könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (2) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (2) búzacsíra (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (8) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) desszert (2) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (3) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (3) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (5) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (1) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (8) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (2) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (6) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (7) karácsonyi menü (11) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) közkedvelt recept (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (545) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (493) makro étrend (519) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (9) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (3) sütőtök (7) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (2) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (21) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (2) Varró Dániel (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

Hókifli

hokifli.jpgKözkedvelt ünnepi, hétköznapi süti, tojás nélkül készül. Kávé mellé nélkülözhetetlen. (... és milyen jó a hőségben egy kis hókifli...:)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 40 dkg margarin (vagy valamilyen tetszés szerinti zsiradék), 20 dkg porcukor (én kb. a felét szoktam beletenni) 20 dkg darált dió, vaníliacukor és egy kevés porcukor a meghintéshez.

Elkészítése: A margarint és a lisztet összekeverjük, alaposan elmorzsoljuk, beledolgozzuk a porcukrot és a darált diót, majd a tésztából egy kis cipót formálunk és 15-20 percig állni hagyjuk. Addig előkészítjük a táblát és a tepsiket. A tésztából kiszakítunk egy zsemlényi darabot és meglisztezett deszkán hosszú csíkot gyúrunk belőle (mintha nudlit készítenénk), kb. 1-1,5 cm vastag legyen, majd ebből kb 5 cm hosszú nudlikat vágunk és patkó alakúra formálva a kiolajozott tepsire helyezzük. A műveletet folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. Ebből a mennyiségből kb. 2-3 tepsire való készül. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha a sütemények teteje még világos, de a feneke egy kissé már drapp. Van, aki úgy szereti, ha jobban megsült. Figyeljünk a számunkra optimális minőségre. Amikor kész, kivesszük a sütőből, és ha már nem nagyon forró, de még meleg, vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket, tálcára tesszük és máris fogyasztható. Dobozban több napig, hétig is eláll, finom marad. 

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

A jóga jótékony hatásai

Minden jógaóra előtt kapunk inspiráló levelet a tanárnőnktől. A legutóbb ezt írta: "Jógával tisztítjuk érzékszerveinket, és összehangoljuk testünk lelkünk és elménk működését.Gyakoroljunk együtt! Várlak titeket az energia harmonizáló jógán! Szeretettel, Ildikó"

Ha együtt gyakoroljuk a jógát, összeadódik a figyelem, a hatás. Ha megtanulunk néhány gyakorlatot úgy, hogy azt otthon vagy bárhol is tudjuk gyakorolni, elég naponta csak 5-10 perc, már nagyon sok jót tettünk magunkkal. Elvem az, hogy egy-egy nyújtás, lazítás, légzőgyakorlat még munka közben is belefér. Az ülő munka különösen megterheli a hátat, vállat, nyakat, kart, ezek befeszülnek, ezen kívül a hasi szervekben és a lábban pang a keringés. Személyes tapasztalatom, hogy rendszeresen végzett megfelelő gyakorlatokkal nagyon sokat segíthetünk hát-váll és egyéb fájdalmainkon. Még a kedélyünk is javul. 

Mindenki megtalálhatja a számára leginkább szimpatikus jógatanárt, akinek iránymutatásával elkezdheti a gyakorlást.  Mikor? Most! A nyáron rengeteg tábort tanfolyamot kínálnak, érdemes keresni és elmenni egyre, megtapasztalni ezeket a jótékony hatásokat. A neten láttam egy kis videót, amelyben egy angol anyanyelvű 90 éves hölgy jógázik és közben arra biztatja a nézőt, hogy sose késő elkezdeni, 50-60-70-80 évesen is el lehet kezdeni jógázni, a haszna megfizethetetlen. Hiszek neki!

Kommentek

Azt mondták, válnak

Azt mondták, válnak címmel jelent meg a Betűtészta Kiadó idei első könyve, ami sokakat érintő, kényes témát dolgoz fel. A szerző, Rigó Kata, egy kisiskolás hangján meséli el, hogyan éli meg Barni a család összeomlását, majd hogyan találja meg önmagát az átrendeződött viszonyokban. A történethez Holló Kati készített különleges hangulatú, varrott képeket.

Interjúm Rigó Katával a linkre kattintva olvasható:

http://barkaonline.hu/mentoov/6225-azt-mondtak--valnak

 

Kommentek

parkap.jpgMenzákon is ízletesen készítik, azon ritka főzelékek egyike, amelyeket szívesen eszünk. Az otthoni főzelék előnye, hogy nem rántjuk be, vagy csak nagyon vékonyan, így könnyebb állaga lesz. Házi paradicsomlével az igazi!

Paradicsomos káposzta főzelék

Hozzávalók: egy közepes fej fehérkáposzta, 1 fej hagyma, 1 dl sűrített paradicsom, vagy 3-4 dl házi paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 1/2 dl olaj

Elkészítése: A káposztát négy felé vágjuk, külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk belőle (ezt elrágcsálhatjuk nyersen). Ezután megreszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk a káposztát, megmossuk és félretesszük. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és egy nagy lábosban az olajon aranybarnára pirítjuk. Ebbe tesszük a felszeletelt káposztát, megsózzuk és kevergetve néhány percig dinszteljük, majd feleresztjük vízzel úgy, hogy ellepje és fedő alatt, takaréklángon majdnem puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, főleg, ha bő lére eresztve szeretjük a főzelékeket. Amikor már majdnem készen van, egy kis lábosba kiveszünk a főzelék levéből egy-két merőkanálnyit, és alaposan összekeverjük a sűrített paradicsommal, vagy a paradicsomlével, ezt belekeverjük a káposztába és felforralásig főzzük. Ha rántást is szeretnénk bele tenni, a sűrített paradicsomos lébe belekeverünk 1-2 evőkanálnyi teljesőrlésű búzalisztet vagy kukoricakeményítőt és ezzel főzzük fel a főzeléket. Tálaláskor apróra vágott lestyánnal vagy metélőhagymával díszítjük. Jól illik hozzá a gabonafasírt.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A kikelet alapanyagai

Az előző cikkben említettük már a friss zöld fűszereket és a csírákat, ehhez jönnek a piacon sorban megjelenő zöldségek, de amíg nincs új termés, a télálló tavalyiakból fogyasztunk; ilyenek például a szárított babok, borsók, lencsék, gyökérzöldségek, gumósok és a gabonák. Naponta fogyaszthatunk zöldhagymát, retket, salátát. Később kiegészül a repertoár zsenge zöldborsóval és zöldbabbal is. 

A gabonák közül ebben az időszakban a búza, a szárított, füstölt zöld búzamag (Grünkern vagy aszalt tönköly néven is ismert) egyensúlyozza ki leginkább energiáinkat, de a közepes szemű barnarizs is ajánlott, ez egész évben fogyasztható. Hajdinát és zabot kevesebbszer főzünk, mert ezek melegítenek. Időjárástól függően jöhet az enyhén melegítő hatású köles és az enyhén hűtő hatású árpa

Szárított tengeri algákat is teszünk levesekbe, zöldségételekbe, és ajánlott a tejsavas erjesztéssel savanyított zöldségek fogyasztása.  

A primőr gyümölcsök megjelenéséig együnk almát, körtét, aszalt gyümölcsöket és citrusgyümölcsöket. Az olajos magvak közül főként pirított napraforgómagot, szezámmagot és tökmagot fogyasszunk, ezekből naponta maximum egy-két evőkanálnyit.

A kikelet legaktuálisabb alapanyagai a leveles zöldségek, amilyen például az egész évben is kapható káposzta. Hamarosan egy örökzöld leveles főzelék receptjét mutatjuk meg.

Kommentek

Tavasz a konyhában

Egyre több zöld levelű zöldséget, csírát fogyaszthatunk nyersen is, salátának vagy akár levesre, szendvicsre, gabonaételre szórva. Rövidebb ideig főzzük a tavaszi ételeket, ezzel együtt a főzési technikák is megváltoznak.

Kevesebbet használjuk a például a kuktafazekat és a sütőt. Több vizet használunk, gyakrabban párolunk vízfürdőn, főzünk vízben, gőzölünk párolókosárban zöld levelű zöldeket, primőr gyökeres zöldségeket. A WOK használatával az apróra vagdalt zöldségeket kevés olajon,  hirtelen hosszabb-rövidebb ideig süthetjük. A kerti növények megjelenésével egyre változatosabb lehet az étrendünk. A sütőben sült rakott ételek helyett könnyű, kifőtt tésztákat fogyasszunk különböző ízesítésű zöldségragukkal, ezeket változatosan, apróra vágott friss konyhafüvekkel, csírákkal szórjuk meg. 

Az ételek ízesítése természetesebb lesz, megőrzik eredeti aromáikat, nem kell annyi só, szójaszósz és olaj, mint amennyit télen használtunk, az olajos, illóolajos erős fűszerek helyett a konyhafüveket használjuk. Egy-egy cserép konyhafű elfér a konyhaablakban vagy az erkélyen, így mindig lesz friss, vegyszermentes zöld fűszernövényünk, mint például zöldpetrezselyem, lestyán, metélőhagyma, citromfű és borsikafű. 

 

Kommentek

Kaporleves kölessel

kaporleveskoles.jpgEgy aranyszínű mag és egy harsogó zöld levél találkozása a fazékban. Harmonikus párost alkot ez a két növény, ez abból is látszik, hogy rendkívül ízletes levest készíthetünk belőlük. 

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 csésze köles, 1 kis fej hagyma, (lehet 2-3 db újhagyma is zöldjével együtt), 2 csokor kapor, 1 evőkanál napraforgó olaj, 1 csipet só, egy késhegynyi pirospaprika, 3 evőkanál tejföl vagy növényi tejszín. 

Elkészítése: A kölest megmossuk, majd egy serpenyőben, olaj nélkül aranybarnára pirítjuk. Egy lábosban olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk az apróra vágott kaprot és együtt kavargatva pirítjuk még. Pirospaprikával megfűszerezzük, beletesszük a kölest és feleresztjük 1 liter vízzel és egy csipet sóval ízesítjük. Forrástól számítva 15-20 percig takaréklángon főzzük. Az utolsó 5 percben elkészítjük a habarást: egy csészébe kiszedünk a forró léből és a tejfölt ebben simára keverjük, majd beletesszük a levesbe és még egy pár percig főzzük. Tálaláskor még egy kevés miszót vagy szójaszószt keverhet mindenki a tányérjába, ettől még pikánsabb ízt kap – s egyben a bélflóránknak is jót teszünk vele. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A legjobb hely a városban te vagy

Nagy öröm ért az elmúlt hetekben, Tisza Kata megkért, hogy legyek a készülő verseskötetének a szerkesztője. Természetesen vállaltam, nagy élmény volt, hogy verseibe, költészetébe a közös munka által is betekinthettem. Várom a könyv megjelenését!  Már a címe is sokat mond, ugye, Kedves Olvasó?: A legjobb hely a városban te vagy

A könyvbemutató április 21-én, a Könyvfesztiválon lesz: https://www.facebook.com/events/124093455101366/?active_tab=about 

Álljon itt ajánlóm, ami a Scolar Kiadó honlapján is megjelent:

Tisza Kata terápiás verseivel ismét új műfajt teremt. Tabudöntő kötetével a házasság mítoszáról lebbenti fel a fátylat. Kíméletlenül őszinte pszicholíra ez, magánéleti vonatkozása mellett szakmai háttere van, a valóságot ötvözi tudományos ismereteivel.  A versek egy készülő szakkönyv írása közben születtek, felszínre hozzák a házassággal és a válással megélt traumákat és segítik a feldolgozást. Hat cikluson keresztül, a legmélyebb szenvedéstől a talpra állásig – és tovább – követhetjük a folyamatot. A tavaly megjelent az akik nem sírnak rendesen pszichoprózái után, egyszerre minden ízében személyes és távolból figyelő versein keresztül látunk rá érzelmeinkre, legmélyebb valónkra. A mottószerűen tömör mondatok és az áradó szabadversek között a szenvedő és a fokozatosan felszabaduló ember minden egyes levegővételét átéli az olvasó, a tudatosulás lépcsőfokain egyre mélyül önismeretünk, együttérzésünk magunk és embertársaink iránt. Tisza Kata élet-halál kérdéseket feszeget, éleslátóan, pontosan fogalmaz. Sokszor megfejthetetlenül gyönyörű, gyógyító versei a döbbenet és megkönnyebbülés között egyensúlyozva vezetnek a legjobb helyre – ahogy a kötet címe is ígéri –, önmagunkhoz.

A könyv a Scolar Kiadó honlapján megrendelhető: https://www.scolar.hu/a_legjobb_hely_a_varosban_te_vagy_2119

Kommentek

Biobabatorta apa naplójában

Különleges apanapló Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. A három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait 2011 óta követhetik nyomon a Nők Lapja olvasói. A  hét év alatt született írásokból jelent meg az Aki szépen butáskodik című válogatáskötet, amelyből megismerhetjük a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csatározásait és megbékéléseit. A humoros és szeretetteli szövegeket olvasva is úgy tűnik, a sok aranyos csibészségen túl, különösen érdekli a költő apukát a gyereknyelv; a gyermeki látás sokszor kifejezetten költői, nagyon érdekes, hogy ők hogyan rakják össze a szavakat, milyen fordulatokkal, hogyan használják a nyelvet.

A Könyvhét folyóirat Könyvfesztiválra megjelenő számának interjújából megtudhatjuk többek közt azt is, hogy a költő felesége alapvetően sokkal tudatosabb nála a gyereknevelésben. Neki köszönhető, hogy a gyerekek amennyire lehet egészségesen táplálkoznak, vagy hogy például hordozós anyuka, apuka voltak. Varró Dani elmondja, ő is olvasott mindenféle könyveket, de az a tapasztalata, hogy egy-egy nehezebb helyzet megoldásában sokszor többet segít az ösztönösség, mint valami modern gyereknevelési trükk.

Az gyerekek étkezéséről a mindennapokba ágyazva tudunk meg ezt azt. Például, hogy az egészséges táplálkozás jegyében szülinapra a túróruditorta kizárva, de mint kiderül, a biobabatortával is lehet maszatolni, a buli végére a gyerek mindene csupa szentjánoskenyérmagőrlemény-bevonat... 

A könyv megvásárlásával az olvasó az Unicef apák napi programját támogatja. Hiszünk abban hogy a szülőkkel töltött idő kulcsfontosságú minden gyerek fejlődésében.

Könyvbemutató április 21-én, a Könyvfesztiválon: https://www.facebook.com/events/1874848492586797 

 

Kommentek

almasuteselott.jpgAmíg nincs friss primőr, az alma mindig rendelkezésünkre áll, sokféleképpen elkészíthető, remek desszertnek is. A minap második fogásnak töltött sült almát készítettem a karfiolleves mellé, remekül illenek egymáshoz! 

Hozzávalók 4-6 személyre: 6 db közepes méretű Jonatán alma, 1 csészényi főtt köles, 3-4 kanál gyümölcsíz, 12 gerezd dió (mindenkinek jut 2-3 darab a desszertből)

almasutesutan.jpgElkészítése: Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, az almákat kettévágjuk, kiskanállal kikanyarítjuk a magházat (ezeket nem dobom ki, hanem megeszem), a mélyedésekbe töltjük a főtt kölessel összekevert lekvárt, majd a tetejükre diógerezdeket teszünk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 3/4 órát sütjük. Amikor a dió megpirult és a villa könnyedén belemegy a sült almába, akkor van készen. Melegen és kihűlve is nagyon finom. (Nem kell többé puding!) 

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Főztem a Gundelben

Különleges emlékem, büszke is vagyok rá, elvégre az ember nem mindennap főz a Gundelben. (Meg enni se eszik mindennap ott.)

A 2000-es évek elején, többször járt  Budapesten Mina Dobic makrobiotikus tanár és terapeuta, egyik alkalommal a Gundelben szerveztek neki ebéddel egybekötött előadást, tanácsadást. A könyvét – Gyönyörű életem "Hogyan lettem makkegészséges a makrobiotika segítségével?" – 2000-ben adta ki a Bioenergetic Kiadó; mivel ezt a könyvet én fordítottam magyarra, megkértem a szervezőket, hogy egy kis konyhai segítség fejében ingyen vehessek részt a programon. Gondoltam, szívesen tisztítom gyökérkefével és vágom a gyökeres zöldségeket a Mina által főzött ebédhez...  Voltunk néhányan segítők, és a Gundel étterem is rendelkezésre bocsátott szakácsot, cukrászt, pincéreket. A programon derült ki azonban, hogy mivel Mina éppen előad az egyik emeleti teremben, nem tud egyszerre a konyhában is tevékenykedni, így nem tudja magyarázni a szakácsoknak az ételkészítés menetét. A szervező hölgy is folyton ingázott a konyha és az előadóterem között. Mit ad Isten? Szinte észrevétlenül vettem át a konyhai teendők irányítását, és készítettem elő az alapanyagokat. Mondhatom, hogy ha nem is teljesen egyedül én főztem az ebédet, nagyon sok feladat hárult rám, hogy időben meglegyen minden. Receptek, leírás volt ugyan, de azt értelmezni kellett és nem volt eléggé részletes. A szakácsok kicsit idegesek voltak amiatt, hogy nem a számukra megszokott anyagokból és módon kell főzniük, a Gundel főszakácsa berzenkedett (a szavait nem idézném most, de mulattam rajta magamban). A lényeg, hogy sikerült elkészítenünk egy gazdag zöldséglevest, a második fogást, amiben sokfajta módon elkészített gabona és zöldség szerepelt. A karob tortát, harmadik fogásként a cukrászok, a cukrászatban készítették, hozzájuk sajnos nem tudtam lemenni, hogy megnézzem, hogyan készül, pedig szerettem volna látni. Mindenesetre nagyon finom lett! 

Ebédnél felmentem a konyhából az emeletre, megnézni, hogy ízlik a résztvevőknek. Minden nagyon finom volt és remekül ízlett. Mina ebéd közben is magyarázta, mi micsoda, milyen gyógyhatással bír és hogyan készül. Az étkeket az étterem pincérei szolgálták fel. Képzelheti a kedves olvasó, hogyan vélekedett a két tisztességben megöregedett, hagyományos fogásokhoz szokott, tipikusan hazai elegáns éttermi pincér mindarról, amit itt hallott, látott, amíg hordták be a tálakat!  "Kamu az egész!" - súgta oda az egyik pincér a másiknak, véletlenül meghallottam. Mi más lehetett volna a véleményük?  Egyik pillanatról a másikra nehéz azonosulni a gondolattal, hogy ez a kis nő valóban ezektől az ételektől gyógyult meg súlyos betegségéből, hogy a táplálék és az egészség között mélyebb összefüggés lehetséges. Kamu az egész! - idézzük itthon néhanap. Hogy mi a kamu és mi nem, hát ezt tényleg sokszor nehéz eldönteni.

Minával akkor már nem először találkoztam, hiszen könyvének fordításakor vele együtt szinte átéltem gyógyulástörténetét, kísértem gondolatban a folyamatot. Akkor már évek óta foglalkoztam makrobiotikával, ezért is kért fel a kiadó, hogy fordítsam le ezt a könyvet. A munka mélyreszállást, lendületet, megerősítést, objektív reményt és élvezetes kalandot adott nekem. Nem meglepő, hogy amikor személyesen találkoztunk, akkor sem csalódtam, őszintén kedves, természetes, szeretettel teli embert ismertem meg benne.

Hát ennyi a történet. Főztem a Gundelben, igen! Valahol még megvan a receptes paksaméta. Sajnos fotóm nincs az esetről, szóval dokumentálni nem tudom. Aki nem hiszi, járjon utána! :)

Kommentek

Fényevők vagyunk?

Egy előadásomon említettem, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök, meg a gabonák elfogyasztásával tulajdonképpen fényt eszünk. Hogy ne döbbenjenek meg nagyon, folytattam és kifejtettem, hogy értem ezt: a növény magába fogadja a fényt, ezáltal számunkra hasznos kémiai anyagok keletkeznek benne, amit mi is elfogyasztunk, és ezek éltetnek bennünket. Ezért jó, ha szabadföldi zöld levelű növényeket eszünk, amikor csak tehetjük. 

A kilencvenes években a könyvpiacon megjelent magyarul is egy ausztrál nő műve a fényevésről vagy pránaevésről. Ez akkoriban felborzolta a kedélyeket és néha azóta is felbukkan ez a rendkívül szélsőséges lehetőség, mint  "csoda". Én ebben nem hiszek és nagyon károsnak is tartom, ha valaki követné útmutatásait. Bizonyos legendák szerint előfordul hogy a történelem során néhány szent vagy jógi hosszú évekig nagyon szigorú böjtön élt, szinte csak fényt evett, de ez nem alkalmazható az átlag körülmények közt élő átlagemberekre. Úgyhogy gyorsan igyekszem kiegészíteni, a fényevés számomra azt jelenti, hogy a napfényben, levegőben, esőben fürdő, érlelődő gabonamezők, fák és bokrok, lágyszárú növények levelei, virágai, termései, magvai alkalmasak élelmiszernek a leginkább, mert általuk jutunk mindenféle anyagi és "finomanyagi" tápanyaghoz, ami életünkhöz szükséges. Ehhez jön még a rendszeres napfürdő és a légfürdő, mint életmódtanács. 

Kommentek

Egy kedvenc húsvéti fogás

tofus_penne_milanoi_modra.jpgRégebbi kedvelt receptek között találtam ezt a fogást, eddig még mindenkinek ízlett. Egy finom leveles salátával komplett húsvéti fogás is lehet az egyik napon.

Tofus penne olasz módra

Tollszár formájáról kapta nevét az egyik legnépszerűbb olasz tészta, a penne. Durum tésztából készül, teljes értékű táplálék. A milánói ízesítés alapját a paradicsomszósz adja, az étel fehérjetartalmát pedig a szójababból készült tofu fehérjéje, ami semleges ízű ugyan, de fűszerezéssel karakteressé tesszük. 

Hozzávalók 6 személyre: ½ kg penne tészta, 2 fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé vagy sűrített paradicsom, 1 babérlevél, 1 kávéskanál oregánó vagy kakukkfű, egy kevés citromlé, olaj, szójaszósz, 1 cikk fokhagyma, só, őröltbors, 40 dkg tofu. 

Elkészítése: Először a húspótló tofut készítjük el úgy, hogy a tofut szeletekre vágjuk és a zúzott fokhagymából, citromléből és szójaszószból kevert páclében többször megforgatva pácoljuk legalább 15 percig. Ezután a szeletek mindkét oldalát forró olajban 1-1 percig sütjük, majd félretesszük egy tányérra. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a fűszereket, 1-2 percig kevergetve sütjük, majd felengedjük a paradicsomlével. Ezután a tofukat is beleforgatjuk. A tésztát a zacskón feltüntetett útmutatás szerint kifőzzük, a milánói szószos tofut ráöntjük, összekeverjük és tálaljuk.

Kommentek

napraforgocsira_1.jpgRügyezik, bimbózik, csírázik a természet és mi is szeretnénk részesülni a zöldülő növények friss energiájából. Csírát lehet kapni a nagyobb élelmiszerüzletekben is, de a csíráztatás házilag is nagyon egyszerűen megoldható. Ügyelni csak a megfelelő öntözésre kell. Tepsin, tálcán vagy befőttes üvegben is csíráztathatunk de praktikus, ha beszerzünk egy több tálkából álló, egymásra tehető műanyag csíráztató edényt (a neve csivitál) a bioboltból, ahol csíráztatni való magvakat is vásárolhatunk. A vetőmagboltban árusított magvak nem csíráztatásra, hanem ültetésre valók, ezeket vegyszerekkel kezelik.

A csíráztatni való magok zacskóin feltüntetik, hogyan kell csíráztani az adott magvakat. Rendszerint egy éjszakára be kell áztatni, majd leöblítve elegyengetni a csíráztató tálkákban, ezeket egymásba helyezni úgy, hogy alul legyen az a tál, ami felfogja az öntözővizet. Ezután világos, de nem napos, szoba hőmérsékletű  helyre tesszük a csivitálat. A csírázó magvakat naponta egyszer-kétszer leöblítjük. Az ettől eltérő kezelési utasítást a zacskón jelzik. Két-három nap múlva már van friss, életerőtől duzzadó csíránk, amiket csak így magában is eszegethetünk, vagy szendvicsre, salátára, levesre, főételre szórva fogyaszthatunk.

A legtöbb csírának a gyökérkezdeménye ugyanúgy fogyasztható, mint a levélkéje. Ha például napraforgómagot csíráztatunk (ezt is bioboltból szerezzük be), akkor a kemény maghéjat természetesen ne fogyasszuk el. Levele, gyökere finom enyhe napraforgó olaj ízű.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Mit főzzünk?

Mindig felmerül a napi, heti teendők közt ez a kérdés – hacsak nem eszünk menzán, étteremben vagy nem rendelünk ételt. A konyhában érdemes egy listát kifüggeszteni, hogy eszünkbe jusson, mi volt már régebben és mit kívánunk – összehangolva az évszakokkal. 

A listánk összeállításánál javaslom, legyenek ételcsoportok. Például: levesek, főételek, köretek, főzelékek, tészták, egytál ételek, saláták, édességek – és ezek alatt az oszlopokat töltsük ki, írjuk oda az ételek nevét. Ezután akár 10-20 napos körforgásban lehet ugyanazokat főzni, vagy kicsit variálni.

A Makronaután marad a vegetáriánus hangoltság, bár sose mondtuk, hogy húst ne egyél, viszont a húsokat mindenki el tudja készíteni, gondolom, vagy ha nem, tanulja meg.

Kommentek

Vargabéles

vargabeles.jpgIgen, ez volt a Makronauta születésnapi tortája! 

Hosszú évek után elkészítettem régi kedvencemet. Mondhatnám, hogy a torta és a tészta között félúton helyezkedik el. Melegen, frissen a legfinomabb, de hidegen is élvezhető. Nekem a túrós rétesnél jobban ízlik, szerintem izgalmasabb.

Hozzávalók:

1 zacskó réteslap (kb.10 lap van benne), egy 5 cm átmérőjű nyaláb cérnametélt, 50 dkg túró, 4 tojás, 15 dkg cukor, 2 dl tejföl, 2 dkg mazsola, 3 dkg vaj (Persze gyúrhatunk metélt tésztát és készíthetünk rétestésztát magunk is…)

Elkészítése:

A cérnametéltet megfőzzük és leszűrjük. A mazsolát egy negyed órát meleg vízben áztatjuk. A túrót szitán vagy villával áttörjük. A tojás sárgáját a cukor felével alaposan elkavarjuk és a tejföllel, az áztatott mazsolával és a főtt tésztával az áttört túróhoz keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, ebbe tesszük a cukormennyiség másik felét és azzal is verjük pár percig, majd ezt is könnyedén belekeverjük a töltelékbe. Amikor ez kész, félretesszük. Ekkor előkészítünk egy magasabb (5-10 cm) oldalú tepsit: kikenjük olvasztott vajjal, majd belehelyezzük a réteslapok felét úgy, hogy a lapok között megkenjük olvasztott vajjal. Ebbe kerül a töltelék. A massza tetejét újból beborítjuk 4-5 sorosan a réteslappal, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd a legutoljára rátett réteslapot is megkenjük.  Sütőbe téve közepes hőfokon készre sütjük. Ez kb. 30-40 percig tart. Ezután 15-20 percig állni, hűlni hagyjuk, majd 10x10 cm-s kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Hét éves a Makronauta

Egy kicsit elgondolkodtam, mi minden történt az elmúlt hét évben gasztronómia fronton: rengeteg új titán jelentkezett az új főzési technikák és főzőeszközök megjelenésével, meg azzal, hogy kinyílt a világ, minden népek kajáját megkóstolhatjuk itthon is. Az irányzatok egymásnak sokszor ellentmondanak. Az egyszerűség háttérbe szorult és a bonyolultság meg a mesterkéltség, az üzleti irány lett elsődleges. Mindez nem tartozik a makrobiotikus szemléletbe, de természetesen a fejlődéssel lépést kell tartani.

Meggondolás tárgyát képezi, hogy ami régi, bevált, hagyományos, az már nem lehet jó, éljen az új!? Például főzni vétek (vagyis elvétjük a lépést) és mindent nyersen kell enni, ehhez az aprítógépek és aszalógépek beszerzése elengedhetetlen, minden elektromosan működik csak, egyszerű körülmények közt lehetetlen volna finom ételt készíteni? Nem hiszem!

Szeretném megőrizni mindazt, ami letisztult és bevált, tehát a régi konyhatrükköket és az alapanyagokat, recepteket. Ezekből aztán mindenki válogathat belátása (egészségi állapota, igénye) szerint. Mivel a hét év alatt már majdnem minden makrós és makróközeli ételt feltettem a blogra, most olyanokat szeretnék még, amit szeretünk és időnként főzünk. Új áramlatok makrósítása is szóba jöhet.

A Makronautának hamarosan lesz születésnapi tortája is!

Kommentek

Ideje a böjtnek

A tavaszi böjt hagyománya a régmúltban gyökerezik, vallásokhoz kötődik, szellemi-lelki elmélyülést, egészségünk megőrzését szolgálja. A böjt sokféle lehet. Lényegében arról van szó, hogy átgondoljuk a táplálkozásunkat, bizonyos dolgokat megvonunk magunktól, kevesebbet, mértékkel és tudatosabban eszünk. Vannak egészen szigorú böjtök, ezek közül három napnál hosszabb böjtöt szakember segítsége nélkül nem ajánlott végezni. Tapasztalatom szerint az egyszerűség a legjobb vezérelve a böjtöknek. Nem kell éhezni föltétlenül, mert ha például napjában csak zöldséglevest, főtt gabonakását fogyasztunk, és emellett időben elkülönítve egy-egy almát megeszünk, máris sokat tettünk magunkért. 

A folyadékbevitelre is figyeljünk. Igyunk gyógyteákat, préselt zöldség- vagy gyümölcsleveket forrásvízzel keverve vagy egyszerűen csak jó minőségű csapvizet. 

A böjthöz hozzátartozik a pihenés, az elegendő alvás, az ésszerű testedzés. Általában amiből túl sok van a mindennapjainkban, abból kevesebb kell, amiből meg kevés, abból több: tehát egyensúlyozzuk ki a tevékenységeinket, az aktív és passzív időszakokat. Van, aki szódiétát emleget, igaza van, a sok beszédet is meg kell szűrni, a felesleges kommunikációt el kell hagyni. A környezetünket is rendezgetjük, ápoljuk, hogy jól érezzük magunkat ott, ahol nap mint nap vagyunk. A takarítást is jó, ha apránként, rendszeresen végezzük, mert akkor nem fáradunk ki indokolatlanul.

Kommentek

A mi kakaós és diós csigáink

kcsiga.jpgHa már nekilátunk, készítsünk két tepsire való adagot. Frissen is finom, de másnap, harmadnap is ugyanolyan ízletes. Uzsonnára, délutáni tea mellé megunhatatlan.

Hozzávalók két tepsihez (2x12-15 db)

A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás sárgája, 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez, és a sütemények megkenéséhez

A kakaós töltelékhez: 10 dkg kakaó, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 3-5 dkg kókuszreszelék.

A diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, egy marék mazsola (vagy ízlés szerint kicsit több), 3-4 db reszelt alma. A mazsolát felhasználás előtt kb. 10 percre vízbe áztassuk be.

Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba. A tejet egy kis lábosban meglangyosítjuk és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd röviden felfőzzük. Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Következik a dagasztás: ügyeljünk arra, hogy a tészta könnyű, hólyagos legyen. Dolgozzuk jól ki a tésztát.  Amikor kész, cipót formázunk belőle, meglisztezzük és a tálban letakarva kelesszük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Figyelem! A kelesztés miatt a konyhában legyen egyenletes meleg.

Amíg kél a tészta, elkészítjük a töltelékeket.

A kakaós: Egy lábosban összekeverjük a kakaót és a porcukrot, felöntjük 1 dl tejjel és kavargatás mellett felfőzzük. A kókuszreszeléket majd később használjuk fel.

A diós: A darált diót összekeverjük a porcukorral, az előzőleg 10 percre beáztatott mazsolával és a reszelt almával. 

A megkelt tésztából két cipót formálunk, az egyiket félretesszük, a másikat kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a gyúrótáblán, erre kenjük rá egyenletesen a kakaós tölteléket. Mivel ez egy kissé folyós, kókuszreszelékkel megszórjuk, ez beissza a folyadékot és krémesebb lesz. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (mintha beiglit készítenénk), majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a csigavonal látszódjon. A kerek csigákat úgy tegyük egymás mellé, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert ha megtöltöttük a tepsit, még a tepsiben is kelesztjük kb. 5-10 percet, valamint számítsunk arra, hogy sütéskor is nőni fognak. Amikor megtelt a tepsi, olvasztott vajjal kenjük meg a sütemények szélét, így nem fognak összeragadni. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.

Amíg a kakaós csigák sülnek, elkészítjük a második tepsit. A félretett cipót kilisztezett táblán 2 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel. Ugyanúgy, mint az előbb, feltekerjük a tésztát, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, csigavonallal fölfelé. Most is hagyunk a sütemények között helyet a keléshez, és mindegyiknek a szélét olvasztott vajjal megkenjük. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, megkóstolhatjuk és máris tálalhatjuk. Fóliával vagy konyharuhával letakarva 2-3 napig is eláll, nem szárad ki túlságosan.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A házi sütemények rejtelmei

Érdemes megtanulni, hogyan készítjük el anyáink jól bevált süteményeit, mert ennél jobbat úgyis ritkán kapunk a pékségekben, hiába csábulunk el. Leggyakoribb tapasztalatom az, hogy a vonzó kinézetű péksütemény vagy tortaszelet túlzottan édes, és ezért szinte ehetetlen. Vajon miért cukrozzák ennyire? Költői kérdés! A legjobb, amit tehetünk, ha magunk készítjük el kedvenc süteményeinket, mert akkor tudjuk, hogy mit és mennyit tettünk bele az alapanyagok közül. A liszteket és a cukrokat variálhatjuk, az édes ízű összetevők arányát mi határozhatjuk meg, tudatosság és ízlés szerint.

Így lehet nevelni a családtagok ízlését is és fokozatosan leszokhatunk a túlcukrozott termékek fogyasztásáról. Ismeretségi körömben egyre több fiatal kultiválja a főzés mellett a sütést is, nem vendéglőbe járnak, hanem maguk készítik el a vendégváró falatokat. Öröm látni, hogy a fiatal családokban hogyan sütnek-főznek a szülők, és a gyerekeknek a segítés természetes foglalatosság.

A régi, hagyományos süteményreceptek között finomságban nincs hiány! Némelyiket nagyon bonyolult elkészíteni, de a legtöbbjük egyszerű. Vegyük elő a régi recepteket és ha akarjuk, írjuk át, változtassunk rajtuk –  persze csak módjával, mert előfordulhat, hogy egészen más lesz a végeredmény, mint amire várunk. A receptek nem véletlenül olyanok, amilyenek, útmutatásukkal több alkalommal megsütötték a sütnivalókat. 

Nézzük például a buktát, a túrós batyut, a piskótát, a bögrés kevert tésztákat, az arany galuskát, a máglyarakást  – ezek közül már a legtöbb receptje megtalálható a blogon. Legközelebb mindenki kedvencét, a kakaós csigát fogjuk bemutatni, ikertestvérével, a diós csigával együtt. 

 

Kommentek

Gellérthegyi séták

Legelső budapesti kirándulás élményem a Gellérthegy. Oda vitt minket anyukám, sétálni, hegyet mászni, hintázni kiskoromban. Az is kellemes emlék, hogy tejeskannában vittünk magunkkal habart zöldbab levest és azt ettük délben, nem kellett hazajönni ebédelni. A gellérthegyi séták később egyre teljesebbé váltak.

Nemrég egy értékes kis könyv, egy sétakalauz jelent meg kedvenc hegyemről. A könyv főszerkesztőjével, Saly Noémivel készítettem interjút, aki sok érdekességet elmondott a könyv születéséről és természetesen a Gellérthegyről.

"A páratlan látványt nyújtó Gellérthegy a város egyik legrégebben lakott része, 1987-ben a Duna két partjának panorámájával együtt a világörökség részévé nyilvánították. A Budapesti kultúrtörténeti séták sorozat harmadik kötete a Gellérthegyen kalauzolja az olvasót.

– Az információkban gazdag és vonzó kiállítású könyv több szerzőt jegyez, spiritus rectora Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Hogyan született meg ez a sokrétű kalauz?"

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható:

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/gellerthegyi-setak--interju-saly-noemivel 

Kommentek

Zabpelyhes tejbe"gríz"

zabtejbegriz.jpgVashiányos állapotban jó, ha megpróbáljuk természetes úton is pótolni a vasat. Jó reggeli ötlet a tejbe zabpehely, vagyis tejbegríz gríz nélkül. Szóval a tejbegríz újra gondolva.

Hozzávalók: 4 evőkanál zabpehely ledarálva, 5 dl víz, de lehet házi tej vagy növényi tej is, méz, kakaó, fahéj vagy mindkettő

Elkészítése: mintha tejbegrízt készítenénk: A vizet (tejet) feltesszük főni, amikor forrni kezd, hozzáadjuk a darált zabpelyhet, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ha kész, akkor keverünk bele egy kiskanál mézet, hogy picit édesebb legyen, majd jöhet a kakaó, fahéj.

Kommentek

A makrobiotikus konyhában használjuk a szezámolajat sütésnél, salátákhoz, öntetekhez, emellett egy nagyon fontos szerepe is van: ajánljuk a reggeli szájöblögetéshez. Más olaj is jó, mint például a napraforgóolaj, ám a szezámolaj a leginkább megfelelő erre a célra.

Éjszaka méreganyagokat tartalmazó lepedék gyűlik össze a szájüregünkben és a nyelvünkön, amit a következő módszerrel tudunk leghatékonyabban eltávolítani: reggel, felkelés után egy kiskanálnyi szezámolajat vegyünk a szánkba és öblögessünk vele legalább 5 percig úgy, mintha rágnánk az olajat. Mivel a szezámolaj magába fogja szívni a méreganyagokat, semmi esetre se nyeljük le ezt a folyadékot, hanem köpjük ki a vécébe. Ezután lekaparhatjuk még a nyelvünket egy kiskanál nyelével, és meleg vízzel alaposan, többször öblítsük ki a szánkat. A fogmosás ezután következzék. 

Ezt a kis szertartást akár egész éven át folytathatjuk, de ha náthás, megfázásos időszakban mindennap, rendszeresen végezzük az olajos szájöblítést, van rá esély, hogy megússzuk a betegséget. 

Kommentek

Az egészségünket védő miszót legkönnyebben levesbe keverve tudjuk beépíteni az étrendünkbe. A miszó – más néven erjesztett szójababkrém, jó hatással van az emésztésre, az érfalakra és erősíti ellenálló képességünket. Egész éven át rendszeresen fogyasztható, akár naponta egy-egy kávéskanálnyi adagban, különösen télen ajánlott. 

Többször írtunk már a miszóról, most csak még néhány gyakorlati tanács következik. Bioboltból szerezhetünk be megbízható márkájú szójapasztát és szójaszószt is. Télen a hatshomiszó és az árpamiszó fogyasztását ajánljuk, máskor rizsmiszót is vehetünk. A miszót nem főzzük, hanem a kész levesbe keverjük bele, mindenkinek személyre szabottan, felnőtteknek általában egy tányér levesbe egy mokkáskanálnyit, (a férfiaknak egy kicsit többet, mint a nőknek), gyerekeknek egy borsószemnyi az adag. Lehet azonban a a fazékba is keverni, ügyeljünk arra, hogy feloldódjon a krém. Bármilyen leveshez hozzáadhatjuk, de a legjobban a natúr zöldséglevesek ízét emeli ki. 

Szendvicskrémekhez is adhatjuk. A blogon még több miszós recept található. Számtalan egészségvédő hatásán túl különleges ízét is megtapasztaljuk.

Kommentek

Cékla fasírt

A céklát nemcsak savanyúságnak vagy salátának készíthetjük el, egy kissé rendhagyó módon fűszerekkel ízletes főfogást süthetünk belőle.

Hozzávalók: 40-50 dkg cékla, 2 marék zabpehely, 1 egész tojás, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 tk só, 1 tk reszelt gyömbér vagy gyömbérpor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál szezámmag.

ceklafasirt.jpg

Elkészítése: A céklát meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük Egy tálban hozzákeverjük a zabpelyhet, a fűszereket, majd a tojással összegyúrjuk. A masszát egy negyed óráig állni hagyjuk, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet és az ízek összeérjenek. Ezután hosszúkás fasírtokat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óráig sütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Kommentek