könyvajánló

Címkék

adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (4) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (4) allergia (6) alma (5) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (2) bableves (1) banán (2) bancha tea (2) barack (2) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (8) basemel (1) befőzés (6) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (5) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (5) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (2) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokitorta (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dinnye (2) dió (4) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesrizs tészta (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (2) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gojibogyó (1) gomba (3) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (1) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (1) kaporleves (1) káposzta (8) káposzta leves (1) karácsony (3) karácsonyi menü (7) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (10) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lélek (4) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) mákos guba (1) makrobiotika (377) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (324) makro étrend (351) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) meseterápia (1) méz (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (7) mochi (1) Mochi (1) mogyoró (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (8) padlizsánsaláta (1) palacsinta (1) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (1) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (9) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (3) savanyú káposzta (2) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) Stahl Judit (2) stangli (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütemény (1) sütőtök (5) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szilvaleves (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (3) szójabab (4) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (6) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (17) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) virágszirom (1) virágtea (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (2) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (9) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

Töltike

toltike.jpgNagymamám nagyon sokszor főzött töltikét (tőtikét), aminek szezonja a nyári zöld leveles zöldségek megjelenésével érkezett meg. A töltike karalábé levélbe töltött rizzsel vagy gerslivel kevert darált húst, amit hagymával, fokhagymával, sóval, őrölt borssal, piros paprikával fűszerezett, hogy jól tapadjon, egy tojást is ütött bele. Ez a töltelék hasonló a töltött káposzta töltelékéhez. Természetesen hús nélkül is készülhet, mint ahogy most ebben a receptben bemutatjuk. Töltike sok nép konyhájában előfordul, a mediterrán világban szőlőlevélbe töltenek fűszeres rizses, fenyőmagos, néha aszalt gyümölcsös keveréket, majd megfőzik – hidegen fogyasztják, uzsonnaként magunkkal lehet vinni.
A mi töltikénk  alapja még sok más zöld levél: spenót, sóska, saláta. A leveleket megmosva betesszük egy nagy lábosba majd ezekre jönnek a töltött levelek. Egyébként kelkáposztalevélbe is tölthetjük a tölteléket.
Hozzávalók 5-6 személyre: Egy fej saláta, 30 dkg spenót, 30 dkg sóska, 8-10 db szép karalábé levél. 1 csésze rizs, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 -3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa, ha túl lágy lenne a töltelék, ezzel tesszük gyúrhatóvá. A rántáshoz: liszt, olaj, és tejföl.
Elkészítése: A leveleket megmossuk, a karalábé leveleket félretesszük, a többit felszeleteljük és a fazékba tesszük. Erre jönnek majd rá a töltelékek. Elkészítjük a tölteléket, és a levelekbe töltjük úgy, hogy a közepére teszünk egy-két evőkanállal (a levél nagyságától függ) és szorosan rátekerjük a levelet, a végeinél benyomkodjuk. Egyes receptek írják, hogy a leveleket előzőleg pár percig főzzük. Szerintem nem szükséges, mert 1-másfél órán át, amíg fő az étel, a levél is megfő. Van, aki a rizst nyersen teszi a töltelékbe, a gersli és a barnarizs esetében jobb félkészre főzni előzőleg. Amikor a lábosba mind beletettük a töltelékeket, feleresztjük vízzel és ellenőrzés mellett, időnként vízzel utántöltve készre főzzük. Akkor van kész, ha a töltelék megfőtt – kóstoljuk meg! A rántáshoz 2 evőkanál olajat hevítünk, benne 2 evőkanál lisztet aranybarnára pirítunk, egy kis pirospaprikával keverjük, majd beleteszünk az étel főzővizéből 2 merőkanálnyit és ezzel összekeverjük. Most jöhet bele a tejföl, 3-4-5 evőkanálnyi, ezzel is elkeverjük, majd az ételhez öntjük és röviden felfőzzük. Ha sóska is van benne, kicsit savanykás ízű lesz, de nélküle is kellemes. Melegen, hűvösen is finom.
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Nyári zöldség – a mángold

mangold.jpgA mángold a káposztafélék családjába tartozik, a kelkáposzta unokatestvére. Rokonához képest lágyabb, simább textúrájú, nagyobb, hosszúkásabb önálló levelekkel rendelkezik, a levelek zöldek, a levélszárak vége fehéres, pirosas, ezeket is fogyaszthatjuk. (Van, aki a spenóttal rokonítja.) A mángold íze nagyon kellemes, enyhén kesernyés, ami jót is tesz nekünk a nyári időszakban: a távol-keleti gyógyító szemlélet szerint elősegíti a szív-vékonybél szervegyüttes aktivizálását, a zöld levél pedig a máj méregtelenítő munkáját támogatja.

Elkészítése: Ha salátát készítünk belőle, enyhén blansírozzuk, azaz forró, lobogó sós vízben, fedő nélkül 1-2 percig főzzük, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket, azután készítsük el a salátát a kívánt módon. Főzeléket is készíthetünk belőle a szokott receptek szerint, enyhén beránthatjuk vagy habarhatjuk. Gabonafasírttal könnyű, tápláló étel.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Alapvető bölcsesség, hogy melegben jó hűteni  magunkat, hidegben meg fűteni. A megfelelő táplálkozás is ezt segíti elő.

Nyáron együnk több nyerset, az aktuális zöldségekből, gyümölcsökből, ilyenkor lehet igazán egy-egy gyümölcsnapot, zöldségnapot tartani úgy, hogy csak egy-kétféle zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztunk a nap folyamán többször. Ehetjük ezeket nyersen vagy párolva vagy akár a zöldségek kifacsart levét vízzel hígítva. Még a préselt levek mellett se felejtsünk el vizet inni! 

Tetszés szerint legyen tehát répanap, ribizlinap, málnanap, dinnyenap és salátanap...

A nyár terméseinek élvezete közben azonban gondoljunk a hidegebb napokra is! Tartalékoljunk a nyár ajándékaiból: befőzés, aszalás, növények szárítása ezeket a tevékenységeket ne mulasszuk el.

Kommentek

Kapros karalábé

kaproskaralabe.jpgHozzávalók: 1-2 fej karalábé, 1 csokor kapor, rizsliszt, só, tetszés szerint olaj, pirospaprika.
Elkészítése: A karalábét meghámozunk, szeleteljük, majd csíkokra vágjuk. Egy lábosban feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor puha, a főzővízből kiveszünk egy kicsit egy tálkába és 1 evőkanálnyi rizslisztet elkeverünk benne, ezután hozzátesszük a karalábéhoz és röviden felfőzzük. A kaprot apróra vágjuk és hozzákeverjük az ételhez. Tálalás előtt picit megsózzuk.
Aki úgy szeretné, hagyományos rántást is készíthet hozzá, azaz olajat hevít, ebben pirítja aranybarnára a lisztet, egy kis pirospaprikát is keverhet hozzá, majd a főzővízből egy merőkanálnyival simára keveri és röviden felfőzi a karalábéval.
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Napozás leégés nélkül*

Nyáron a kertben vagy a strandon jó, ha meztelenül tartózkodnak a gyerekek, de mindig árnyékban!

A faleveleken átszűrt napsugaraktól vagy vízfelületről, épületről visszavert fénytől is lebarnulhatnak egy kicsit. (Nem tanácsos leégni, a bőrrákosok nagy része azok közül kerül ki, akik már gyermekkorban is többször leégtek.)

A trópusokon megfigyelhetjük, hogy a sötét bőrű bennszülöttek inkább az árnyas fák alatt hűsölnek, csak az európai turisták grillezik magukat a hőségben.

Csak a szamarak és a turisták mennek a napra! – tartja egy olasz közmondás...

* részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből

 

Kommentek

Feszültségek levezetése*

Intenzív, alaposan kifárasztó sport, hosszú séták jó levegőn, fák alatt, nehéz fizikai munka – mind alkalmas a feszültségek levezetésére.

A feszültség tulajdonképpen nem más, mint mozgásszervi rendszerünk sikolya a mozgás után!

Azt a megoldást is sokan alkalmazzák még, hogy az élettársukkal vagy egy megértő baráttal – jobb híján pszicho-terapeutájukkal – hosszasan elbeszélgetnek, ezalatt a hallgató teljes részvétet nyilvánít, és nem sokat beszél. Ez volna a meghallgatás művészete! Sok esetben, ha kibeszéljük magunkból gondunkat, rájövünk, hogy nem is olyan kétségbeejtő, és az is lehet, hogy elbeszélés közben rábukkanunk a helyes, sikeresnek látszó megoldásra.

A felborzolt idegek megnyugtatására ajánlhatjuk még a jógát, a különféle sportokat, masszázsokat. Jótékonyak az elemterápiák, vagyis a levegő, a víz, a napfény és a kerti munka.

Sok szülőnek meg kell tanulnia, hogy a lelki nyugalom helyreállítása legalább olyan fontos, mint a gyermek fizikai igényeinek kielégítése!

Tulajdonképpen azzal is sokat teszünk gyermekünkért, ha mindennap szakítunk magunknak egy kis időt. Például törődünk az egészségünkkel, időt szánunk a kikapcsolódásra, ellazulásra, hobbinkra. Nyomasztó, ha megszakítás nélkül mindig csak a gyerek szolgálatában állunk.

* részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvébőlz

Kommentek

Spenót saláta pekándióval

spenotpekandioval.jpgPikáns frissítő és tápláló saláta

Hozzávalók: személyenként 1 csésze spenót, néhány darab pekándió, 1-1 kis fej lilahagyma. Ízlés szerint só, bors, egy kevés öntet, ami lehet pár csepp olívaolaj és citromlé vagy borecet, de a joghurtöntet vagy a fűszeres öntet is jól illik hozzá.*

Elkészítése: A nyers, megmosott spenóthoz hozzákeverjük a tetszés szerint felvagdalt lilahagymát, a pekándió darabokat és egy kevés dresszinget adunk hozzá.

*Fűszernövényes öntet: Alapja a joghurt öntet: 150 natúr joghurt, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál méz, só, őrölt bors. Az összetevőket egy tálban villával összedolgozzuk. A fűszernövényes öntethez: 15-15 gramm petrezselymet és menta-kapor keveréket mixelünk a joghurtöntettel 1-2 percig. Hűtjük ízlés szerint, tálalás előtt felrázandó.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Ki vagyok? Milyen vagyok?*

Énképünk kialakításához környezetünk tart tükröt. Sok szülőtől gyakran hallja a gyerek: haszontalan, semmirekellő, buta vagy, állandóan csak idegesítesz, ugyanolyan gonosz vagy, mint a Laci bácsi (aki történetesen éppen börtönben ül), egészen megbolondultál, mint Mici néni (aki időnként iszik és furcsán viselkedik).

Ilyen és hasonló mondatokkal a gyereket mintegy akaratlanul rosszra programozzák a maguk is stresszel küszködő szülők. Így szinte megátkozzák csemetéjüket, s ez az átok generációról generációra száll. Minél többször ismétlik a “jóslatokat”, azok annál biztosabban bekövetkeznek. A gyerekek zseniális megfigyelők, együttműködésre képesek, így természetesen eleget is tesznek a beléjük ültetett elvárásoknak. A legtöbb átörökített negatív programot nem lehet rögtön észrevenni, de az élet folyamán – mint egy újból lejátszott kazettáról – a felnőtt lelkében felbukkannak ezek az információk, és akaratlanul is igazodni fog hozzá.  

A kisgyerek lelke tele van kérdésekkel, s a legfontosabbak a következők:

 – Ki vagyok?

– Milyen vagyok?

– Hová tartozom?

A személyiség értékének, helyének és tulajdonságainak keresésére irányulnak a kérdések, és ezektől függenek az alapvető döntések a későbbi élet során. Éppen ezért a csemete lelkébe mélyen bevésődik minden ilyen és ehhez hasonló megállapítás: Rossz vagy! Buta vagy! Lusta vagy! Okos vagy! Aranyos vagy! Ügyes vagy!

* részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből

Kommentek

A gyermeki lélek irányítása*

 „ A gyerek olyan, mint egy könyv. Beleírhatunk a lelkébe, és kiolvashatunk belőle valamit.” (perzsa mondás)

 Elöljáróban elmesélünk egy történetet. Tamáska Éva fiának az osztálytársa volt, és gyakran járt hozzájuk.

 Egyszer uzsonna közben véletlenül kicsúszott a gyerek kezéből a tányér, és eltört. Nem haragudtam rá, ismertem őt, családi hátterét, az anyját. Tudtam, hogy nem szándékosan tette, hanem a kétségbeesett elbizonytalanodás motiválta: szinte beleszuggerálták, hogy ügyetlen, mindig, mindent elront. Pedig Tamáska nem volt rosszabb, mint az én fiaim, csak a szülei hozzáállása volt más. Egy ilyen eset után ők bizonyára rákiabáltak, hogy kétbalkezes, ügyetlen, nem lehet semmit rábízni. Az ehhez hasonló megjegyzésekkel még csak erősítették benne ügyetlenségét, és így következhetett be, hogy valóban eltörte azt a tányért.

 Élénken él bennem egy másik tányértörés. Akkor történt, amikor a nagyobbik fiam négyéves volt. Még ma is látom, milyen rémült, kikerekedett szemekkel néz rám: most mi lesz. Mintha megéreztem volna, hogy ez olyan helyzet, amikor a gyerek jövőjének szempontjából nagyon fontos a viselkedésem. Azt mondtam neki: “Nem baj, ilyesmi bárkivel előfordulhat, még velem is. Nem történt semmi, szépen összesöpörjük.”

Hozzátenném persze, hogy nem Herendi porcelán tört el, de a gyerek nagyon megijedt, maga is érezte, valami jóvátehetetlen dolog történt. Az édesanyjától várta, vajon hogyan értékeli az eseményt, amelynek segítségével levonhatja a tanulságot. Érdekes módon egyetlen egy tányér sem tört el többet nálunk.

 * részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből
 

Kommentek

Diós, gojis rukkola*

diosgojissalata.jpgFrissítő, tápláló saláta, egész éven át fogyaszthatjuk

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg rukkola, 5 dkg dióbél, egy marék gojibogyó

Elkészítése: A rukkolát mossuk meg és tegyük egy üvegtálba. A szárított goji bogyót mossuk át és rövid ideig áztassuk meleg vízben, amikor már majdnem megpuhult, keverjük össze a rukkolával, tegyük bele az apróbb darabokra vágott diógerezdeket. Tálaláskor öntözzük meg balzsamecettel, olívaolajjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

*fotózáskor nem kaptam rukkolát, fejes salátával készítettem el, finom így is.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A leggyakoribb allergizáló anyagok közé tartoznak a virágpor, a növényi részek, házi por, mikroszkopikus gombák, a sok-sok étel közül leginkább a tej, tejtermékek, kakaó, csokoládé, kávé, tojás, eper, málna, dió, mustár, zab, szója. Van, aki gyapjúra, egyes műanyagokra, festékekre, kémiai anyagokra, állatok szőrére, tollára érzékeny. Az újabb kutatások szerint jelentős a baktériumok, paraziták érzékenyítő szerepe is.  

A pollenallergiások gyakorlatilag csak télen tünetmentesek. Ahogy elkezdődik a barkásodás, február végétől április közepéig a nyírfapollen szezonja az első szakasz. A második május-júniusra tehető, amikor megjelennek a pázsitfűfélék, majd ősszel, a feketeüröm és a parlagfű virágzása hat rájuk. A vad mimóza virágpora szintén szénanáthát okoz. Nagy szerepe van a pollenekre a kipufogó gázokból rájuk rakódó bő szennyeződésnek is.

Allergiás vagyok?

Erre a kérdésre a végső választ csak allergia szakorvos mondhatja ki, ám néhány óvintézkedést megtehetünk: tehermentesítsük környezetünket az allergénektől, kerüljük az allergiát okozó anyagokat, tiszta, vegyszermentes táplálékot fogyasszunk,  amennyiben lehetséges, kiegyensúlyozott életmód javasolt.

Az allergiáról már többször írtunk, a blogon leginkább a táplálkozást illetően tárgyaljuk a témát, rengeteg receptből válogathat az olvasó igényei szerint. Újra és újra fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a legutóbb egy rádióműsorban erről is beszélgettünk:

*Mit esznek nap mint nap a kamaszok? Vajon mennyire tudatos ez a korosztály a táplálkozást illetően? Mi áll az allergiás reakciók hátterében? Hogyan csillapíthatjuk a kellemetlen tüneteket? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, a rádióriport itt újra meghallgatható:

http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/399574

Kommentek

Guinoával töltött karalábé

guinoavaltoltottkaralabe.jpgA quinoa, bár maga nem gabona, az inkák szerint a gabonák anyja. Nagyon jó fehérjeforrás, gluténmentes, könnyen emészthető, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban gazdag, és B-, C- E-vitamin tartalma jelentős.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes karalábé, 10 dkg quinoa, 1 fej vöröshagyma, 1 cikk zúzott fokhagyma, só, őrölt bors, 1 tojás, apróra vágott zöldpetrezselyem, a sűrítéshez rizsliszt.
Elkészítése: A guinoát megmossuk és egy lábasban vízzel feleresztve 15 percig főzzük. Közben a karalábékat meghámozzuk, a közepét kivájjuk. Amikor kész van a quinoa és kihűlt, a többi alapanyaggal összekeverjük, megtöltjük a karalábékat és egy lábasba egymás mellé helyezzük őket. Vizet öntünk rá, félig lepje el, így főzzük fedő alatt egy fél óráig. Amennyiben még nem puha a karalábé, még egy pár percig. Jól illik hozzá a joghurtos kapormártás.
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A koleszterint kéne kerülnöm

Egy olvasónk arról érdeklődött, milyen ételeket fogyaszthatna, ami nem növeli, hanem csökkenti a koleszterin szintjét. Ezt írta: utána olvastam, de teljesen tanácstalan vagyok továbbra is csak fogyi cikkeket találtam. Mi a fenét kezdjek 47 kilósan, ha a szervezetem nehezen bontja a koleszterint - plusz elég egészségesen is eszünk.(csirke, pulyka, hal, mindent olíva olajjal főzök) kb. féléve a szemhéjamon nőtt egy fehér bigyó, amiről kiderült, hogy koleszterinlerakódás, most fogják kivágni és jó lenne, például ezt elkerülni. Kaptam rosuvastatin nevű csökkentőt is. hátha van valami jó ötleted...

Válaszom: Elsőre a zab és termékei jutnak eszembe, tehát zabpehelyből, zabkorpából készült kásákat, süteményeket fogyassz - ez finom is és változatosan lehet bármibe tenni, pl. főzelékbe sűrítésként zabkorpát. Ezenkívül a szemes zabot is ajánlom, bioboltban tudsz venni kimérve és az megfőzve pici mézzel, fahéjjal eheted, vagy akár ebből a natúr főtt zabból fasírtot is készíthetsz. Sok vízzel érdemes főzni a zabot, mert nyákot képez, és ez is nagyon jót tesz az emésztőszerveknek! Egyébként a túl sok állati fehérje, a tojás, a tej, tejtermékek kerülése is ajánlatos, mert ezekben rejtett zsírok vannak. Zöldség, gyümölcs minden mennyiségben jöhet. Van még egy házilag elkészíthető szer, a citrom-fokhagyma ital, amit kúraszerűen lehet alkalmazni, (Receptje citrom-fokhagyma kúra néven található a neten.) Én többször fogyasztottam ilyen italt naponta reggel egy kupicával, és azt éreztem, hogy sokkal könnyebb, frissebb vagyok egész nap. A rendszeres, jólesően kifárasztó sportot, mozgást ne felejtsd ki a napirendedből. Sok sikert!

Kommentek

Egzotikus kelkáposzta saláta

egzotikuskelkaposzta.jpgGyógyereje többszörös: a kelkáposzta a máj működését serkenti, vérképző, a datolya relaxál, a piros retek élénkít – így tehát egy teljes újjászületésben lehet részünk.

Hozzávalók 4 személyre: 4 szép zöld kelkáposztalevél, 4-6 darab datolya, 4-6 db hónapos retek. Vinaigrette öntet.

Elkészítése: A kelleveleket forró lobogó sós vízbe mártjuk 1-2 percre, majd hideg vízzel leöblítjük, ezután apróbb darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. A datolyát megmossuk, ha szárított egy rövid időre meleg vízben áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljon. A retket megmossuk és tetszés szerint karikára vagy cikkekre vágjuk.

Öntet

Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors

A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.

Fotó: Szepesi Dóra

Címkék

Kommentek

Mit eszünk nap, mint nap? Ki mit bír megemészteni és mit nem? Mi van az ételallergia hátterében? Hogyan előzhetjük meg a kellemetlen tüneteket?
Csuth Judit szerkesztő a „Mindenkinek van egy alma” című blog bejegyzésemre figyelt fel. Praktikus tanácsok mellett arról is elhangzik néhány gondolat, mennyire táplálkoznak tudatosan a 15 évesek.
Május 27-én, pénteken 11.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

Vers gyereknapra!

Most én főzök*

Most én főzök mindenkinek,
habcsókos lecsó lesz mákkal,
aki szereti, annak retekkel,
de zsírt azt nem teszek bele,
pedig úgy lenne igazán jó falat,
csak meg lett mondva szigorúan,
hogy ki rajzolta már megint össze
zsírkrétával az előszobafalat.

*részlet Kiss Ottó: Ne félj, apa! Nagy kislánykönyv című legújabb verseskötetéből.

Kommentek

Spenótos quinoa

spenotosquinoa.jpgA spenót C-vitamint kalciumot és rostot tartalmaz, a quinoa fehérjét, (olyan, mint a tojás!) rostot, aminosavat. A gojibogyóról is csupa jót lehet mondani, például serkenti a vese működését, növeli a test ellenálló képességét.

Hozzávalók: ½ csésze quinoa, 2 csésze spenót (ha nem bébispenót, akkor apróbb darabokra vágjuk vagy tépkedjük), egy marék gojibogyó

Elkészítése: A quinoát 15 percig főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a megmosott nyers spenóttal, díszítsük gojibogyóval. A gojibogyót előzőleg  mossuk át és rövid ideig áztassuk meleg vízben, amikor már majdnem megpuhult, keverjük össze a többi hozzávalóval.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A szem felépítése, tökéletes működése maga a csoda. Azt mondják, a lelkünk tükre. A Teremtő, amikor életet lehelt belénk, a maga gyönyörűségére formálta meg a szemünket, hogy ablakot nyisson a lelkünknek. Éppen ezért követek el mindent, hogy meggyógyuljak, hogy a lelkem bármikor kikönyökölhessen ezen az ablakon, hogy lássa a csodát, azt a szépséget, amely körülvesz.” – írja Akaratunk Gyógyereje című könyvében Eszterhai Katalin.

A szerző újságíró, Kanadában él, ahová a nyolcvanas évek végén vándorolt ki két lányával és férjével. Könyve egy szembetegség nyomán született, és arról szól, hogyan gyógyulhatunk a hagyományos orvoslás mellett gyógynövényekkel, megfelelő étrenddel és a spiritualitás erejével. Mi adhatja az erőt ahhoz, hogy ezt az állapotot átmenetinek lássuk és az orvosi segítség mellett saját kezünkbe vegyük a gyógyulásunkat? „Aki kézbe veszi ezt a könyvet, egy varázsszőnyegen találja magát, és velem együtt utazik azon a felderítő, kacskaringós, érzelmi úton, amely nekem reményt adott és ad a gyógyulásra, és bízom benne, hogy olvasva a könyvet, segít másoknak is megtapasztalni ezt a csodát.” – írja a szerző könyvéről, ami nem egyszerűen egy „főzzünk okosan” receptkönyv, sokkal több annál. Leginkább életmese, sok-sok személyes élménnyel fűszerezve. Írója napjaink kutatási eredményeiről tudósít, népi hiedelmeket elevenít fel, főszereplői olyan ételek, fűszerek, italok, gombák, zöldségek, gyümölcsök, amelyek valamilyen formában hozzájárulhatnak látásunk javításához, szemünk gyógyulásához, erősítik szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és nemcsak a szemünket, de a lelkünket is kifényesítik.

Nem véletlen, hogy könyve mottójául egy Hippokratész idézetet választott Eszterhai Katalin: „Az a bölcs ember, aki az egészséget tartja a legnagyobb áldásnak, és ha beteg, megtanulja a betegségét a saját javára fordítani.“ Vele pontosan így történt. Egyik percről a másikra elveszítette a bal szeme látását. Többszöri operáció után négy és fél hónapig egy masszázsasztalon, hasonfekve feküdt, mert nem fordíthatta el a fejét se jobbra, se balra, remélve, hogy a látóideg a helyére kerül, és a szeme újra látni fog.  De hiába volt a próbálkozás, a látása nem javult. Orvosa azt mondta, nincs tovább mit tennie, vigaszként hozzátette, egy szemmel is lehet látni. Akkor úgy érezte, leírták, kész, félretették, ám egy idő után arra jött rá, az ő feladata, hogy újra lábra álljon, hogy két szemmel lássa újra a szerettei arcát, a világot, hogy ne bízza magát a vak szerencsére, de keresse, kutassa a módját, hogyan kaphatja vissza a bal szeme látását. Azt, hogy lát-e majd újra, senki nem ígérte, de tanulni kezdett, kutakodni, hogy mit tudtak a tegnap bölcsei, kereste az utat, anélkül, hogy pontos térkép lett volna előtte és minden újat kipróbált.  Számára sorsfordító hónapok voltak ezek, az új ismeretek reményt adtak, mert ha nem is jól, de kezdett újra látni…

Úgy gondolta, mindazt, amit gyógyulása közben tanult, megosztja másokkal is.  A mediterrán kultúra és a zeneművészet iránt rajongó szerző művét négyszólamú kantátához hasonlítja, amelyben minden rész megkapja a maga szólóénekét: a személyes története, az új kutatási eredmények, a legendák, a növények tradicionális felhasználási módjai. A könyvben lévő fotókat férje, Lajtai György kiváló fotográfus, cinematografer, készítette. A képek mesélnek az ételekről, amelyeket megfőzött, és hogy mások is elkészíthessék, a recepteket is leírta, mert azt vallja, ha megfelelően választjuk ki és készítjük el a táplálékunkat, az gyógyít minket.  Hogyan lehet működésbe hozni az ételekben lévő gyógyerőt? Ehhez is kapunk instrukciót: a receptek hozzávalóinál gyakran olvashatjuk, hogy kell hozzá még egy nagy adag szeretet, egy nagy adag hit. Eszterhai Katalin első lépésként úgy teszi az ennivalóba a szeretetét, hogy ünnepi hellyé varázsolja magát a konyhát, ahol az étel készül.  Minden alapanyaghoz hálával fordul, értékeli azt, aki kertészkedett, dolgozott azért, hogy hozzá eljusson a növény, a zöldség, a gyümölcs, a fűszer.  Fontos az is, hogy jókedvvel főzzön, mert szerinte, ha jól bánik az alapanyagokkal, fölébreszti bennük az életenergiát, amely íly módon egészségünk egyik alapjává válik.  

Harmadik éve annak, hogy naponta megtesz mindent azért, hogy mind a két szemével jól lásson és az eredmény már mérhető. A könyvet azért írta meg, mert hiszi, hogy minden meggyógyítható, csak meg kell rá találni a megfelelő módszert. Van lehetőség a gyógyulásra, arra, hogy újra kezdjünk, próbálkozzunk. A könyvből kiderül, hogy az évek során sok mindent lerombolt és újraépített magában. Hiszi, hogy mindaz, amit leírt, egy sajátos módja az ”ismeretterjesztésnek”, de több mint tényleírás, inkább vallomás, amely hatással lehet a mindennapi életünkre, egészségünkre. Tapasztalta, hogy a gondolatainknak és a kimondott szónak teremtő ereje van. Mindaz, amit leírt, számára meghozta a feltétel nélküli hitet a gyógyulásban, elhitette vele, hogy nemcsak a szemével vagy az agyával, de egész testével lát. „Minden sejtem „őrségben” van, és úgy érzem, lelkem tükre újra ragyog.” – mondta egy interjúban.  Biztos abban, hogy minden, ami neki hasznos volt, az mások számára is hasznos lehet.  Hiszi, hogy az élet mindennapi megélése a kis lépések művészete.

Nagyon sok fontos mondat van a könyvben, az egyik ez: egy napon rájövünk, hogy voltaképpen amit keresünk, a gyógyító elixír, bennünk van. Persze tanulni, tapasztalni kell.  A tanulás során ízelítőt kapunk a különböző korok és kultúrák gyógyítási módszereiből, sokszor a legegyszerűbb tanácsokra csodálkozhatunk rá: például arra, hogy milyen fontos az alvás, a friss levegő, a mozgás, az elegendő mennyiségű víz ivása, a mindennapi ölelés vagy a hangulatunk. Essék szó itt még néhány praktikus ötletről, receptről: bolti üdítőital helyett készítsünk magunk ízesített ivóvizet, mint amilyen például a fahéjas-almás víz. Milyen egyszerű, mégis mekkora gyógyereje van a póréhagymával készült petrezselymes krémlevesnek! A recept mellé egy szép családi történetet is kapunk, amelyből kiderül, miért töltötte és tölti be a mai napig náluk a petrezselyem zöldje a virág szerepét a vasárnapi asztalon. Szemgyógyítóként bemutatkozik a csillagánizs, a kurkuma, a rukkolasaláta is, ez utóbbiból napraforgómaggal és szőlővel finom salátát készíthetünk.

Az ételeken kiválasztásán kívül mit tehetünk még szemünk világáért? Ma már sok szemorvos egyetért abban, hogy sok más mellett a túlerőltetés és a stressz is hozzájárulhat látásunk romlásához. Ha agyunk mentesül az állandó feszültségtől, idővel javulhat a látásunk is. Kedélyünk, lelki állapotunk is hozzájárul szemünk egészségéhez. Erről így ír a szerző: „Megfigyeltem magamon, ha jó a kedvem, ha rendszeres időközönként felállok a számítógép mellől, ha gyakrabban teszem le a kezemben lévő könyvet és sétálok a házunk közelében lévő parkban, vagy ha sokat nevetek, pihentebb, tisztább lesz a szemem, és szebbnek látom a körülöttem lévő világot. A mindennapi örömérzet olyan hatással van rám, mint a szerelem. Az érzés szebbé tesz, szárnyakat ad, jól érzem magam a bőrömben, és hiszem, hogy mindez együtt javítja a látásomat.” – érdemes megszívlelni tanácsait.

* Eszterhai Katalin: Akaratunk Gyógyereje című könyvéről recenzióm a Könyvjelző Magazin májusi számában jelent meg.

Kommentek

bajorcsemege_kicsi.jpgHozzávalók: kristálycukor, hántolt napraforgómag, fahéj.

Elkészítése: Karamellt készítünk úgy, hogy egy serpenyőbe beleteszünk 2 evőkanál kristálycukrot és kevergetjük, amíg megolvad, megbarnul. Ebbe beleszórunk 4 evőkanálnyi napraforgómagot, elkeverjük, hogy a karamell bevonja a magokat, majd kitesszük egy tányérra, fahéjjal egyenletesen megszórjuk és hűlni hagyjuk.

Kommentek

Segítsük a súlygyarapodást!

Olvasói levelet kaptam: A kislányom 15 hónapos és most volt túl egy betegségen. 40,5 fokos láza is volt, nagyon elhagyta magát. Mára már jól van, csak az orrfolyás nehezen akar elmúlni, köhög is még, és híg a széklete, súlyra nagyon visszaesett. Milyen táplálkozással tudom segíteni a súlygyarapodását?

Válaszomban ezt írtam: Tanácsolom, hogy olyan ételeket adjon neki, amiket szeret, amiket kíván  bizonyára a betegség az étvágyát is csökkentette vagy kicsit megváltoztatta, ezért gondolom, jó, ha hozzá igazodik. Súlygyarapodását elősegíti pl. a zabkása, főtt barnarizs, főtt köles  pépesre főzve vízben, pici mézzel, gabonamalátával ízesítve. A zöldségek, gyümölcsök közül ajánlom például a sült tököt, a sütőtöklevest, az almakompótot (cukor nélkül, esetleg mazsolával) a főzelékféléket, főzzön bele egy kis darabka wakame algát, ami azért is jó, mert természetes ásványi anyag forrás. A székletet rendben tartja a nyákosra főtt barnarizs, a zabpehely. Ha már stabil az emésztése, akkor nyersen is rágcsálhat répát, retket, almát, karalábét stb. Jöhet a teljesőrlésű lisztből készült kenyér jó minőségű vajjal, és ha nincs ellenére, biotej, hetente 2-3-szor 1-1bio lágytojás, rántotta, egy kis sovány főtt hús. Ha még folyik az orra, a tejtermékeket hagyják ki az étrendjéből. Fontos még, hogy naponta többször kínálja étellel, de ne erőltesse.

Kedves Olvasók! Továbbra is várom kérdéseiket, leveleiket a makronauta@gmail.com e-mail címre.

 

Kommentek

Szezámmagos vaj

Egy szendvicskrém-variáció, melynek alapanyaga a sok kalciumot tartalmazó szezámmag. Figyelem! A szezámmag nagyon finom és mindenkinek ajánlott!

Hozzávalók: 2 dkg pirított szezámmag, 2 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg vaj és 1/2 kávéskanál őrölt római kömény.

Elkészítése: Az alapanyagokat összekeverjük. Kenyérre kenve azonnal fogyasztható. A szendvicsre tehetünk szeletelt kígyóuborkát, paprikát, sárgarépát is.

Kommentek

Mindenkinek van egy alma

Mit tudnak a kamasz gyerekek a megfelelő táplálkozásról? Egy középiskolában voltam előadni, két osztályban tartottam órát 15 éveseknek erről a témáról. Jó lenne azt mondani, hogy (hála a médiának és az információbőségnek) ma már mindenki tudatosan táplálkozik, de nem teljesen így van. Legalább fele arányban még az abszolút hagyományos magyar konyhát követik, a csoport másik fele pedig a mai kornak megfelelő mirelit-pizza-nutella háromszögben éli napjait.

Felírtuk a táblára, hogy mit szoktak reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Ezekbe az oszlopokba került a reggelihez a müzli, a rántotta, a kakaó, a szalámis-, a nutellás kenyér, a kakaóscsiga; az ebédhez a paradicsomleves, mákostészta, pörkölt, a pacal(!), a gulyásleves, a halászlé, ne adj Isten, kelkáposzta vagy babfőzelék; vacsorára szalonna, kolbász, kenyér, szendvics, tea – ilyesmik. Aki mirelitet mondott, az nem csak a készételre gondolt, amit berak a mikróba és azt eszi meg,  hanem zöldségre, salátára is. A friss saláta és gyümölcs külön hangzott el, valószínűleg tudják, hogy ezeket ajánlatos fogyasztani. Az olajos magvakról az jutott eszükbe, hogy arra gyakran allergiásak a gyerekek.

Mit hoznak uzsonnára? Megveszik a péksüteményt, az üdítőitalt, a csokikat, a csipszet, (remélhetőleg) sokan hoznak szendvicset otthonról, gyümölcsöt is. Mindenesetre a táblára felrajzoltunk minden étkezés közé, tehát tízóraira és uzsonnaidőre egy-egy almát. Csak remélni tudom, hogy megragadt bennük a kép és az információ, hogy naponta egyenek gyümölcsöt. Emlékszem, az 1970-es, 80-as években Dr. Oláh Andor, mint hazánk leghíresebb természetgyógyász orvosa terjesztette azt a mondást: "Naponta egy alma távol tartja az orvost!" Jó lenne ezt megszívlelni, és mindennap enni valamilyen friss, szezonális gyümölcsöt. Persze ezt ki lehet váltani friss zöldséggel: rágcsálhatunk időnként nyers sárgarépát, retket, karalábét is.

Szó esett még alapanyagokról, ételkészítési módokról, az étel minőségéről és arról is, hogy mi minden tartozik az "egészséghez" (friss levegő, mozgás, elegendő alvás, ami számukra legalább 9-10 óra). Arra is felhívtam a figyelmüket, hogy ismerjék meg magukat, értékeljék, szeressék és vigyázzanak magukra, mert az egyetlen lény, aki egész életükben mindenütt és minden helyzetben együtt van velünk, az saját magunk.

Kommentek

Krumplifőzelék

krumplifozelek.jpgMostanában nagyon szeretjük a hagyományos főzelékeket. Íme az egyik:

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt (lehet rizsliszt is), 1 babérlevél, kevés só, ízlés szerint pirospaprika, pici ecet

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és egy lábosban olajon dinszteljük, majd hozzátesszük a krumpli szeleteket, megsózzuk és pár percig forgatjuk az olajos pirított hagymában. Tehetünk hozzá egy kávéskanál édesnemes pirospaprikát, ettől rózsaszínes lesz a főzelék, de van, aki fehéren szereti, akkor a paprika kimarad. Feleresztjük vízzel úgy, hogy ellepje, és egy babérlevéllel együtt puhára főzzük.

A főzés vége felé elkészítjük a habarást: egy kislábasban 2 dl tejfölt 1 evőkanál liszttel és 1 dl vízzel simára keverünk. Ki kell tapasztalni a liszt mennyiségét, ha a sűrűbb főzeléket szeretjük, egy kicsit többet kell hozzá keverni (mondjuk egy púpozott evőkanálnyit), ha ritkábban, akkor egy kicsit kevesebbet. Amikor sima, belekeverjük a krumplihoz és pár percig, forralásig együtt főzzük. Amikor már elzártuk ízlés szerint egy pici ecetet keverjünk hozzá.

Jól illik hozzá a gabonafasírt.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A tenger szénája

Az alga íze a szénához hasonlít, mondta egy ismerősöm. Ezt így még nem hallottam, de valóban van benne valami, hiszen növény az alga, tengeri növény. A széna íz mellett kissé sós ízt is érezhetünk, vannak olyan algatípusok, amelyek kifejezetten halízűek. A tenger íze mindenképpen benne van!

Nori, hiziki, arame, kombu – hogy csak néhány fajtát említsünk. Ezeket használjuk fel leginkább a makrobiotikus receptekben. A norit szusihoz, vagy csak úgy egy darabot elrágcsálva, a hizikit, aramét beáztatva, röviden megfőzve vagy olajon pirítva zöldségételekhez, tésztás ételekhez, salátákhoz,  a kombut babok főzéséhez ajánljuk. A blogon már többször írtunk az algák főzéséről, ételekről, amelyekben benne van. Most még csak néhány figyelemfelkeltő mondat.

Miért érdemes fogyasztanunk algát? Ásványi anyag tartalmuknál fogva nagyon hasznosak, mert természetes kötésben vannak jelen bennük a különböző ásványi anyagok és így könnyebben beépülnek a szervezetünkbe. Mindegy tehát, milyen formában, de jó, ha rendszeresen fogyasztunk algát. Hetente mondjuk háromszor a fő étkezésekkor egy-egy csipetnyit (vagy evőkanálnyit). Ha másképp nem tudjuk megoldani, vegyünk egy zacskó Norialgát és egy fél lapot rágcsáljunk el belőle naponta. Lábadozás, tisztítókúra, fáradtság, stressz esetén nagyon ajánlott e természetes ásványianyag fogyasztása.

Kommentek

Túrógombóc

turogomboc.jpgÚjra felfedezett finomság! Annyit újítottam, hogy a búzadara helyett rizsliszttel készítettem el, a morzsa és a tejföl mellé házi sárgabaracklekvárt tettem.

Hozzávalók kb. 12 gombóchoz: 25 dkg tehéntúró, 2 db tojás, 2-3 dkg vaj, csipet só, 3 evőkanál rizsliszt. Valamint: 2 evőkanál olaj, vagy 2 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, a tálaláshoz kb. 1,5 dl tejföl, és házi sárgabaracklekvár.

turogomboc1.jpgElkészítése: A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a rizslisztet is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és párolókosárban fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára gőzöljük. (Először forró, lobogó vízben szerettem volna kifőzni a gombócokat, de szétesett a próbagombóc – valószínűleg a rizsliszt miatt, búzadarával más a helyzet, ezért váltottam át a párolókosárra.) Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

Amikor kész, külön-külön tálaljuk a tányérokra: 3-4 gombócot teszünk középre, szórunk rá a pirított morzsából, teszünk rá tejfölt és lekvárt.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek