könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Akaratunk gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (2) búzacsíra (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (8) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (2) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (3) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (3) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (5) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (1) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (9) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (6) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (7) karácsonyi menü (11) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (2) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (1) Könyvhét (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki-szellemi táplálék (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (559) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (507) makro étrend (532) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (9) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (3) sütőtök (7) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) Szó-csönd (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (2) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (21) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (2) Varró Dániel (2) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

A művészet lelki-szellemi táplálék, éppen olyan fontos élni vele, mint a fizikai táplálékkal. Volt egyszer egy Előfutár!  Fiatal költők, írók és képzőművészek folyóirataként indult, mondhatjuk, hogy még a múlt évezredben, de azért nem annyira régen.

Éppen húsz éve, 1998 nyarán jelent meg a kötet, melynek alcíme: szépirodalom, esszé, tanulmány, kritika, művészet. Véletlenül vagy nem véletlenül, mostanában jutott eszembe a sok örömmel és izgalommal járó közös munka, amelynek eredménye lett ez az egyetlen szám. A folytatás főként anyagi okok miatt nem valósulhatott meg. Egy év múlva még megjelentettünk egy kis antológiát a Fiatal költők Előfutár köre verseivel, Szó-csönd címmel.

Ami valamikor valóság, emlékké válik, vagyis belsővé (ahogy a német mondja: Erinnerung). A szerkesztők és  a szerzők némelyikével tartjuk a kapcsolatot. Most, hogy felidézem azokat az időket, úgy gondoltam, megosztom a szerkesztőség névsorát:

Főszerkesztő: Samu Attila; a szerkesztőség tagjai: Boda Andrea, szerkesztőségi titkár, beírás; Fehér Zoltán, képzőművészet, kritika, tördelés; Pápai Miklós, képzőművészet; Szász Áron, szépirodalom; Szepesi Dóra, műfordítás, női irodalom; Dr. Tálos Endre, tanulmány, kritika; T. Zselenszky Péter, művészettörténet, irodalomkritika.

Végül álljon itt néhány rövid, spirituális vers Keiya japán költőnőtől, a folyóiratban Emyü Gardian művésznéven szerepel. Ő akkoriban Magyarországon tanított a Waldorf tanárképzésben, előzőleg Svájcban tanult, németül is írt, ezért tudtuk fordítani Samu Attilával közösen a műveit. Egy hosszú interjút is készítettem vele, amiben például a különböző nyelvek közötti közlekedésről osztotta meg gondolatait, ez szintén megjelent az Előfutárban.

Keiya két verse, németül és magyarul:

MOHN

 

wer

hat

soviel

roten mohn

hier

gesät?

ein schweigendes meer meines blutes.

 

 

PIPACS

Ki

lakatott

jól

itt

ily sok

piros pipacsot?

Vérem hallgatag tengere.

DIE MALERIN

 

DU RUHST HEUTE NOCH

IM RUDERN DER NACHT

DIE TRÄUME FALLEN

DURCH DEINE ADERN

OHNE DEN HALT

DEINE AUGEN

SIND AUSGEBRANNT

VON DEN FARBEN

DIE DU NIE GESEHEN

 

A FESTŐNŐ

MA MÉG PIHENSZ

AZ ÉJ EVEZŐIBEN

AZ ÁLMOK RÁDHULLANAK

EREIDEN ÁT

MEGÁLLÁS NÉLKÜL

A SZEMEID KISÜTVE

A SZÍNEKTŐL

AMIKET SOHASEM LÁTSZ MEG

 

Az Előfutár folyóirat itt hozzáférhető:

https://www.libri.hu/konyv/Elofutar-Szepirodalom-essze-tanulmany-kritika-muveszet.html 

Kommentek

Morzsás karfiol

morzsas_karfiol.JPGA karfiol nem más, mint káposzta egyetemi végzettséggel, mondta Mark Twain. Mivel előző cikkünkben ígértük a karfiolos receptet, most következzen egy második fogásnak beillő egyszerű karfiolos étek. Kell hozzá néhány szép karfiolrózsa, zsemlemorzsa, olaj, tejföl, és már készen is van... Szerintem Mark Twainnak is ízlene.

Hozzávalók 4 személyre: egy kisebb fej karfiol, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, egy csipet só, a tálaláshoz tejföl ízlés szerint

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és párolókosárban félig puhára pároljuk, lecsepegtetjük, egy kicsit megsózzuk és félretesszük. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat és benne a zsemlemorzsát fakanállal kavargatva aranybarnára pirítjuk, majd a gázt eloltjuk. Ehhez hozzáadjuk a párolt karfiolt és összekeverjük, hogy mindenütt érje a morzsa. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, tetejét megszórhatjuk apróra vágott friss konyhafüvekkel.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Aforizmák az evésről*

Sokszor egy szellemes mondással is jól lehet lakni, a benne rejlő humor felpezsdíti életerőnket. Egy darabig elvagyunk vele, aztán jöhet a fizikai táplálék is. Az aforizma szó eredetére nincs adat, annyit tudunk, hogy tömör, szellemes mondás, életbölcsességet, igazságot fejez ki. A gyűjteményes kis kötetre a Little Litea Budai Krónika Könyvesboltban bukkantam rá és azonnal megtetszett.** A könyvből elsőre ezeket mazsoláztam ki:

 

A diéta az, amikor vigyázva nézed mit eszel, ahelyett, hogy azt ennéd, amit epedve nézel. (Hermione Gingold)

Mi történik a lyukkal, amikor elfogyott a sajt? (Bertold Brecht)

A karfiol nem más, mint káposzta egyetemi végzettséggel. (Mark Twain)

 

(Nos, ez utóbbi annyira megtetszett, hogy nemsokára karfiolos receptek következnek!)

 

*(101 Aforizma Evésről, ivásról, vendéglátásról Jövendő Könyvkiadó 2004)

 

** A könyvesbolt vezetőjével, Bakó Annamáriával készült interjúm itt olvasható: 

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/little-litea-budai-kronika-konyvesbolt--beszelgetes-bako-annamariaval

 

 

Kommentek

Kukkants be a Közös Lábosba!

Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében július 15-én, vasárnap főz. A húsos fogás terveink szerint egy mediterrán lecsó lesz helyben grillezett kolbásszal, a zöldséges fogás pedig cukkini főzelék pestoval. Ezen kívül házi süteményeket is kínálunk. (A főzésen segítőként a Makronauta is részt vesz, Szepesi Dóra személyében:)

A fogásokat 12 órától adjuk, adomány alapon, az ajánlott ár 1000 Ft/ adag. A sütemények 100 Ft/ db vagy adag. A befolyt összegből az egyesület autista gyerekek és fiatalok nyári táboroztatását támogatja.

Érdemes meglátogatni minket, mert mint minden vasárnap, a finom ebéden kívül termelői piac is van, és déli muzsika, élő zene, hömpölygés! BULI!

Helyszín: Szimpla kert: Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Időpont: július 15-e, vasárnap, reggel 9-től háztáji piac, 12 órától ebéd a Közös Lábosból!

Gyertek!!!

Kommentek

Rendkívül izgalmas szempontokat vet föl a Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? Szerelmi álmok és gyötrő hétköznapok című könyvében Bóna László.

Vajon miért jár a boldogság nyomában a gyötrődés? Hogyan tekintsünk a szerelemre?  Az "Én a tiéd, Te az enyém" egységélménye után átéljük az elkülönülést. Ezt az időszakot a "Se veled, se nélküled", a "Jobbat érdemelsz", az "Elég vagyok-e neked?" kételyei jellemzik. Amíg nem értjük meg, hogy a szerelem nem föltétlenül állandó boldogságérzés, örökké csalódni fogunk... 

Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő meg a férfit.” - idézhetnénk Karinthy Frigyest. És valóban, szerelemről való gondolkodásunkat szinte a mai napig meghatározza egy felületesen értelmezett ókori görög, platóni gondolkodás, miszerint az istenek bosszúból az egységes embert kettévágták, legyen belőle egy férfi fél és egy női fél. Ezért van az, hogy a férfi állandóan keresi a női párját, és a nő állandóan keresi a férfi párját, mert a kettő egymással csak akkor lesz egy egész újra, ha megtalálja a tökéletesen hozzá illő másik felét... A szerző szerint ezt a görög gondolatot mind a mai napig nyögjük.

Hát akkor hogyan élhetjük meg az egységet? "Ha egy férfi és nő úgy ápolja a kapcsolatát, mint egy élőlényt, mint egy növényt, ha minden életfolyamatot megélnek a kapcsolatukban, akkor valójában így élik meg az egységet. Az egységet nem lehet egy lezárt beteljesedett állapotban megélni. Épp ez a paradoxon. Ha az ember erre vágyik, csalódik és mindig elveszti az egységet. Rá kell jönnie, hogy a teljességgel való egységet csak az újabb és újabb kört leíró folytonos átalakulásban lehet megélni. Melynek mindig része az egység elvesztése is." – idézem a  kötetből, amely homeopátiás beavatás a párkapcsolat rejtelmeibe, és egyben izgalmas kultúrtörténeti, spirituális kalandozás is. Elolvasása után világossá válik, hogy a szerelem ciklikus természetű, időnként kitárulkozóak vagyunk, időnként természetes a visszahúzódás, és így nem is lehetünk mindig szinkronban a partnerünkkel.

Végső soron nem az a kérdés, lehet-e egyet szeretni egész életen át, hanem az, hogy lehet-e egyféleképpen szeretni. A szerző arra a következtetésre jut, hogy  vagy sokféleképpen kell tudni szeretni egyet, vagy ha az ember nem tud, akkor sokféle kell neki, hogy tudjon sokféleképpen szeretni. Érdekes megállapítása az is, hogy valójában a szerelem nem egy másik emberrel, mint egy másik hozzám illeszkedő féllel átélt egység, hanem annak az állapota, amikor az ember megtapasztalja, hogy hogyan lehet élő, organikusan változó kapcsolódási formákon keresztül élni azt, ami az élet egysége.

Bóna László könyvei megrendelhetők: https://www.visvitaliskiado.hu/konyvek/bona_laszlo_konyvek

Kommentek

milanoimakaroni.jpgA milánói makaróni teljesen növényi alapanyagokból is elkészülhet. A lényeg a paradicsomos, fűszernövényes íz. A húst tofuval vagy például cukkinival (akár mindkettőből mehet bele) helyettesíthetjük.

Hozzávalók: Fél csomag makaróni, 1 dl sűrített paradicsom, 1-2 fej hagyma, 20 dkg tofu, 1 db kisebb cukkini, oregano, friss kakukkfű, olaj, só, bors, szójaszósz, citromlé, reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítése: A paradicsomos szószt előre is elkészíthetjük, de amíg a makarónit főzzük, közben is elkészülhet. A hagymát apróra vágjuk és az olajon egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután az oreganot és a kakukkfüvet is belekeverjük, megkavarjuk, így az illóolajok elvegyülnek. A felkockázott tofut és cukkinit hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és rövid ideig főzzük, majd a paradicsommal is elkeverjük és ezzel is felfőzzük. Amikor készen van, ízlés szerint még szójaszósszal és pár csepp citromlével is dúsíthatjuk az aromákat. Tálaláskor mindenkinek a tányérjára külön szedjük ki a tésztát és ezután tesszük rá a paradicsomszószos tofus zöldséget. A tetejére apróra vágott zöld fűszernövényeket tehetünk, és kemény sajtot reszelhetünk.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Csomagolj ebédet!

csomagolj_ebedet.jpgKi hinné, hogy saját készítésű komplett ebédet is csomagolhatunk iskolába, munkahelyre, kirándulásra? Hogyan lehet minden nap finoman és változatosan  megoldani a főétkezésünket? Ehhez nyújt segítséget Csigó Zita könyve, amelyben saját művészi ételfotói kísérik a fantáziadús, tudatosan összeállított recepteket. Legyen szó ebédről, snackről vagy egy laktató salátáról, a recepteknél kis ábra jelöli a glutén-, a laktóz-, a tojás- és a hozzáadott cukor-mentességet, illetve ha vegetáriánus, vagy vegán az étel. Fogyókúrába illeszthető és magasabb kalóriatartalmú fogásokat is találunk a könyvben, amelynek előszavában Szijártó Szandra, dietetikus az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés alapelveit fogalmazza meg rendkívül közérthetően. 

A kötetben öt fejezetet találunk, ezek: Rétegezz és dobozolj! Laktató saláták; Csak egy mikrót kérek! Melegíthető ebédek; Egész nap úton, Tápláló szendvicsek; Egy korty, egy falat, Hideg levesek, italok és snackek; valamint Színes és finom, Tízóraik és uzsonnák gyerekeknek. A receptek keresését receptmutató segíti. 

Hogyan rétegezhetjük befőttes üvegbe ebédünket? Mindjárt az első recept ötletet ad. A currys csirkesaláta fodros kellel úgy kerül az üvegbe, hogy a legaljára tesszük a majonézt, erre kerül a fodros kel, majd a rizs végül a csirkefalatok. A rétegezést kockázott mangóval és datolyaszeletekkel fejezzük be. Ez azért is praktikus, mert az alul lévő folyékony öntet nem áztatja el a többi fogást, de evés közben, amikor kikanalazzuk az ételt, magunk keverhetjük össze tetszés szerint.

Kedvenceim Zita könyvéből egyébként a saláták, amelyek nem hagyományos saláták, hanem tészta, gabona vagy hüvelyes hozzáadásával készülnek gyümölcsösen vagy zöldségesen. Az édes kuszkusz édességét például mazsola adja, és narancslével, mákkal, reszelt sárgarépával dobjuk fel. A kuszkusz és a bulgur nagyon praktikus, mert ripsz-ropsz elkészülnek. A kuszkuszt elég forró folyadékban 15 percig ázni hagyni, a bulgurt főzni kell, de néhány perc alatt készen van. Hagyományos és egzotikus alapanyagokkal is találkozhatunk a mintegy nyolcvan receptet tartalmazó könyvben, amit érdemes rendszeresen forgatni, tanulmányozni és tervszerűen elkészíteni belőle az ételeket. Mindet meg fogom kóstolni!

Megrendelhető a következő linkre kattintva:

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacskonyvek/csomagolj-ebedet

Kommentek

Sörivóknak

sorivok.jpgA makrobiotikusok a sört szívesen fogyasztják, mivel gabonából készül és kiegyensúlyozott ital. Az sem lep meg, hogy a sör őshazája tulajdonképpen Ázsia, már 6000 évvel ezelőtt készítettek fermentált italokat rizsből, mézből és más alapanyagokból, ami nem csak finom ital, de az egészséget is szolgálja. Nemrégiben megjelent egy kicsi sörálló zsebkönyv, amiből mindent megtudhatunk a sörről, amit érdemes. A könyv írója Ellen Goldstein, fordítója Bart Dániel sörszakértő, nem mellesleg a Folyékony kenyér bloggere, a Főzdefeszt egyik szervezője és az Élesztő megálmodója. 

A zsebkönyveknek először a tartalomjegyzékét érdemes böngészni, mindenki megtalálhatja azokat a témákat, amelyek szívéhez legközelebb állnak – de az az igazság, hogy előbb utóbb úgyis az egész könyvet ki fogjuk olvasni, ha nem is úgy, mint egy regényt, elejétől a végéig. Engem az alábbi témák fogtak meg, a sorrend tetszőleges: Hogyan rendeljünk sört 15 nyelven? Hogyan igyunk szezonálisan? Dobozos vagy üveges? Extrém sörök. Söröspoharak. Kóstolás. Házi sörfőzés...

Nagyon érdekel az is, hogy hogyan párosítsuk a söröket az ételekhez. Választhatunk olyan sört, ami harmonizál az étel ízével, vagy olyat, ami kontrasztban áll vele, ezáltal hangsúlyozza ki az ízeket. Például: rántott ételek mellé egy pilzeni a tökéletes választás, paradicsomos olasz tészta mellé a vörös ale, a kemény, érlelt tehénsajthoz a barna ale, vegetáriánus ételekhez a búzasör, csokoládés desszertekhez pedig a strong ale.

Embertelen, süteményes, borongós, olajos, epikus –  jellemzik a sörsznobok az italokat kóstolás közben, és ezt nem fennhéjázásból teszik, hanem büszkeségből, mert meg akarják szerettetni a söritalt mindenkivel. A sör közösségi ital, lehet elemezgetni, kóstolgatni, tökéletesen alkalmas arra, hogy azokkal töltse az ember az idejét, akikkel szeret együtt lenni. S ha mindezek után mégis maradna sör, vagy keletkezne állott sör otthon, az állott sör hasznosítására is találunk javaslatokat. Például: pácolj benne húst, pucold meg az ékszereidet vagy használd légycsapdának...

A Sörivók zsebkönyve ajándéknak is remek, az alábbi linken megrendelhető:

https://www.lira.hu/hu/konyv/szakkonyv/mezogazdasagi/sorivok-zsebkonyve

Kommentek

kokuszgolyo.jpgMicsoda meglepetés, ha az ember a konyhapolc mögött egy tábla csokira talál! Ünnepről maradt meg, tiszta haszon, ebből gyorsan készíthetünk valamit az itthon lévő alapanyagokból. Íme, az elfelejtett csoki új életre kél! 

Hozzávalók: 1 tábla fekete csoki, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 csésze zabpehely, 1 csésze kókuszreszelék.

Elkészítése: A csokit kockákra töröm, a vajat darabokra vágom és a tejszínnel együtt egy kis lábosban felolvasztom. Pár percig főzöm, majd félreteszem, hűlni. Addig egy lábosban a zabpelyhet két csésze vízzel puhára főzöm. Amikor ez is kihűlt, összedolgozom a csokikrémmel és golyókat formálok belőle. Ezeket végül kókuszreszelékben meghempergetem. Kínai mazsolával díszítettem, persze jól illik hozzá mandula, mogyoró, diógerezd is. Ha szeretjük a mazsolát, a golyók anyagába is keverhetünk. Előnye, hogy nem túl édes, mert csak annyi cukor van benne, amennyit a csoki tartalmaz.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Tökmagos karamella

Jöjjön akkor most egy rágcsálnivaló édesség Heidi Strobl szakácskönyvéből, ha már említettem a tökéletes tökételeket – a nyár folyamán még más tökös recept is követheti... Elkészítése könnyű, gyors, nagyobb gyerekekre rábízhatjuk. Rövid időre valóságos kis kémiai laboratóriummá alakul a konyha!

Alapelv: egy rész kristálycukor, egy rész héj nélküli tökmag.

Elkészítése: A cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk, és addig kevergetjük, amíg halványbarna lesz. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a héj nélküli tökmagot. A sűrű masszát sütőpapírra öntve hagyjuk kihűlni, majd darabokra törjük vagy felvágjuk. 

Tipp: A magokat egészben rágcsálnivalóként fogyaszthatjuk, aprítva pedig desszertek meghintésére alkalmasak.

Kommentek

Cseresznye – rendszeresen

cseresznye.jpgLátványra is étvágygerjesztő gyümölcs. Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Szezonjában fogyasszuk kisebb adagokban, rendszeresen.

Hatásai: vértisztító, anyagcsere serkentő hatása révén csökkennek, illetve megszűnnek ízületi problémáink, rostanyagai elősegítik az emésztést. Kollagénképző hatását leginkább bőrünkön  érzékelhetjük, a pattanások begyógyulnak, eltűnnek, a feszesebbé válik, fiatalodik a bőr.

Minél sötétebb a cseresznye, annál több nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, például: káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat – sokkal előnyösebb így pótolni az ásványi anyagokat, mint tablettában. Segíti az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza a hormontermelést.

Káliumtartalma révén csökkenti az izomgörcsöket és karbantartja a vérnyomást. C és B vitamintartalma által antioxidánsokhoz jut szervezetünk. Vízhajtó hatásával szív- és érrendszeri betegségek ellenszere. Melatonint is tartalmaz a gyümölcs, elősegíti a nyugodt alvást.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

sargaborsofozelek.jpgFogalmazhatnánk úgy is, hogy a sárgaborsónak legalább két oldala van. Ma főzelék, holnap leves, de lehet fordítva is, ha a sárgaborsóleves másnapra főzelékké sűrűsödik…

Hozzávalók: egy csészényi sárgaborsó, 1 kis fej hagyma, olaj, só, bors ízlés szerint

Elkészítése: A sárgaborsót éjszakán át beáztatjuk, másnap leöblítjük és kétszeres vízben, egy csipet sóval puhára főzzük. Kuktafazékban forrástól számítva, takaréklángon ez 20 perc, egyébként egy dupla ennyi időt is igénybe vehet. Amíg fő a felesborsó, egy fazékban apróra vágott hagymát pirítunk olajon, majd a megfőtt borsót ebben megforgatjuk, feleresztjük vízzel, elkeverjük, felforraljuk és pár percig együtt főzzük, hogy az ízek összeadódjanak. Amikor kész van, még sózhatjuk, borsozhatjuk, de csak óvatosan! Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldjét, lestyánt vagy metélőhagymát szórunk rá.

 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Készülök a spárgatök-szezonra! Találtam itthon egy régi szakácskönyvet, amiben csak tökételek vannak. Böngészem, jól jön a repertoárbővítés. A tökfőzeléket, rakott tököt, töltött tököt ismerjük, ám ebben a könyvben még sok érdekesség és különlegesség van. És nagyon sokféle fajta tök. 

Ráhangolódásképpen egy kis tök kultúrtörténet. Ismerjük, a kismalac, Mazsola történetét, ő lakott tökházban, de hogy az emberiség is tökházban lakik, azt most tudtam meg. Hawaiin ugyanis olyan mítoszokkal találkozhatunk, amelyek szerint az ég egy óriási tök felső, a Föld pedig az alsó része. Sok nép csodálatos tulajdonságokkal ruházza fel a tököt, a taoisták körében például olyan éteknek számít, amely hosszú életet, testi halhatatlanságot nyújt. Az indiai, kínai, afrikai mesékben gyakran a termékenység szimbólumaként szerepel, mind az ember, mind a föld termékenységének jelképeként, és gyakran kötik a születéshez is: a tökből emberek jönnek a világra, és az asszonyok tököt szülnek. Az istenek tök formájában hullanak alá az égből, és a földön öltenek emberi alakot... 

Kommentek

A három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjairól 2011 óta követhetik nyomon a Nők Lapja olvasói az apanapló feljegyzéseit. A költő apuka hét év alatt született írásaiból jelent meg az Aki szépen butáskodik című válogatáskötet. 

  • Tetszik az „apukai perspektíva”! Tudatosan gyűjtötted az élményeket?
  • Igazság szerint a dologhoz hozzá tartozik, hogy én második gyerek vagyok, a nővéremről a szüleim nagyon részletes babanaplót vezettek, rengeteg fényképpel, az összes aranyköpés, minden érdekesség le volt írva, és annak a babanaplónak a végén volt egy fél oldal, annyi voltam én. Mindig fájlaltam, hogy második gyerekként már nem vagyok olyan érdekes. Nekem nem nagyon vannak emlékeim a saját 1-2-3 éves koromból. Azt gondoltam, én mindenképpen szeretném leírni a gyerekeimről, miket csinálnak, miket mondanak, hátha érdekes lesz nekik is később, hogy ők milyen gyerekek voltak. Ez a fölkérés jó apropónak tűnt, hogy mint a gyerekek krónikása, megörökítsem a kiskorukat.
  • A könyvet olvasva is úgy tűnik, a sok aranyos csibészségen túl, különösen érdekli a költő apukát a gyereknyelv!
  • Így van! A gyermeki látás sokszor kifejezetten költői. Béni, a legkisebb kisfiam, két és fél éves, most kezdett nagyon dumálni… Tegnap például virslit reggelizett, és volt a tányérján egy kicsit görbe virsli. Béni azt kérdezte: ez szívárványkolbász? Nagyon érdekes, hogy ők hogyan rakják össze a szavakat, milyen fordulatokat használnak, úgyhogy igyekeztem mindig gyorsan, pontosan leírni, miket mondanak, nehogy egy szót vagy szórendet is rosszul idézzek. Sokszor maga a nyelv logikátlan, és abból jön ki valami vicces dolog, hogy ők logikusan használják. Béni egyszer bement egy szobába, ahol sötét volt, és kiabált, hogy „Papa, nem látok semmit!” Felkapcsoltam a villanyt, erre megkönnyebbülten felsóhajtott: „Most már látok semmit.” Neki van igaza, semmi értelme a kettős tagadásnak.
  • Van egy Tudatos szülő című fejezet is, amelyben írod, hogy az anyuka szerint a tudatosság sokszor az ösztönösséghez való visszatalálást jelenti. Nekem ez tetszik!
  • Nekem is tetszik. A feleségem egyébként alapvetően sokkal tudatosabb nálam a gyereknevelésben. Neki köszönhető, hogy a gyerekek amennyire lehet egészségesen táplálkoznak, vagy hogy például hordozós anyuka, apuka voltunk. Én is olvastam mindenféle könyveket, de az a tapasztalatom, hogy egy-egy nehezebb helyzet megoldásában sokszor többet segít az ösztönösség, mint valami modern gyereknevelési trükk.
  • Mennyiben változtatja meg a költészetedet a gyerekekkel kapcsolatos élményanyag?
  • Nagyon sok ihletet adnak. A most készülő verses meséim szereplőit is főleg róluk mintázom. Próbálok olyasmiket írni, ami őket érdekli, amivel el tudom őket szórakoztatni. De néha azt is gondolom, éppen emiatt, hogy ennyire benne vagyok, ennyire nekik, meg róluk írok, saját magamból kevesebbet merek adni. Valahogy mintha hálásabb lenne a gyerekekkel összekacsintó vicces nagybácsi, nagynéni szerep. Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly gyerekverseit nagyon nagyra tartom, és érdekes, nekik nem volt gyerekük. Aki meg szülő, talán túlságosan is el van ájulva a saját gyerekétől, nem biztos, hogy megvan a megfelelő távolság, ez egy lehetséges veszély. Másrészt meg a szülőben jobban benne van, hogy példát mutasson, ne írjon olyasmit, ami aztán rossz ötletet ad a gyereknek. Nagyon nem kedvelem a didaxist, de egy kicsit úgy érzem, becsúszik, valamennyire kell küzdenem ellene. Például, most már lehet, hogy nem mernék olyat írni, mint amit a Túl a Maszat hegyen-ben írtam huszonévesen, amikor azon viccelődtem, hogy rémes dolog, hogy valakit meg akarnak fürdetni… Az apuka szerepben egy kicsit az is benne van, hogy az ember talán kevesebbet mer megengedni magának költőként.
  • Nemrég jelent meg a harmadik felnőtt versesköteted.
  • A sok mondókáskönyv után 2016 őszén jött ki Mi lett hova? címmel. Ez egy „bús férfipanaszok”-szerű könyv, abból teljesen kihagytam a gyerekeket. Nagyon benne voltam a rózsaszín ködben, élvezem, meg sokat ad az apukaság, a gyerekek, de volt bennem erre is igény. Belegondoltam, hogy közben én – főleg magyar – költőnek milyen öregnek számítok már, az én koromban a legtöbb rendes költő meg is volt halva, és ilyenkor illik létösszegezni; meg egy kicsit szerettem volna, amennyire tőlem telik, komolyabb, felnőttebb verseket írni, a gyerekektől függetlenül.
  • Mi lesz a következő könyv?
  • Most megint gyerekkönyveket írok inkább. Az egyik ovisoknak való, főleg a középső kisfiamnak szól, Csütörtök, a kisördög lesz a címe. Abból először diafilm lesz, ősszel jelenik meg, majd tavasszal képeskönyvecskék. Írok egy verses mesefüzért is, ez A szomjas troll címmel fog megjelenni összel, skandináv ihletésű mesék lesznek benne trollokról, törpékről, éjelfekről és egy kis hablegényről. Ahogy nőnek a fiúk, gondolom, valamennyire változni fognak az élethelyzettel a témák is, de azt még nem tudom, hogy a későbbiekben a felnőttnek mondható kötetekre hogyan lesz hatással az apukaság.

Szepesi Dóra

A könyv megvásárlásával az olvasó az Unicef apák napi programját támogatja. Hiszünk abban hogy a szülőkkel töltött idő kulcsfontosságú minden gyerek fejlődésében.

A könyv a következő linkre kattintva megrendelhető: https://jelenkor.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/aki-szepen-butaskodik/ 

*(Megjelent a Könyvhét folyóirat 2018/1. számában)

Kommentek

Hókifli

hokifli.jpgKözkedvelt ünnepi, hétköznapi süti, tojás nélkül készül. Kávé mellé nélkülözhetetlen. (... és milyen jó a hőségben egy kis hókifli...:)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 40 dkg margarin (vagy valamilyen tetszés szerinti zsiradék), 20 dkg porcukor (én kb. a felét szoktam beletenni) 20 dkg darált dió, vaníliacukor és egy kevés porcukor a meghintéshez.

Elkészítése: A margarint és a lisztet összekeverjük, alaposan elmorzsoljuk, beledolgozzuk a porcukrot és a darált diót, majd a tésztából egy kis cipót formálunk és 15-20 percig állni hagyjuk. Addig előkészítjük a táblát és a tepsiket. A tésztából kiszakítunk egy zsemlényi darabot és meglisztezett deszkán hosszú csíkot gyúrunk belőle (mintha nudlit készítenénk), kb. 1-1,5 cm vastag legyen, majd ebből kb 5 cm hosszú nudlikat vágunk és patkó alakúra formálva a kiolajozott tepsire helyezzük. A műveletet folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. Ebből a mennyiségből kb. 2-3 tepsire való készül. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha a sütemények teteje még világos, de a feneke egy kissé már drapp. Van, aki úgy szereti, ha jobban megsült. Figyeljünk a számunkra optimális minőségre. Amikor kész, kivesszük a sütőből, és ha már nem nagyon forró, de még meleg, vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket, tálcára tesszük és máris fogyasztható. Dobozban több napig, hétig is eláll, finom marad. 

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

A jóga jótékony hatásai

Minden jógaóra előtt kapunk inspiráló levelet a tanárnőnktől. A legutóbb ezt írta: "Jógával tisztítjuk érzékszerveinket, és összehangoljuk testünk lelkünk és elménk működését.Gyakoroljunk együtt! Várlak titeket az energia harmonizáló jógán! Szeretettel, Ildikó"

Ha együtt gyakoroljuk a jógát, összeadódik a figyelem, a hatás. Ha megtanulunk néhány gyakorlatot úgy, hogy azt otthon vagy bárhol is tudjuk gyakorolni, elég naponta csak 5-10 perc, már nagyon sok jót tettünk magunkkal. Elvem az, hogy egy-egy nyújtás, lazítás, légzőgyakorlat még munka közben is belefér. Az ülő munka különösen megterheli a hátat, vállat, nyakat, kart, ezek befeszülnek, ezen kívül a hasi szervekben és a lábban pang a keringés. Személyes tapasztalatom, hogy rendszeresen végzett megfelelő gyakorlatokkal nagyon sokat segíthetünk hát-váll és egyéb fájdalmainkon. Még a kedélyünk is javul. 

Mindenki megtalálhatja a számára leginkább szimpatikus jógatanárt, akinek iránymutatásával elkezdheti a gyakorlást.  Mikor? Most! A nyáron rengeteg tábort tanfolyamot kínálnak, érdemes keresni és elmenni egyre, megtapasztalni ezeket a jótékony hatásokat. A neten láttam egy kis videót, amelyben egy angol anyanyelvű 90 éves hölgy jógázik és közben arra biztatja a nézőt, hogy sose késő elkezdeni, 50-60-70-80 évesen is el lehet kezdeni jógázni, a haszna megfizethetetlen. Hiszek neki!

Kommentek

Azt mondták, válnak

Azt mondták, válnak címmel jelent meg a Betűtészta Kiadó idei első könyve, ami sokakat érintő, kényes témát dolgoz fel. A szerző, Rigó Kata, egy kisiskolás hangján meséli el, hogyan éli meg Barni a család összeomlását, majd hogyan találja meg önmagát az átrendeződött viszonyokban. A történethez Holló Kati készített különleges hangulatú, varrott képeket.

Interjúm Rigó Katával a linkre kattintva olvasható:

http://barkaonline.hu/mentoov/6225-azt-mondtak--valnak

 

Kommentek

parkap.jpgMenzákon is ízletesen készítik, azon ritka főzelékek egyike, amelyeket szívesen eszünk. Az otthoni főzelék előnye, hogy nem rántjuk be, vagy csak nagyon vékonyan, így könnyebb állaga lesz. Házi paradicsomlével az igazi!

Paradicsomos káposzta főzelék

Hozzávalók: egy közepes fej fehérkáposzta, 1 fej hagyma, 1 dl sűrített paradicsom, vagy 3-4 dl házi paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 1/2 dl olaj

Elkészítése: A káposztát négy felé vágjuk, külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk belőle (ezt elrágcsálhatjuk nyersen). Ezután megreszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk a káposztát, megmossuk és félretesszük. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és egy nagy lábosban az olajon aranybarnára pirítjuk. Ebbe tesszük a felszeletelt káposztát, megsózzuk és kevergetve néhány percig dinszteljük, majd feleresztjük vízzel úgy, hogy ellepje és fedő alatt, takaréklángon majdnem puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, főleg, ha bő lére eresztve szeretjük a főzelékeket. Amikor már majdnem készen van, egy kis lábosba kiveszünk a főzelék levéből egy-két merőkanálnyit, és alaposan összekeverjük a sűrített paradicsommal, vagy a paradicsomlével, ezt belekeverjük a káposztába és felforralásig főzzük. Ha rántást is szeretnénk bele tenni, a sűrített paradicsomos lébe belekeverünk 1-2 evőkanálnyi teljesőrlésű búzalisztet vagy kukoricakeményítőt és ezzel főzzük fel a főzeléket. Tálaláskor apróra vágott lestyánnal vagy metélőhagymával díszítjük. Jól illik hozzá a gabonafasírt.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A kikelet alapanyagai

Az előző cikkben említettük már a friss zöld fűszereket és a csírákat, ehhez jönnek a piacon sorban megjelenő zöldségek, de amíg nincs új termés, a télálló tavalyiakból fogyasztunk; ilyenek például a szárított babok, borsók, lencsék, gyökérzöldségek, gumósok és a gabonák. Naponta fogyaszthatunk zöldhagymát, retket, salátát. Később kiegészül a repertoár zsenge zöldborsóval és zöldbabbal is. 

A gabonák közül ebben az időszakban a búza, a szárított, füstölt zöld búzamag (Grünkern vagy aszalt tönköly néven is ismert) egyensúlyozza ki leginkább energiáinkat, de a közepes szemű barnarizs is ajánlott, ez egész évben fogyasztható. Hajdinát és zabot kevesebbszer főzünk, mert ezek melegítenek. Időjárástól függően jöhet az enyhén melegítő hatású köles és az enyhén hűtő hatású árpa

Szárított tengeri algákat is teszünk levesekbe, zöldségételekbe, és ajánlott a tejsavas erjesztéssel savanyított zöldségek fogyasztása.  

A primőr gyümölcsök megjelenéséig együnk almát, körtét, aszalt gyümölcsöket és citrusgyümölcsöket. Az olajos magvak közül főként pirított napraforgómagot, szezámmagot és tökmagot fogyasszunk, ezekből naponta maximum egy-két evőkanálnyit.

A kikelet legaktuálisabb alapanyagai a leveles zöldségek, amilyen például az egész évben is kapható káposzta. Hamarosan egy örökzöld leveles főzelék receptjét mutatjuk meg.

Kommentek

Tavasz a konyhában

Egyre több zöld levelű zöldséget, csírát fogyaszthatunk nyersen is, salátának vagy akár levesre, szendvicsre, gabonaételre szórva. Rövidebb ideig főzzük a tavaszi ételeket, ezzel együtt a főzési technikák is megváltoznak.

Kevesebbet használjuk a például a kuktafazekat és a sütőt. Több vizet használunk, gyakrabban párolunk vízfürdőn, főzünk vízben, gőzölünk párolókosárban zöld levelű zöldeket, primőr gyökeres zöldségeket. A WOK használatával az apróra vagdalt zöldségeket kevés olajon,  hirtelen hosszabb-rövidebb ideig süthetjük. A kerti növények megjelenésével egyre változatosabb lehet az étrendünk. A sütőben sült rakott ételek helyett könnyű, kifőtt tésztákat fogyasszunk különböző ízesítésű zöldségragukkal, ezeket változatosan, apróra vágott friss konyhafüvekkel, csírákkal szórjuk meg. 

Az ételek ízesítése természetesebb lesz, megőrzik eredeti aromáikat, nem kell annyi só, szójaszósz és olaj, mint amennyit télen használtunk, az olajos, illóolajos erős fűszerek helyett a konyhafüveket használjuk. Egy-egy cserép konyhafű elfér a konyhaablakban vagy az erkélyen, így mindig lesz friss, vegyszermentes zöld fűszernövényünk, mint például zöldpetrezselyem, lestyán, metélőhagyma, citromfű és borsikafű. 

 

Kommentek

Kaporleves kölessel

kaporleveskoles.jpgEgy aranyszínű mag és egy harsogó zöld levél találkozása a fazékban. Harmonikus párost alkot ez a két növény, ez abból is látszik, hogy rendkívül ízletes levest készíthetünk belőlük. 

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 csésze köles, 1 kis fej hagyma, (lehet 2-3 db újhagyma is zöldjével együtt), 2 csokor kapor, 1 evőkanál napraforgó olaj, 1 csipet só, egy késhegynyi pirospaprika, 3 evőkanál tejföl vagy növényi tejszín. 

Elkészítése: A kölest megmossuk, majd egy serpenyőben, olaj nélkül aranybarnára pirítjuk. Egy lábosban olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk az apróra vágott kaprot és együtt kavargatva pirítjuk még. Pirospaprikával megfűszerezzük, beletesszük a kölest és feleresztjük 1 liter vízzel és egy csipet sóval ízesítjük. Forrástól számítva 15-20 percig takaréklángon főzzük. Az utolsó 5 percben elkészítjük a habarást: egy csészébe kiszedünk a forró léből és a tejfölt ebben simára keverjük, majd beletesszük a levesbe és még egy pár percig főzzük. Tálaláskor még egy kevés miszót vagy szójaszószt keverhet mindenki a tányérjába, ettől még pikánsabb ízt kap – s egyben a bélflóránknak is jót teszünk vele. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A legjobb hely a városban te vagy

Nagy öröm ért az elmúlt hetekben, Tisza Kata megkért, hogy legyek a készülő verseskötetének a szerkesztője. Természetesen vállaltam, nagy élmény volt, hogy verseibe, költészetébe a közös munka által is betekinthettem. Várom a könyv megjelenését!  Már a címe is sokat mond, ugye, Kedves Olvasó?: A legjobb hely a városban te vagy

A könyvbemutató április 21-én, a Könyvfesztiválon lesz: https://www.facebook.com/events/124093455101366/?active_tab=about 

Álljon itt ajánlóm, ami a Scolar Kiadó honlapján is megjelent:

Tisza Kata terápiás verseivel ismét új műfajt teremt. Tabudöntő kötetével a házasság mítoszáról lebbenti fel a fátylat. Kíméletlenül őszinte pszicholíra ez, magánéleti vonatkozása mellett szakmai háttere van, a valóságot ötvözi tudományos ismereteivel.  A versek egy készülő szakkönyv írása közben születtek, felszínre hozzák a házassággal és a válással megélt traumákat és segítik a feldolgozást. Hat cikluson keresztül, a legmélyebb szenvedéstől a talpra állásig – és tovább – követhetjük a folyamatot. A tavaly megjelent az akik nem sírnak rendesen pszichoprózái után, egyszerre minden ízében személyes és távolból figyelő versein keresztül látunk rá érzelmeinkre, legmélyebb valónkra. A mottószerűen tömör mondatok és az áradó szabadversek között a szenvedő és a fokozatosan felszabaduló ember minden egyes levegővételét átéli az olvasó, a tudatosulás lépcsőfokain egyre mélyül önismeretünk, együttérzésünk magunk és embertársaink iránt. Tisza Kata élet-halál kérdéseket feszeget, éleslátóan, pontosan fogalmaz. Sokszor megfejthetetlenül gyönyörű, gyógyító versei a döbbenet és megkönnyebbülés között egyensúlyozva vezetnek a legjobb helyre – ahogy a kötet címe is ígéri –, önmagunkhoz.

A könyv a Scolar Kiadó honlapján megrendelhető: https://www.scolar.hu/a_legjobb_hely_a_varosban_te_vagy_2119

Kommentek

Biobabatorta apa naplójában

Különleges apanapló Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. A három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait 2011 óta követhetik nyomon a Nők Lapja olvasói. A  hét év alatt született írásokból jelent meg az Aki szépen butáskodik című válogatáskötet, amelyből megismerhetjük a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csatározásait és megbékéléseit. A humoros és szeretetteli szövegeket olvasva is úgy tűnik, a sok aranyos csibészségen túl, különösen érdekli a költő apukát a gyereknyelv; a gyermeki látás sokszor kifejezetten költői, nagyon érdekes, hogy ők hogyan rakják össze a szavakat, milyen fordulatokkal, hogyan használják a nyelvet.

A Könyvhét folyóirat Könyvfesztiválra megjelenő számának interjújából megtudhatjuk többek közt azt is, hogy a költő felesége alapvetően sokkal tudatosabb nála a gyereknevelésben. Neki köszönhető, hogy a gyerekek amennyire lehet egészségesen táplálkoznak, vagy hogy például hordozós anyuka, apuka voltak. Varró Dani elmondja, ő is olvasott mindenféle könyveket, de az a tapasztalata, hogy egy-egy nehezebb helyzet megoldásában sokszor többet segít az ösztönösség, mint valami modern gyereknevelési trükk.

Az gyerekek étkezéséről a mindennapokba ágyazva tudunk meg ezt azt. Például, hogy az egészséges táplálkozás jegyében szülinapra a túróruditorta kizárva, de mint kiderül, a biobabatortával is lehet maszatolni, a buli végére a gyerek mindene csupa szentjánoskenyérmagőrlemény-bevonat... 

A könyv megvásárlásával az olvasó az Unicef apák napi programját támogatja. Hiszünk abban hogy a szülőkkel töltött idő kulcsfontosságú minden gyerek fejlődésében.

Könyvbemutató április 21-én, a Könyvfesztiválon: https://www.facebook.com/events/1874848492586797 

 

Kommentek

almasuteselott.jpgAmíg nincs friss primőr, az alma mindig rendelkezésünkre áll, sokféleképpen elkészíthető, remek desszertnek is. A minap második fogásnak töltött sült almát készítettem a karfiolleves mellé, remekül illenek egymáshoz! 

Hozzávalók 4-6 személyre: 6 db közepes méretű Jonatán alma, 1 csészényi főtt köles, 3-4 kanál gyümölcsíz, 12 gerezd dió (mindenkinek jut 2-3 darab a desszertből)

almasutesutan.jpgElkészítése: Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, az almákat kettévágjuk, kiskanállal kikanyarítjuk a magházat (ezeket nem dobom ki, hanem megeszem), a mélyedésekbe töltjük a főtt kölessel összekevert lekvárt, majd a tetejükre diógerezdeket teszünk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 3/4 órát sütjük. Amikor a dió megpirult és a villa könnyedén belemegy a sült almába, akkor van készen. Melegen és kihűlve is nagyon finom. (Nem kell többé puding!) 

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Főztem a Gundelben

Különleges emlékem, büszke is vagyok rá, elvégre az ember nem mindennap főz a Gundelben. (Meg enni se eszik mindennap ott.)

A 2000-es évek elején, többször járt  Budapesten Mina Dobic makrobiotikus tanár és terapeuta, egyik alkalommal a Gundelben szerveztek neki ebéddel egybekötött előadást, tanácsadást. A könyvét – Gyönyörű életem "Hogyan lettem makkegészséges a makrobiotika segítségével?" – 2000-ben adta ki a Bioenergetic Kiadó; mivel ezt a könyvet én fordítottam magyarra, megkértem a szervezőket, hogy egy kis konyhai segítség fejében ingyen vehessek részt a programon. Gondoltam, szívesen tisztítom gyökérkefével és vágom a gyökeres zöldségeket a Mina által főzött ebédhez...  Voltunk néhányan segítők, és a Gundel étterem is rendelkezésre bocsátott szakácsot, cukrászt, pincéreket. A programon derült ki azonban, hogy mivel Mina éppen előad az egyik emeleti teremben, nem tud egyszerre a konyhában is tevékenykedni, így nem tudja magyarázni a szakácsoknak az ételkészítés menetét. A szervező hölgy is folyton ingázott a konyha és az előadóterem között. Mit ad Isten? Szinte észrevétlenül vettem át a konyhai teendők irányítását, és készítettem elő az alapanyagokat. Mondhatom, hogy ha nem is teljesen egyedül én főztem az ebédet, nagyon sok feladat hárult rám, hogy időben meglegyen minden. Receptek, leírás volt ugyan, de azt értelmezni kellett és nem volt eléggé részletes. A szakácsok kicsit idegesek voltak amiatt, hogy nem a számukra megszokott anyagokból és módon kell főzniük, a Gundel főszakácsa berzenkedett (a szavait nem idézném most, de mulattam rajta magamban). A lényeg, hogy sikerült elkészítenünk egy gazdag zöldséglevest, a második fogást, amiben sokfajta módon elkészített gabona és zöldség szerepelt. A karob tortát, harmadik fogásként a cukrászok, a cukrászatban készítették, hozzájuk sajnos nem tudtam lemenni, hogy megnézzem, hogyan készül, pedig szerettem volna látni. Mindenesetre nagyon finom lett! 

Ebédnél felmentem a konyhából az emeletre, megnézni, hogy ízlik a résztvevőknek. Minden nagyon finom volt és remekül ízlett. Mina ebéd közben is magyarázta, mi micsoda, milyen gyógyhatással bír és hogyan készül. Az étkeket az étterem pincérei szolgálták fel. Képzelheti a kedves olvasó, hogyan vélekedett a két tisztességben megöregedett, hagyományos fogásokhoz szokott, tipikusan hazai elegáns éttermi pincér mindarról, amit itt hallott, látott, amíg hordták be a tálakat!  "Kamu az egész!" - súgta oda az egyik pincér a másiknak, véletlenül meghallottam. Mi más lehetett volna a véleményük?  Egyik pillanatról a másikra nehéz azonosulni a gondolattal, hogy ez a kis nő valóban ezektől az ételektől gyógyult meg súlyos betegségéből, hogy a táplálék és az egészség között mélyebb összefüggés lehetséges. Kamu az egész! - idézzük itthon néhanap. Hogy mi a kamu és mi nem, hát ezt tényleg sokszor nehéz eldönteni.

Minával akkor már nem először találkoztam, hiszen könyvének fordításakor vele együtt szinte átéltem gyógyulástörténetét, kísértem gondolatban a folyamatot. Akkor már évek óta foglalkoztam makrobiotikával, ezért is kért fel a kiadó, hogy fordítsam le ezt a könyvet. A munka mélyreszállást, lendületet, megerősítést, objektív reményt és élvezetes kalandot adott nekem. Nem meglepő, hogy amikor személyesen találkoztunk, akkor sem csalódtam, őszintén kedves, természetes, szeretettel teli embert ismertem meg benne.

Hát ennyi a történet. Főztem a Gundelben, igen! Valahol még megvan a receptes paksaméta. Sajnos fotóm nincs az esetről, szóval dokumentálni nem tudom. Aki nem hiszi, járjon utána! :)

Kommentek