könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Akaratunk gyógyereje (1) akupunktúra (1) alapanyagok (1) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (7) almakompót (2) almalé (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (2) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (4) bableves (3) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (9) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (7) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (1) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cayenne-bors (1) cékla (7) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (6) csíraleves (1) csírázott (2) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (2) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (3) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) főzési módok (3) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (4) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (5) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (8) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (4) karácsonyi menü (9) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (13) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (504) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (451) makro étrend (478) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (8) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (3) Savarin (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (2) sütőtök (6) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (20) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargányagomba (2) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (5) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (4) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: A kovászos uborka már kész, finom. Most érik a kovászos káposzta, jónak ígérkezik! Nektek hogy sik... (2017.07.07. 20:04) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: @Erich: Így igaz! Ne feledjük, hogy az algák ásványi anyag tartalma, például a vastartalma jelentő... (2017.04.10. 16:47) Moszatok, algák, tengeri zöldségek
  • Makronauta: @Hajdu Imre, Gombos Levente: a cikk végén található egy link, bele lehet olvasni a könyvbe és megr... (2017.01.11. 13:34) Önterjú*
  • Makronauta: @Rózsa Boros: Keresni, kísérletezni, ennek mindig van értelme! Köszönjük az ötletet. A káposzta me... (2017.01.07. 11:14) Savanyú káposztás bableves*
  • Makronauta: Egy mindig aktuális karácsonyi interjú - ajánlom szeretettel! (2016.12.20. 09:06) Az angyal megmutatja magát - mindenkinek másképp reagál

Birsalmaleves

birsleves_kicsi.jpgAz ősz egyik kedvelt édeskés, savanykás levese, igazi különlegesség.

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes méretű birsalma, 3-4 db szegfűszeg, 1 darabka fahéj, citrom, egy kevés cukor vagy méz, tejszín, 1 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt, 1 kávéskanál kurkuma, 2 dl tejszín vagy kókusztej.

Elkészítése: Az almákat megmossuk, hámozás nélkül összevágjuk, a magházát és a már barnuló részeket kivágjuk belőle. Az alma cikkeket egy fazékba tesszük, vizet engedünk rá, hogy ellepje és néhány szem szegfűszeggel feltesszük főni. Egy kevés cukrot tehetünk hozzá, vagy ha kész és már langyosra kihűlt, ízlés szerint mézzel, citromlével ízesíthetjük. Ahogy felforrt a víz, szinte már készen is van. Ezután elkészítjük a habarást: egy csészébe beletesszük az evőkanál lisztet és a kávéskanál kurkumát összekeverjük, majd a tejszínnel csomómentesre keverjük, ezután hozzáöntünk néhány evőkanál forró kompótlevet és ezzel is vegyítjük. Ezt a keveréket hozzátesszük a kompóthoz és kevergetve felfőzzük. A kurkumától szép sárga színt és pikáns ízt kap. Melegen és hűvösen is fogyaszthatjuk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A tűzhely melege, egy tál meleg étel, sült alma, sült tök, melegítő teák... ilyesmik jutnak eszembe ezidőtájt, amikor jól esik a fűtött lakásban tevékenykedni, vagy éppenséggel a hideg hegyekben tett kirándulás után megérkezni a menedékházba és inni egy forralt bort, enni egy lángost, egy tányér főzeléket. 

Az ételekkel belülről melegítjük magunkat, és ha megfelelően öltözünk, táplálkozunk, nem is kell 19-20 foknál melegebbnek lennie a lakásban. Az aktivitás is fontos, amennyiben életmódunk nem elég aktív, energiadús táplálékból sem kell sokat magunkhoz vennünk. Azt hiszem, a szokásokon és a divatokon túl kell lépnünk. A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha a saját, személyre szabott igényeinknek megfelelően alakítjuk étkezésünket, mert így támogatjuk emésztésünk tüzét. 

Hozok is erre egy példát. A minap beszélgettem egy ismerősömmel. A munkája otthonához köti, keveset mozdul ki, ezért nagyon egyszerűen táplálkozik. Általában rizst, kölest és hajdinát főz valamilyen fűszerrel, például rozmaringgal, kurkumával. Mivel hűtőszekrénye nincs, frissen elfogyasztja a zöldséget, gyümölcsöt, amit vásárol, egy-két napig tárolja csak a hűvös kamrában. Most aktuálisan alma, cékla és sütőtök a kedvenc. A tökből levest főz, az almát nyersen eszi, vagy egy kis főtt céklával összereszeli. Paradicsomot, cukkinit már nem kíván, ezek a nyár termései, érzi, hogy hűtenek. Évekkel ezelőtt csirkét is fogyasztott, és nagyon szerette a sajtokat. Ma már ezeket nem eszi és kenyeret sem. Gyógynövényteákat iszik és kávézik, ez utóbbiból is a legjobb minőséget választja. 

Kommentek

Tepsis patisszon

patiszontepsis.jpgElérkezett a sütőben sült tepsis egytálételek ideje. Kedvünkre variálhatjuk az alapanyagokat, legyen otthon valamilyen főtt gabona, hagyma, zöldségfélék (kelkáposzta, patisszon, tök, vagy cukkini, krumpli, kaliforniai paprika, napraforgóolaj. A húsevőknek jöhet bele egy réteg pörkölt szerűen elkészített darált hús.

Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1 kis fej kelkáposzta, 1 kisebb patisszon, 3-4 szem krumpli, 1 piros színű kaliforniai paprika, 3 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk félholdakra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Ezt a keveréket elegyengetjük egy tepsi vagy jénai tál alján. A krumplit és a patisszont megtisztítjuk, megmossuk és karikákra, illetve csíkokra vágjuk, a kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, csíkokra vágjuk, a paprikát megmossuk és karikákra vágjuk és rétegekben elrendezzük a tepsiben. Sózzuk, majd egy kis olajjal még meglocsoljuk és mehet is a sütőbe. Közepes lángon 45-50 percig sütjük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Az ételfotó még nyers állapotban készült.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Gluténmentes levesbetétek

A különböző formájú levestészták, grízből vagy lisztből készült galuskák elengedhetetlen kellékei a magyaros leveseknek. Ám ezekkel még több tésztát, búzalisztet fogyasztunk, és ez köztudottan hizlal. Azt gondolnánk, levesbetét nélkül nem is leves a leves. A zöldségekből, és a hüvelyesekből készült levesekbe nem is kell még tészta is. A gyümölcslevesbe egyáltalán nem kell. Mit tehetünk, ha mégsem szeretnénk lemondani a levesbetétről? Hogyan válthatjuk ki a búzaliszttel és tojással készült levesbe valókat? A következő példákban olyan gabonákat, olajos magvakat említünk, amelyek dúsítják az ételt, ráadásul gluténmentesek. Mi már kipróbáltuk ezeket, egyik jobb, mint a másik!

- Főtt köles: ha főzés előtt serpenyőben megpirítjuk, a szemek nem tapadnak össze. De az sem baj, ha ragacsosra főzzük és összetapadnak a szemek, mert akkor nagyobb, galuskaszerű darabokat tudunk a levesbe tenni.

- Főtt rizs: ugyanaz a helyzet, mint a kölessel.

- Főtt hajdina: ugyanaz a helyzet, mint a köles és a rizs esetében, annyi csak a különbség, hogy a hajdina a főzéstől nem tapad össze.

- Főtt szemes kukorica: nagyon jól mutat az olaszos, mexikóias zöldséglevesekben, de például bableveshez is illik.

A köles, rizs, kukorica és hajdina töretének, lisztjének főtt kásájából is rakhatunk a levesbe. Hajdinalisztből tésztát is gyúrhatunk és ezt felszeletelve vízben kifőzve adhatjuk a levesekhez. 

- Pirított olajos magvakkal (a leginkább tökmaggal vagy napraforgómaggal, mandulaforgáccsal) is díszíthetjük a leveseket, télen ezek kifejezetten kellemesen, melegítően hatnak. 

 

Kommentek

Gyümölcsös köles szelet

kolessuti.jpgGluténmentes sütemény, hűvösebb napokon a teázás elengedhetetlen kísérője. Nagyon ízletes!

Hozzávalók egy tepsire: 2 csésze köles, 2-3 evőkanál méz, 2 evőkanál olaj, 1 csésze aprószemű zabpehely, 2-3 evőkanál lenmagpehely (vagy darált lenmag), egy csipet só. Gyümölcs a tetejére: kb. 10 szem szilva és 2 db alma.

Elkészítése: A kölest megmossuk és kétszeres vízben egy csipet sóval egy lábosban fedővel feltesszük főni. Amikor forr, takaréklángon puhára főzzük, figyeljük, ha kell, utántöltjük egy kis vízzel. Kb. 10-15 perc alatt készen van. Még hagyjuk fedővel letakarva, a gőzben. Amikor egy kicsit kihűlt, belekeverjük a száraz zabpelyhet, az olajat, a mézet és alaposan összegyúrjuk. Ha a massza gyúrásához szükséges még, egy kevés vizet tehetünk hozzá, hogy egy kellemesen formálható tészta szerű anyagot kapjunk. Hagyjuk állni legalább negyed órát, így a zabpehely is megszívja magát. Közben a sütőt bekapcsoljuk, hogy előre melegedjen. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, félretesszük, a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és szeleteljük, ezekkel fogjuk befedni a tésztát. A masszát ezután a sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, kb. 2 cm vastag lesz, majd rászórjuk a lenmagpelyhet és erre a felületre rendezzük egymás mellé a gyümölcsszeleteket. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. fél óráig, 40 percig sütjük, aszerint, hogy lágyabb vagy ropogósabb tésztát szeretnénk. A köles már úgyis főtt, tehát nem lesz nyers a tészta, csak éppen kásásabb. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök is puhára pirultak a tetején. Kihűlve szépen szeletelhető. A fénykép még nyers állapotban készült. (Ezt vittem a Kaszásdűlői Kulturális Központba az egészségnapra, kóstolónak az előadásomhoz. Sikere volt!)

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Nap mint nap óriási mennyiségű ehető élelmiszert herdálunk el. Az élelmiszereknek több mint a harmadát nem használják fel táplálékként. Mi történik Németországban a nagy- és kiskereskedésekben naponta kereken 7100 tonna élelmiszerrel? Felhasználatlanul a szemeteskukában végzik. Pedig ebből a mennyiségből 6500 tonnányi még tökéletesen élvezhető lenne. Kenyér, pékáru, zöldség és gyümölcs minden reggel frissen érkezik az üzletekbe, és este, amit nem vásároltak meg és nem néz már ki frissnek, ropogósnak, kukába kerül. Kiválogatják, és gyakran kidobják azokat a termékeket is, amelyeknek a lejárati dátuma aznapi, vagy a szavatossági ideje a következő napokban, hetekben, hónapokban lesz. Ha az egész élelmiszeripari folyamatot nézzük, Németországban naponta 20 000 tonna élelmiszert dobnak ki, pedig ebből a mennyiségből még legalább 13 500 tonnányi tökéletesen élvezhető volna. Egy FAO tanulmány szerint világszerte évente a szükséges élelmiszer mennyiségnek az egyharmadát fölöslegesen gyártják, ez kereken 1,3 milliárd tonna. Képzeljük el, ha ennyi élelmet kamionokra pakolnánk, milyen hosszú lenne a karaván: a 650 000 kilométeres kocsisor az Egyenlítőt 16-szor érné körbe. Egy tanulmány szerint az USA és Nyugat-Európa lakói évente fejenként 95-115 kilónyi még ehető élelmiszert dobnak ki. Afrika déli részén ez fejenként, évente átlagosan 6-11 kilogramm.

Maradjunk még egy kicsit a számoknál! Összességében évente egybillió dollár értékű élelmiszer kerül kidobásra, ami gigantikus mennyiség! Ugyanakkor egymilliárd ember éhezik és legalább ugyanennyien túlsúlyosak. A világ élelmiszeripara 11- 14 milliárd embert tudna élelemmel ellátni, miközben a világ lakossága jelenleg 7,5 milliárd ember.

A cikkben a továbbiakban arról van szó, hogy mit lehet tenni a kidobott, de még felhasználható élelmiszerekkel, hogyan lehet ezeket elosztani a rászorulók között. Létrejött egy ételelosztással foglalkozó honlap www.foodsharing.de amelyen lehet tájékozódni a német viszonyok felől. Vannak például nyilvános hűtőszekrények, amelyekbe mindenki beleteheti a fölösleges, még ehető élelmiszert, és akinek szüksége van rá, kiveheti onnan. Itthon is sokféle kezdeményezés van, de jó lenne bővíteni, minél több megoldást találni a problémára.

Tippek:
- Bevásárlószatyorral és bevásárló cédulával induljunk bevásárolni
- Naponta nézzük át hűtőszekrényünk tartalmát
- Az élelmiszerek lejárati dátumát olvassuk el, a termék lejárat után is fogyasztható, sokszor még hetekig (sőt évtizedekig: a fáraósírokban találtak mézet, ami fogyasztható volt)
- Étteremben csomagoltassuk el a maradékot és vigyük haza, ha a porció túl nagy
- Kérdezzük meg az üzletekben, hogy mit csinálnak azokkal az élelmiszerekkel, amiket nem adtak el.

E témában 2009-ben készült egy film, a címe Taste the waste, aminek a trailere itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=SLyQc3mLD74

*A Das Goetheanum 34-35. számában olvasható Lebensmittel Lieben lernen című cikket kivonatoltam.

Kommentek

Rózsaszín bableves

bableves.jpgFriss fejtett tarkababból vagy száraz tarkababból készül tejföllel habarva, és amikor kész, rózsaszínű lesz, mert a tarkabab megszínezi. Ezért neveztem el gyerekoromban rózsaszín bablevesnek, azóta is kedvencem. Meleg időben hűtve tálaljuk, leginkább langyosan – a kovászos uborka levétől lesz még különlegesebb az íze. Télen melegen fogyasztjuk. Hagyományosan házi tejföllel készül, de laktózérzékenyek kipróbálhatják tofutejföllel, amit úgy készítünk el, hogy a tofut vízzel, olajjal és egy kevés citromlével tejföl állagúra összeturmixoljuk, és a tejfölhöz hasonlóan készítjük el a habarást.

Hozzávalók 4 személyre: ¼ kg szemesbab, 2 db hámozott, kockákra vágott krumpli (kihagyható), 2 dl tejföl, 1 liter víz, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, 1-2 babérlevél.

Elkészítése: A babot megtisztítjuk majd megmossuk, ha szárazbab éjszakán át beáztatjuk. Feltesszük főni egy csipet sóval, beletesszük a babérlevelet is. Amikor a bab már majdnem megpuhult, beletesszük a krumpli kockákat és puhára főzzük. Közben elkészítjük a habarást: A lisztet egy kis tálkában egy kevés vízzel csomómentesre, a tejfölt egy tálban, 1 dl hideg vízben simára keverjük, majd ezeket összevegyítjük, majd ezután a forró levesből kiveszünk 1-2 szedőkanálnyit, óvatosan összekeverjük a habarással majd a fazékba öntjük és megkavarjuk. A habarással az egészet még egyszer felfőzzük. Ha szükséges, tálalás előtt megsózzuk. Aki szereti, almaecettel savanyíthatja még, finom ízt ad neki a kovászos uborka leve is.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Eszterhai Katalinnal Szepesi Dóra beszélgetett

Az életrajzi kötet lapjain egy küzdelmes, gazdag alkotó élet tárul az olvasó elé. Eszterhai Katalin a szabolcsi nincstelenségből a pécsi bányásztelepen majd Rómán keresztül egészen Kanadáig jutott. Könyvének címéről már az első oldalakon ír: „Apámat Esterházy Ferencnek hívták, aztán ahogy a vagyon és az ég lábát érintő hegyek orma, úgy a neve is elkopott, Eszterhaivá változott. Így lettem én már csak majdnem Esterházy.”

  • „Nem az a fontos, min mentél keresztül, hanem az, mihez kezdesz mindezzel.” – így szól a borítóra kiemelt mondat. Tavaly megjelent gyógyulástörténeted, az Akaratunk gyógyereje, most ez a könyved és már tervezed is a következőt. Újságíró, szerkesztő, televíziós producer vagy, úgy tűnik, a könyvírás alkotói tevékenységednek egy újabb állomása.
  • Amikor megízleltem a könyvírást, kedvet kaptam. Úgy gondolom, meg kell osztanom, amit tanultam, amin keresztülmentem. Nagyon sokan átélnek mindenfélét, de a többség elhalad az élethelyzetek mellett, és nem gondolja, hogy ezekből másképpen is ki lehet kerülni. Nem gondolja például, hogy le tudjuk rakni apáink, anyáink keresztjét; ami nem a mienk, nem nekünk kell cipelni. Ha valaki elolvassa ezt a könyvet, talán elgondolkodik rajta, hogy még nem késő! Apollinaire Búcsú című versével anyámnak dedikáltam a könyvet. Ő mondta nekem, hogy az utat mindenkinek magának kell előre megrajzolni – és hozzátette, akkor vagy boldog, ha a lelked olyan, mint a tollpihe. De ahhoz, hogy olyan könnyű legyen, minden nap tenned kell érte valamit. Én nagyon boldog ember vagyok, de az biztos, hogy naponta boldog akarok lenni. Hogy elbukunk, természetes, mindenki hibázik, de akkor kezdődik a kihívás, hogy hogyan állunk föl ebből.
  • Memoárodban családtagoktól, íróktól, művészektől is olvashatunk idézeteket. Fontos, hogy találjunk kapaszkodókat?
  • Persze! Hát nem gyönyörű, amit Bernard Shaw mond: „A Napot adom neked, a csillagokat, hogy játssz velük! Egy pillanatra neked adom az örökkévalóságot, a hegyek erejét, csak tapsolj.” Játszhatunk tragédiát, vígjátékot, pantomimet, amit akarunk, a lényeg az, hogy játsszunk, hogy ne vesszen el a varázs. Ezt megtanítottam a gyerekeimnek, és hál’ Istennek, tudnak játszani, mert mindaddig, amíg élünk, kell, hogy játsszunk. Magunk kell, hogy berendezzük a világunkat. Ha van öt matring fonalunk, abból összerakjuk a színeket, összehorgoljuk a mintákat, így lesz a pulóver. Az élet is ilyen. Vagy mint a rongyszőnyeg… Emlékszem, a szabolcsi kis faluban volt egy szövőszékünk, és mivel nem volt igazából miből élnünk, anyukám esténként csíkokra vágta a gyönyörű ruháit és összeszőtte. Tudom, hogy beleszőtte a bánatát, az örömét, ügyelt rá, hogy benne legyen a szépség, a jóság, az álma, a múltja. Már akkor tudtam, nekem ezekkel kezdenem kell majd valamit, mert a rongyszőnyegekbe beleszőtte a történeteit, ebből nekem olvasni kell. Ezért szeretem a színeket, ezért szeretem kiszínezni a magam világát. A saját káromon is tanultam. Bizonyos dolgokkal nem akartam szembenézni, inkább elraktároztam magamba a mérget, a bántást, a tehetetlenséget, azt, hogy úgy éreztem, mást várnak el tőlem, mint ami, aki vagyok. Lehet, hogy ezért volt a szembetegségem, mert nem mertem mindennel mindig szembenézni. A gondolatoknak teremtő erejük van, és ha te azt mondod, hogy nem akarom látni, nem akarok ezzel foglalkozni, az nem jó. Az embernek először is magához kell őszintének lennie, aztán másokhoz is. Ha nem vagyok őszinte, összezavarodok, és ez káoszt ébreszt bennem. Én nagyon vigyázok arra, hogy senkit meg ne bántsak, nem szoktam udvariatlan lenni, mindenkihez kedves vagyok, megköszönök mindent, hálás vagyok, mert ez segít nekem, hogy jól érezzem magam. Mindenkit arra biztatok, merjen magával szembenézni, tudja, hogy ki az, akit a tükörben lát. Mert ettől leszünk erősebbek. Nem a név teszi az embert! Lám, egyik pillanatról a másikra elkophat, megváltoztathatják, mint ahogy volt már rá példa a történelem során nagyon sok családnál, hogy valamilyen ok miatt elveszett a név. De nem veszett el az ember! Ez a legfontosabb!
  • A könyvbemutatón is azt éreztük, úgy tudsz mesélni, hogy az ember kedvet kap élni!
  • Hát én nagyon szeretem az életet, és nagyon kegyes volt hozzám az élet. Én nem egy óriáskerékben ülök, ami le-föl megy csak, én egy gyorsvonatban ülök. Lehet, hogy vannak kilengések, de tudom, hogy haladok, és nem egy helyben forgok le-föl. Egy régi kínai mondás szerint negyvenéves korban kezdenek az emberek meghalni, de csak nyolcvan körül kezdenek temetkezni. Ez így igaz, a legtöbb ember negyvenéves korára azt mondja, elértem sok mindent, hellyel-közzel a helyemen vagyok. Na de ez azt jelenti, hogy nincs több kihívás? Nincs több cél? Nincs, amiért holnap porig kéne égni? Én negyvenéves voltam, amikor elhagytam ezt az országot, és belementem a teljesen ismeretlenbe. Fogalmam nem volt, mi lesz. De nagyon gazdag a fantáziám, elképzelem a világomat, és ragaszkodom ahhoz, hogy mindig színes, szép legyen, és elhitetem magammal, hogy ez így is lesz. A gondolatnak teremtő ereje van! Végül is az ember csak azt tudja megvalósítani, amit elképzel. Ha hibát követek el, nem akarom megismételni ugyanazt, keresek új megoldást. Kitartás, szorgalom, harc az életért, jóságra való törekvés – azt hiszem, mindezt anyámtól örököltem. Apámtól viszont a szabad szellemet örököltem; jönni-menni a világban, nem törődni azzal, mit hoz a holnap, belevágni bátran, mert hiszem, hogyha én kibontom a vitorláimat, előbb-utóbb szél jön, és tudok repülni! Nincs lehetetlen, nekem kihívás minden. Biztos vagyok benne, hogy ez kizárólag abból fakad, hogy ebben a családban nőttem föl, hogy ezek az én szüleim, apukám az én nevelőapám, a testvéreim a testvéreim, és olyan tanáraim voltak, akiktől azt tanultam, hogy mindenkiben van valami csoda, amit föl kell fedeznünk.
  • Egyszer mondtad, ki van írva az életed ajtajára, hogy „Itt lakik az élet csodálója”.
  • Ki bizony! Mert az élet egy ajándék, nem szabad úgy venni, hogy ez nekünk jár. A legfontosabb tennivalónk, megélni az életet, nem csak elrohanni mellette. Minden gyerek egy Himalája méretű önbizalommal születik, – én legalábbis azt hiszem, apró, koraszülött létemre úgy születtem –, csak hát a környezetünk lefaragja, és szépen lassan kis kavicsnyi lesz az önbizalma…
  • Erről lesz szó a következő könyvedben?
  • Most 68 éves elmúlottam és megadta nekem a sors, hogy szépen öregedjek. Végül is, ki az öreg? Miért mondjuk azt, hogy idősödünk? Ez a könyv egy útmutató is lehet, persze megint csak a saját tapasztalataimra épül, olyan vagyok, mint egy tükör, amelyben önmagukat láthatják az emberek, hogy kedvük legyen megöregedni a mai fiataloknak. Elgondolkoztam azon is, hogy a mai 83-85 évesek milyen szerencsések. Tudnak valami titkot. Hogy van az, hogy ez a generáció, aki megélt háborút, nem egyet, világválságot, éhezést, még mindig gyönyörű, és még van, ami tartja bennük a lelket? Hátha tanulhatnánk tőlük! De én azt hiszem, hogy mi vagyunk a bűnösök, mi gyilkoljuk saját magunkat azzal, hogy úgy gondoljuk, ezer dologra kell odafigyelni, mert ez az elvárás. Hát nem szabad. Nekünk elvárásunk csak önmagunkkal szemben lehet.
  • Ha elsősorban önmagunkra figyelünk, az nem önzés?
  • Nem önzés! Sokáig fölháborodtam, hogy a repülőn azt mondják, ha veszély van, először magadnak rakd föl az oxigénmaszkot, csak utána a gyereknek, vagy akinek éppen kell segíteni. Hogy lehet ilyen önzésre biztatni az embert? Aztán rájöttem, igen, először magamat kell fölszerelnem, és abban a pillanatban már kezet tudok nyújtani. Ezt kell megtanulnunk, magunkat kell először helyretenni. Ha két lábon állunk a földön, akkor tudunk segíteni a másiknak is fölállni. Úgyhogy erről fog szólni az én könyvem, a harmadik. Az lesz a címe, hogy „Itt lakik az élet csodálója!” vagy valami hasonló…

* az interjú az Új Könyvpiac szeptemberi számában jelent meg

Kommentek

Hajdina rakottas

hajdina_rakottas.jpgA hajdina fogyasztása főleg hűvösebb időben előnyös, mert melegítő hatása van. Ha gyökérzöldségekkel együtt tepsiben sütjük, ez a hatás még jobban érvényesül. Könnyen emészthető, serkenti az anyagcserét.

Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 2-3 sárgarépa, petrezselyem gyökér, 3-4 kisebb cékla, 1-2 szárzeller, olaj, 1 fej hagyma, só.

Elkészítése: A gyökérzöldségeket megtisztítjuk kisebb darabokra vágjuk és egy párolókosárban puhára pároljuk. Közben feltesszük a megmosott hajdinát főni, kétszeres vízben egy csipet sóval 20 perc alatt, takaréklángon puhára fő. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben forró olajon üvegesre pirítjuk. Ezután egy tepsi vagy tűzálló tál alját olajjal megkenünk, a főtt hajdinát összekeverjük a pirított hagymával, ezt a keveréket elegyengetjük a tepsiben, és erre kerülnek rétegezve a párolt zöldségdarabok, ezután kissé megsózzuk. Egy alufóliával letakarjuk a tepsit és közepes sütőben 25 percig sütjük. Tálaláskor jól illik hozzá a jégsaláta.

 

Kommentek

„Én akkor is nagyon bírtalak, amikor nagyon kövér voltál, meg most is, hogy kövér vagy.” – írta Dombóvári Istvánnak, a népszerű humoristának az egyik legkedvesebb rajongója. A közkedvelt stand up szereplő Félkövér címmel könyvet írt a hízással és a fogyással kapcsolatos tapasztalatairól. Neki aztán van mit mondania a témáról, 2010-ben 40 kg-t adott le, 135 kg-ról 95-re csökkent a súlya, de 2015-re a leadott kilók mind visszajöttek…

Még mindig szenzációnak számít, ha lefogy valaki! A fogyókúra egészen elképesztő módon megmozgatja az embereket, magát a teljesítményt értékelik. Az evés és a mozgás összefüggése köztudott, de azt tudtad, hogy 1 adag sült krumpli után 5,97 km-t kell futni, hogy ne hízzunk tőle egy dekát se? A könyvben a sok sztorin kívül találunk egy listát arról, hogy bizonyos kaják után mennyit kell futni, hogy lemozogjuk őket… Dombóvári könyvéből erőt lehet meríteni, de nem csak a fogyáshoz. Ajánlom az olvasók figyelmébe az alábbi interjút, amit Dombival, azaz Dombóvári Istvánnal készítettem. Az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/felkover--beszelgetes-dombovari-istvannal 

 

 

 

Kommentek

Banános-zabpelyhes keksz

bananoszabpehelykeksz.jpgAz interneten találtuk ezt a receptet, kipróbáltuk, 20 perc alatt készen van, nagyon egyszerű és nagyon finom lett. Íme a mi variációnk:

Hozzávalók: 200-220 g finomabb zabpehely, 3 jó érett banán, kisebből 4 db.

Elkészítése: Egy villával alaposan szétnyomkodjuk a banánt. Ezután egy evőkanállal lassanként a pürébe adagoljuk a zabpelyhet. Közben összegyúrjuk a masszát úgy, hogy tészta állagú legyen.
A masszából a két tenyerünk közé véve a tésztát kis golyókat formálunk, ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és ott egy kicsit szétlapítjuk, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és a kekszeket aranybarnára sütjük, ez alig 15 perc.

Amikor kihűltek a korongok, olvasztott étcsokoládéval díszíthetjük.

Ajánljuk uzsonnára joghurttal, tejjel, frissen facsart gyümölcslével, gyümölcsteával.

Kommentek

A jó termés begyűjtése

Beérett a gabona, erejük teljében illatoznak az őszi kerek gyümölcsök, aratunk, szüretelünk. A jó termés begyűjtésének ideje ez.  Az október 5-i holdtölte arra inspirálja az őszi teliholdat néző embert, hogy maga és szerettei javát kívánja. Az aranyló teliholdat angol nyelvterületen Harvest-moon-nak nevezik, ami az aratásra utal: begyűjtjük a termést, a gabonát és ez nagy örömmel tölti be az ember lelkét, tartalékolunk belőle lelkileg is és elrakjuk télire a terméseket, ennivalónak.

A múlt szombaton előadást tartottam, Óbudán, egy művelődési házba hívtak meg Gasztro és életmód napra, ahol egy lelkes kis csoport hallgatott érdeklődéssel, amint többek között a gabonák főzéséről beszéltem nekik, kóstolót is vittem. Érdekes volt, mert ez a hely (A Kaszásdűlői Kulturális Központ) Kaszásdűlőn van, éppen a Búza utca és a Köles utca közvetlen közelében… Értékelem az ilyen összefüggéseket!:)

Kínában ilyenkor rendezik meg az Őszközép Fesztivált, az egymástól messze élő családtagok az égbolton mindenütt látható aranyló teliholdat nézik, és szeretettel gondolnak egymásra. Akik pedig együtt vannak, ünnepelnek, ajándékoznak, játszanak és jókat esznek. Ilyenkor sütik a  közkedvelt Hold-süteményt, ami természetesen kerek alakú, lótusz töltelékkel, a közepében tojás sárgájával. Én már ettem ilyet, különleges, finom, elkészítése azonban egy kicsit bonyolultnak tűnik. Akinek van kedve, a You Tube-on talál videókat Moon cake néven.

Kommentek

Kecsketúró mentával

kecsketuromenta.jpgA kecsketúró lágyabb, mint a tehéntúró, semlegesebb ízű, mint a juhtúró. Kellemesen kenhető, akár édesség is készíthető belőle. Fűszernövényekkel kombinálva kenyérre kenve, hagymával, metélőhagymával, paradicsommal, uborkával kiváló uzsonna. A mentalevél különösen illik hozzá.

A kecsketej és termékeinek egészségünkre gyakorolt hatásáról már írtunk korábban, a kecskealudttejről szóló cikkben.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Bóna László, a neves esszéista, gyógyító, tanító Ki bántott? Sértések és sértődések címen megjelent legújabb könyvét három előadásából állította össze. Műve homeopátiás kirándulás a szókimondás, őszinteség, tapintat és elfojtás határvidékein, ahol a sérelmek egymáshoz hasonló ereje alkotja az életet.

Érdekfeszítő példákon és okfejtéseken keresztül jutunk el az elsőre meglepőnek tűnő konklúzióig: szeretnénk megszabadulni a sérüléseinktől, pedig lehet, hogy nem is tudunk. Annyit azonban tehetünk, hogy megbarátkozunk velük, mint a személyiségünkbe beépült részeinkkel. Figyelemreméltó tény az is, hogy a sértésnek tűnő közlés nem az eredeti tartalma miatt lesz sértő, hanem attól, hogy túl erős benne az impulzus, az akarat, a vágy. Ezért lehet durva, fájdalmas valaki számára egy érintés, hangos egy szöveg, és ezt érzi sértésnek, míg valaki másnak ugyanez fel sem tűnik. Érdemes megérteni, hogy minden sértőnek tűnő közeledés mögött van egy igazi mondat, csak túl erősen fejezi ki az illető. Mi ez a mondat? Az, hogy szeress, bújj ide, legyél velem, figyelj rám, nyugtass meg! Emberi mivoltunkból adódóan, velünk született módon, mindannyiunkban benne van az „eredeti sértettség”. Mivel egyedül, egészként akartunk kapcsolódni anyához, apához, Istenhez, de ez nem lehetséges. A sebzettség és a fájdalom tehát a szeparációval, velünk együtt születik és mindannyiszor, amikor ezzel szembesülünk, dühös gyermekké válunk, haragban állunk a világgal, mert úgy érezzük, elvesztettük a védelmet, nem dédelget senki. A bántásban a másik különbözőségét, külön voltát éljük meg kölcsönösen.  

A tapasztalatok szerint csak azok a kapcsolatok rendeződnek, ahol a felek megértették, hogy a sértés egy nagy erejű impulzus, annak az erős kifejezése, hogy a másik kapcsolódni szeretne, a sértése mögött ez a szándék munkál. Megoldást találni csak egy magasabb tudatosság nézőpontjából lehet, ehhez egy kívülálló, megfigyelő nézőpontját kell felvenni. Ha két ember egymásban nem ismer fel valami minimális hasonlóságot, semmilyen kapcsolat nem alakulhat ki közöttük. Ha megértem, ki mit tett hozzá ehhez a helyzethez, túl vagyok a megbocsátás dimenzióján, de amennyiben a sértő és sértett dimenziójában gondolkodom, megmaradok a napi drámák szintjén. A természet homeopátiás rendje szerint a helyzet megoldása lehet, ha az eredeti, felénk irányuló túl erős, bántó kifejezéshez hasonlót teszünk a másik ember felé, apró, gyakori és gyengébb impulzusokban.

Bóna László a nyugati és a keleti gondolat integrálását veszi alapul, miszerint van saját gondolat és saját akarat, de létezik egy univerzális is, és a kettő összhangba hozható. Ennek megértéséhez elég lenne megfigyelni, milyen mintázatok jellemzik az életünket. Tanúként figyelni egyfajta tudatállapot, amihez nagyfokú tudatosságra van szükség. A különböző kultúráknak különféle meditációs és egyéb figyelemedző gyakorlataik vannak e képesség elsajátítására, fejlesztésére, de a hétköznapok egyszerű ritmusként való megélése is elvezethet ennek a nézőpontnak a megismeréséhez. A kérdés az, hogy hol veszítjük el a ritmust? Mindenki szembenézhet vele egyéni életében. A beavatás egyszerű lényege nem más, mint hogy tudatosan kell átélni az élet körforgását, mert akkor nem áldozata az ember a létnek, hanem az univerzum éltető erejével együtt halad. Így aztán megsértődnie sem kell senkire és semmire sem.

Szepesi Dóra

Ki bántott? Sértések és sértődések Vis Vitalis Kiadó 2017.

* a recenzió az Új Könyvpiac szeptemberi számában jelent meg

Kommentek

Lekváros bukta

bukta.jpgMindenki kedvence, azt szokták mondani, van mibe harapni!

Hozzávalók 6 adaghoz

A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 ek cukor, 2 db tojás sárgája, 1 dkg vaj a tepsi kikenéséhez. A töltelék házi baracklekvár.

Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba, a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk (röviden felfőzzük). Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával meg a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Ezután bedagasztjuk úgy, hogy hólyagos legyen. Meglisztezzük és letakarva kelesztjük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát a deszkán és 10x10 cm-s négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk 1 teáskanálnyi lekvárt, majd feltekerjük és a széleket benyomkodjuk. A tepsit kivajazzuk (kiolajozzuk), majd szépen sorban lerakjuk a buktákat a tepsibe. Ezután előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

„Mentes – másként” az alternatív táplálkozás kihívásai

Szepesi Dóra előadására szeptember 30-án, szombaton, 16 órától kerül sor

A színhely: 1033 Budapest, Pete Ferenc tér 2.

Az előadás során a következő kérdések mentén haladunk: Hogyan alakíthatjuk át igényeink szerint a hagyományos receptjeinket? Hogyan építhetjük be étrendünkbe a legújabb alapanyagokat? Hogyan találjuk meg a táplálkozási irányzatok között, életünk állandó változásában a számunkra legjobban megfelelő étkezési formát? Végül: Mitől is legyen "mentes" a táplálkozásunk? 

A kóstolóval egybekötött előadáson számos receptet és fortélyt szeretnék megosztani, és a résztvevők kérdéseire is szívesen válaszolok. 

 

Kommentek

Csőben sült brokkoli céklával

sultbrokkoli.jpgHozzávalók 4 személyre: 300-400 g cékla, 900 g brokkoli, 1/8-1/4 liter víz, só, reszelt szerecsendió, 100 g zab, 120 g mandula, 1 cikk fokhagyma, olaj, a sütőforma kikenéséhez, fűszersó, frissen őrölt bors, 150 g keménysajt, (Ementáli vagy Gouda)

Elkészítés: A céklát megmossuk és nagyságtól függően 40-60 percig puhára főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárakat meghámozva használjuk fel. A vizet felforraljuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, ebben 10-20 percig pároljuk a brokkolit. A zabot durvára őröljük, és egy száraz serpenyőben 70 g őrölt mandulával és a zúzott fokhagymával pirítjuk.

Egy kiolajozott felfújt sütőformát a céklaszeletekkel kibélelünk, fűszersóval és borssal fűszerezzük. A brokkolit összevegyítjük a zab-mandula keverékkel és ráterítjük a céklára. Az egészet megszórjuk a gyalult mandulával és a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.

 

Kommentek

Őszi gyógyteák

Természetesen ilyenkor is fogyaszthatjuk a szokásos gyógynövényteákat, ki-ki igényeinek megfelelően, kúraszerűen. De ha "föld elemet" erősítő gyógyteát szeretnénk készíteni, vagyis a gyomor, a lép, a hasnyálmirigy erősítése, valamint a különböző testnedvek, mit például a vér, a nyirok, a nyálkahártyák nedveinek, az emésztőnedvek, és az anyatej termelődésének fokozása a cél, teákhoz a következő alapanyagokat ajánljuk:

édesgyökér, jázmin, babhéj, ginzeng, levendula, zsálya, rozmaring, kakukkfű, hársfa, málnalevél. 

A teakészítés módja általában a következő:

két deci forrásban lévő vízzel leforrázzuk az 1-2 teáskanálnyi aprított gyógynövényt és néhány percig állni hagyjuk. Ha virágteáról van szó, elég 2-3 perc, ha gyökérből vagy például babhéjból készül a teánk, akkor 5-10-15 percig is állnia kell, amíg kiadja a hatóanyagát. Az optimális hatás kedvéért érdemes mindig megnézni a gyógynövényboltban kapható teák zacskóján lévő teakészítési utasítást. A kész teát leszűrjük és testmelegen elkortyoljuk. Adagja napi 1X, 3X egy csészényi, általában étkezés előtt fél órával. 

 

Kommentek

Sózott paprikakrém

paprikakrem.jpgNagyon jó alapanyag a téli időszakra a főzéshez: levesekhez, főzelékekhez, pörköltekhez kiváló ételízesítő. A paprikakrém nyers, a só tartósítja, ügyeljünk arra főzéskor, hogy  ez már sós, és ezért lehet, hogy az ételbe ezen kívül egyáltalán nem kell sót tenni.

Hozzávalók: 5 kg kápia paprika, ebből kb. 15 üvegnyi lesz (attól függ, mekkora az üveg, általában 1-2 dl-s csavaros üvegeket szoktunk használni). Sóból 1 kg ledarált paprikához kb. 20 dkg sót számolunk. (Lehet kevesebbet, de inkább többet, nehogy megpenészedjen, a só tartósít.)

Elkészítése: A paprikát megmossuk, megtisztítjuk, kicsumázzuk és a húsát nyersen ledaráljuk. Ezt a pépet megmérjük, ehhez számítjuk a sót, kilónként 20 dkg-ot. Egy nagy lábosban összekeverjük a sóval és állni hagyjuk kb. 20 percig. Ezután tisztára mosott kis üvegekbe töltjük és a fémtetőt az üvegekre csavarva a kész paprikakrémeket a spájzpolcra helyezzük. Amikor megkezdtünk egy üveget, már a hűtőben tároljuk.

Kommentek

Főzés ősszel

Előző írásunkban az őszi alapanyagokat soroltuk fel, most a főzési és ételkészítési módokról lesz szó. Ezek az időszakra jellemző "föld elemet" támogatják. Főzéshez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, (lásd: nishime) és kevés olajban vagy kevés vízben fedő alatt gőzöljük. Ebben az időszakban jó hatással van az ételeinkre a szabad tűz, vagy a fával, szénnel fűtött tűzhely tüze. Kiváló ilyenkor tábortűznél, forró hamuban sütni almát, kukoricát, tököt, gesztenyét, krumplit. Ha tehetjük, főzzünk szilvalekvárt, rézüstben, hosszú ideig kavargatva – lehetőleg szabad tűzön, amíg kellően besűrűsödik. Cukrot külön nem kell hozzáadni, mert édességét saját cukortartalmától kapja. A föld elemhez tartozik az olajban tartósítás is.

Milyen főző és tároló edényeket ajánlunk? A "föld elem" időszakának megfelelően előnyben részesíthetjük a porcelán, az üveg, a kerámia és a cserépedényeket.

Kommentek

Kecskealudttej szederrel

kecskealudttej.jpgA kecsketej kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt egyre többek kedvence. A belőle készült aludttej selymes állagú, íze nem túl markáns, akár édességet is készíthetünk belőle, vagy gyümölccsel fogyaszthatjuk. 

Miért jó a kecsketej?

Tápláló, véd az allergia ellen, erősíti az immunrendszert. Könnyen emészthető lipideket és proteineket tartalmaz. Az egészséges sejtműködést biztosító B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős.

Összetételét nézve jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort, mindezeket kiegyensúlyozottan tartalmazza, ezért sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez. Antioxidáns tartalma magas, kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is, mivel a mezőn legelésző kecske olyan növényeket is elfogyaszt, amelyek egyébként allergizálnak, de a kecske, miután ezeket megemészti, tejében a kórokozók már gyengített formában vannak jelen, így a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. 

A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket pedig hűtve tároljuk.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Ősz a konyhában – alapanyagok

Az érett nyár, illetve a kora ősz nagyon gazdag termést kínál zöldségből, gyümölcsből. A kínai öt elem tana szerint ez az időszak képviseli a beteljesülésben nyugvó energiát, vagyis a "föld elemet", és ezért minden növény, mely a föld közelében terem, kedvező hatású. Így ide tartoznak a főként kerek formájú, sárga, barnás színű és édes zöldségek, például a káposztafélék, a tökfélék, az édesgyökér gumója, a csicsóka, a krumpli, az őszi zöldborsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, a paradicsom és a padlizsán. 

A gyümölcsök közül főként a mazsola, az édes alma, a diófélék, majd a gesztenye, a szeder, a ringlószilva, az őszibarack, a sárgabarack. Az egzotikus gyümölcsök közül a kókuszdió, a datolya, a banán, az ananász, a mangó, a füge és a licsi. 

Az ősz gabonáit ilyenkor többször főzzük, így kölest, kukoricát, kicsi, kerek szemű édes rizst, és hajdinakását. A tápióka, vagy manióka gyökér kivonatát sűrítésre használjuk, kitűnő puding-szerű édességet készíthetünk belőle, mézzel édesíthetjük. A méz, édes ízével szintén az őszhöz tartozik, mint az egyéb adalékanyagok, például a tojás, a vaj, a tejszín, a nádcukor, a juharszirup, a gabonamaláták.. (lásd egyik kedvencünket, a tápiókagyöngyös gyümölcsöt desszert ajánlatként*)

Az őszi időszakban konyhánkban előnyben részesülő fűszerek a következők: az édesgyökér, a sáfrány, a kurkuma, a curry, a vanília, a fahéj.

Az olajok közül az ételek készítéséhez leginkább dióolajat, olívaolajat, szezámolajat, szójaolajat használunk. 

http://makronauta.blog.hu/2012/09/06/tapiokagyongyos_gyumolcs

Kommentek

Gombapörkölt

gombaporkolt.jpgMi ezt a változatot kedveljük a leginkább, de sokféle változata lehetséges, van lecsós, tejfölös és tojásos.

Hozzávalók: 25 dkg vargánya gomba szeletelve, 1 közepes fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db kis paradicsom, 1 evőkanálnyi zsiradék, pici só és pirospaprika

Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk, forró olajon megpároljuk, hozzátesszük a szeletelt zöldpaprikát, és paradicsomot. Amikor ezek megdinsztelődtek, a szeletelt gombát beletesszük, egy picit megsózzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, egy kicsi édesnemes paprika is mehet rá. Főtt rizzsel, salátával tálaljuk.

Ha van még másfajta gombánk is, csak jót tesz a gombapörköltnek, például az úrigomba vagy a rókagomba nagyon illik a vargányához.

Figyelem! A gombát biztonságos helyről szerezzük be, ha nem ismerjük a gombákat, feltétlenül vizsgáltassuk meg szakértővel, a piacokon találjuk őket.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

gomba_1.jpgLehet-e egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni Magyarországon termő alapanyagokból? Persze, hogy lehet! A Felelős Gasztrohősök feltérképezték* hazánkat ebből a szempontból és több tucat finom, különleges és hétköznapi alapanyagot, termést, terméket találtak, olyanokat is, amikről nem gondoltuk volna, hogy annyira szuper, hiszen napi táplálékaink közé tartoznak. Ilyenek, mint: dió, tökmag, csipkebogyó, mák, káposzta, gomba…

gomba1.jpgNem tagadom, a legkedvesebb szuper étkem a vargányagomba, ami nálunk májustól októberig terem. Pozitív hatással van az anyagcserére, az idegrendszerre, a hormonháztartásra és a bőrre. Idegrendszeremre már a gyűjtése is pozitív hatással van, nagy öröm, amikor megtaláljuk a kerek barna kalapos, tömör, fehérhúsú gombákat, mindig legalább 10 darabot szeretnék egyszerre találni… de van, amikor a piacot célozzuk meg a zsákmányért. Aki nem ismeri teljes biztonsággal fel a vargányát és a tinóra típusait, föltétlen nézesse meg gombavizsgálóval!

Fotó: Szepesi Dóra

*A Magyarországi szuperfood térképet itt lehet tanulmányozni: http://gasztrohos.hu/tip/magyarorszagi-superfood-terkep/

 

Kommentek

Sárgadinnye szederrel

sdinnyeszeder.jpgÉtkezéskor az érzékeken keresztül is táplálkozunk, ezt a témát fejtettük ki az előző posztban. Most egy élő példán mutatjuk be az egyik lehetséges kompozíciót a számtalan közül: sárgadinnye mellé nagyon illik a szeder, de például a kékáfonya vagy a szamóca is. A tálban elrendezett gyümölcsök natúr is finomak, ám feldobhatjuk egy öntettel, amely pár csepp citromléből és pici mézből készül. Illik hozzá a tejszínhab is. A színharmónián kívül az ízek és az állagok is izgalmasan kiegészítik egymást.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek