könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) alapanyagok (1) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (7) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (7) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (2) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (2) búzacsíra (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (8) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (6) csíraleves (1) csírázott (2) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (2) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (3) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) főzési módok (3) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (4) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (1) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (8) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (2) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (6) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (7) karácsonyi menü (11) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (13) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) közkedvelt recept (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (528) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (475) makro étrend (502) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (9) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (4) Savarin (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (3) sütőtök (7) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (2) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (20) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargányagomba (2) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

A mi kakaós és diós csigáink

kcsiga.jpgHa már nekilátunk, készítsünk két tepsire való adagot. Frissen is finom, de másnap, harmadnap is ugyanolyan ízletes. Uzsonnára, délutáni tea mellé megunhatatlan.

Hozzávalók két tepsihez (2x12-15 db)

A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás sárgája, 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez, és a sütemények megkenéséhez

A kakaós töltelékhez: 10 dkg kakaó, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 3-5 dkg kókuszreszelék.

A diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, egy marék mazsola (vagy ízlés szerint kicsit több), 3-4 db reszelt alma. A mazsolát felhasználás előtt kb. 10 percre vízbe áztassuk be.

Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba. A tejet egy kis lábosban meglangyosítjuk és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd röviden felfőzzük. Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Következik a dagasztás: ügyeljünk arra, hogy a tészta könnyű, hólyagos legyen. Dolgozzuk jól ki a tésztát.  Amikor kész, cipót formázunk belőle, meglisztezzük és a tálban letakarva kelesszük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Figyelem! A kelesztés miatt a konyhában legyen egyenletes meleg.

Amíg kél a tészta, elkészítjük a töltelékeket.

A kakaós: Egy lábosban összekeverjük a kakaót és a porcukrot, felöntjük 1 dl tejjel és kavargatás mellett felfőzzük. A kókuszreszeléket majd később használjuk fel.

A diós: A darált diót összekeverjük a porcukorral, az előzőleg 10 percre beáztatott mazsolával és a reszelt almával. 

A megkelt tésztából két cipót formálunk, az egyiket félretesszük, a másikat kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a gyúrótáblán, erre kenjük rá egyenletesen a kakaós tölteléket. Mivel ez egy kissé folyós, kókuszreszelékkel megszórjuk, ez beissza a folyadékot és krémesebb lesz. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (mintha beiglit készítenénk), majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a csigavonal látszódjon. A kerek csigákat úgy tegyük egymás mellé, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert ha megtöltöttük a tepsit, még a tepsiben is kelesztjük kb. 5-10 percet, valamint számítsunk arra, hogy sütéskor is nőni fognak. Amikor megtelt a tepsi, olvasztott vajjal kenjük meg a sütemények szélét, így nem fognak összeragadni. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.

Amíg a kakaós csigák sülnek, elkészítjük a második tepsit. A félretett cipót kilisztezett táblán 2 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel. Ugyanúgy, mint az előbb, feltekerjük a tésztát, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, csigavonallal fölfelé. Most is hagyunk a sütemények között helyet a keléshez, és mindegyiknek a szélét olvasztott vajjal megkenjük. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, megkóstolhatjuk és máris tálalhatjuk. Fóliával vagy konyharuhával letakarva 2-3 napig is eláll, nem szárad ki túlságosan.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A házi sütemények rejtelmei

Érdemes megtanulni, hogyan készítjük el anyáink jól bevált süteményeit, mert ennél jobbat úgyis ritkán kapunk a pékségekben, hiába csábulunk el. Leggyakoribb tapasztalatom az, hogy a vonzó kinézetű péksütemény vagy tortaszelet túlzottan édes, és ezért szinte ehetetlen. Vajon miért cukrozzák ennyire? Költői kérdés! A legjobb, amit tehetünk, ha magunk készítjük el kedvenc süteményeinket, mert akkor tudjuk, hogy mit és mennyit tettünk bele az alapanyagok közül. A liszteket és a cukrokat variálhatjuk, az édes ízű összetevők arányát mi határozhatjuk meg, tudatosság és ízlés szerint.

Így lehet nevelni a családtagok ízlését is és fokozatosan leszokhatunk a túlcukrozott termékek fogyasztásáról. Ismeretségi körömben egyre több fiatal kultiválja a főzés mellett a sütést is, nem vendéglőbe járnak, hanem maguk készítik el a vendégváró falatokat. Öröm látni, hogy a fiatal családokban hogyan sütnek-főznek a szülők, és a gyerekeknek a segítés természetes foglalatosság.

A régi, hagyományos süteményreceptek között finomságban nincs hiány! Némelyiket nagyon bonyolult elkészíteni, de a legtöbbjük egyszerű. Vegyük elő a régi recepteket és ha akarjuk, írjuk át, változtassunk rajtuk –  persze csak módjával, mert előfordulhat, hogy egészen más lesz a végeredmény, mint amire várunk. A receptek nem véletlenül olyanok, amilyenek, útmutatásukkal több alkalommal megsütötték a sütnivalókat. 

Nézzük például a buktát, a túrós batyut, a piskótát, a bögrés kevert tésztákat, az arany galuskát, a máglyarakást  – ezek közül már a legtöbb receptje megtalálható a blogon. Legközelebb mindenki kedvencét, a kakaós csigát fogjuk bemutatni, ikertestvérével, a diós csigával együtt. 

 

Kommentek

Gellérthegyi séták

Legelső budapesti kirándulás élményem a Gellérthegy. Oda vitt minket anyukám, sétálni, hegyet mászni, hintázni kiskoromban. Az is kellemes emlék, hogy tejeskannában vittünk magunkkal habart zöldbab levest és azt ettük délben, nem kellett hazajönni ebédelni. A gellérthegyi séták később egyre teljesebbé váltak.

Nemrég egy értékes kis könyv, egy sétakalauz jelent meg kedvenc hegyemről. A könyv főszerkesztőjével, Saly Noémivel készítettem interjút, aki sok érdekességet elmondott a könyv születéséről és természetesen a Gellérthegyről.

"A páratlan látványt nyújtó Gellérthegy a város egyik legrégebben lakott része, 1987-ben a Duna két partjának panorámájával együtt a világörökség részévé nyilvánították. A Budapesti kultúrtörténeti séták sorozat harmadik kötete a Gellérthegyen kalauzolja az olvasót.

– Az információkban gazdag és vonzó kiállítású könyv több szerzőt jegyez, spiritus rectora Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Hogyan született meg ez a sokrétű kalauz?"

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható:

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/gellerthegyi-setak--interju-saly-noemivel 

Kommentek

Zabpelyhes tejbe"gríz"

zabtejbegriz.jpgVashiányos állapotban jó, ha megpróbáljuk természetes úton is pótolni a vasat. Jó reggeli ötlet a tejbe zabpehely, vagyis tejbegríz gríz nélkül. Szóval a tejbegríz újra gondolva.

Hozzávalók: 4 evőkanál zabpehely ledarálva, 5 dl víz, de lehet házi tej vagy növényi tej is, méz, kakaó, fahéj vagy mindkettő

Elkészítése: mintha tejbegrízt készítenénk: A vizet (tejet) feltesszük főni, amikor forrni kezd, hozzáadjuk a darált zabpelyhet, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ha kész, akkor keverünk bele egy kiskanál mézet, hogy picit édesebb legyen, majd jöhet a kakaó, fahéj.

Kommentek

A makrobiotikus konyhában használjuk a szezámolajat sütésnél, salátákhoz, öntetekhez, emellett egy nagyon fontos szerepe is van: ajánljuk a reggeli szájöblögetéshez. Más olaj is jó, mint például a napraforgóolaj, ám a szezámolaj a leginkább megfelelő erre a célra.

Éjszaka méreganyagokat tartalmazó lepedék gyűlik össze a szájüregünkben és a nyelvünkön, amit a következő módszerrel tudunk leghatékonyabban eltávolítani: reggel, felkelés után egy kiskanálnyi szezámolajat vegyünk a szánkba és öblögessünk vele legalább 5 percig úgy, mintha rágnánk az olajat. Mivel a szezámolaj magába fogja szívni a méreganyagokat, semmi esetre se nyeljük le ezt a folyadékot, hanem köpjük ki a vécébe. Ezután lekaparhatjuk még a nyelvünket egy kiskanál nyelével, és meleg vízzel alaposan, többször öblítsük ki a szánkat. A fogmosás ezután következzék. 

Ezt a kis szertartást akár egész éven át folytathatjuk, de ha náthás, megfázásos időszakban mindennap, rendszeresen végezzük az olajos szájöblítést, van rá esély, hogy megússzuk a betegséget. 

Kommentek

Az egészségünket védő miszót legkönnyebben levesbe keverve tudjuk beépíteni az étrendünkbe. A miszó – más néven erjesztett szójababkrém, jó hatással van az emésztésre, az érfalakra és erősíti ellenálló képességünket. Egész éven át rendszeresen fogyasztható, akár naponta egy-egy kávéskanálnyi adagban, különösen télen ajánlott. 

Többször írtunk már a miszóról, most csak még néhány gyakorlati tanács következik. Bioboltból szerezhetünk be megbízható márkájú szójapasztát és szójaszószt is. Télen a hatshomiszó és az árpamiszó fogyasztását ajánljuk, máskor rizsmiszót is vehetünk. A miszót nem főzzük, hanem a kész levesbe keverjük bele, mindenkinek személyre szabottan, felnőtteknek általában egy tányér levesbe egy mokkáskanálnyit, (a férfiaknak egy kicsit többet, mint a nőknek), gyerekeknek egy borsószemnyi az adag. Lehet azonban a a fazékba is keverni, ügyeljünk arra, hogy feloldódjon a krém. Bármilyen leveshez hozzáadhatjuk, de a legjobban a natúr zöldséglevesek ízét emeli ki. 

Szendvicskrémekhez is adhatjuk. A blogon még több miszós recept található. Számtalan egészségvédő hatásán túl különleges ízét is megtapasztaljuk.

Kommentek

Cékla fasírt

A céklát nemcsak savanyúságnak vagy salátának készíthetjük el, egy kissé rendhagyó módon fűszerekkel ízletes főfogást süthetünk belőle.

Hozzávalók: 40-50 dkg cékla, 2 marék zabpehely, 1 egész tojás, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 tk só, 1 tk reszelt gyömbér vagy gyömbérpor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál szezámmag.

ceklafasirt.jpg

Elkészítése: A céklát meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük Egy tálban hozzákeverjük a zabpelyhet, a fűszereket, majd a tojással összegyúrjuk. A masszát egy negyed óráig állni hagyjuk, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet és az ízek összeérjenek. Ezután hosszúkás fasírtokat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óráig sütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Kommentek

Az ember három kívánsága teljesül, ha almát vagy tököt sütünk a sütőben: 1. kellemes meleg lesz a konyha, 2. finom illat száll a lakásban, 3. csillapíthatjuk éhségünket és édesség utáni vágyunkat. A sült alma teljesen más, mint a nyers, karamellizálódik a cukortartalma, édesebbé, puhává és melengetővé válik a gyümölcs húsa. Mondhatja bárki, hogy ebben már nincs vitamin, meglehet, de majd máskor eszünk nyers almát is. A sült alma mindenesetre mintha már nem is gyümölcs lenne, hanem egy valóságos desszert, amit nagyon egyeszűen, bármikor  elkészíthetünk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre tesszük a megmosott szeletelt vagy félbevágott almákat, majd előmelegített sütőben, közepes lángon, a szeletek vastagságától függően 10-15 percig puhára sütjük. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. (Lásd még a Sült alma töltve receptjét is!)

A sütőtök szintén kielégíti édességigényünket, emellett tápláló. Süthetünk úritököt, sonkatököt vagy hokkaidó tököt, a legegyszerűbben úgy, hogy megmossuk, (meghámozni nem szükséges) kettévágjuk, a magokat kiszedjük, 2-3-4 cm vastag szeletekre vagy cikkekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon puhára sütjük. Ez is akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Sütés előtt megkenhetjük a szeleteket olajjal és pár csepp szójaszósszal ízesíthetjük – ha ez megsül rajta, nagyon finom. 

(Ajánljuk még a blogon található sokféle tökreceptet, például a sütőtök leveseket és a sütőtök tortácskát.)

Kommentek

Miért főzzünk kuktában télen?

A téli időszak főzési módjait áttekintve a nyomás alatt főzés az egyik legfontosabb. A gabonákat és a hüvelyeseket kuktában főzzük meg, ezáltal puhára, nyákosra fő az étel és több melegítő energiát kapunk tőle. A saját gőzében főtt ételek is kedvezően hatnak egészségünkre, ilyenek a vas lábosban kevés vízen párolt gyökeres zöldség ételek, ezt nevezzük "nishime" stílusnak. Télen a sütőt is gyakrabban használjuk és több olajat, egy kicsit több sót, szójaszószt, szezámsót teszünk az ételekbe. A sűrű, tartalmas levesek (gabonából, zöldségekből és algából) nagyon jól esnek ebben az időszakban. 

A miszóleves rendkívül jó hatású, hetenként többször is fogyaszthatjuk. A tejsavas erjesztéssel elrakott és a sóban rövid ideig nyomás alatt készülő zöldségek, valamint az olajban tartósított zöldségek, marinált vagy aszalt paradicsom fogyasztása is  aktuális. 

Olajban kisütött gabonafasírtot, olajban, serpenyőben sült bundás zöldséget is gyakrabban fogyasztunk. Desszertként pedig nagyon finom a sült alma, a sült vagy párolt sütőtök, és a szárazon pirított olajos magvak. 

Kommentek

Földimogyorós búzás bableves – a téli levesek közül az egyik legfinomabb. Laktató étel, akár önmagában is elég egy ebédre, energiát ad és melegítő hatású. 

Hozzávalók:

buzasbableves.jpg1/2 cs tarkabab, 1 cs búza, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db kockára vágott fehérrépa, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 kk kakukkfű, ugyanennyi zsálya, tengeri só, babérlevél. Egy kis darált földimogyoró a tálaláshoz. 

Elkészítése:

Előző este külön áztassuk be az átválogatott, megmosott babot és búzát. Ha az áztatóvíz másnapra nem keserű, hanem édeskés, akkor a babot abban főzzük 1 óra hosszat. Ezután tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket. Kis lángon főzzük még egy órát. A búzát kuktában főzzük 60 percig, ha megpuhult, a már főtt bableveshez keverjük. A levest tetszés szerint be is ránthatjuk. Tálaláskor megszórjuk egy kis darált földimogyoróval.

Kommentek

Alapanyagok a téli főzésekhez

A hideg idő jin hatását a jang jellegű alapanyagok egyensúlyozzák ki: ezek a melegítő és energiadús élelmiszerek. Így a gabonák közül kerek szemű a barnarizs, a köles, a zab és a hajdina, az árpa ezeken kívül a kuszkusz, a bulgur és a kukoricadara. Mindezekből köretek, levesbetétek, fasírtok, kásák, zöldségekkel együtt rakott egytálételek valamint édességek készülhetnek. 

A télálló gyökeres és gumós zöldségek közül legtöbbször répa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, cékla kerül az asztalunkra. A téli időszak leveles zöldsége a fejes káposzta, a vörös káposzta, a kelkáposzta, és a sütőtökök szezonja is most van. Az aszalt és szárított konyhafüvekből szintén használunk a főzéshez, sláger a szintén a télálló alma, körte és az aszalt gyümölcsök, valamint az olajos magvak, diófélék. A tenger zöldségeiből, vagyis az algákból is rengeteg ásványi anyagot nyerhetünk - levesbe, zöldségételekbe és salátákba teszünk belőle ízlés szerint egy keveset.

Fontos egészségvédő alapanyag a hordós savanyú káposzta, ami tejsavas erjedéssel készül, jól tesszük, ha egész télen fogyasztjuk. 

Kommentek

Téli házipatika illóolajokkal

Vöröshagyma, fokhagyma, almaecet – antibakteriális hatásuk révén minden háztartásban megtalálható kiváló házipatika-szerek. A főzésen, ételízesítésen kívül a fokhagymát és a vöröshagymát mézzel keverve a megfázás tüneteinek enyhítésére, torokpanaszok kezelésére is alkalmazhatjuk. Cikkünkben még néhány fontos gyógynövényt és illóolajat ajánlunk.

Hagymapakolás

Felfázás esetén készítsünk meleg hagymapakolást, a következőképpen: 2-3 fej vöröshagymát apróra vágunk, felmelegítjük és egy pamut zokniba téve a köldök alá helyezzük, letakarjuk egy nejlonzacskóval, majd egy törülközővel és betakarózva egy-két órát pihenünk. Ha éjszakára szeretnénk feltenni a pakolást, akkor egy laza kötéssel rögzítsük. Ugyanezt a pakolást fülfájáskor a fülre is tehetjük.

Gyógyító italok

Az áfonyaszörp a húgyúti fertőzések ellenszere, gátolja a baktériumok elszaporodását. Fogyaszthatunk rendszeresen aszalt áfonyát is, például tegyünk a teánkba néhány szemet. A csalán-, zsurló- vagy medveszőlőlevélből készült tea szintén ajánlott. Már említettük előző cikkünkben, hogy a fűszerek közül a téli időszakban minden nap tehetünk egy-egy csipetet teába, kávéba, ilyenek az őrölt fahéj, a kakukkfű, a frissen reszelt (vagy porított) gyömbér.

Fürdők

A meleg illóolajos fürdők nemcsak jólesnek télen, de jótékonyan is hatnak a megfázásos betegségek esetén. Ajánlott illóolajok: a szantálfa-, a teafa-, a boróka- vagy a cédrusolaj, ezekből néhány cseppet keverjünk a fürdővízhez. Illatuk orron keresztül hat a légzőszerveinkre, bőrön keresztül beszívódva pedig egész szervezetünket gyógyítja.

Kommentek

Szilveszteri receptajánlat

aszaltgyumolcskompot.jpgAszalt gyümölcs kompót

Az elmúlt évek egyik slágerreceptje volt a Makronaután. Ez nem is lehet véletlen, hiszen ez egy olyan desszert, amivel a télbe nyarat varázsolhatunk.  Nem kell más hozzá, mint aszalt gyümölcsök, és még néhány adalék, amelyekkel megbolondítjuk! Szilveszterkor egy kis vörösborral meglocsolva forraltboros hangulata lesz.

Hozzávalók 4 személyre: 

50-50 gramm aszalt alma, szilva, barack, körte és mazsola, 1/4 l grapefruitlé, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 csésze narancslé, 3 evőkanál méz, ízlés szerint karobpor, 50 g dióféle vegyesen

Elkészítés: 

Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, és a mazsolával együtt egy tálba tesszük. Ráöntjük a grapefruitlevet, a rumot, a fahéjat, a citromhéjat és a narancslét, letakarjuk és éjszaka állni hagyjuk. Másnap az egészet takaréklángon 10 percig főzzük. Mézzel édesítjük, ízlés szerinti mennyiségű karobport keverünk hozzá, ez egy kicsit megköti. Diógerezdekkel, mandulával díszítve melegen vagy hidegen tálaljuk. Mi most a fotózáskor friss szőlőszemeket is tettünk rá.

Kommentek

Két ünnep közt...

Ünnepekkor is érdemes megszívlelni néhány jó tanácsot. Hideg időben a vese és a húgyhólyag védelme a legfontosabb. 

Amellett, hogy megfelelően felöltözünk, különösen ügyeljünk arra, hogy melegen tartsuk a deréktájékot, a lábfejet és a nyakat, így megelőzhetjük a megfázást, egyben védjük a vesék egészségét. (A tél a kínai orvoslás szemlélete szerint a „víz elem"-hez tartozó évszak, amelynek fő szerve a vese és a húgyhólyag.)

Mit igyunk?

Igyunk megfelelő mennyiségű, s minél több meleg folyadékot. A kínaiaknál szokás a meleg víz fogyasztása, mert akkor nem hűl le a szervezetünk, védjük az emésztőtraktust. Mi inkább szeretjük a meleg leveseket és a különböző teákat. A melegítő fűszerek közül leginkább a fahéjat, kakukkfüvet, gyömbért ajánljuk, ezekből reggeli teánkba, kávénkba is tehetünk pár csipetet, indítsuk így a napot!

Mit együnk?

A télálló termések közül a bab, a borsó, a hajdina, az árpa és a köles fogyasztása ajánlott, a barnarizs mindig csodákat tesz. A zöldségek közül a gyökeresek és gumósok, mint például a zeller és a cékla fogyasztása aktuális. A téli időszakban kevés nyers salátát és gyümölcsöt eszünk, mert a főtt, meleg ételek kedvezőbben hatnak szervezetünkre. Együnk meleg leveseket, főzelékeket, sült tököt és sült céklát, desszertnek sült almát, kompótot.

Mit kerüljünk?

Lehetőség szerint csökkentsük a cukor, fehér liszt és a húsfélék túlzott fogyasztását. Amennyiben húst eszünk, kombináljuk a fogásokat párolt zöldségekkel.

Mozgás!

Séta, kirándulás, téli sportok: mindezek felélénkítik és edzik a szervezetünket. Töltsünk sok időt a szabad levegőn! A keleti típusú mozgásgyakorlatok nagyon hasznosak ebben az időszakban is, mint például a tai chi, a chikung és a jógagyakorlatok. Ez utóbbiak közül ajánlott a ,,térd-homlok tartás", mert nyújtja és edzi a hólyag- és vese-meridiánt, amely a lábszár hátsó részén fut. Jó gyakorlat, ha nyújtott lábbal hajolgatunk előre (akár takarítás közben:).

Kommentek

Karácsonyi receptajánlat

zeller-alma-dio_20salata.jpgAlmás, diós zellersaláta

Ez az egyik kedvenc téli salátánk, amely a karácsonyi tartalmas menük mellé kiválóan alkalmas, de hétköznapokon magában is megállja a helyét.

Hozzávalók 6-8 személyre:
3 db piros alma, negyedelve, kimagozva, 6 evőkanál citromos vinaigrette öntet, 1-2 szál szárzeller, 1 csokor vízitorma, 25 gramm sió gerezdekben

Elkészítése: 
Az almákat szeleteljük, egy tálba rakjuk és az öntettel meglocsoljuk, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott zellert, a vízitormát és a diót. Még egyszer összekeverjük és tálaljuk. 

Citromos vinaigrette öntet 

Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors

A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.

Kommentek

Milyen az a titkos hóember?

A Zseblámpás mesékről az juthat eszünkbe, hogy gyerekként gyakran olvasunk este, lámpaoltás után a paplan alatt zseblámpával, meg az is, hogy zseblámpával a legkisebb titkos helyekre is be lehet világítani. Tóth Krisztina írónővel nemrég megjelent, Zseblámpás mesék című mesekönyve kapcsán készítettem interjút.

Érdekes volt, hogy egymás után olvastam két legújabb könyvét, a mesekönyvet és a tárcanovellákat, a Párducpompát. Az volt az érzésem, hogy a megfigyelő mindkét esetben nagyon is jelen van. Nem sok a különbség a történetmesélésben, csak talán annyi, hogy a gyerekeknél a képzelet és a valóság jobban összefér. A mesék gyakran a nehezen kimondható dolgokat segítenek végiggondolni, és ha fény nem is derül a titkokra, hiszen a titok lényege éppen az, hogy titok maradjon, a mese mégis bevilágít a sötétbe és segít feloldani a szorongásokat, félelmeket. – mondta Tóth Krisztina. Ha az ember közelében van kisgyerek, akkor könnyebb újra gyerekszemmel látni a dolgokat, őt is mindig lenyűgözi a kicsik látásmódja, ötletessége. Mivel sok tárgy funkcióját nem tudják, sokkal könnyebben átlényegítik ezeket a hasonlóság alapján: a hajcsatból nagy fogú dínó lesz, a csipeszből kajmán, a salátaszárítóból űrhajó. A világ csupa csoda, és bár a felnőttek többnyire megadják a racionális magyarázatot, a hajcsat attól még továbbra is dínó marad, és éppen ez a gyönyörű a gyerekkorban, ez a kettősség. Ezért vágyunk vissza oda mindnyájan.

A Zseblámpás mesék 4-100 éveseknek szólnak. Nyugodtan és örömmel olvashatják felnőttek is, a felnőtt könyveit viszont természetesen nem a gyerekeknek szánja. A mesékben a lehetőség világa (egy hangyányit, vagy egy százlábunyit :) tágasabb: mert miért ne élhetne a metró alagútban egy óriás öreg százlábú, aki összebarátkozik egy zseblámpás, sisakos munkással, miért ne irányíthatná a közlekedési lámpát a benne élő kisegér? Az meg evidens, hogy az óvodai játékok éjjel buliznak! A könyvből az egyik kedvencem a Mese a titkos hóemberről, aki a mélyhűtőben a nyarat is átvészeli. Tóth Krisztina elmesélte, hogy ezt a történetet valóban az az icipici hóember ihlette, aki a hűtőszekrényükben telelt át. De a hóember csak a kiindulópont volt, apropó, hogy az ő történetén keresztül elmondhasson valamit a világ örök körforgásáról.

Gyerekeknek:

Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék 2017 Magvető Kiadó

https://www.pagony.hu/zseblampas-mesek

Felnőtteknek:

Tóth Krisztina: Párducpompa 2017 Magvető Kiadó

https://www.libri.hu/konyv/toth_krisztina.parducpompa.html 

Kommentek

Karácsonyi mézes

karacsonyimezes.jpgMár hetekkel karácsony előtt el lehet készíteni, feldíszítve kedves ajándék.

Hozzávalók: ½ kg finomliszt, 162 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2-2 teáskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj vagy kókuszzsír, 3 db tojás, 4 dl méz, 1 csipet só

Elkészítése: A liszteket egy tálban összekeverjük a szárazanyagokkal majd a vajat belemorzsoljuk. A közepében egy mélyedést alakítunk, ebbe kerülnek a nyers tojások és a méz, ezekkel együtt összedolgozzuk a tésztát, lisztet adhatunk hozzá még, ha túl lágynak érezzük: akkor lesz jó, ha egy jól formázható tésztát kapunk. A tésztát egy liszttel meghintett gyúrótáblán kinyújtjuk, kb. 3-5 milliméter vastagra, a formákat kiszaggatjuk, majd kiolajozott, kilisztezett tepsire tesszük a süteményeket. A sütőt közben előmelegítettük 180 fokra, és ebben készre sütjük a kekszeket. 10 perc után már érdemes megnézni, mert nagyon hamar megsül. Vigyázzunk, oda ne égjen! Mivel a tészta világosbarna színű, elég nehéz megállapítani, mikor sült meg: késsel emeljünk fel egy darabot és ha a hátoldala sima, barnás, a keksz szilárd, akkor már készen is van. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd ezután díszíthetjük porcukorral krémesre kevert tojásfehérjével. Ha a képen látható díszítést szeretnénk megcsinálni, akkor még nyers állapotban, a tepsiben vágjunk a csillagok közepén lyukat, hogy amikor kisültek, ide belefűzhessük a szalagot.

Kommentek

Ki szeret igazán?*

Ismét egy rendkívül elgondolkodtató könyvet olvastam Bóna Lászlótól. Olyan kérdéseket feszeget, ami bizonyára mindenkit érint, érdekel. Gondolnánk például, hogy a szeretet összefüggésben van az önismerettel? A szerző elemzi azt is, miért lehet, hogy valakit épp azáltal szeretünk meg, mert megismertük, valakiből pedig épp akkor ábrándulunk ki, amikor alaposabban megismertük. Hát ez hogy lehet? Mit lehet valakiben megismerni és hogyan? Mi az, ami megismerhető és mi nem az? Valóban nem szeret, akiről azt gondolom, nem szeret? És miből tudhatom, hogy tényleg szeret-e, aki szeret? Tovább is van: tényleg nem szeretem, akit nem szeretek? Baj-e, ha nem szeretek valakit? Szóval ki szeret IGAZÁN?

Elmélkedni ezekről a kérdésekről, nagyobb önismeretre jutni mindig aktuális. A gondolatébresztő kötet karácsonyi ajándéknak is remek választás!

A könyv Bóna László háromrészes, homeopátiás szemléletben tartott előadás-sorozatának szerkesztett anyaga – segítségével kirándulást tehetünk a valóság különböző szintjei között, a hasonlóság felismerésében rejlő szeretet megfigyelésével. 

* Bóna László: Ki szeret igazán? A szerző könyvei megrendelhetők a kiadónál: 

https://www.visvitaliskiado.hu/bona_laszlo_konyvek 

 

 

Kommentek

Adventi gyümölcszselé

adventigyzsele.jpgHozzávalók: alma, narancs vagy mandarin, dió, narancslé, citrom, méz, 2 teáskanál agar-agar por, ehhez fél liter víz.

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, cikkekre szedjük, illetve vágjuk és elrendezzük egy lapos jénai tálkában, majd félretesszük. Ezután elkészítjük a zselét. Az agar-agar port egy csészében egy deci vízzel simára keverjük, a többi vizet addig föltesszük főni egy kis lábosban, majd hozzákeverjük az agar-agar masszát. Felfőzzük és eloltjuk a lángot. Kiveszünk a forró zseléből egy kiskanálnyit és betesszük a hűtőszekrénybe, fagyáspróbát végzünk. Általában ez az arány megfelelő és a zselé megszilárdul. Ha esetleg nem, akkor még egy kis agar-agar port hozzá kell keverni és azzal újra felfőzni. A meleg zselét még folyékony állapotban ráöntjük a jénaiban elrendezett gyümölcsökre és hűvös helyre félretesszük. Hamarosan, fél óra, egy óra alatt megszilárdul és szeletelhető.

Kommentek

Ha bezárt a gyógyszertár, segítséget kérhetünk a természettől. Hagyományainkból ismerjük a házipatika fogalmát, egy polc, egy fiók, amiben megtalálhatók a legfontosabb gyógyszerek, gyógyhatású készítmények. Nem is gondolnánk azonban, hogy a kamrában is vannak gyógyerejű alapanyagok, (nemcsak zöldségek, gyümölcsök, konyhafüvek), amelyekből készülhet gyógyító étel, ital, vagy felhasználhatjuk valamilyen kellemetlen tünet kezeléséhez. Almásy Katalin természetgyógyász egy könyvecskében az egyes betegségekre használható természetes gyógymódokat és házipatikaszereket gyűjtötte össze. A kis kötet nagy előnye, hogy áttekinthető, könnyen kezelhető, a szerző évszakok szerint rendezte benne javaslatait. Tehát a téli fejezetben például elsősorban a meghűléses betegségek házi gyógymódjait találjuk, a nyáriban meg többek között például a rovarcsípés kezelésére használható szereket, vagy a napégésre alkalmazható elsősegély leírását. 

Közelít a tél, maradjunk a téli javaslatoknál! Az elcsendesedés, megnyugvás időszaka ez, jó, ha időt adunk magunknak a feltöltődésre, pihenésre és melegedésre: ehhez gyógyteákat, szaunázást és a Kneipp-kúrát ajánlja a szakértő. Az év végi ünnepekhez kapcsolódóan a mágikus növényeket is összegyűjtötte, ezek többnyire olyan fűszerek, amelyek megtalálhatók a karácsonyi menüben. Egyszerű karácsonyi ajándékok, fürdősók, ízes fűszerolajok készítését is megtanulhatjuk a könyvből, amelynek minden család könyvespolcán ott a helye, és karácsonyra az egyik legjobb ajándék.

* Almásy Katalin: Kati-patika – Egészség természetesen (Athenaeum Kiadó, 2017.)

Kommentek

Vöröslencseleves árpával

voroslencseesarpaleves.jpgHozzávalók 4 személyre: 15 dkg vöröslencse, 1 csésze főtt árpa, 1 közepes póréhagyma, napraforgóolaj, pirospaprika, őrölt kömény, só, szójaszósz.

Elkészítése: A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd karikákra vágva félretesszük. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a kávéskanálnyi őrölt köményt, és egy késhegynyi édesnemes paprikát, enyhén megpirítjuk. Hozzátesszük a pórét és üvegesre pároljuk. Megsózzuk és hozzátesszük a megtisztított és megmosott vöröslencsét. Kevergetés mellett pároljuk néhány percig, hogy az ízek összeérjenek, majd feleresztjük 1 liter vízzel és puhára főzzük. Kb. 15 perc alatt megfő. Amikor készen van, beletesszük a főtt árpát és néhány percig összemelegítjük a lencselevessel. Tálaláskor friss petrezselyem zölddel díszítjük. Ha nem elég sós, szójaszósszal ízesítheti mindenki a saját adagját.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

kmartin.jpgBeszélgetés Martin Keizerrel

A Waldorf-pedagógiai körökből ismert holland művészeti terapeuta több mint húsz éve él és tanít Budapesten. Az általa képviselt szemlélet kicsit árnyalja a gyerekkönyv illusztrációkkal kapcsolatban kialakult képet, és talán segít választani abban is, milyen könyvet vegyünk a gyereknek karácsonyra.

Kiindulásként a polcomról levettem néhány könyvet. A válogatás 50 évnél is többet ölel fel, így valamelyest áttekinthetjük a képzőművészet és a könyvillusztráció fejlődését, amely a festői idillikustól a grafikus animációs felé tart.* Érdekesség, hogy híres festők, grafikusok is illusztráltak könyveket, ma pedig fiatal illusztrátorokkal dolgoznak a kiadók.

- Nézzük időrendi sorrendben: a legrégebbi könyv festményes. A hátlapon az ajánlóban olvassuk, hogy Nora Scholly (osztrák festő 1905-1965) könyveinek képei és versei a legkisebb dolgok életének finomságával telítettek, közel állnak a gyerekekhez, akik a körülöttük lévő világgal még egységet éreznek.

- Nem is mesekönyv ez, hanem képeskönyv (Bilderbuch) versekkel, kicsit rajzos akvarell jellegű festményekkel. Ez a 2. világháború előtti stílus. Schnee und Eis – (Hó és jég) ez a címe, tehát ebben a könyvecskében téli képeket látunk. Megfigyelhetjük, hogy az elemek – a víz, a jég, a szél, a hó – emberi alakok: a kerítés tetején lévő kicsi hóbuckák például kisbabák, a visszafagyott olvadó jégcsapok szakállas manók. Azonosulást lehet átélni a világgal, itt a téllel kapcsolatban, és a tél nemcsak mint hideg, hanem bensőséges, melegítő burok is megjelenik. Ez egy nagyon régi kis könyv, gyönyörű szerintem.

kicsimimi_kicsi.jpg- Most nézzünk egy mait, Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi című könyvét, Horváth Ildi illusztrációival. Egy nyuszi család hétköznapjain keresztül mintha egy embergyerek életébe pillantanánk bele.

- Elsőre az tűnik fel, hogy a nyuszik bábszerűek. A szem mozdulatlan és minden rajzon egyforma. A sémákban is van variáció lehetőség, de bárhová néz, a fénypötty mindig ugyanazon a helyen van. Mindig nyitott szemmel ábrázolja, csak néha hunyja be a szemét, ha szomorú vagy fáradt, és ha alszik.

- Hogyan közelítsük meg az illusztrációkat?

- Azt gondolom nem úgy, hogy jó vagy nem jó, hanem inkább úgy, hogy mit lehet látni rajtuk. Formavilág, színvilág, hangulat – ezek a szempontok, és az, hogy kinek való.

- A könyvekre ráírták régebben, hogy hány éven felülieknek ajánlják. Most is van ilyen kategorizálás, a Kicsi Mimin jelzik, hogy 3+, a Manó könyvek sorozat darabján, pedig rajta van, hogy 8+.

- Érdekes, ahogyan ezt jelölik: kis fa, nagyobb fa és a már teljes fa, csak még nem gyümölccsel. Tehát a 8+ kategóriában már a felnőtt világ is benne van.

budaesvince.jpg- A könyv ötödikesekről szól, új gyerek kerül az osztályba. Érzelmi konfliktusokról és megoldásukról olvashatunk. A címe: Utálom a padtársam! – Buda és Vince.

- Megközelíthetjük a témát a művészet felől, hogy hogyan függ össze a szöveggel a rajz-, forma- és színminőség, és nézhetjük a célt, hogy ez mesekönyv vagy didaktikus és nevelni akarunk vele.

- Engem az érdekelne, hogy mit kezd a gyerek a látványvilággal? Hogyan kellene őt ebbe bevezetni, valójában egy gyerek mit igényelne? Mindenütt bombáz minket a látvány…

- A virtuális és a vizuális világ nagyon fontos a mostani társadalmi formában. Nora Scholly könyvében a színvilág még természetes, finom. A Buda és Vince könyvben minden részlet külön szín, mint a kifestőkönyvekben és kontúr, határvonal is van. A fej egyforma, persze vannak részletek, amik még külön színek, és a színvilágban a színek között nincs összefüggés. Ettől szubjektív lesz. Való igaz, az élénk színekre jobban felfigyel az ember, az élénk forma felébreszt. Nagy a kontraszt, ha megnézzük Nora Scholly táncoló tündéreit meg a Buda és Vince 35. oldalán lévő táncoló tanárnőjét, az utóbbinál egy formán belül nincsenek átmenetek, külön színeket látunk: ruha más szín, a sál is, a haja, a virág, ami a hajában van, abban is két szín van. Ezzel összehasonlítva Schollynál a virág mellett álló lány – egy hasonló figura –, finom színvilágú, a rózsaszín, aranysárga, fehér, nagyon egyben van. Ez óriási különbség! Az egyiknél a színek oldottak, a másiknál a szemünk ugrál a színeken és a formákon. A régi könyvben az alap a szín átmenet, persze ott is van forma, de a hó például sokszínű és nemcsak fehér, a levél sokféle zöld, átmenetekkel, ahol süt a nap, ott látszik az árnyék. A Buda és Vincében nagyon kevés a természet, ami meg van, nem annyira felismerhető. Egy foltban, egy formában csak egy szín van. Scholly könyvének hátlapján írják, az életben a legkisebb dolgokat is átható lelkiségről van szó. Tehát az észlelés a lélekben történik, a lélegzés által kapcsolódunk a látványhoz. Itt, pedig a szemünk ugrál egyik színről a másikra, amelyek nagyon kötődnek a formához, és a forma rögtön tartalom lesz, fix gondolat. Ez a nagy különbség. Az egyikben nem látható pontosan a forma, az árnyékok, színárnyalatok által jobban bekerülünk egy érzelmi világba. A másikban pedig az érzelmi világ a látás által alakul.

devecseri1.jpg- Ha megnézzük Devecseri Gábor Állatkerti útmutatójában Borsos Miklós (1906-1990) képeit, ez mintha a kettő között helyezkedne el. Ő egyébként neves szobrász és éremművész volt.

- Ő vonal minőségben illusztrál, majd színez, de nem pontosan színezi be a formát. Nevezzük ezt pontatlanságnak vagy művészi szabadságnak, de hogy ez most művészi vagy nem művészi, mindig egy alapkérdés. A művészinél nekem mindig az a kérdés, hogy mennyire alakul közben a kép és mennyire tervezzük. Nézzük a könyv borítóját: átmeneteket látunk – mi ez, bálna? –, itt lilás, bordósabb lesz, aztán majdnem fehér. Ez a színvilág működése: a türkiz jellegű, zöldes, oldódik majdnem fehérben. Ezáltal a színvilág él és lélegzést kapunk a képtől. A művész itt lehet, hogy először a színeket festette, utána kereste a határokat, hogyan kapcsolódnak a témához. Ez a vonal adja a formát, itt rárajzolt és nem annyira látszik. Ezért az ő formavilága különáll félig a színhangulattól. Itt van a színvilág, a forma, pedig egy ébredés benne, itt meg találkozik a kettő. Egy másik képen a napocska látható, benne van a narancs folt de ki is jön a formán kívülre és ez is mutatja, hogy a napocska nem marad a formán belül, és egy kicsit a régi könyvhöz kapcsolódik, természet jellegű minőség van ebben is. Modernebb persze, egyszerűsített, a minimál művészet felé megy. Érdekes kérdés, hogy vajon először festékfoltokat rakott vagy rajzolt. Szerintem itt látható, hogy rárajzolt. Mindig az a legfontosabb téma, hogy mennyi szabadságot kapunk az illusztrációtól. Van egy vers, egy történet, amiben sok minden lehet benne, és itt van egy kép arról, hogy ez most így néz ki, így van. A pontatlanság és a pontosság, a formai kidolgozása, mennyire csak így néz ki, amit a versből megtudunk. Amikor a gyerekekről beszélünk, az a fő téma, hogy ők mennyire fixálják ezeket a képeket magukban. Például: így néz ki egy zebra, vagy így néz ki egy nyúl, vagy egy katicabogár. Szerintem Borsos Miklós szabadságot kapott, nem szóltak bele, hogy mit rajzol, de lehet, hogy az író ismerte az ő munkáit és azért ebben a minőségben kért talán tőle illusztrációt.

- El tudom képzelni, mert Devecseri ezekben a szövegeiben is nagyon szabadon hagyta a fantáziáját. Inkább kamasz gyerekeknek való versek voltak ezek, bár eredetileg, amikor először publikálta, 1945-ben, kisfiának dedikálta.

- Van benne egy egyszerűsített formai világ, amit kiegészít egy színekben kifejezett lelki szabadság. A kamaszoknak fontos a formavilág, ha nem is az, hogy pontosan hogy néz ki, de formaerő fontos, és ehhez jönnek a szín impressziók. Nem kell, hogy pontos legyen, benne van a keresés: hogy is van ez? A művészeti szabadságot tőle lehet nagyon jól tanulni, hogy a pontosság az egy lényegtelen dolog. Egy mozdulat, és itt van egy hal, és? Elégedettek vagyunk vele? Ő igen! Itt van egy furcsa szín, korrigáljuk, vagy nem. Szabadon kell hagyni, nem lehet fixálni, mert különben az alatta lévő foltoktól rögtön feszült lesz. És itt nem.

- Ez lenne a különbség, hogy az egyik szabadon hagy, a másik rögzít?

- Igen, úgy gondolom. Számomra nagyon erős, amikor azt látom, hogy nincs arckifejezés, nincs arc, csak maszk. Például a sémák esetében, bármilyen érzelemről van szó, a bőr színe nem változik. A figurák ugyanazok, csak a frizurájuk más és nagyobb vagy kisebb a szemük, – egyformaságba kerül. Ez egy nagyon fontos kérdés. A Mit hoz édesanya? című könyvben is kicsit sémákba kerülnek a szereplők, de a színvilág még nagyon finom, a bőrszín, a kabát színe is árnyalt. Ez a stílus Walt Diesney után alakult, kicsit romantikus. A Buda és Vince pedig nagyon erős, de nem romantikus.

- Pedig mennyire színes!

- Mit nevezünk színesnek? Ha lelki szinten megnézzük a színvilág témáját, hogy mennyire színes ez a könyv, azt kérdezhetjük, hogy a színes, mennyiségi kérdés vagy minőségi. Terápia szempontjából nézve: ebben a könyvben a kék ugyanolyan erős, mint a piros, a narancssárga, a barna, egyforma, akár a műanyag világban. Itt is vannak finom különbségek, de igazán nem a színek sajátosságait lehet látni, a színeknek egy kicsit egyforma hatásuk van. A zöld például a sárgához kapcsolódik és az meg a fényhez tartozik. A fény ezekben a képekben nem érezhető. A sárga, mint szín létezik itt is, (a hajszín például) de a sárga maga, fényesebb tud lenni. Milyen különbség van a hideg és a meleg színek között? A meleg színnek a legnehezebb formában maradni, a piros például aktív, nem bírja könnyen a formát. De bármit csinálhatunk, mert anyagot használunk és nem színeket. Ez a különbség, itt az anyagot használjuk és nem a színekkel foglalkozunk. Az anyag a szempont és nem a szín maga. Így itt többféle színből alakul a sokféle árnyalat érzete, de a színek minősége nem érzékelhető, mennyiségük, intenzitásuk egyforma és egymástól külön vannak.

- Visszatérve a legújabb, 3 könyvből álló nyuszis mesére. Nekem is az tűnt föl elsőre, hogy a nyuszi szeme mindig ugyanaz és semmilyen érzelmet nem tud kifejezni. (Talán csak ha lehunyja, mert mérges, szomorú vagy fáradt.)

baar_tunde.jpg- Most arról beszélünk, hogy nem a személyiség jelenik meg, hanem csak a formája és az ő története. Csak a szavak által látszik, hogy mit él át Kicsi Mimi, a képekben nem annyira. Különben, ahogy nézem, mindig egy kicsit szomorú. Egyébként miből látjuk, hogy ez egy nyuszi? Nincs lábfeje, nagyon pici keze van, a teste és a feje két tojás. Egy kicsit hasonló a Willendorfi Vénuszhoz, annyiban, hogy annak sincs lábfeje, a keze a mell fölött van, neki nem kell még tenni semmit, nem is kell állnia. A nyuszi esetében egy kicsit több az élet, de igazán nem érinti a földet. Óriási tojás alakú a feje, amilyen a nyúlnak nincs, a természetben a teste nagyobb. Ezek már nem rajzok, hanem fixált animáció képek kinyomtatva. Nem kell rajzolni, sablonokat használnak, számítógéppel lehet kicsinyíteni, nagyítani, színezni. Itt is látszik: általában mindig egy fül van beszínezve. A nagy fej miatt nem látszik, hogy igazán velük történnének a dolgok. A Mit hoz édesanya című könyvben a kislány még valahova odanéz. Ők meg nem néznek sehova, csak vannak. Ez egy annyira furcsa világ! De ebben élünk: a kozmetika, a divat diktálja az egyforma, maszkszerű kinézetet, és itt is ezt láthatjuk. Megfigyelhető az is, hogy a nyuszinak soha nem látszik a két szeme egyszerre. Soha nem néz szembe velünk. Az ember arcát profilból és szemből látjuk. Persze, különben a nyuszinak, mint az állatoknak általában oldalt van a szeme. Ő egy állat, de a történet nem állat témájú. A nyúl nem ilyen sem formailag, sem az életben. Csak a fejéről lehet felismerni, hogy nyúl: nagy kerek feje és két nagy füle van. Nekem a nyúl az vagy passzívabb, vagy ugrál. Ez ember akar lenni, de állat minőségben. Az embernek van személyisége és nem csak egy forma, ami miatt azt mondjuk, hogy ember. Itt az a nehézség, hogy semlegessé válik, se nem állat, se nem ember, akkor micsoda? A kettő között valami lebeg számomra. Ebben a mesében azt látjuk, hogy itt nyuszi figurák vannak és nem kisgyerek meg anyuka, és a mindennapi életről szól, mint egy napló. Nekem kérdés, hogy ez most 3+?

- Mert óvodába megy a történetben a kis állat.

- Igen, értem. Ezek szerint a téma nem az érzelmi azonosulás, hanem a rátekintés a gyerekre, a helyzetre. A könyv a rátekintés lehetőségét adja, a képek ebben még erősítenek is, amit a színekről beszéltünk, a sémák még inkább eltávolítanak, és nem tudsz közelebb kerülni, belemenni a történetbe. Nekem a legnagyobb nevelési kérdés ebben az, hogy milyen szempont szerint gondoljuk, hogy a gyerekeknek vissza kell tekinteni, vagy rá kell tekinteni az életükre? A reflexió a felnőttek világa.

- A gyereknek nem is volna rá szüksége, hogy elmeséljék a történetét?

- Szerintem az első hét évben egyáltalán nem, nyolc éves koráig nem kell. Szerintem az illusztráció nagyon erős ahhoz, hogy bele tudja magát élni a történetbe. Azt gondolhatjuk, hogy úgy van, ahogyan azt az illusztráción látjuk, és az nem teremt szabadságot a lélekben, mert így néz ki. A mesék, a napló jellegű történetek esetében, nekem kérdés, hogy hány éves kortól lenne igazán szükséges – visszatérve az Utálom a padtársamra -, hogy problémákról beszéljünk.

- Az már 8-10 éveseknek szól.

- Jó, igen, de ez egy óriási rátekintést jelent. Foglalkozni azzal, amiben vagyunk és nemcsak átélni, ez korai még 8 éves kor után is, mert azt várja tőlük, hogy ne csak rátekintsenek, hanem kezeljék is. Hol van a felnőtt ebben? Jó, ez már nem az illusztrációról, a tartalomról szól. A probléma ebben nekem az, hogy az érzékeny helyzeteket kezelni kell. Az értékelés és az ítélet kerül előtérbe, arról van szó, hogy valami rossz, valami jó. Nem olvastam, nem ismerem a tartalmát, de már a címe negatívan indít. Együtt vagyunk és persze, hogy vannak pillanatok, amikor utáljuk egymást, de nem az a hangsúlyos. Annyiban viszont érthető is, mivel a színekről beszéltük, hogy minden folt egy más szín, ezáltal megjelenik a különböztetés. Más, mint a két kis régi könyv. Nem arról van szó, hogy ami régi, az csak jó lehet, de azokban a különböztetés a legkevésbé látszik, mert a színvilág egy hangulatban van, és ezáltal, a világ teljes együtt átélése lehetséges. Lélegzés az egészben. Nincs különböztetés, hogy az egyik fontosabb, mint a másik. Itt most minden az egyéni gyerekről szól, ezért az egyéni színről szól, formailag nagyon zárt formákban vannak, éles, hangsúlyos, minden külön van. Számomra egyébként alapkérdés, hogy amikor a szöveg jó, miért kell illusztráció? Miért nem elég az a kép, ami bennem alakul? Mintha a vizuális rész fontosabb lenne, mint az irodalom. Mi most ebben élünk: internet, tévé, számítógépes játék. Az írás felületesebb lesz, ezért a képek talán fontosabbak, mint az írás, és ez szomorú. Képeknek kell lenni a könyvben, mert a kiadóknak fontos, hogy észrevegyék, megvegyék. A külső fontosabb, mint a belső. Bár nem tudom, hogy irodalmi szempontból milyenek a könyvek.

- Életszerű kis történetek. Sokkal elrugaszkodottabb modern mesék is születnek, amelyekben az írók extrém módon szabadjára engedik a fantáziájukat…

- Na jó, az már nem fantázia, az szürrealizmus! Érdekes a szó, tisztában vagyunk vele, hogy mi az a fantázia? Nem csak kitaláció, hanem egy folyamatosan teremtő minőség, állandóan lehet teremteni új képeket bennünk is. Visszatérve az illusztrációkra: ezek fix képek, így néz ki ez a kis Vince, és kész! Nem a gyerek teremti meg a saját képét róla, hanem mi adjuk a képet. Ezzel fixálunk, és ezért a gyereknek nincs fantázia működése, mert nem kell. A rajz a művész fantáziája volt, rögzítjük, így néz ki, kész. Elgondolkodhatunk azon, hogyha jó az irodalom, a szöveg, akkor miért kell illusztráció? Vagy ha már van, akkor csak nagyon egyszerű színhangulatokkal legyen. Tapasztaltad biztos, hogyha egy könyvön alapuló filmet látsz, majd utána elolvasod a könyvet is, nem tudsz szabadulni a film képeitől, pedig a könyvben nagyon más képek is vannak. A könyv nem tud megmozdulni az én fantáziámban, amikor már filmen láttam, mert a szereplők, a hangulatok rögzültek. Az a kérdés, hogy a belső működésem, az én lelkem mozdulatai, az írás által hogyan alakulnak.

weores.jpg- A Weöres kötet illusztrációiról, Hincz Gyula (1904-1986) grafikusművész rajzairól is beszéljünk még!

- Az ő rajzai egy kicsit népművészeti jellegűek, kicsit Kandinszkíjt lehet érezni bennük. Absztrakt, légies, rengeteg minden apró, finom kis mozaik alakul, de itt is minden arc ugyanaz. Egy kicsit szabadon hagy minket, de a nagy mennyiségtől, sok, zsúfolt. A mai világban, amikor sok képet lát a gyerek folyamatosan, nem bírja, ha csak a szöveg van a papíron.

- Pedig ez egy 40 éves könyv, a 70-es években adták ki…

- Akkoriban még nem volt internet, de a tévében popzenei klipeket adtak már, ez fejlődött tovább és hatott a képzőművészetre. Apró képek a zenére mozogtak, ez egy kicsit hasonló fejlődés, plusz még a népművészetben, díszítőművészetben is benne van ez a fajta bonyolultság. Némelyik rajz például konyhai csempe mintája is lehetne, de ez itt szabadabb, Paul Klee-szerű, eléggé légies és nincs töltve, mint a másik könyvekben lévő illusztrációk. Szépen lehet látni az összefüggéseket. Az ő grafikáinak a minősége mennyiségben kerül ide. Szinte minden kép ugyanaz: szangvinikusan sok apró kép felületességbe kerül. Nincs annyi különbség, pedig biztosan nagyon más a versek témája.

- Az illusztrációkról való beszélgetésünk végére eljutottunk odáig, hogy kell-e az irodalomhoz illusztráció? Ez nagyon érdekes!

norascholly1.jpg- Valóban, kérdés, hogy miért kell vizualizálni azt, ami a lelkemben kell, hogy legyen. Én teremtem a képeket a szavak által, mert az az én képem, és nem valaki másé. Az az illusztrátor interpretációja. Hol vagyok én ebben? Nem az én fantáziám van benne, hanem azé, aki írta és aki rajzolta. Ehhez tudok csatlakozni, vagy nem. Az egyikhez még tudok szabadon csatlakozni, a másikhoz már nem, mert csak úgy hat rám, hogy értem vagy nem értem, tetszik vagy nem tetszik. 

* A könyvek sorban a következők: Nora Scholly: Schnee und Eis című rajzos verseskönyve (Verlag Josef Müller-München, 1941.), Tóth Eszter- F. Győrffy Anna: Mit hoz édesanya? (Móra Kiadó, 1959.), Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató Borsos Miklós rajzaival (Móra Kiadó, 1977), Weöres Sándor: Ha a világ rigó lenne – Hincz Gyula rajzaival (Móra, 1986), Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi – illusztrálta: Horváth Ildi (Naphegy Kiadó, 2015), Baár Tünde: Utálom a padtársam – Buda és Vince, (Bakos Barbara rajzaival, Manó Könyvek, 2016.)

Fotók: Szepesi Dóra

Kommentek

Ezt főztük...

eztfoztuk.jpgAz ősz végi hűvös napokon leginkább egy finom ebéddel támogathatjuk közérzetünket. Melegítő és emésztést serkentő – egyszersmind finom ételösszeállítást ajánlunk.

A tányér tartalma: Főtt barnarizs, blansírozott kelkáposzta, párolt hordós káposzta, zöldséges szushi tekercs, gabona fasírt, tofurántotta, nishime sütőtökkel, préselt retek.

Az egyes ételek elkészítésének receptjei megtalálhatók a blogon.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélgetett az allergiákról, a gluténról és a gluténintoleranciáról.

Mi állhat a különböző érzékenységek hátterében? Mi a glutén? Milyen élelmiszereket kerüljön a gluténérzékeny? Mivel helyettesíthetjük a búzalisztből készült kenyeret, tésztákat és süteményeket?

Praktikus tanácsok, ételajánlatok is elhangzottak a műsorban, amelyet a következő linken lehet meghallgatni:

https://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/442960

Kommentek

Birsalmaleves

birsleves_kicsi.jpgAz ősz egyik kedvelt édeskés, savanykás levese, igazi különlegesség.

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes méretű birsalma, 3-4 db szegfűszeg, 1 darabka fahéj, citrom, egy kevés cukor vagy méz, tejszín, 1 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt, 1 kávéskanál kurkuma, 2 dl tejszín vagy kókusztej.

Elkészítése: Az almákat megmossuk, hámozás nélkül összevágjuk, a magházát és a már barnuló részeket kivágjuk belőle. Az alma cikkeket egy fazékba tesszük, vizet engedünk rá, hogy ellepje és néhány szem szegfűszeggel feltesszük főni. Egy kevés cukrot tehetünk hozzá, vagy ha kész és már langyosra kihűlt, ízlés szerint mézzel, citromlével ízesíthetjük. Ahogy felforrt a víz, szinte már készen is van. Ezután elkészítjük a habarást: egy csészébe beletesszük az evőkanál lisztet és a kávéskanál kurkumát összekeverjük, majd a tejszínnel csomómentesre keverjük, ezután hozzáöntünk néhány evőkanál forró kompótlevet és ezzel is vegyítjük. Ezt a keveréket hozzátesszük a kompóthoz és kevergetve felfőzzük. A kurkumától szép sárga színt és pikáns ízt kap. Melegen és hűvösen is fogyaszthatjuk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek