekre vágunk, 3-4 percig pároljuk majd lehűtjük. 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál szójaszósszal (vagy egy csipet sóval) mixerben simára keverjük.

Elkészítése:

A csicsókát gyökérkefével alaposan megmossuk, és egy párolókosárban feltesszük főni. (Ez egy olyan fém kosárka, ami a lábosba betéve annak méretére nyitható, lábakon áll, ezért a lábosban lévő víz nem ér a párolandó zöldséghez, viszont a gőzben megpuhul amit párolni szeretnénk. Ügyeljünk arra, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, oda ne süljön a zöldség!)

Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Amikor eléggé megpuhult a csicsóka, lehűtjük folyó vízzel, és karikákra vágjuk, nem szükséges meghámozni. Egy kiolajozott tepsi aljára elegyengetjük a főtt barnarizst, erre lerakjuk a csicsókaszeletek felét, megsózzuk, rátesszük a pirított hagymát, a köleskolbász karikákat, majd a maradék csicsókából rárakunk egy réteget. Erre öntünk egy kis tofutejfölt és a sütőben, közepes lángon kb. fél óráig sütjük.

morzsas_gyumolcsos_szelet.jpgMorzsás, gyümölcsös szelet

Amikor a morzsa főszereplő! Német nemzeti sütemény, a neve Streussel Kuchen, almával, szilvával, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal sütik.

Hozzávalók egy tepsire:

Alsó tészta: 60 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 kávéskanál őrölt fahéj, 15 dkg méz,  15 dkg margarin, 1,5 dl szójatej és só. Az adalékokat  összegyúrjuk.
Felső tészta, azaz a morzsa: 25 dkg teljeskiőrlésű liszt, 10 dkg durvára őrölt pirított mogyoró, 10 dkg margarin, 12 dkg méz, 1 kk őrölt fahéj, egy csipet tengeri só. Ezeket morzsává összedolgozzuk.

Az alsó tésztát a kiolajozott tepsi aljára egyengetjük. Ráhelyezzük a kimagozott, félbevágott gyümölcsöket. Az  almát vékony szeletekben vagy durvára reszelve is rátehetjük. Miután beborítottuk a felületet, rászórjuk  a morzsa tésztát. A sütőben 190 fokon 1/4 órát sütjük,  utána 170 fokon még negyed órát.

sutotoktorta.jpgSütőtök tortácska

A sütőtök színe, íze és állaga nagyon tetszik, újabb és újabb kreációkra inspirál. Ez a legújabb műalkotás.

Hozzávalók: 1 db sonkatöknek a hosszúkás része, házi szilvalekvár, a díszítéshez néhány szem szilva, dió.

Elkészítése: A tököt 1 cm vastag karikákra szeleteljük és sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héjukat és ezekből a szeletekből, mint tortalapokból megalkotjuk a tortát úgy, hogy egy szeletet ráhelyezünk egy lapos tányérra, megkenjük szilvalekvárral, majd ráhelyezünk még egy tökszeletet, azt is megkenjük lekvárral. A tetejét szilva és diószeletekkel díszítjük. Mivel ezek a szeletek nem nagyok, mindenki kaphat egy tortácskát. 

Kommentek

Interjú Szécsi Noémivel*

A regényeidhez tartozó kutatómunka során kultúrtörténeti érdekességekre bukkantál, amelyek persze nem mind fértek bele a regényeidbe. Halcsontos Fűző című blogodon, amely 2013 novemberében indult, a 19. század magánéletéből olvashatunk kuriózumokat. Emlékszem a Nyughatatlanok című regényedre, amelyben a szabadságharc emigránsainak életébe pillanthattunk bele és melléktémaként olvashattunk szülésről is. Ez az a kor, amikor a bábát felváltja a férfi orvos. A nőgyógyász, kontra bába-kérdés miért olyan érdekes az 1850-es években?
 
A 19. század második felében ez az orvostudomány fejlődése miatt válik érdekessé, hiszen az orvosok ekkor már nőgyógyászati műtétek sorával „kísérleteznek”. Ezek még sokszor valóban embereken végzett kísérletek, de néha már emberi életeket mentenek meg. Míg korábban csak akkor hívtak orvost egy szülő nőhöz, ha nagy baj volt, az orvosok fokozatosan a szakértelem képviselői lettek, míg a bábák a babonás kuruzslók szerepébe kerültek, a 20. század elején már elengedhetetlen volt az orvos jelenléte, legalább utólagos „szakmai ellenőrként”. Konkrétan az 1850-es évek persze Semmelweis felfedezése miatt is fontos: a szülészeteken bevezetett fertőtlenítő kézmosás szokása évtizedek alatt gyökerezett meg igazán, de a gyermekágyi láz a század végére szinte eltűnt a szüléshez köthető halálozási okok közül.
 
A XIX. században a biológia sokkal jobban meghatározta egy nő életét, mint manapság. Miért?
 
Mert akkor semmilyen módon nem tudott kontrollt gyakorolni a termékenységére, sem ellene, sem érte nem tehetett túl sok mindent, százszázalékosan ki volt szolgáltatva a saját testének. Annyi gyereket kellett kihordania, ahányszor teherbe esett, ha pedig nem esett teherbe, megbélyegezték, hogy nem tudja női küldetését teljesíteni, de persze akkor is megvetették, ha házasságon kívül szült, a törvénytelen gyerek társadalmi hátránnyal indult. Sztereotípiák persze ma is léteznek az anyaság kapcsán (mikor szüljenek nők, hányat szüljenek, maradhatnak-e gyerektelenek, ha úgy döntenek) azért vannak lehetőségek, amelyek segítségével esetleg meghozhatnak bizonyos döntéseket.
 
A Halcsontos fűző előtt már 2002-2003 között is írtál blogot, amelynek bejegyzései A kismama naplója és A baba memoárja címmel jelentek meg.  Ez kb. 10 évvel ezelőtt volt, az akkori időszakhoz képest is változhatott a helyzet, a témához való hozzáállásunk, hát még a XIX. századhoz képest! Mi az, ami a legmeglepőbb, amit ma el sem tudnánk képzelni?
 
A számomra legsajátosabb dolog, hogy a nők végrendelkeztek szülés előtt, vagy legalábbis számoltak azzal, hogy nem élik túl. Bár ha van valami, ami most sokkol, az egy jelenkori esemény: a Lengyelországban az abortuszok kapcsán tervezett megszorítás kapcsán az embernek az a benyomása támad, hogy hiába telt el 150 év. A tapasztalat az bizonyítja, hogy a nők tényleg mindig szembeszegültek a tiltásokkal a testüket illetően, és mindig megtalálják – a mégoly veszélyes – kiskapukat, de biztos vagyok benne, hogy az abortuszjog megtagadása akkor is jogfosztás, ha ez egy iszonyú kényes és bonyolult vallási-politikai-erkölcsi dilemma.
 
A Halcsontos fűző nyomán jött létre a Géra Eleonóra történésszel közösen írott nagysikerű köteted, A budapesti úrinő magánélete (1860-1914). Ebben a kötetben is esik szó (sok egyéb mellett) terhességről, szülésről. Tervezitek ennek a folytatását?
 
Már dolgozunk a folytatáson, ami az 1914-től, a második világháborút megelőző időszakig vezeti az olvasót a budapesti nők életmódjának történetében. Az előző kötetben az az út volt érdekes, ami a nőket felkészítette arra az "emancipációs robbanásra”, ami az első világháború során valamint az 1920-as években következik be: a nők oktatásban, munkában, politikában való részvétele nem kuriózum többé, radikálisan változnak a női szerepek, akár az anyasághoz való viszony is, ugyanakkor persze erős ellenállást is megtapasztaltak, és új életformájukban új problémákkal kellett szembesülniük.
 
Hogyan állítottad össze az előadást az Olvasás Éjszakájára?
 
Szeretnék olyan részleteket elmesélni, amelyek terjedelmi okok miatt nem kerültek be a kötetbe, vagy mert azóta találtam rájuk, hiszen folyamatosan kutakodom új részletek után. Mivel elsősorban író vagyok, szeretném megjeleníteni azt a lelkiállapotot, gondolkodást és beszédmódot, ami a 19. századi embereket jellemezte a gyermek iránti vágyat illetően. Egy rövid előadásban persze nehéz, de igyekszem jó képekkel, érdekes idézetekkel és izgalmas történetekkel szolgálni a nekem szabott időben.
 
Min dolgozol most? Írsz újabb regényt? Mit tudhatunk a témájáról?
 
Most éppen Finnországban jártam, egy alkotóházban tölthettem a szeptembert, ahol egy mókuson kívül nem volt más társaságom, így nagy előrelépéseket tettem az új regényben. A regény témájáról nem szeretnék elárulni semmit, legfeljebb annyit, hogy nem a szokásos módon lesz történelmi témájú, a szálak a jelenbe nyúlnak majd.
 
Szepesi Dóra

* Az interjú megjelenési helye. http://azolvasasejszakaja.hu/interjuk-2016

Kommentek

Töröktorokcsemege.gif édesség

Hozzávalók: birsalmasajt, aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, pisztácia, mandula

Elkészítése: puha összetevőkből falatnyi golyókat formázunk és a magvakat belenyomkodjuk a külső felületébe.

Dekoratív és finom!

Házi müzliszelet

Hozzávalók: 1 csésze búzhazimuzli.jpgakorpa, pirított, 1 csésze mandulapehely, pirított, 1 csésze zabpehely, pirított, 1 csésze kókuszreszelék, pirított, ½ csésze szezámmag, pirított, 1 csésze aszalt barack, apró kockákra vágva, 1 csésze arany mazsola, 1 csésze szárított áfonya, 1 és ¼ csésze mogyoróvaj, finom, 6 evőkanál méz, 3 evőkanál sovány tejpor, 1 narancs leve

Elkészítése: Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, és csíkokban, egymás mellé rászórjuk a búzakorpát, a mandulapelyhet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a szezámmagot. 350 fokos sütőben 5 percig pirítjuk. Az aszalványokat megmossuk. A barackot apró kockákra szeleteljük, és vegyítjük a mazsolával meg az áfonyával. Egy nagy serpenyőben közepes lángon egy percig melegítjük a mézet. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a sovány tejport és újra melegítsük fel, forrásig. A tűzről levéve összevegyítjük a száraz alkotórészekkel, és belekeverjük a narancslevet is. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a masszát, és sodrófával kinyújtjuk. Hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágjuk.

 Ha a Mikulás hozza, csomagoljuk piros papírba.

 

Kommentek

Hamupipőke magmixe

Mindig tetszett Hamupipőke meséjében az, hogy a galambok segítenek neki kiválogatni az igazi magvak közül az ocsút, vagyis a gyommagokat. Elgondolkodhatunk rajta, vajon mit jelképeznek a galambok, ezek a kedves segítők? Mindegy is, a lényeg az, hogy az életben is sok segítséget kapunk gyakorlatban, elméletben egyaránt. Érdemes foglalkoznunk azzal, mely magok szolgálják egészségünket, melyek nem. A mesebeli Hamupipőke nyomán indulva nézzünk most ezek közül egy párat:

A gabonamagvak (Hamupipőke is ezeket válogatta!) fontos táplálékaink. Főzhetjük őket egész szemesen, a gabona töretéből, pelyhesített változatából, lisztjéből kása, sütemény és fasírt is készülhet. 

Az olajos magvak, mint például a szezámmag, a napraforgómag, a tökmag, és a diófélék sok hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, többek között magnéziumot, amely nagyon fontos az izmok, az erek és az idegrendszer működéséhez. A lenmag többek között a zavartalan székletürítést segíti elő.

Javaslat: az olajos magvakat enyhén pirítva keverjük össze, tegyünk hozzá aszalt gyümölcsöt és nassoljunk naponta egyszer-kétszer legfeljebb egy maréknyit. Levesek, szendvicsek és saláták tetejére is szórhatunk olajos magvakat. Nemcsak szép, finom és egészséges is. 

Egyébként Mikulásváró édességeket is készíthetünk magvakból és aszalt gyümölcsökből! Következő cikkünkben két ilyen kedvenc édességet mutatunk be. 

Kommentek

Mézes dió

mezesdio_kicsi.jpgJóval ünnep előtt elkészíthetjük ajándékba ezeket a szép kis üveges csemegebombákat.

Az üvegbe diógerezdeket, esetleg más olajos magvakat, mint például tökmag, napraforgómag vagy mogyoró, és aszalt gyümölcsöt teszünk, nem töltjük meg teljesen, tetszés szerint rendezzük el benne a hozzávalókat. Ekkor mézet öntünk rá úgy, hogy ellepje. Fém fedővel lefedjük.

Egy kis címkét is írhatunk rá, de nem szükséges, mert éppen az a szép benne, hogy nagyon mutatósak az üvegben a mézben lévő termések.

Kommentek