könyvajánló

Címkék

adukibab (1) agar agar (2) akupunktúra (1) alga (2) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (2) almakompót (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (2) árpa (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (1) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (5) bejgli (1) biobor (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (3) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (3) csíraleves (1) csírázott (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) dahl (1) delfinek reggelije (1) diéta (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (1) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasírt (1) fasirt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (2) gyümölcsnyárs (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdina gombóc (1) hashajtó (1) házipatika (2) Hippokratész leves (1) hiziki (2) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) jin jang (5) joghurt (1) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (1) karácsonyi menü (5) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kecsap (1) kel (2) kelbimbó (1) kenyér (2) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) köles (10) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) könyv (3) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (2) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencsesaláta (1) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) makrobiotika (184) makrobiotika tanfolyam (21) makronauta (131) makro étrend (159) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) menstruációs fájdalom (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (5) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgómag (1) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (1) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) okara (4) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (3) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) rebarbara (2) recept (3) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgarépafőzelék (1) savanyítás (2) savanyú káposzta (2) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sóskaleves (1) spenót (2) spiritualitás (2) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (4) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (2) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (2) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (1) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) túrógombóc (1) tűz (1) uborka (4) uborkaleves (1) ufóvér (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) wakame (4) waldorf (1) zab (2) zabital (1) zabpehely (1) zacher (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Nálunk most újra érik mindkettő, uborka is, káposzta is! (2014.06.08. 10:42) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: @lüke: Ne hagyjuk! (2014.05.20. 09:17) Jamie otthon főz
  • Makronauta: A nyári időszakban a főzéseket megbeszélés szerint alakítjuk. Szeretettel várom minden kedves érde... (2014.05.15. 09:16) Tavaszköszöntő főzőtanfolyam - Újítsuk meg az étlapunkat!
  • Makronauta: Érettségi idején is tápláló ez a saláta. Szívesen megosztom itt ezt a szép és okos beszédet: kult... (2014.05.08. 14:10) Waldorfsaláta
  • Makronauta: Akácvirágból is készíthető szörp hasonló módszerrel - magában vagy vegyesen a bodzával. (2014.05.06. 09:54) Bodzaital

Blogajánló

Főzési, ételkészítési módok

A makrobiotikával kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy mindent alaposan meg kell főzni. Ez nem így van! Különböző ételkészítési eljárások közt válogathatunk az évszakhoz, a körülményekhez és igényeinkhez igazodva. Ezeket soroljuk fel:

Blansírozás, forrázás
Segíti a máj méregtelenítő folyamatait, tavaszi energiája van. Jóformán minden zöldséget forrázhatunk vagy blansírozhatunk is, úgy, hogy forrásban lévő sós vízbe mártjuk. A gyengébb levelű salátákat fél percig, 1 percig, a kelkáposztát, fehérkáposztát 3-4 percig. Majd kivesszük és hideg vízzel leöblítjük. Szósszal, ume ecettel ízesíthetjük. Nagyon jó, sok vitamint tartalmaz, könnyen emészthető. Székrekedésben vagy klimax idején előnyös a fogyasztása. Jin minőségű. Minden nap legyen a tányérunkon valamilyen forrázott zöld levél!

„Víz nélkül” főtt zöldség (Nishime stílus)
Összehúzó főzés, jó minőségű jang energiát ad, erősítő kúraként heti 3-4-szer fogyasszuk. Alkalizálja a vért, a vizeletet, kíméli a vesét, kiegyensúlyoz.
A konkrét folyamat: vasfazékba beleteszünk egy előzőleg beáztatott 10 cm-s darab kombu algát, (csak ez az áztatóvíz lesz a fazékban), különböző gyökereseket piramis formára vágunk, ráteszünk egy kevés felkarikázott pórét, és egy csipet tengeri sóval lefödve 15-20 percig főzzük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen! Ha fog alá való keménységű, elzárjuk és még 5 percig áll. Néhány csepp tamari szójaszószt teszünk rá, összerázzuk.

Pirított zöldség (Nituke stílus)
Gyufaszál vékonyságúra vágjuk a gyökeres zöldségeket, de lehet káposztaféléket is. Ezt kevés olajon WOK-ban rövid ideig sütjük.

Préselés
Fogyaszthatunk zöldséget nyersen, vagy úgy, hogy besózzuk és súllyal lepréselve állni hagyjuk. Akár a savanyú káposztánál, a tejsavas erjedés itt is bekövetkezik. Mennyi ideig préseljük? Ez a zöldség víztartalmától függ. Az uborkának elég pár óra, a káposztának napok, hetek kellenek. Hidegebb időben hosszabb ideig, melegebben rövidebb ideig hagyjuk súly alatt. Ezt a préselt salátát úgy készíthetjük el, hogy tetszés szerint felaprítva beletesszük egy edénybe, besózzuk, egy kistányérral letakarjuk, s erre helyezünk valami nehezéket. Savanyú káposzta egész évben, folyamatosan készülhet a konyhában, ezzel biztosítjuk, főként télen, a család vitaminforrását. (a receptet lásd külön)

Gőzölés
Forró gőz fölött hőkezeljük a zöldségeket. Hokaidó tököt - hasonló a sütőtökhöz, csak jóval kisebb, édesebb -, felszeletelünk, rácsepegtetünk egy kis shoyut vagy tamarit, s 15-20 perc alatt gőzön megpuhítjuk. Azonnal fogyasztható.

Főzés nyomás alatt
Lehetőleg nem alumínium kuktában, hanem rozsdamentesben. Jó minőségű jang energiát kap az étel ettől a főzési eljárástól, erőt ad, kiegyensúlyoz, könnyen emészthetővé teszi az ételt. Gabonát, hüvelyeseket főzhetünk ezen  a módon.

Sütés
Olajjal kikent serpenyőben vagy olajban úszva, ezenkívül tepsiben vagy szabad tűzön grillezve, vagy platnin sütjük ételeinket.

Kommentek

Minesztróneleves

minestroneleves.jpgAz olasz konyha remeke egy kissé átformálva: a későnyár ízeit és színeit vonultatjuk fel egyetlen levesben – egészségünkre!

Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 1 újhagyma vagy póréhagyma, 1 kis zellergumó, 2 cukkíni, 1 marék zöldbab, 1 néhány brokkoli rózsa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál napraforgóolaj, 6 db paradicsom, 1-1 kávéskanál szárított vagy friss kakukkfű, oregano, 2 kávéskanál bazsalikom, só, frissen őrölt bors ízlés szerint. 15 dkg teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült főtt tészta.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és felaprítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát préseljük és a forró olajban üvegesre pirítjuk. A zöldséget hozzáadva pároljuk. 1,5 liter vizet öntünk hozzá, ezzel együtt forraljuk, majd forrás után kis lángon 20 percig hagyjuk puhulni. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, szeletekre vágjuk, a fűszerekkel együtt pici olajon külön serpenyőben pároljuk, majd hozzáadjuk a leveshez és egy kicsit összefőzzük vele. A tálaláskor 15 dkg teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült főtt tésztát tehetünk hozzá.

Kommentek

Nemrégiben egy fiatal lány kérésére írtam részletesen levelet arról, mi mindent ajánl a makrobiotikus rendszer a női ciklus harmonikus és fájdalommentes működése érdekében. Azt hiszem, hasznos, ha itt a blogon is megosztom az olvasókkal.Az első részben az étrend volt a téma, most következzenek a kiegészítő kezelések.

Egyéb módszerek:

Ülőfürdő: tengeri sós vízben 15 percig üljünk úgy, hogy a lavórt a kádba tesszük és úgy ülünk bele, hogy ellepje a köldök alatti részt. A víz legyen kellemes meleg, amikor hűl, töltsük fel meleggel. Egy lavór vízbe kb. 1-2 marék sót olvasszunk fel. Makrobiotikus ülőfürdőt készíthetünk a jégcsapretek szárított leveleiből is, ebből egy maréknyi csokorral veszünk és 3-4 liter vízben főzetet készítünk. (a sós vizes egyszerűbb, azért írtam le, és annak is nagyon jó hatása van) Az ülőfürdőt természetesen nem a menstruáció idején alkalmazzuk, hanem az azt megelőző és követő napokon, akár minden nap, de nem szükséges, csak elég rendszeres legyen. Sósvizes irrigálás is kísérheti néhány alkalommal.

Pakolás: meleg sós pakolást teszünk az alhasra (egy akkora vászon zacskót készítünk, ami az alhasat befedi, tehát legalább A5-ös méretűt, amibe sót töltünk, a zacskó száját bevarrjuk és ezt lehet egy platnin melegíteni kellően melegre, de ne túl forróra. Ezt tegyünk az alhasra és feküdjünk le, takarózzunk be, a nyugalom fontos. A só tartja a meleget és nagyon jó érzés, kellemesen old.) Persze, ha ez nincs, jó a melegvizes palack is, meg a törölközőbe bugyolált melegített tégla, fedő vagy cserép – ahogy nagyanyáink is ajánlottákJ

Az akupunktúrát nagyon ajánljuk, meg az akupresszúrát, ez utóbbit megtanulhatod és magad is alkalmazhatod – olyan energia pontokat nyomogathatsz, ami fájdalomcsillapító hatású. És a csikung meg a jóga is jó rá, mert az energiaáramlást szabályozzák és ami nagyon fontos, relaxálnak. Egyéb stresszoldó, feszültségoldó technikákat, (légzőgyakorlatok, rendszeres mozgás a természetben, jó levegőn) tevékenységeket be kellene iktatni az életmódba.

A kínai masszást is nagyon tudnám ajánlani, és a csikungot, ezekről a Thai Vital Penta Centrumban Sárai Gábornál érdeklődj.  Ezen kívül a Magnet Házban hétfőn esténként van Luna jóga, Varga Ildikó tartja, kifejezetten a női energiák karbantartását célozza. A csikung és a jóga is nagyon hasznos bármilyen életkorban. Egy idő után a megtanult gyakorlatokat otthon önállóan is lehet, végezni, optimálisan naponta egy kicsit.

Kommentek

Mákos rizstészta torta

mákos rizstészta.jpgRejtély, miért szeretik annyira a gyerekek a mákos tésztát (csak mert finom!), és ez a vonzalom sokszor a későbbiekben is megmarad. A következő recept egy kicsit más, mégis hasonló élményt nyújt.

Hozzávalók: 5 dkg rizsből készült metélt tészta, 2 kávéskanál agar-agar, só, 2 dl víz, 2 evőkanál darált mák, fél evőkanál méz. Baracklekvár. 

Elkészítése: A rizstésztát 10 percre beáztatjuk egy fazék vízbe, majd egy csipet sóval ebben a vízben feltesszük főni és kb. 5 percig készre főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük, majd hozzákeverjük a mákot. Tetszés szerinti formába nyomkodjuk – például egy csészébe vagy egy tejfölös pohárba.

Elkészítjük az agar-agar zselét: 2 dl vízbe vagy belekeverünk 2 teáskanálnyi agar-agar port és lassú tűzön felmelegítjük. Fagyáspróbát végzünk a következő módon: egy kiskanálnyit ebből beteszünk a hűtőszekrénybe, általában ez rövid időn belül megfagy – amennyiben nem akkor még egy kis agar-agar port bele kell keverni. A forró agar-agaros levet hagyjuk kihűlni, de még melegen hozzákeverjük a mézet és ráöntjük a csészében lévő tésztára és hűvös helyen hagyjuk. Amikor megszilárdult (kb. 1 óra múlva már biztosan), egy tányérra tesszük és kiborítjuk. Baracklekvárral kínáljuk.

Kommentek

Nemrégiben egy fiatal lány kérésére írtam részletesen levelet arról, mi mindent ajánl a makrobiotikus rendszer a női ciklus harmonikus és fájdalommentes működése érdekében. Azt hiszem, hasznos, ha itt a blogon is megosztom az olvasókkal.

Amit tanácsos elhagyni:
Az állati eredetű élelmiszereket (húsok, zsír, vaj, tojás, tej, tejtermék) a sült péktermékek fogyasztását is korlátozni kell (főleg a kelt fehér lisztes tésztákat), és a sós termékek fogyasztását is. A túl sok nyers gyümölcs, zöldség sem ajánlott. A gyümölcsöt, ha kívánod, csak kiegészítésképpen egy keveset vagy párolva vagy kompótnak. A cukrot, édességeket, alkoholt, feketekávét, feketeteát is el kell hagyni. Különösen a menstruáció előtti héten kellene ezeket mellőzni.

Reggeli: főtt barnarizs vagy főtt köles vagy főtt zabpehely (egész szemes zabot is főzhetsz, az jó nyákos és nagyon jó a beleknek) párolt zöldségekkel vagy cukor nélküli kompóttal, aszalt gyümölcsből is készülhet (előző este beáztatva, másnap röviden felfőzve). Ehetsz egy tányér miszólevest is, amit mindig más zöldségekből állíthatsz össze, és tehetsz bele főtt gabonát.

Ebéd: lehet ugyanez, mint a reggeli, tehát valamilyen zöldségleves, majd főtt gabona párolt vagy pirított zöldséggel (a nagyobb darabokat párolókosárban a kisebbre szeleteltet serpenyőben pici olajon megpirítva, utólag fűszerezve pl. pár csepp szójaszósszal) egy kis hüvelyessel, ez lehet tofu (sült vagy rántottának elkészítve) vagy étkezésenként 1 evőkanál főtt adukibab vagy fekete szójabab – ezek kifejezetten a veseműködést serkentik illetve a belső nemi szervek működését. Legyen friss saláta is, amilyet kívánsz, és aminek szezonja van. Az öntet ne majonézes legyen, hanem egyszerű: pár csepp citromlé vagy almaecet, pici méz, tengerisó, vagy zúzott fokhagyma, vagy reszelt gyömbér is mehet bele, ízlés szerint. A forrázott (Blansírozott) zöld levél is nagyon ajánlott, ez kelkáposzta, fehérkáposzta vagy bármi zöld, pl. zöldhagyma zöldje.

Délután, este: lehet hasonló, mint ebédre, de pl. valamilyen főtt kása nagyon jót tesz. Lefekvés előtt közvetlenül ne egyél, csak 2-3 órával előtte.
Tea: kukicha, bancha vagy Mu tea váltogatva.

Vércukorszintet szabályozza a fahéj, naponta egy-két kávéskanál őrölt fahéjat tehetnél a kásába vagy a kompótba, amit valamelyik napszakban elfogyasztasz. (Ez nem makrobiotikus ajánlat, de nemrég hallottam és jók a tapasztalatok.)

Algák: nagyon fontos szerepük van, naponta valamelyik fajtából vagy váltogatva 1-2 evőkanálnyit fogyassz el. Vagy levesbe főzöd (wakame) vagy a gabonába, hüvelyesbe (Kombu) vagy a pirított zöldséghez, vagy nyers salátához (arame, hiziki). Felhasználás előtt be kell áztatni legalább 1 órára. Az arame főzőlevével testmelegen lehet irrigálni is, természetesen nem menstruáció idején. Nori algát ehetsz nassként is, vagy szusinak, naponta max. 1 levéllel.

Gyógyitalok görcsök esetén: banchatea egy csészébe 1 kávéskanál szezámsó, naponta 2-3x.
A citromos limonádé: 2 dl langyos víz, bele egy fél citrom és egy kávéskanál rizsmaláta. Napi 1-2x.

Megjegyzés: receptek közül válogathatsz a könyvből vagy a blogról! Ha lehetséges, akkor bio minőségű alapanyagokat használj.

A következő részben az egyéb kiegészítő módszerekről írok.

Kommentek

Zabos lecsó

zaboslecso.jpgMég mindig lecsók évadja van. Kedvenc ételünket különféleképpen variálhatjuk, plusz alapanyagokkal dobhatjuk fel, (például cukkíni) de köretek közül is választhatunk: Most például főtt zabbal tálaltuk. Remekül illik hozzá!

A zab főzése: Megmostuk a fél kg zabot, éjszakán át beáztattuk, másnap kuktafazékba tettük kétszeres mennyiségű vízzel, a forrástól számítva egy óráig takaréklángon főtt. Ebből a mennyiségből bőven jutott négy adaghoz, a maradékból pedig levesbetét lett, illetve édességet készítettünk. Ezekről a későbbiekben még lesz szó.

A lecsót a következőképpen készítettük el:

Hozzávalók: Napraforgóolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, só

Elkészítése: A meghámozott vöröshagymát vékony karikákra vágom és egy serpenyőben aranybarnára párolom a forró olajban. A megmosott paprikák húsát karikára vágom és a pirított hagymában fedő alatt, lassú tűzön párolom. Közben a paradicsomokat cikkekre vágom, ezeket is beleteszem a félig nyers paprikákhoz. Egy csipet sóval hirtelen összefőzöm az egészet.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Néhány szempont, amit érdemes megszívlelnünk:

A szakács
Fontos, hogy milyen állapotban főzünk, kivált, ha betegnek vagy kisgyereknek készítjük az ételt. Lehetőség szerint ne hallgassunk rádiót, ne nézzünk tévét főzés közben és ha beszélgetünk, akkor is építő kellemes témákról, leginkább az ételkészítés körül forogjon a szó. Kiegyensúlyozott energiánkat fokozhatjuk keleti gyakorlatokkal, rövid koncentrációval, meditációval ráhangolódhatunk a főzésre. A szakács viselkedése, pozitív gondolatai szintén fontosak. Tartása legyen oldott, ruhája egyszerű, laza, természetes anyagból, és ne használjon illatszert.

A tálalás
Személyre szabott, gusztusos adagban. Az elrendezés, legyen olyan akár egy műalkotás, a színek, a formák harmonizáljanak: a szem is „eszik”, a színek is táplálnak. A látványtól a többi érzékszerv, az emésztőnedvek működésbe lépnek.

Az étkezés
Nyugodt környezetben, szépen megterített asztalnál, jó hangulatban: egy kis asztali áldás segíti a ráhangolódást.

Az emésztés
Fontos a rágás, mert az emésztés a szájban kezdődik. A nyálelválasztás beindítja az utána következő emésztőnedvek termelését. A lép felelős a nedvkeringésért, a lépet erősítő ételek a sárga, narancssárga színű zöldségek, mint pl. sárgarépa, sütőtök, fehérkáposzta. Ezek reszelékének egyenlő arányú főzete a „lépital”, (Lásd: receptek, Zöldségnektár.)

 

Kommentek

Indián bableves

IMG_2980_kicsi.jpgJöhet valami indiános? A berlini főzőiskolában szakácskodott egy észak-amerikai indián, tőle lestünk el néhány trükköt… Indiánnyár idején mi mást lehetne főzni, mint indián bablevest! Főbb összetevők: bab,  kukorica, paradicsom és chilipaprika.

Hozzávalók: 20 dkg bab (lehet vegyesen vörös és fehér), 10 dkg szemes kukorica, 3 db érett paradicsom, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 csésze zöldség darabolva, vegyesen sárgarépa, petrezselyem, zeller, napraforgóolaj, só, bors, chilipaprika.

Elkészítése: Az előző este beáztatott bab áztatóvizét leöntjük, majd föltesszük főni, s a vízbe néhány babérlevelet teszünk, kb 45 percig puhára főzzük. Eközben a felaprított hagymát, fokhagymát és az olajon aranybarnára pirítjuk. Beleteszünk egy felaprított chilipaprikát, és ezzel is sütjük egy kicsit. Hozzákeverjük a zöldségeket és a felkockázott paradicsomot, és takaréklángon 5-10 percig pároljuk. Ha a paradicsom leve hamar lesült, egy kis vízzel pótoljuk, hogy még párolódjon a gőzben. Az ételt a bab levével felengedjük, és egy órán át rotyogni hagyjuk. Ezután beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk, és röviden felfőzzük. A frissen főzött csöves kukoricáról levágjuk a szemeket, vagy konzerv szemeskukoricát is használhatunk, ez a tálaláskor kerül bele.

Kommentek

A víz létszükségletünk

Az ásványvízből értékes ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jutunk. A víz azonban ennél sokkal többre képes: sugárzóvá varázsol, elűzi a fáradtságot, ráadásul kalóriamentes.

A gyerekeknek gyorsabb az anyagcseréjük, több vízre van szükségük. A fogyni vágyók meg jó, ha tudják, hogy a víz kalóriaszegény éhségcsillapító. Eltérőek a javaslatok, hogy naponta hány liter vizet, ásványvizet ajánlatos inni. A makrobiotiusok álláspontja szerint annyit, amennyire szomjasak vagyunk. Ám sokszor elfelejtünk inni, pedig nagyon fontos, hiszen anyagcserénknek a lebontó és felépítő folyamatokhoz elegendő mennyiségű vízre van szüksége.

viz.jpgA folyadékhiány először a bőrön mutatkozik. A szervezetünk elsősorban a legfontosabb szervek, a vér és a létfontosságú anyagcsere-folyamatok ellátásáról gondoskodik, a bőr csak másodlagos. Víz hiányában kiszárad, ráncosodhat, a benne lejátszódó anyagcsere-folyamatok lelassulnak. Hiába a külső krémezés, csak a belső folyadékbeviteltől lesz a bőr rózsás és rugalmas. A szél, a lakás száraz levegője, vagy a hőség a bőrön keresztül plusz folyadékveszteséget okoz. A légkondicionáló párologtató hatása is akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőlünk!

Szervezetünkből a naponta leadott folyadékkal együtt ásványi anyagok is veszendőbe mennek, melyekre az anyagcsere-folyamatokhoz égetően szükségünk van. A raktárak feltöltéséhez az ásványvíz az ideális, mely a folyadékkal együtt értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket szolgáltat, jól hasznosítható formában, ráadásul kalóriák nélkül. Egy diéta során a táplálék mellett az ásványvíz optimalizálhatja az ásványi-anyagellátást és kiegyenlíti a veszteségeket. Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő. Próbáljunk ki többfélét!

A gyerekek nem kedvelik a „szúrós vizet”, de esetenként a szén-dioxidban gazdag ital serkenti a légzést, az emésztést is lendületbe hozza, megnyitja a szájpadlás és a nyelv ízlelőbimbóit, így sokoldalúbb aromát érzünk. Az ásványvízben található szén-dioxid ráadásul a száj nyálkahártyájának vérellátását fokozza, és rögtön felfrissültnek érezzük magunkat. Ha erős, válasszunk enyhébbet, kisebb szén-dioxid tartalmút. Evés előtt egy nagy pohár ásványvíz egy kis citromlével frissítő hatású, és lendületbe hozza a keringést. Keverjünk össze gyümölcslevet 1:5 arányban ásványvízzel, ez változatossá teszi az ízeket és kalóriatartalma sem nagy.

A palacsinta és a gofri tésztáját is ásványvízzel készítsük, így sokkal könnyebb lesz az étel. Az ásványvíz a stresszen is segít. A bőséges magnézium és kálium erősíti az idegeket, mozgásba hozza a védekezőrendszert és a szervezet raktárait. Akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak! Jól látható helyre állítsuk az üveget, s naponta ötször igyunk egy pohárral.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Köleses palacsinta házi dzsemmel

kolespalacsinta.jpgEzt a palacsintát akkor találtuk ki, amikor egy kis főtt kölesünk maradt előző napról. Jó helye lett a palacsintában és a kis gömbök különlegesen mutatnak a tésztában. Ha a masszába olajat teszünk, elég, ha az első palacsinta sütésekor kenjük ki a serpenyőt, a továbbiakhoz elég lesz annyi olaj, amennyi a masszában benne van. Nagyon jól illik hozzá a cukor nélküli házi sárgabarackdzsem és a ribizlidzsem.

Hozzávalók: 20 dkg liszt (a fele lehet teljesőrlésű), 2 tojás, 3 dl növényi tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, ¾ dl olaj, 1 csésze főtt köles, dzsem a tölteléknek (tojás nélkül is lehet készíteni, általában akkor szójatejjel és fele részben kukoricalisztből keverjük a masszát.

 

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Különleges fűszerkeverékek

A curryport a XVIII. században brit gyarmatosító urak készíttették el Indiában. Számukra az ott szokásos, akár 40 különböző fűszerből álló masalák előállítása túlságosan bonyolult volt, de angol hazájukban sem akartak lemondani egy olyan fűszerről, amelyben érezhették ezeknek az egzotikus fűszerkeverékeknek az ízét.

Alap összetétele: kurkuma, koriander, cumin (római kömény), fekete bors és görögszéna. Az angol currypor időközben már a világ minden konyháját meghódította, és igen sokoldalúan felhasználható: a keverék a német currys kolbásztól az angol chutney-kig, a majonéz összetevőjeként, a grillezett húsokhoz vagy a dél-afrikai töklevesben is felbukkan.

Az észak-indiai konyha legfontosabb fűszerkeveréke a garam masala. Összetevői az ajurvédikus gyógyító tudomány szerint felmelegítik a testet, régiók és ételek szerint változhat, sőt a háziasszonyok a család igényei szerint maguk készítik el frissen az ételeikhez. Az alapkeverék állhat például fekete borsból, római köményből, korianderből, szegfűszegből, szerecsendióból, fahéjból és babérlevélből.

Kommentek

Nyári immunerősítés

Milyen ételek és italok fogyasztásával tudjuk egyensúlyban tartani erőnlétünket a szeszélyes időjárási viszonyok között? Mit érdemes kipróbálni az idegen országokban töltött szabadság idején? Mire figyeljünk? Milyen úti patikát vigyünk magunkkal?

Augusztus 9-én, szombaton 11.30-tól ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Asztali Áldás című gasztronómiai magazinműsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

hippokrateszleves1.jpgEzt a receptet a híres görög orvos, Hippokratész állította össze 2400 évvel ezelőtt. Hatékony tisztító, méregtelenítő, súlyos betegek is fogyaszthatják. Mivel pépszerű és nagyon ízletes, kisgyerekek is szívesen bekanalazzák. Kipróbáltuk, párolt zöldségekkel mártogatva enni, nagyon finom! Mártásként feldobja a főtt gabonát.

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2-3 póréhagyma, 1 fej zeller, 1-2 fehérrépa, 3-4 krumpli, 2-3 paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, rozmaring, majoránna.

Elkészítése: A zöldségeket összedaraboljuk, annyi vízzel eresztjük fel, hogy a felszín fölött kb. 2 centivel ellepje. Lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük. A leves akkor jó, ha sűrű, püré-szerű.

 (forrás: egy régi kis füzet, a Szelíd gyógymód sorozatban jelent meg 1990-ben, Beata Bishop írta a Gerson-diétáról, néhány receptet is ajánlott, köztük ezt. Egészségforrás Kiadó)

Kommentek

Italok alapanyagai

A római kamilla tea formájában bevethető emésztési panaszok és étvágytalanság esetén, ugyanakkor a friss virágzatokat aperitifek ízesítésére használhatjuk fel.

A szagos müge aromája egyedülálló azzal együtt, hogy emiatt szinte csak édes ételekhez alkalmas. Feltűnő formájú, nem lehet összetéveszteni mérgező növényekkel. A mindenütt kedvelt szagos mügés, illetve májusi bólé mellett a növénnyel illatosítják hagyományosan – zöld szirup formájában – a Berliner Weissét, és a pudingot. Szirupban eltéve kiváló aromának számít sokféle desszerthez, például sörbethez. Ugyanakkor egyszerűen ízesíthetjük vele a tejszínhabot, és eperhez, epres süteményhez kínálhatjuk.

A sörfőzés egyik legfontosabb összetevője a komló, ez adja jellegzetes, enyhén kesernyés ízét. Érdekesség, hogy fiatal mellékhajtásait spárgához hasonlóan készíthetjük el, de salátákban is felhasználhatók.

Vermutokban és sok gyógynövénylikőrben is gyakran felismerhető az abszint jellegzetes aromája, amely alapanyaga a fehér üröm. Erősen illatos leveleiből már aprócska mennyiség is elegendő, és jól illik szárnyasokhoz, vad-, sertés- és birkahús mellé. Egy kevéske a hal- és kagylóételeket is megbolondítja.

Az édesgyökeret számos édességben, valamint az íz javítása miatt néhány sörfajtában (porter és ale), üdítőitalokban, teákban, de gyógynövénylikrökben és dohánytermékekben is felhasználják.

Kommentek

Radicchio endíviával

radicchiosalata1.jpgA fodros endívia, a cikória és a radicchio különlegesen hangzó nevű zöldségek. Érdemes ezekből is keverni egy finom salátát! A fenyőmag és a citromos öntet csak fokozza a mediterrán hangulatot.

Hozzávalók 4-6 személyre: ½ fej fodros endívia, 1 fej radicchio, 1 nagy fej cikória, 4 evőkanál citromos vinaigrette dresszing, 25 gramm fenyőmag.

Elkészítése: Az endíviát és a radicchiot leveleire szedjük, majd kis darabokra tépkedjük és beletesszük egy tálkába. A cikóriát átlósan 1 cm-s csíkokra vágjuk és hozzátesszük a többihez. Megmossuk, lecsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a dresszinget és alaposan összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal.

Citromos vinaigrette dresszing: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál citrom vagy lime, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott fűszernövény ízlés szerint, (menta, petrezselyemzöld, kakukkfű), só és bors

 

Kommentek

Egzotikus fűszerek

A különböző népek konyháival egyre ismertebbek lesznek a távoli tájak fűszerei, mint például a cayenne-bors vagy chili. Míg Európában a csípős paprikák sokáig a fekete bors árnyékában léteztek, az ázsiai konyhában igen rövid idő alatt alapvető fűszerré váltak.

A koriander durvára őrölve kellemesen egészíti ki a mézeskalács és más sütemények fűszeres ízét. Hasonlóan jól illik sültekhez, bárányhoz, marhahúshoz és a vadhúsokhoz, de a halhoz is. A koriander magjai ezenkívül megtalálhatók az uborka és a cékla befőzőlevében is. Frissen felvágott leveleivel Indiában sokféle curryt és chutney-t fűszereznek.

A curry fűszerkeverékben egyébként a koriander az egyik fő alkotóelem.

A wasabira, mint kultúrnövényre az első utalások a X. századból származnak, ekkor Japánban már alkalmazták gyógyító célzattal. Ma az egész növényt használják a konyhában, gyökerét, illetve annak kivonatait pedig gyógyszerészeti termékekben. Évelő, fagyálló mocsári növény, a torma ázsiai rokona. A japán konyhában a wasabit rendszerint frissen lereszelve adják nyers halhoz (sushi) és tésztaételekhez. Szárítva, halványzöld színű porként vagy zöld pasztaként kapható, pirított diófélékhez és borsóhoz, chipsek ízesítéséhez is használják.

A szumák Törökországban és Iránban kedvelt asztali fűszer, megőrölt terméseit nagyvonalúan szórják a különböző ételekre, de főként rizsre és rizses egytálételekre. A libanoni konyhában az őrölt szumák a hús- és halételek fontos alkotórésze, és szívesen fűszereznek vele babot és padlizsánt is.

Európában kevésbé ismert a gyümölcsös ízű tamarinduszpép, az ázsiai, indiai és karibi konyha chutney-k, curryk, egytálételek, levesek és édes fogások fűszerezésére használja. Édes-savanyú íze igen jól illik a szárnyasételekhez és a halhoz. Frissítő aromáját ezenkívül nagyra becsülik teákban és más italokban.

A kerti kakukkfű itthon is közkedvelt, adják frissen vagy szárítva zsíros ételekhez, mert étvágygerjesztő, és segíti az emésztést. Szinte minden húsféléhez jól illik, szószokkal és páclevekkel is jól harmonizál. Jó ízt ad a gabonafasírtoknak is. A kakukkfű nem hiányozhat a pizzáról, a lasagnéból vagy ravioliból.

A gyömbér eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és Indián keresztül került Európába. Az ázsiai konyha szívesen használja, amellett, számos gyógyhatása mellett a fogásoknak visszafogottan csípős ízt ad.

Kommentek

Delfinek reggelije

delfinreggeli1.jpgEzt a fogást a világhálóról halásztam ki és nagyon megtetszett. Egy kis ötlet, és máris feldobtuk a gyümölcsös reggelinket. Delfin reggelije, delfin reggelire! 

A banán és a szőlő élelmi értékét nem kell külön ecsetelni, nyáron kiválóan laktat és hűsít mind a két gyümölcs.

Kommentek

A fűszernövényekről szóló kézikönyvekben a közismert hagyma, fokhagyma és metélőhagyma mellett kevésbé ismert különös gyógynövénynévre is felfigyelhet az olvasó. Számomra például a galambvirág meg a ruta, egyenesen Shakespeare Hamletjéből ismerős. Ophélia mondja utolsó jelenetében: „Nesze, neked ánis meg galambvirág; neked ihol a ruta…” Nem véletlen, hogy Ophélia jó barátságban volt a rutával: a franciák „a szép lányka növényének” nevezik. Elsősorban tömény italok ízesítésére szolgál, kesernyés aromáját például az olasz grappában érezhetjük.

Az elnevezések kultúrtörténeti hátterét példázza a közönséges cickafark, amelynek latin neve Akhilleuszra utal (Achillea millefolium). A hagyomány szerint sebeit a gyulladáscsökkentő hatású cickafarkkal gyógyították. Ánizsszerűen keserű levelei kitűnő aromát biztosítanak szószoknak és alapleveknek.

Egy másik talányos elnevezés az eredetileg a Kaukázusból származó boldogasszony tenyere, amit boldogasszony mentájának is hívnak. A nevek arra vezethetők vissza, hogy a templomba járó nők régebben szívesen vittek magukkal egy csokornyit az istentiszteletekre, hogy azt sűrűn szagolgatva – és így a növény élénkítő illatát belélegezve ne aludjanak el a prédikáció alatt…

Kommentek

Okara kolbász

A szójatej készítésekor fennmaradó áztatott szójabab darálmányából sok finomságot készítettünk már. (a receptjét ld. külön*) A fűszeres finomságot ezúttal hengeres formára gyúrjuk, ezért lett a neve okara kolbász. Frissen sülve és másnap uzsonnára is kitűnő harapnivaló. 

okarakolbasz1.jpg

Hozzávalók: 3 csésze okara, 1 csésze főtt köles, 1 vöröshagyma, 1-2 cikk zúzott fokhagyma, 1 répa, 2 evőkanál hántolt napraforgómag, 1 csokor petrezselyem zöldje, ízlés szerint só, szójaszósz és almaecet, a sütéshez zsemlemorzsa és olaj. Ha túl puha a massza, teljesőrlésű búzaliszttel dúsítjuk.

Elkészítése: A kihűlt kölest és az okarát egy tálba tesszük, a hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk. A répát finomra reszeljük. Ezután összekeverjük a tálban a gabonával és a szójabab darálmányával, apróra vágott petrezselyem zöldjével, fűszerekkel ízesítjük (egy kevés miszó is jót tesz neki) és gombócokat formálunk belőle. Minden alkalommal másképpen sikerül egy kicsit, ízlés szerint alakítható az összetétele. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

 * http://makronauta.blog.hu/2011/07/04/keszitsunk_szojatejet_tofut

Kommentek

Virágevőknek

Ki gondolná, hogy egy tavaszi túrán szedett kankalinból nem csak a vázába, de a tányérra is juthat: levelei alkalmasak salátákba és húsok töltelékeibe, virágai jók lekvárok ízesítésére. A gyökeréből készült tea köhögés esetén segít.

Májusban egyszerre virágzott az akác, a bodza és a vadrózsa. És elkezdődött a kakukkfűszezon. Mindezekből szörpöt készíthetünk vagy szárított formában eltehetjük télire, teának - önállóan vagy keverve fogyaszthatjuk.

Vagy például itt van a muskátli: bár elsősorban a teraszokat és a virágágyásokat díszíti, illatos variánsuk a konyhai rangsorban lassan egyre magasabbra emelkedik. Aromái olyan sokoldalúak, mint a fajaik, egyesek citromillatot és szerecsendiós jegyeket hordoznak, mások íze rózsára és mentára emlékeztet. Friss-gyümölcsös levelei emelik a saláták, szószok, öntetek és egytálételek ízét. Alkalmasak édes ételek, fagylalt, ízesített ecet és teák készítésére is. Virágai jó ízűek salátákban, de kandírozva, tortákon is szemet gyönyörködtetőek.

Egyre inkább divat a szép virágok felhasználása, mint például a körömvirág. Bőségesen tartalmaz illóolajokat és gyantákat. Finomra vágva a kissé kesernyés, édeskés ízű virágok lágy-aromás ízt kölcsönöznek az omlettnek, a friss sajtoknak, szufléknak és salátatálaknak. Az egész virágzatot vagy csak a szirmokat használhatjuk friss nyári salátákhoz is. A nyelves virágok, a virágzat külső részén elhelyezkedő szirmok alkalmasak ételek festésére, például rizs, sütemények vagy tej színezésére.

Kedvencem, a napraforgó, új oldaláról mutatkozik be: magjain kívül rügyeit is fogyaszthatjuk, az articsókához hasonlóan lehet elkészíteni.

Még egy tetszetős virág, a sarkantyúka, melynek virágait pácolva salátákhoz adják, vagy ehető dekorációként használják, ki nem nyílt rügyeit pedig ecetben teszik el. Ez utóbbi a kapribogyót helyettesíti.

Míg egyes növényeket alaposabb botanikai ismeret nélkül nem ajánlatos megenni, a tavaszi virágokkal kapcsolatban említsük meg, hogy Viktória királynő idején Angliában divat volt kandírozott ibolyát nassolni. A virágevők másik nagy kedvence a bodzavirág. Tányérja, egészben, tésztában kisütve és porcukorral megszórva kitűnő desszert - de ez már csak sajnos növőre lesz aktuális.... Sebaj, várjuk a terméseket, például el ne felejtsük ősszel gyűjteni a csipkebogyót!

Kommentek

Somával együtt a polcon

könyv 002_1.jpgÖrömmel vettük észre, hogy „egy gyékényen árulunk”, azaz együtt vagyunk Somával az Alexandra Könyváruház Gasztronómia polcán!

Összecsengés még, hogy interjút készítettem Somával. Öngyógyító könyve megjelenésének apropóján, nagyon jót beszélgettünk mindenféléről. Érdekes, hogy a táplálkozásról mindössze egy-két mondatot. A forgalomban lévő rengeteg étkezési tanáccsal kapcsolatban nagyon szimpatikus a véleménye: „ahogyan nincs két egyforma ujjlenyomat, két egyforma kristályszerkezetű könnycsepp, nem hiszem, hogy létezik egy módszer, ami mindenkire ráhúzható.”

A cikk az Új Könyvpiac szeptemberi számában jelenik meg. Addig is olvassuk az Öngyógyító könyvet, amely hiánypótló kiadvány, átfogó, aktuális tapasztalati gyűjtemény, ráadásul szórakoztató és impulzív. Egy mondatot idézek belőle: „Az is nagyszerű, ha csak gyógyító magokat tudok elvetni.” Tuti jó nyári olvasmány!

Ajánlott linkek:

http://www.libri.hu/konyv/mamagesa_soma.ongyogyito-konyv.html

http://www.libri.hu/konyv/szepesi_dora.fozz-evszakok-szerint.html

http://www.ujkonyvpiac.hu/

Kommentek

Pepperonáta

pepperonata.jpgPaprika és paradicsom a nyár slágerei – kánikulában igazi finomság készülhet belőlük.

Hozzávalók 6 személyre: 2 db piros színű és 2 db zöld színű paprika, 4 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma , 2 cikk fokhagyma, 4 db paradicsom, só és feketebors

Elkészítése: A paprikákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat és a vékony karikákra vágott hagymát 5 percig puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikaszeleteket és lefödve takaréklángon 10-15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük. Beletesszük a serpenyőbe az apró darabokra vágott paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk és kevergetve további 10 percig főzzük. Hűlni hagyjuk és külön tányérkákban szervírozzuk.

Kommentek

Színek vándorlása

Színek vándorlása

Görögdinnyében lakik, például
a piros,
dinkatökben lakik, többek között,
a sárga.
Fölkerekedik nyáron a piros,
mert szétreped a háza,
s átköltözik
– Virág hasába.
De nem marad ott sokáig piros,
s nem lebzsel soká a sárga,
ruhájukat elveszi Savanyú,
Hasország banditája,
így nem is olyan piros a piros,
így a sárga nem annyira sárga,
szégyenlik a csúfságot, vetik
magukat sárba.

És tavaszig a piros ott búvik,
ott búvik jövő tavaszig a sárga.
Ekkor újra felöltözködik
színek selymeibe a Föld,
és kirepül virággá válva
a zöldre, többek között,
a piros és a sárga,
hogy embereknek legyen gyümölcs,
pirosnak-sárgának épüljön új háza:
görögdinnyében
lakjék piros,
dinkatökben
lakozzon sárga.

(Kiss Benedek verse)

Kommentek

Mit együnk kánikulában?

Milyen ételek és italok fogyasztása célszerű a meleg időben, amikkel hűtjük is magunkat?

Július 8-án, kedden 8.42 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Zöldelő című műsorát, amelyben Kozák Annamária szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

Algériai saláta

algeriaisalata.jpgEgy jó kis saláta tipp a forró hétvégére!

Az uborka serkenti a gyomor működését, káliumtartalma vízhajtó hatású. Zöldpaprikával olívabogyóval, zöld fűszerekkel, borssal, sóval, borecettel és olívaolajjal ízesítve ideális nyári frissítő: laktat, üdít, hűt.

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes uborka kockákra vágva, 1 kis zöld színű paprika szár és magház nélkül, kockákra vágva, 50 g kimagozott, apróra vágott zöld olívabogyó, 1 evőkanál aprított koriander, 2 evőkanál apróra vágott menta, 2 teáskanál borecet, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.

Kommentek