könyvajánló

Címkék

adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (2) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (3) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (2) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (6) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (4) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dinnye (2) dió (3) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) évszakváltás (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasírt (1) fasirt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (2) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (2) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) jin jang (5) joghurt (1) Jorge Bucay (2) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (2) karácsonyi menü (6) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (2) kenyérpirítás (1) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) kókuszkrém (1) köles (10) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (4) korai kötődés (1) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) makrobiotika (285) makrobiotika tanfolyam (22) makronauta (232) makro étrend (260) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) Michio Kushi (2) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (6) mogyoró (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (5) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (3) savanyú káposzta (2) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (2) spiritualitás (2) Stahl Judit (1) stangli (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (5) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (3) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (2) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (1) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) virágszirom (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (1) wakame (4) waldorf (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Nyári savanyú káposztából most készül párolt káposzta. A leve jó lesz levesnek az elkövetkező napo... (2015.08.06. 11:07) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Tegnap eltettem 8 kg káposztát egy nagy fazékba, így húsvétra már lesz finom savanyú káposztánk, d... (2015.03.08. 09:39) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: "Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de figyelemreméltó színharmóniával is megajándékozza az emb... (2014.11.23. 20:33) Almás-gesztenyés vöröskáposzta
  • Makronauta: "Ez nálunk is kedvenc, én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítem és kis vízzel megspriccelve maj... (2014.11.06. 16:01) Stangli
  • Makronauta: Ma a Bio ábécében egy fiatal hölgy állt előttem a pénztárnál és mit látnak szemeim, éppen az én kö... (2014.10.29. 17:11) Kis élménybeszámoló a könyvbemutatóról

Kecskék a tündérvilágban*

kecskek.jpg„A vulkanikus talajon csupa leveles növény terem, többnyire kétszikűek, ezt szeretik a kecskék. Legeltetés közben van időm gondolkodni, – és itt visszaköszön a waldorfpedagógia –, aki jól figyel, szinte érzékelheti a virágos legelőkön a tündéreket.  Néha az az érzésem, hogy virágsapkával a fejükön és hintázva a fűszálakon ott ugrálnak a kecskék előtt és csábítják őket, „erre is gyere, én is itt vagyok!” A kecske úgy legel, hogy itt kap egy kicsit, és ott valamit, leginkább a bokrok hegyét; csupa levegő meg fény veszi őket körül legelés közben: a tündérvilágot szeretik! A sajtjaimnak jó híre van, minőségét már elegen bizonygatták, hogy merjem vállalni, és vállalom azt is, ahogy a kecskék élnek ebben az elvarázsolt világban. A bor a táj mély rétegeiből az ásványiságot hozza ki, a rétjein legelő kecskék tejében meg a növényvilág minősége mutatkozik meg. Ez a csoda, a táj metamorfózisa a tejben, mindennap megtörténik, ezt a minőséget aztán én megpróbálom alázatosan a sajtban visszaadni.”

*Balla Enikő sajtkészítővel beszélgettem pár évvel ezelőtt, az interjú, amelyből idézek, nem jelent meg, mert átalakult a lap, ahová készült. Enikő szomszédunk a zempléni kis birtok mellett, e különleges világba kalauzol ez a fotó és ez a néhány gondolat.

Részemről még annyi: a kecskesajt hozzávaló borral nagyon finom, vagy kenyérre kenve zöldhagymával. A kecsketej pedig különleges ízt és hangulatot ad a feketekávénak…

Ajánlott kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=zC77AjdV3uY

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Gyümölcsleves

gyumolcsleves_rizsmiszoval.jpgUgye, még sosem találtunk étlapon rizsmiszós gyümölcslevest? Pedig érdemes kipróbálni a tejföl és a tejszín helyett! Különleges és pikáns, enyhén sós, ellensúlyozza a gyümölcsök édes-savanyúságát, kíméli a gyomrot, óvja a bélflórát.

Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 1-2 csipet ánizsmag, 1 csipet só, 1 csomag mazsola, 1,5 liter víz, 2 evőkanál fehér miszó.

Elkészítése: A gyümölcsök bármelyikét felhasználhatjuk (egres, ribiszke, cseresznye, meggy, barack, szilva).
A gyümölcsöt az ánizzsal puhára főzzük, 2 ek fehér miszót keverünk bele. Az erősen savanyú gyümölcsökhöz mazsolát adunk. Ha kihűlt, kétszersültre, zabpehelyre öntve tálalhatjuk.

Kommentek

Kovászos uborkalé

savanyitas.gifA savanyú vidámmá tesz – tartja a német közmondás: igazuk van, tapasztalatból tudjuk. Arra is rájöttem, hogy miért! A tejsavas erjesztésű zöldségek elősegítik az emésztést, és ha az emésztésünk rendben van, alapvetően vidám az élet, nemde? De!

Írtunk már erről máskor is, de nem elég ismételni: egész nyáron kovászoljunk uborkát, káposztát felváltva és a levét is fogyasszuk! Akár „szörpként” ásványvízzel hígítva, akár hígítás nélkül. Ezenkívül kellemes ízt kapnak tőle a különböző saláták és zöldséglevesek.

A kovászolás fortélyairól itt találhatunk bővebb leírást:

http://makronauta.blog.hu/2011/06/30/savanyitas_termeszetesen

Kommentek

Sátrazás

satoros.jpgMeleg nyári éjszakákon, amikor enyhe az idő, le szoktuk venni a sátor tetejét, és csak azt a vékony kis vásznat hagyjuk fent. Olyan ez, hogy egyszerre érzed, mennyire kicsi vagy és azt, milyen tágas a világ.

Érzékeled a légáramlatokat, az illatokat, a tücsökciripelést, a madarak hangja meg újabb tereket nyit... Előfordul, hogy családi ünnepeken, baráti találkozókon éjszakára nem férünk be mind a házba, sátorban alszunk a kertben.

Hogy az milyen jó! Főleg, ha zavartalan természeti környezetben tehetjük. Például kilátással a „Sátoros hegyek”-re.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Görögdinnye szőlővel

gorogdinnye_szolokompot.jpgA nyár két vonzó, illatos gömbölyűsége egy tányérban!

Hozzávalók 6 személyre: 1 kisebb görögdinnye, 250 gramm fekete szemű szőlő félbevágva, kimagozva, 1 citrom leve, 2 evőkanál méz, 3-4 evőkanál narancslikőr, mentalevélke a dekoráláshoz

Elkészítése: A görögdinnyét negyedekre szeljük, kivágjuk a belsejét, kimagozzuk és kockákra vágjuk a gyümölcsöt. A szőlővel együtt egy tálba helyezzük. A citrom levét összekeverjük a mézzel és a narancslikőrrel, majd ráöntjük a gyümölcsre és időnként megkeverve egy órán át állni hagyjuk. Ezután porciózzuk kis tálkákba.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Sárgabarack sokféleképpen

sargabarack.jpgFrissen, nyersen a legjobb az érett, megmosott barackokból belakmározni. Ezenkívül ásványvízzel turmixolhatunk belőle italt. Készülhet barackos piskóta vagy más sütemény, krém, hab, fagylalt. Különleges a sült barack, amikor a megmosott barackokat kimagozva a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percre a sütőben közepes lángon megsütjük. A közepébe helyezhetünk egy-egy diógerezdet, így a dió pirulása jelzi, mikor kész.

Télire, aszalhatunk is, de a hagyományos cukorral eltett baracklekvár és dzsem mellett ajánljuk a cukor nélküli változatot. A megmosott, félbevágott, kimagozott fél barackokat üvegekbe helyezzük úgy, hogy szorosan egymásra tesszük őket, így fér a legtöbb az üvegbe. Az üvegek tetejét légmentesen rácsavarjuk, majd egy üres kuktába beállítjuk őket úgy, hogy alulra vékony fa léceket teszünk, hogy az üveg alja a kukta fenekével közvetlenül ne érintkezzen. Kb. 3-4 db fér egyszerre a kuktába. Ekkor annyi vizet töltünk a kuktafazékba, hogy az üvegeknek kb. a feléig érjen. Ez a víz képezi majd a gőzt, amivel kidunsztoljuk a befőtteket. Rátesszük a fedelét a kuktafazékra, és nagylángon, a nyomás felmeneteléig hevítjük. Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzöljük. Eloltjuk a lángot, hagyjuk a befőtteket a fazékban kihűlni, majd kiszedjük, kívülről megtöröljük a nedvességtől és a spájz polcára tesszük.

Természetesen ezt mindenféle gyümölccsel megcsinálhatjuk, finom, természetes ízű, illatos gyümölcsbefőttünk lesz, mégpedig cukor és tartósítószer nélkül. A gyümölcsök, nedvességtartalmuktól függően levet eresztenek. Amennyiben jól kimostuk az üveget meg a tetőt, és hibátlan, érett gyümölcsöt használtunk, nem penészedhet meg!

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A kávézásról

kave.jpgA kávé élvezeti cikk, mértékletes fogyasztása ajánlott. Ugyanis, hatóanyagai révén serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A kávéban lévő csersav stimulálja az érrendszert, tágítja az ereket. Koffeintartalma az idegrendszerben valójában nem a fáradtságot szünteti meg, csupán élénkít, energetizál.

A makrobiotika nyelvén ezt úgy fogalmazzák, hogy túlzott jin energia tartalma miatt földobja  fogyasztóját, hirtelen élénk lesz, majd egy kis idő múlva elfárad újra. Az egészséges életmód hívei a babkávé helyett a kiegyensúlyozottabb gabonakávét, katángból vagy cikóriából készült kávépótló italokat fogyasztják. A pörkölés révén ezek kesernyés, fanyar ízt kapnak, ami szintén élénkít. Különösen nyáron van ránk jó hatással a pörkölt, kesernyés íz, amikor a szív- vékonybél energiaköre működik a legintenzívebben.

A babkávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyikkel a Mátrában találkoztam először. Mátraházán van egy „Táncoló kecskék” nevű kis szálloda, a nevével kapcsolatban olvastam azt a változatot, miszerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban. Észrevette ugyanis, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Elmondta felfedezését a közelben élő szerzeteseknek, ők tovább fejlesztették: a magokat megpörkölték, így készítettek belőle ízletes italt, aminek azóta is számtalan változata ismert.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Dinnye, paradicsommal

dinnyeparadicsom.jpgÍzletes, könnyű, frissítő előétel – forró nyári napon ideális. Ha nincs kivi, kockára vágott uborkával vagy savanykás almával helyettesíthetjük.

Hozzávalók 4 személyre: 2 kis sárgadinnye, 4  db leforrázás után meghámozott paradicsom, 3 db hámozott, szeletelt kivi,  1 evőkanál apróra vágott fűszernövény keverék (kapor, menta, zöldpetrezselyem), 4 evőkanál mézes-citromos öntet*, 2 evőkanál tökmag

Elkészítése: felezzük a dinnyét és magozzuk ki, a dinnye húsát gömböcskék formájában kanyarítsuk ki belőle vagy kockázzuk fel, tegyük félre egy tálba, a héját őrizzük meg a tálaláshoz. Mindegyik paradicsomot vágjuk 8 cikkre, és vegyük ki a magokat. Tegyük a dinnyét és a paradicsomot egy tálba a kivivel és a fűszerekkel. Öntsük rá a dresszinget és keverjük össze. Ezt a keveréket a fél dinnyehéjakba kanalazzuk és tökmaggal megszórva tálaljuk.

*Az öntet hozzávalói: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Legjobb ital a nyári hőségben! Ha megtudjuk, mi mindent gyógyít a kukorica selyme, sose fogjuk ezentúl a szemétbe dobni vagy a komposztba tenni!

Kukoricabajusz – az indiánoknál kukoricaselyem (mennyivel tündéribb név)
Ezer éve fogyasztják az észak-amerikai bennszülöttek, mivel a kukorica volt az egyetlen termő gabonájuk. A magot nem fogyasztották nyersen, csak a szárítás után feldolgozva: például a lisztjéből, darájából készült lepények, kenyerek, sütemények, puliszka formájában. Mint ahogyan mi is, a növény egyéb részeit szintén felhasználták: a csuhét megszárították és szőnyeget, kosarat, játékbabát, mokaszint készítettek belőle. A bajuszból teát főztek – számos jótékony hatása mellett ez a tea a szív és a vese működését segíti elő.

A kukoricabajusz természetes vízhajtó, és hatékony salaktalanító hatású, különösen a hólyagot és a vesét tisztítja. Csökkenti a folyadék visszatartást és méregteleníti a szervezetet.
Enyhíti a gyulladásból eredő ízületi fájdalmat, segít húgyhólyagfertőzések, húgyúti fertőzés és gyulladás, prosztata gyulladás, vesekőre való hajlam esetén, valamint karbantartja a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

A kukorica lehetőleg biotermésztésből származzon, ha teát akarunk főzni a kukoricabajuszból. Ellenkező esetben nem javasolt.

A tea elkészítése: 1 csésze kukoricabajuszt, 1 liter vízzel beleteszünk egy edénybe és felforraljuk. Ekkor levesszük a lángot és takarékon még néhány percig főzzük. Melegen fogyasszuk.

Száríthatunk is kukoricabajuszt, amit később használunk fel, amikor már nincs szezonja.

Kommentek

300 éves tűlevél

fenyo.jpgHa Európa és Ázsia északi sávjának tűlevelű erdeit tekintjük, mintegy 7000 kilométernyi területet bejárhatunk anélkül, hogy a táj képe változna: ameddig a szem ellát (és még tovább) nyírfák, fenyők, lucfenyők. A földön nincs még egy ilyen hely, ahol ennyire egységes lenne a vegetáció, mint ezen a Finnországtól a csendes-óceáni Kamcsatkáig terjedő szakaszon. De nemcsak a vízszintes kiterjedés érdekes, hanem a függőleges is egyedi, ez pedig a tajga talaja! Ugyanis a rovaroknak, gombáknak és a baktériumoknak több mint 300 évre van szükségük, hogy egyetlen tűlevelet lebontsanak. Ez a rengeteg, különböző mértékben elbomlott tűlevél pedig felhalmozódik. Belegondolni is mesés, hogy a hideg éghajlaton az erdő talajának egy méter vastag rétege humusz! Amilyen nagy ez az erdő, olyan alacsony a biodiverzitás, vagyis nem olyan sokféle rovarfaj él itt, mint például a trópusokon.

Thierry Erwin rovartudós közlése szerint a trópusokon egy fa mintegy 600 rovarfajnak ad élőhelyet. Egyesek a gyökérnél élnek, mások a törzsben, vagy a fa koronájában. Az esőerdőkben a becslések szerint 50 000 fafajta él, így ha kiszámoljuk, 30 millió rovarfaj otthona, – míg északon valószínűleg csak néhány ezer rovarfaj él. A lebontó folyamat eme lassúsága, egyszerűsége megkapó még azoknak is, akik csak gondolatban járnak e tájakon. Hát ha még emlékeinkben megtaláljuk azt az érzést, milyen, ha lépéseink alatt süpped a finn erdők nyugvó élete… Elgondolkodtat, vajon hogyan számolták ki, hogy egy tűlevél lebomlásához 300 esztendő szükségeltetik. És az is érdekes gondolat, amit a cikkben még olvastam: a talpunk alatt szunnyadó rengeteg életerő inspirálja a táj lakóit. (És aki arra jár, azt is.)

(a cikk forrása: Das Goetheanum 2015.május 15.)

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Japános banánfalatkák

japanos_bananfalatkak.jpgBemutatjuk a vendégváró asztal egyik lehetséges díszét! Szusihoz hasonlítanak ezek a kis édes falatok, ám csupán a küllemük miatt. De japánosnak japánosak, ezért (meg a méz miatt) ragadt rajtuk e név.

Elkészítése: A banánt meghámozzuk, majd kb. 3 centi vastagságú szeletekre vágjuk. A szélét körben bekenjük mézzel és fekete szezámmagba hempergetjük. Tányérkára rendezzük, eperrel vagy más piros színű gyümölccsel díszítjük. A szezámmag helyett darált mákba vagy kókuszreszelékbe is belehempergethetjük a mézes banánszeleteket.

Kommentek

Savarin: Az izlés fiziológiája

"Ínyencség – a legnyersebb, legállatiasabb s a legtöbb önzésre valló szenvedély."

Egy régi kiadás előszavában írja Karr Alfonz: amíg Brillat Savarint nem olvasta, az ínyencséget mindig a legnyersebb, legállatiasabb s a legtöbb önzésre valló szenvedélynek tartotta, de azóta, hogy ezzel a könyvvel megismerkedett, csak sajnálkozni tud magamagán, ha arra gondol, hogy az ízlelő érzéknek az a kifinomultsága, mely a B. S. könyvének életet adott, ő belőle hiányzik és most már tisztában van vele, hogy ez ugyanolyan tökéletlenség, mint a nagyothallás.

A szerző 1825-ben írta könyvét, amikor a kémia még csecsemőkorban járt, azóta több följegyzését vagy elméletét tévedésnek bélyegzett a tudomány haladása. Ám érdemes belelapozni, nagyon sok elgondolkodtató és szórakoztató eleme miatt: az ízlésről, ízlelésről, a gasztronómia fejlődéséről, az elhízásról, az emésztésről találunk benne például fejezeteket. Van benne jó sok kellemes meglepetés és rálátás a régi korra, felismerés, hogy nincs új a nap alatt, például, hogy vadászat közben pihenőt kell tartani és a mozgás mennyire jót tesz az anyagcserének.

Vajon miért lett a francia konyhaművészet és cukrászművészet etalon? Ezt is megtudhatjuk a könyvből. Természetesen receptek sem hiányoznak belőle, ezeket is csak ajánlani tudom, ha nem is készítjük el mindet, de ötleteket meríthetünk belőlük. Egyik kedvencem a plébános omelett-je…

Az izlés filozófiája (így, rövid i-vel!) magyarul 1912-ben jelent meg, a Singer és Wolfner kiadó adta ki, fordították: Ambrus Zoltán és Ambrus Gizella.

Könyvtárban, antikváriumban és barátaink polcán érdemes keresni  –  nem ritka, hogy a saját könyveink között is megtaláljuk, megvan az nekünk, csak elfelejtettük...

Kommentek

Pirított dió, mogyoró

piritottdio_mandula_kicsi.jpgMennyire más íze van a pirított olajos magvaknak, mint natúr állapotukban, érdemes kipróbálni! Napi adagja egy maréknyi.

A nyár íze az öt elem tana szerint a keserű, így az enyhén kesernyésekből is választunk ízpalettánkból. Ilyenek például a pirított olajos magvak, és a kávék (babkávék, gabonakávék, cikória, katáng.)

Ha megpirítjuk a magokat, ráadásul az esetleges baktériumfertőzést is kivédjük, hő hatására a fertőző csírák elpusztulnak. Kóstoljuk meg a pirított diót, mogyorót. Nassnak se rossz.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Utazás – napraforgóval

napraforgocsira.jpgEgy kedves ismerősöm sokat utazik, jó messzi tájakra is eljut és élményeit a közelebbi barátaival írásban megosztja. Okosan, összeszedetten ír, ugyanakkor érzékekhez is szól és belekever egy kis önismeretet meg az emberiség múltjával való szembesülést.
Legutóbb Indiáról kaptam útinaplót. India gyereknapraforgo1.jpgkori álmom, és jólesik ilyen formán is utazni (mert nem jártam ott a valóságban). Köszönöm az élményt, a sokféle reflexiót! Írtam neki, hogy olvasás közben többször előfordult, hogy elhittem, hogy a valóságban hazahoztad az oroszlánszobrokat vagy a majomcsapatot, amiket persze élményben hoztál haza. Meg a sok-sok tájat, hihetetlen léptékeket, épületeket, műemlékeket (amelyek némán őrzik készítőik szellemiségét), szertartásokat, hétköznapi világot...

napraforgo3.jpgAz ember talán jobban is érzi magát a világban, legalábbis jobban elfogadja a körforgás tényét, ha ilyen élményekkel szembesül. Erre ő azt válaszolta, hogy: Elgondolkoztató az a gondolatod, hogy a körforgás utazással elfogadhatóbb, talán, bár ha egy vidéki emberre gondolok, persze inkább a régebbi időkből, aki ki sem mozdult a falujából és békében fogadta el az e világot és a túlvilágot. Azt hiszem széles a skála, ki hogyan keresi és találja meg a lelki békéjét, egyezik ki a világgal és abban magával.


napraforgo2.jpgAz biztos, hogy az utazások sejtetik azokat a titkos mélységeket és tudást, kultúrák szintjeit, amik felhalmozódtak a világban, egyfajta körforgással eltűntek, mással lecserélték és talán a körforgás újra felszínre hozza… Egyébként nem is kell messzire menni, minden évben szembesülhetünk a körforgás tényével, szemléltetik nekünk a növényeink a kertben vagy a cserépben. A csírázó, kiteljesedő, majd magba menő mag nagy utat jár be, hogy aztán kezdje elölről – minden évben. A napraforgón is megfigyelhetjük.

Fotók: Szepesi Dóra

Kommentek

Kenyérpirítás szabadtűzön

kenyerpiritas_kicsi.jpgGyakran előfordul, hogy kiránduláskor nem tudunk magunk sütni kenyeret, vagy vinni eleget és a helyi boltokban kell vásárolnunk az utánpótlást. Ami ugye minőségileg hagy maga után némi kívánnivalót. De sebaj! Télen-nyáron segíthetünk magunkon, ha van szabadtűz, amelyen szépen átpiríthatjuk a szinte nyers túlfehér kenyérszeleteket – s így már ehető, sőt, nagyon ízletes!

A nyers kenyérszeleteket nyársra szúrjuk, és 5-10 centiméter távolságban mindkét oldalát 1-2 percig pirítjuk – vigyázzunk, ne kormozódjon be, hanem lassan piruljon, barnuljon. A legjobb, amikor már nem lánggal ég a tűz, hanem parázs van: a szabadtéri tűzrakóhelyen és a szobában nyitott kályhaajtó előtt is piríthatjuk így a kenyeret.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Ideális vakáció?

Nyár, szabadidő, pihenés, feltöltődés, kikapcsolódás – tippek és útipatika az egész család számára. Pénteken 13.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

Harangvirág

harangvirag_kicsi.jpgA szívem egy nagy harangvirág és finom remegések az erőm” – írta Ady Endre.

Mindig gyanítottam, hogy látásmódjának köze van a keleti életszemlélethez, ebből a kis idézetből is ez derül ki számomra. Amikor meglátok egy harangvirágot, sok mindent felidéz.

(Csak nézni, néha leszedni…)

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Albrecht Dürer tányérkája

albrecht_durer_tanyerkaja.jpgFestői játék a konyhában – a híres magyar származású festő akvarelljének szabad feldolgozása.

A modell, amit lehetőségeink szerint változtattunk ehetővé:

http://de.wikipedia.org/wiki/Das_gro%C3%9Fe_Rasenst%C3%BCck

Az ötlet nyomán még sokféle tápláló tányérdíszítést el tudunk képzelni…

Kommentek

Házipatika kirándulásra

Útipatikánkat mindig érdemes gondosan összeállítani, mert jobb, ha több kellék van nálunk, mintha valami hiányzik. Nézzük egy rendes (egynapos) kiránduló hátizsák tartalmát, ez a minimum: zsebkés, kötszer, ivóvíz, zsebkendő, nap elleni krém, kendő, sapka, ami véd a naptól, rovarcsípés ellen vihetünk magunkkal valami speciális kenőcsöt, de megfelel az is, ha van nálunk egy kis fokhagyma, ha bekenjük a csípés helyét, enyhíti a csípés utáni viszkető érzést és fertőtlenít. Megemlítem még a jó cipőt, ami biztonságot ad, sok balesetet megelőzhetünk (elcsúszás, ficam, stb.)

A témáról lásd bővebben korábbi cikkeinket:

http://makronauta.blog.hu/2013/07/30/nyari_hazipatika_i_resz

http://makronauta.blog.hu/2013/08/06/nyari_hazipatika_ii_resz

Kommentek

Mentás uborkasaláta

mentasuborka_kicsi.jpgA nyári meleg napokon kellemes hűsítő étel. Currys fogásokhoz és halételekhez ajánljuk.

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 vékony karikákra vágott uborka, só, egy csokor finomra vágott menta, 8 evőkanál joghurt dresszing.

Elkészítése: tegyük az uborkát egy tálba, sózzuk meg és hagyjuk állni fél órán át. Ezután csöpögtessük le és tegyük egy lapos tányérra, adjuk hozzá a mentát és a dresszinget, keverjük alaposan össze.

Változatok: vékonyra szeletelt újhagymát is tehetünk bele, vagy paradicsomszeleteket.


A joghurtos öntet

Hozzávalók: 150 gramm natúr joghurt, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál almaecet, 1 teáskanál natúr méz, só és őrölt bors. Mindezeket egy tálban villával összekeverjük.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Gombák, kirándulások

gomba_kicsi.jpgTavasztól-télig a kirándulások legvonzóbb velejárója a gombagyűjtés. Nem is kell gyűjteni, elég, ha csak látjuk őket! Fogyasztásra csak azokat a fajtákat szedjük le, amelyeket teljes biztonsággal ismerünk, és azokat a példányokat, amelyek hibátlanok.

Én például csak 2-3 fajtát szoktam szedni, a vargánya- és tinóra-féléket. Néha kerti csiperkét, rókagombát. Ezeket biztonsággal felismerem, még nagyapu idejéből való ez az ismeret.

Számtalan gombakönyv létezik és tanfolyamra is érdemes elmenni, vagy mindenképpen gombavizsgáló szakemberrel meg kell nézetni a gombákat! Ebben semmiféle engedményt ne tegyünk, nem érdemes még egy enyhébb mérgezéssel sem tönkretenni a nyaralást.

A képen: fenyőtinóru.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Gyümölcsös masni

gyumolcsos_masni.jpgAz olaszos ételek általában markáns és pikáns ízesítéssel készülnek, gyakran húsos, paradicsomos, zöldséges változatban. Ugyanakkor az olasz tészták formagazdagsága megihleti az embert a konyhában. Így történt ez akkor is, amikor  gyerek vendégek érkeztek. Volt itthon masnitésztám, natúr joghurt és némi gyümölcs, cukor nélküli saját sárgabarackbefőtt meg friss eper. Aztán a díszítéshez fekete szezámmag édesítéshez egy kis méz...

Hozzávalók: 1 zacskó farfalle tészta, 1 üveg barackbefőtt vagy friss barack (sárga vagy őszi), 10 dkg eper, méz, 2 dl joghurt (lehet növényi is). Méz, fekete szezámmag.

Elkészítése: vizet forralunk, picit megsózzuk, 1 teáskanál olajat teszünk bele, majd ebben kifőzzük a tésztát, kb. 8-10 perc alatt készen van. Közben elkészítjük az öntetet: a joghurtba belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöt és ízlés szerint mézezzük. Tálaláskor keverjük a tésztához és fekete szezámmaggal díszítjük.

Kommentek

Iránytű az élethez*

A sikeres és harmonikus élethez mindössze a játékszabályokat kell ismerni – vallja Kurt Tepperwein életvezetési tanácsadó, aki minden könyvében kicsit más szemszögből világítja meg a mindenkit érdeklő nagy kérdéseket.

Természetes, hogy egy életvezetési tanácsadó, aki természetgyógyász is, iránytűt ad az élethez. Tepperwein számos önsegítő könyvében a tudattágítás, az intuíció iskolázása, a jóllét megélésének lehetőségei, mentális képességeink tréningezése témaköröket tágítja, amelyek érintkeznek a pszichológia, az életmód és az ezotéria területeivel is. A könyv eredeti címe: „Mentális életiránytű” (Der mentale Lebenskompass), ami azt jelzi, hogy tudatos irányításról lesz szó, vagyis arról, ki-ki a tanácsait a maga életére alkalmazva saját maga dönt a haladás mikéntjéről és tempójáról. Az ember sokszor elakad, elbizonytalanodik élete során, ilyenkor jól jön egy lökés, egy kis bíztatás: Írányítsd saját életedet! – ezt a tanácsot mindenképp érdemes megfogadni, csak a megvalósítás módszereivel nem mindig vagyunk tisztában. Az olvasó vezetést, praktikus módszereket kap, amelyek segítségével megtalálhatja ezt a bizonyos belső iránytűt. Amennyiben magunkévá tesszük az ajánlott szemléletet, sikeresen folytathatjuk utunkat.

A szerző tanácsaival segít a mindennapok menedzselésében. A sikeres és harmonikus élethez mindössze a játékszabályokat kell ismerni – sejtette ezt ő már húszévesen, egyfolytában abban reménykedve, hogy összefut valakivel, aki elmagyarázza „az élet játékszabályait”. Ám ez nem történt meg. Mindenre egymagának kellett rájönnie, arra is, hogy a felfedezés során a fájdalmas élmények is értékes tapasztalatnak bizonyulnak, mert csak általuk válhatunk érett személyiséggé. Tanításával nem akarja és nem is tudja megfosztani az olvasókat a saját tapasztalataiktól, inkább azt a lehetőséget kínálja fel, hogy mindazokat a tapasztalatokat, amelyekkel még találkozni fognak az élet során, teljes mélységükben éljék meg. Saját tapasztalatait csak azért osztja meg, hogy bárki levonhassa a tanulságokat belőlük. Tény, hogy életünk sokkal egyszerűbb is lehetne, ha mostantól fogva mindig a helyes döntéseket hoznánk meg. Sem a világot, sem az életét nem tudjuk egy csapásra megváltoztatni, ám ahhoz azonnal hozzákezdhetünk, hogy megváltoztassuk a nézőpontunkat, és másképp szemléljük a dolgokat. Hogyan másképpen? Elsősorban nem ismeretekre lesz szükség, inkább arról van szó, hogy a „negatív” és „pozitív” szemléletet egy tágabb látószöggel, a dolgok semleges szemlélésével cseréljük fel. A szerző saját életének eredményei mindig azt igazolták, hogy minden egyes esetben lehetséges változást elérni, ha megteremtjük a változás előfeltételeit. Ha ilyen módon haladunk lépésről-lépésre az életben, örömmel és elégedetten élünk. Nevezhetjük ezt sikernek is. Természetesen azt senki sem tudja, mit hoz a jövő, de bármi lesz is, a javunkra szolgál, hiszen a tudatosodás útján egyre inkább szembesülünk önmagunkkal, legbensőbb énünkkel, és felismerjük mindenben a tökéletességet. Tökéletesség? Azt meg hogyan érhetjük el? Tepperwein előadásain a „tökéletességet” nagyon egyszerűen szemlélteti; azt ajánlja például, hogy „most, amikor ezeket a mondatokat hallgatják (vagy ez esetben olvassák), üljenek tökéletesen, lazuljanak el, adják át magukat teljeséggel az ülésnek és közben a figyelemnek, az információknak.” Ekkor rájöhetünk, hogy ezt a gyakorlatot bármikor követhetjük, és máris egy sor felesleges fizikai, érzelmi és gondolati tehertől megszabadulunk! Természetesen vannak pillanatok, amikor nagyon borúsnak tűnik minden, de igyekeznünk kell csak addig maradni az árnyékos oldalon, ameddig feltétlenül szükséges. Persze erre is van egy megvilágosító magyarázata: ha nincs árnyék, fény sincs! A fényt is csak az árnyék mellett láthatjuk meg!

Korábbi munkáihoz hasonlóan ebben a könyvben is többször megismétli a legfontosabb szempontokat, de ezeket mindig más és más oldalról világítja meg, így sokkal jobban megmarad bennünk a lényeg, amint a tudatalattiba kerülnek a szempontok, és sajátunkká válnak. Egy egyszer már olvasott mondat, vagy ismerős ötlet egészen új emlékeket és asszociációkat hívhat életre, és ezáltal teremtő erővé válik. Nem mindegy például az sem, hogy cselekedeteinkben a jobb vagy a bal agyféltekénk irányítja a döntésünket. Ha ismerjük ezek sajátosságait, tudatosan választhatunk közülük. Nem arról van szó, hogy az egyik rossz, a másik meg jó, csak más természetűek. Amennyiben integráljuk őket, teljes, egységes személyéként élhetünk. A „bal oldali személyiség” racionális, kritikus, mereven kötött gondolkodási minták jellemzik. A „jobb fél személyiségét” az érzelmek határozzák meg; vidám, laza, a pillanatban él, ezért a látszatvalósággal és annak linearitásával szemlátomást nehezebben boldogul, sem a múlttal, sem a jövővel nem foglalkozik, a jelenben él. Egy másik fontos feladat az érzelmek irányítása alatt álló, berögzült, régi programok átnézése, szanálása, törlése. Ha tudatosan rálátunk érzelmeinkre, megakadályozhatjuk, hogy az azt követő reakció ezredszer ugyanúgy megtörténjen. Javasolja, hogy tudatosan gondozzuk gondolataink, érzelmeink „kertjét”, és mindig azonnal tépjük ki a gyomokat! Hogyan? Ismerjük fel, hogy az élet játék! Ám ebben a játékban nem a nyerésről van szó, hanem magáról a játszás folyamatáról, ami élvezetes, örömteli, néha fáradságos, de elégedettséggel, derűvel tölti el az embert. Önmagunk elfogadása, tisztelete, szeretete előfeltétele a mások elfogadásának, tiszteletének és szeretetének. Ha ezt belátjuk és elfogadjuk, folyamatosan élvezhetjük az élet gyógyító hatásait.

A kötet három fejezetre tagolódik: az elsőben a tudás titkos mozgatórugóiról van szó, ami nem más, mint az életünk során megtapasztalható befelé vezető felfedezőút. Ezen az úton haladva a már említett játékos hozzáállás, a felfedezés öröme fontos társaink. Figyelmünk tréningezésére is ad tanácsokat: bizonyos gyakorlatok során megtanulhatjuk, hogyan lehetünk éberek újra és újra, minden pillanatban. A második részben az életünk menedzseléséhez ajánl alkalmazható törvényszerűségeket. Fel kell ismerjük életünk üzeneteit, és ezáltal azt, hogy mi a szándékunk az életben. Az ehhez szükséges energetikai menedzsment gyakorlása nem más, mint az életünket megnehezítő lelki terhek elengedése, és a megfelelő időben a megfelelő tett kivitelezése. Praktikus feladatként a közlekedésilámpa-imaginációt és a körülkerítés villámtechnikáját kínálja, ezek lehetnek a választást és a döntést megkönnyítő kapaszkodók. A kötet utolsó fejezetében a látásmódunk megváltoztatásáról értekezik, amihez hozzá tartozik a személyre szabott egészségterv, a könnyedség tökélyre fejlesztésének lehetősége, a tudatalatti, a hit és a köszönet erejének segítségül hívása.

*(Szepesi Dóra cikke megjelent a Könyvjelző májusi számában)

Kommentek

Újhagymás paradicsom

ujhagymas_paradicsom_kicsi.jpgA meleg nyár egyik slágere, és mennyire jól is esik!

Hozzávalók 4 személyre: 500 gramm paradicsom, vékonyra szeletelve, 125 gramm újhagyma, vékony karikákra vágva, 4 evőkanál mézes-citromos öntet, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje.

Elkészítése: lapos tányéron elrendezzük a paradicsomokat és a hagymát, meglocsoljuk a dresszinggel és rászórjuk a petrezselymet.

Változata: póréhagymával is készülhet, de ekkor a pórészeleteket 15 percig külön marináljuk a dresszingben.
Az öntet hozzávalói: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Szamócaszüret

szamoca_kicsi.jpgKirándulásokon a fáradt vándor egyik legnagyobb öröme a szamóca. Többféle van, én az árnyékos erdőben növőt talán jobban szeretem a napos réteken növő fajtától, de nehéz választani! Ha van türelmünk, gyűjtsünk többet kis dobozkába és vigyünk haza is, jól fog esni a kirándulás után.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek