könyvajánló

Címkék

adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) akupunktúra (1) alga (2) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (3) allergia (5) alma (3) almakompót (1) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (2) bab (2) bableves (1) banán (1) bancha tea (1) barack (1) barátság (1) barnarizs (7) befőzés (5) bejgli (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) blansírozás (2) bodzaital (1) böjt (4) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (4) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (1) csikung (1) csili (1) csíra (3) csíraleves (1) csírázott (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (2) dió (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesség (2) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) Everness (1) Everness Fesztivál (1) évszakváltás (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) fasirt (1) fasírt (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) fermentálás (1) fogyókúra (6) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) földimogyoró (1) föld elem (2) frissítő ital (1) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gomba (1) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) gyerekjáték (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyümölcs (5) gyümölcsleves (2) gyümölcsnyárs (1) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) hashajtó (1) házipatika (2) Hippokratész leves (1) hiziki (2) hőkezelés (2) holdhatás (1) homeopátia (1) hormontípus (1) húsvéti menü (1) immunerősítés (1) irodalom (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (1) jin jang (5) joghurt (1) Jorge Bucay (2) juhtúró (1) kamilla (1) kánikula (3) kaporleves (1) káposzta (7) karácsony (2) karácsonyi menü (6) karalábé (2) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kecsap (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (2) ketchup (1) királymorzsa (1) kivi (2) köles (10) köleses palacsinta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (1) köles kolbász (1) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (4) korai kötődés (1) körte (1) köszvény (1) kovászos uborka (1) kukorica (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kuszkusz (1) lábfej (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (2) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (1) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magvak (3) máj (3) mák (4) makrobiotika (243) makrobiotika tanfolyam (22) makronauta (190) makro étrend (218) mandula (1) mangold (1) manióka (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) méregtelenítés (20) mese (1) meseterápia (1) méz (1) Michio Kushi (2) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (6) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) napraforgómag (1) narancs (2) narancsleves (1) nishime (3) nituke (1) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) nyers étel (2) okara (4) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) öt elem tana (7) palacsinta (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (3) paradicsomos lencse (1) pástétom (2) pepperonáta (1) pickels (1) pipiske (1) piskóta (1) pizza (1) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) rebarbara (2) recept (3) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) retek (3) reuma (2) ribizli (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizstészta (3) rozs (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (6) salátakatáng (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) savanyítás (2) savanyú káposzta (2) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) sóskaleves (1) soványság (1) spenót (2) spiritualitás (2) Stahl Judit (1) stangli (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütőtök (5) sütőtökleves (1) szamósza (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szervóra (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (3) szója (2) szójabab (3) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) szusi (4) tabuli (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (2) tejfokozó (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) tészta (1) tofu (14) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tönköly (1) török konyha (1) túrógombóc (1) tűz (1) uborka (4) uborkaleves (1) ufóvér (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (2) Vegetáriánus Fesztivál (1) virágevők (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (1) wakame (4) waldorf (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (1) zacher (1) zeller (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (6) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Tegnap eltettem 8 kg káposztát egy nagy fazékba, így húsvétra már lesz finom savanyú káposztánk, d... (2015.03.08. 09:39) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: "Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de figyelemreméltó színharmóniával is megajándékozza az emb... (2014.11.23. 20:33) Almás-gesztenyés vöröskáposzta
  • Makronauta: "Ez nálunk is kedvenc, én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítem és kis vízzel megspriccelve maj... (2014.11.06. 16:01) Stangli
  • Makronauta: Ma a Bio ábécében egy fiatal hölgy állt előttem a pénztárnál és mit látnak szemeim, éppen az én kö... (2014.10.29. 17:11) Kis élménybeszámoló a könyvbemutatóról
  • Makronauta: Újságolta egyik kedves ismerősöm, mekkora sikere volt a sült szilvának az elmúlt hétvégén. Aztán e... (2014.10.10. 13:23) Sült szilva

Blogajánló

Rakott kelkáposzta

rakott_kel.jpgA hagyományos rakott kel húsnélküli változata, de legalább olyan ízletes!

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 4-5 szem burgonya, ha van, az előző napról megmaradt gabona és zöldségféle. Tofuból készült rántotta (receptjét ld. a blogon), teljes értékű zsemlemorzsa, szezámmag. Néhány szelet paradicsom a tetejére.

Elkészítése: A kelkáposztát megmossuk és leveleire szedve megmártjuk forró, sós vízben. Utána hirtelen hideg vízzel lehűtjük, és csíkokra vágjuk. (Azért még egészben hűtjük a vízzel, hogyne sok ásványi anyag oldódjon ki belőle.) Ezután kiolajozunk egy tűzálló tálat, és meghintjük teljes értékű zsemlemorzsával. Belehelyezzük a csíkokat, rátesszük a gabonát, a zöldségeket. Készíthetünk hozzá tofu rántottát is abból is tehetünk rá egy csíkot. A tetejét paradicsomszeletekkel befedjük, és szezámmaggal beszórjuk. Sütőben kb. 30 percig sütjük. Fontos bele a gabona, mert különben az étel vizes lesz.

Kommentek

Nyitnikék*

“Nyitva az ajtó, a szív még inkább.”

(Dicsőfi Endre)

 

Valamikor a 30-as években egy hegyvidéki kisvárosban történt, hogy egy fiatal pár kirándulás után fáradtan betért a “Bandalak” feliratú házba. A kertben vidám társaság, már éppen befejezték az ebédet. A házigazdák szívesen invitálták a jövevényeket beljebb, miután azok illendően köszöntek és megkérdezték, volna-e még ebéd a számukra. Bableves, túrós csusza volt a menü, hozzá jó hegyaljai bort is kaptak. Amikor jóízűen megebédeltek, fizetni szerettek volna... de nem lehetett. A Bandalak ugyanis nem vendéglő volt, hanem egy testvérpár nyári házikója.

Gyerekkoromban szinte mesebeli figurának tartottam Szilva Jucit és Szilva Lacit, a történetbeli házigazdákat, és nemcsak a nevük, hanem a róluk szóló már-már legendás történet miatt. Náluk minden hétvégén népes társaság gyűlt össze. A barátok, kollégák rendszeresen együtt kirándultak, főztek, híre járt a mulatságoknak, még színdarabot, jelmezbált is rendeztek.

Mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy elszigetelődnek az emberek. Csak a munka ördögi köre működik, aminek természetes következménye a begubózás. Ma már az emberi kapcsolatok is futólagosak, üzletszerűek, és gyakran érdekből jönnek létre. Gyakran hallom azt is az ismerősöktől, hogy “ide ugyan nem jön vendég, még csak az hiányozna, hogy letapossák a füvet...” A lakást is most újították fel, csillog a parkett, süpped a szőnyeg, minden elvágólag, derékszögben áll. A gyerek barátai se mehetnek fel. Van viszont videó, házimozi, számítógép, hifitorony és jacuzzi.

Valami mégis hiányzik. A szívbéli melegség az, amire mindannyian annyira vágyunk. Tessék, ma is meg lehet hívni barátokat, ismerősöket, elmehetünk közös túrákra, sétákra, játékra.

“Nyitnikék! Szívnek és tavasznak nyílni kék!” – fújtuk a sorokat kisiskolás korunkban. Szerintem a régi testvérpár, Szilva Juci és Szilva Laci olvasókönyvében is benne volt ez a mondat.

 

* Szepesi Dóra cikke az Ideál Magazin 2002 márciusi számában jelent meg. (Lehet, hogy a helyzet azóta változott :)

 

 

 

Kommentek

Répa Râpèes

A râpèes francia szó és azt jelenti: reszelt. Amíg nincs friss zöldleveles zöldségünk, répából készíthetjük a vitaminbombát. Bármilyen csírával fel lehet dobni. A receptben említett zöldpetrezselyem klasszikus kelléke.

repa_rapees.jpgHozzávalók: Személyenként 1 csésze reszelt répa, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 2 evőkanál francia dresszing.

Elkészítése: A répákat megtisztítjuk, vékonyra reszeljük és a felaprított zöldpetrezselyemmel együtt egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az öntettel és alaposan összekeverjük. Ekkor a tálaló edényre helyezzük, majd behűtjük.

Francia öntet

Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors

A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.

Változata: mazsolával, szezámmaggal is tálalhatjuk a reszelt répát, amihez szintén teszünk aprított zöld petrezselymet. Ehhez viszont 4 evőkanál mézes-citromos öntet illik.

Mézes citromos öntet

Hozzávalók: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.

Kommentek

A korai kötődés*

A korai anya-gyermek kapcsolat minősége sok szempontból meghatározza a felnőttkori személyiség működését.Erről a sokakat érintő témáról tartott előadást Dr. Keresztes Zoltán pszichiáter, pszichoterapeuta egy családi rendezvényen. Ezzel kapcsolatban jelent meg egy előzetes beszélgetés.

- Miért olyan jelentős az első néhány év?

- A csecsemő számára a korai időszak eseménysora rendkívül fontos az agy érése szempontjából. Az anya-gyermek kapcsolat, és a családi élet atmoszférája nagyon fontos, a gyerek a későbbiek során is abból építkezik. Az anyai kapacitások és a jó anya-gyerek kapcsolat biztosítják számára mindazt, amitől jól érzi magát, és a későbbiekben egészséges, kellően rugalmas, adaptív, ugyanakkor az énhatárait kellő intenzitással és hatékonysággal képviselni tudó felnőtt lesz.

- Milyen jellemző problémákkal keresik fel önt?

- Amikor megkeresnek, akkor már valamilyen baj készen van. Az az optimális helyzet, ha észlelnek valamit, valami szokatlant a gyerek viselkedésében, esetleg saját működésükben, akkor azt otthon nem melengetik, mert ez az időhúzás általában csak destruktív. Gyakori, hogy valamelyik szülőnek föltűnik például, hogy a gyerek sokat internetezik vagy keveset eszik. Amennyiben halogatják, és nem keresik fel a szakembert, a család elkezd egyfajta kóros működésre ráállni, amely működés egyre jobban elnézi, akár el is kendőzi a gyerek kóros működését. Miközben ilyenkor az szokott a probléma lenni ezeknél a gyerekeknél, hogy azért válnak függővé valamitől, vagy viselkednek rendellenesen, provokatívan, mert valami otthon, a család feszültségszabályozásában vagy egyáltalán az együttélésben nincs a gyerek szempontjából optimálisan hangolva. Ez fakadhat például a munkahelyről hozott hajszoltságból, ami miatt elkezd elsilányulni az érzelmi kommunikáció, pedig ez hozzátartozik a létünk élményéhez. A szavak helyett elkezdenek belépni a tünetek, például az étkezési zavar, a netezés, a lógás az iskolából. Egy ilyen helyzetben nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy vissza kell installálni a szavakat. Meg kell tanítani a családtagokat úgy egymásra figyelni, hogy az a másiknak is hiteles figyelem legyen.

- Milyen a gyerek számára a hiteles figyelem?

- Amikor azt tudja megélni, hogy a felnőtt bevonódik a világába, részt vesz benne, elfogadja azt, ahonnan ő nézi és abból a perspektívából látva tesz föl kérdéseket neki. Nagyon sok család mondja azt, hogy mi nagyon sokat beszélgetünk. Igen ám, csak azok a beszélgetések alapvetően inkább intellektuális szinten zajlanak, ahol az érzelmek megint csak elsikkadnak, ők viszont azt gondolják, hogy értik egymást. Valóban értik is egymást egy bizonyos intellektuális szinten, de azon a szinten, amitől mondjuk egy gyerek biztonságban érzi magát, nem értik meg sem egymást, sem pedig a gyereket. Az adja a gyereknek a biztonságérzetet, ha az ő érzelmi állapotait is elfogadják. Gyakori helyzet, hogy azt mondják, „mi egy jó család vagyunk, nálunk nincs hangos szó”. És megdöbbennek, amikor azt mondom, hogy ez nagyon komoly baj.

- Miért?

- Azért, mert ha azt mondom, hogy nálunk nincsen hangos szó, az azt jelenti, hogy a valóság egy részét, és az érzelmi élet egy kiadós részét is letagadom. Hiszen nem igaz, hogy nálunk nincsenek bizonyos fajta indulatok, csak úgy teszünk mintha nem lennének. Minden ilyen intim közösség, mint a család, – előjel nélkül – a legterheltebb érzelmi kapcsolatokban. Az érzések természetes áramlása miatt benne van a családban átélt érzésekben a harag is. Van olyan, hogy haragszom valamelyik családtagomra, és ez teljesen rendjén is van. Ezek a „jó” családok arra kényszerítik a gyereket, hogy az érzelmi életükbe mindenhova repedéseket tegyenek be, mert náluk valamilyen állapotban nem lehet lenni. Igen ám, csakhogy a gyerek ilyenkor azt éli meg, hogy őt nem fogadják el, és nem csak valamilyen érzését, lelkiállapotát, és ez az önértékelését a későbbiekben messzemenően befolyásolja.

- A leválás különböző szakaszai is problémás időszakok. Hogy viszonyuljon a szülő?

- Itt is arra kell figyelni, hogy a gyerek igénye micsoda. Hogy a gyerek ki merje, ki tudja fejezni az igényét, és a szülő akkor is elégedett legyen, hogyha nem az ő igénye jelenik meg. Egyik kedvenc példám, amikor a gyerek játszik és anyuka mondja, gyere ide, adj egy puszit. A gyerek nem megy oda, és anyuka azt mondja neki, hogy akkor anyuka szomorú. Ez a legrondább zsarolás, amit egy teljesen védtelen valakivel el lehet követni. Ilyenkor kell az anyukának megelégednie azzal, hogy most nem fog puszit kapni. Ettől a gyereke nem nem szereti őt, hanem csak belefeledkezik valamibe. A szülő tudja a saját elvárásait és a saját szükségleteit a háttérbe szorítani, aktuálisan a gyerek javára, a gyerek érdekei előtérben tartásáért. A leválás egyik szakasza az óvodáskori, majd a kisiskoláskori, és utána tulajdonképpen egy eléggé hosszú folyamat, aminek a tempója és intenzitása fölerősödik a kamaszkorban. Meg kell tanulni nem személyesre venni: nem azért nincs szüksége rám a gyereknek, mert rossz szülő vagyok, hanem azért, mert az ő korszakos igénye más. Ezt a fajta áthangolódást is meg kell tanulnia egy szülőnek. Úgy kell vele bánni akárhány évesen, ahogy ő igényli. Az én 21 éves pici fiam nem 8 éves, és nem kell tőle megkérdezni: „kulcs, bérlet, ellenőrző van-e nálad?”, merthogy nem ez az ő korszakos igénye.

*Szepesi Dóra interjúja megjelent a Könyvhét 2014. őszi különszámában

Kommentek

Paradicsomos lencse

paradicsomos_lencse.jpgA lencse karakteres töménységét enyhíti a lédús paradicsom. Jól illik hozzá a főtt barna rizs, főtt tészta vagy a burgonyapüré. Forrón és hidegen is szervírozhatjuk, petrezselyemmel vagy majoránnával megszórva. Nagyon jó köretnek is.

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 40 dkg paradicsom (friss vagy házilag eltett ivólé) 0,6 1 víz, 1 hagyma, 1 ek friss oregano, majoránna vagy bazsalikom, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés: a lencsét lábosba tesszük, és a paradicsomot a levével együtt hozzáadjuk. A vizet ráöntjük, és hozzáadjuk az összevágott hagymát és a fűszert is. Sóval és borssal ízesítjük, fedővel lefedve felforraljuk. Kis lángon 1-1,5 óra hosszat főzzük, amíg a lencse megpuhul, s a legtöbb folyadék el nem párolog, de a keveréknek még nedvesnek kell lennie. A főzési idő vége felé időnként megkeverjük, nehogy odaégjenek a lencseszemek.

Kommentek

Játsszuk azt!

A következő történetet Éva mesélte, a visszahúzódó gyerekekről, akik nem mernek felnőttek környezetében megszólalni. Óvodába kerülés előtt szokott ez előfordulni, de sokaknál később is.

A legkisebb unokámmal, Jázminnal mentünk bevásárolni, és mindig elbújt a hátam mögé. Gondoltam magamban, hogy ennek nem lesz jó vége, mert a visszahúzódó félelem megmarad a gyerekben később is, és nem tud majd természetesen kommunikálni a többi gyerekkel vagy felnőttel.

Elmentem vele vásárolni egy olasz delikátesz üzletbe, articsókát akartunk venni. (Az articsóka a máj és az epe működését segíti. Megfázáskor, ha naponta egy articsókát elfogyasztunk, akkor hamarabb túljutunk a köhögéses, megfázásos betegségen, mert a máj méregtelenítő hatását elősegítjük. Éppen mi is meg voltunk fázva.) Ahogy beléptünk az üzletbe, jött egy hirtelen ötlet, a fejemhez kaptam és azt mondtam, jaj, elfelejtettem, mit is akartam venni?! Persze előzőleg megbeszéltem a gyerekkel, hogy mit fogunk venni. Az eladónő ismert engem, tudta, hogy miért járok oda, mi a kedvenc ételem, amiből rendszeresen viszek, már éppen mély lélegzetet vett és ki akarta mondani, de rákacsintottam… Erre nem szólt semmit - majd Jázmin egész halkan megjegyezte, hogy articsókát! Nagy volt a diadal, sikerült megszólaltatni. Meg is dicsértem a többi felnőtt előtt: de jó, hogy jöttél velem, és emlékeztél, látod, milyen ügyes vagy? Nagyon örült a dicséretnek.

Legközelebb három nap múlva mentünk vásárolni. Megint a fejemhez kaptam, jaj, elfelejtettem, mit is akartam. Az eladó már tudta, miről van szó, várakozásteljesen tekintett Jázminra, aki diadalmasan megszólalt: articsóka! Három nap múlva, amikor bevásárolni indultunk, út közben Jázmin rám néz, és azt mondja, játsszuk megint azt, hogy elfelejted, mit akarsz venni… A gyerek játéknak fogta fel akciómat, de nagyon hasznos játék lett, végtelenül tetszett is neki. Ha csak noszogattam volna, - na szólalj már meg, ne legyél olyan kuka, mondjál már valamit! - akkor biztos semmi eredményt nem értem volna el. Egy hónap múlva odaadtam neki egy kis pénztárcában a pénzt, én kint maradtam az üvegajtó előtt az utcán, és beküldtem őt, hogy vásároljon. Ez egy kis üzlet, délelőtt nincs sok vevő. Sikerült! Egyedül, önállóan, szépen megvett mindent, amit kellett. Tehát, bátran, játsszuk azt, hogy… mindent el lehet játszani!

* A történet Horváth Éva, szerzőtársamtól származik, a "Boldog szülő, boldog gyermek" című könyvünkben mesélte el. A helyszín: Berlin, bár akárhol játszódhat.

Kommentek

Articsóka saláta

artics_-ka_sal_ita.jpgKülönleges előétel ez az ízletes saláta és hideg húsok mellé is kitűnő. Az articsóka megfázás esetén nagyon jó hatású. Segíti a máj és az epe működését, így a kiválasztást. Ha megfázáskor naponta egy articsókát elfogyasztunk, hamarabb túljutunk a köhögéses szakaszon.

Hozzávalók 4-6 személyre: 500 g articsóka, só, őrölt bors, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem. Az articsóka tisztítása nem a legegyszerűbb, ezért inkább vegyünk egy üveg olajban eltett, konyhakész articsókát a boltban, ebben csak az úgynevezett szíve van benne, a levelek nincsenek. Nyáron a nagycsarnokban is kapunk articsókát, megpróbálkozhatunk a tisztításával a következő videó instrukciói szerint: https://www.youtube.com/watch?v=ygyzb8BQ0Ec Ha magunk készítjük el inkább gyökérkefével tisztítsuk, mintsem hámozzuk, így több élelmi értéke marad.

Elkészítése: az articsókát falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben felforraljuk, majd fedő alatt 12-15 percig puhára főzzük.  Leszűrjük és a lábosban hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük az olívaolajjal, a citromlével, a petrezselyem zöldjével, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Ekkor kitesszük a tálkákra és tálaljuk. A konyhakész articsókát természetesen nem kell megfőzni, olívaolaj sem kell hozzá, mert abban tették el. Ekkor kisebb darabokra vágjuk, citromlevet csöpögtetünk rá, megszórjuk egy pici őrölt borssal és petrezselyemzöldjével tálaljuk.

Variáció: 2 evőkanál kisebb darabokra vágott tisztított diót keverünk hozzá.


Kommentek

Tavaszvárás és böjt

Miként vészeljük át a még előttünk álló hűvösebb napokat, és közben hogyan készüljünk az érkező tavaszra?

Pénteken 13.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

Egy ehető virág

Ha valaki azt hinné, az articsóka valami madárféle, gyorsan írjuk le, hogy nem az, hanem egy bogáncshoz (napraforgóhoz) hasonló növény, aminek a bimbóját fogyasztják a mediterrán világban. Az olasz, francia konyha is előszeretettel használja. A  növény ökölnyire megnövő virágai a nyár végén jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken.

Elkészítése

A húsos csészeleveleket zöldségként használják, még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, olívaolajban való marinálás. A kisebb bimbókat hússal vagy zöldséggel töltik. Markáns íze miatt elég egy kis citrommal fűszerezni.

Megnézhetünk néhány kisfilmet a youtube-on, hogyan is kell elkészíteni, előkészíteni az articsókát az ételekhez, de ez egy kicsit bonyolult, ráadásul nálunk nem kapható mindig érett, szép, fejlett darab articsóka, ezért inkább az előkészített, üveges változatot ajánlom.

Gyógyhatás

Ez a fészkesvirágú gyógynövény nemcsak különleges, élelmi értékeiről is híres. Elősegíti a máj méregtelenítő munkáját, ezért például megfázáskor is jó szolgálatot tesz, hamarabb túljutunk a betegségen. Felhasználhatjuk mártásként, töltve, grillezve, marinírozva, vagy  például salátának is.

Hamarosan egy igen ízletes articsókasaláta receptjével jövünk!

Kommentek

Citromos gombaleves

citromos_gombaleves.jpgA citrom igazán pikánssá, egyben könnyebben emészthetővé teszi, de nem kell belőle sok, nehogy eluralkodjon.

Hozzávalók: 1 újhagyma, 6/8 csiperkegomba, 2 ek napraforgóolaj, 1 liter zöldséglé, 3-4 csésze rizs, 2,5
csésze víz, 1 citrom leve, tengerisó, bors, őrölt szerecsendió, 1 csipet édes-nemes paprika, 1/2 csomag kapor, citromfű.

Elkészítése: a hagymát és a gombát apróra vágjuk, 2-3 percig pároljuk az olajban majd felöntjük a zöldséglével, és 20 percig lassú  tűzön főzzük. Ezen idő alatt a rizst 2,5 liter vízben, csipet sóval föltesszük és forrás után még 40 percig főzzük. Utána a fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. A rizst, a citromlevet beletesszük a levesbe, megfűszerezzük, apróra vágott kaporral, citromfű levelekkel díszítjük.

Kommentek

Meghűlés, évszakváltáskor*

Hölgy olvasónk írja, hogy már előre fél az évszakváltástól, mert ha megjön a hideg, az enyhülés vagy a szeles idő, rendszeresen elkapja a „torokfájásos orrfújós megfázás”. A legutóbb hétvégén ki akarta magát kúrálni egy vírusos fertőzésből, hogy hétfőn már munkába tudjon menni, a siker érdekében patikaszerekhez folyamodott. Egyébként híve a természetes gyógymódoknak és csak indokolt esetben szed antibiotikumot. „Bevettem a szokásos tablettákat, orrcseppeket, gargalizáltam – el is múltak a tünetek, de mellékhatásként újabbak jöttek elő: úgy éreztem, mindenem kiszáradt, a hangszálaim, a nyálkahártyák, a gyomrom, a beleim. Elment a hangom, összetört voltam, az étvágytalanság még napokig megmaradt. Mit tegyek legközelebb hasonló esetben?”

Érdemes az immunerősítő, harmonizáló makrobiotikus étrendet követni, és megszívlelni alapelvként, hogy házipatikánk a konyha! Fogyasszon mindent testmelegen, ne egyen, igyon semmi hideget, nyerset. Iszogasson napközben termoszból banchateát, főzzön egy egyszerű kelkáposzta főzeléket, (rántás nélkül) – a leveles zöldségek a tüdő és a vastagbél energiakörét támogatják – legfejjebb zabliszttel dúsítsa, a főtt szemes zab nyákja pedig végig simogatja az emésztőszerveket, keni a beleket. A főtt barnarizs szintén nyugtat. A gyömbér belülről is melegít, és serkenti az anyagcserét, főzéskor ételeinkbe is használjuk. A bélflórát támogatja például a miszóleves, ilyenkor egy kis gyömbért is reszelhetünk bele. A gyógyteák között a gyömbéres tea is előtérbe kerül. Édességnek készítsen mazsolával almakompótot, süssön sütőtököt. Ezektől a szárazságérzés hamarosan elmúlik, újra erőre kap. Betegség esetén jót tesz az ágymeleg, megelőzésként a rendszeres testmozgás szabad levegőn, és a távol-keleti a csikung-gyakorlatok, mert egyensúlyt teremenek az energetikai rendszerünkben, segítik a testnedvek megfelelő áramlását. Jótékony hatású még a gyömbérvizes lemosás, aminek a receptjét ideírom:  Nagyon hasznos a meghűlés első jeleinél: három liter forrásban lévő vízbe belereszelünk 2 evőkanál frissen reszelt gyömbérgyökeret (por is jó) és öt percig forraljuk. Leszűrjük, lavórba öntjük, és amikor elviselhető hőmérsékletre hűlt, mosdókesztyűvel alaposan ledörzsöljük egész testünket (kivéve a fejet, az arcot). Ezután röviden lezuhanyozunk, megtörölközünk, és vagy felöltözünk, vagy ágyba bújunk: reggel meg este is megcsinálhatjuk ezt a kellemes, melegítő burkot képező házi kezelést. Gyerekeknek enyhébb keveréket készítünk, mert az érzékeny bőrűeket csípheti a gyömbér, ki kell próbálni!

Szepesi Dóra

Életmódtanácsadó és -terapeuta

* ismét egy olvasói levélre válaszolok

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Currys zöldség

currys_z_lds_g.jpgMindig gond, hogyan tálaljuk a zöldségeket. Nyersen rágcsálni unalmas, levesben nem mindenki szereti. Íme egy színes, formabontó recept, amely még az emésztést is jótékonyan serkenti.

Hozzávalók: 1 répa, 1 csészényi darabokra vágott tisztított zöldbab, 1 fej hagyma, 1 kk friss reszelt gyömbér, 1-2 cikk zúzott fokhagyma, ízlés szerint curry, só, citromlé, kurkuma, 1 csésze kókusztej vagy szójatej.

Elkészítése: először a currys szószt készítjük el. Az olajat megforrósítjuk, és a fej hagymát üvegesre pároljuk. Egymás után, állandó kevergetés közben adjuk hozzá a friss, reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és a curryt. Megsózzuk, néhány csepp citromlével és kurkumával megforgatjuk. Finomra vágott répát és zöldbabot keverünk bele. Adhatunk hozzá paprika-, cukkini- és padlizsán-szeleteket. Föleresztjük a növényi tejjel, és a zöldségek puhulásáig főzzük. Finom, melegítő étel.

Kommentek

Konyhanyelvművelő

Ahogy a főzőblogok és vlogok elszaporodtak, úgy csúcsosodnak ki a különböző ízlések. De nem csak az ajánlott ételféleségek terén, hanem étkek leírásában is észrevehető egy bizonyos trendiség. Csak szolidan kérdezem, miért kell túlfűszerezni a receptleírásokat, miért kell ugyanazzal a cukorsziruppal leönteni mindent? Másrészt: a receptek esetében a szabatos megfogalmazás lenne kívánatos, nem volna föltétlen szükséges divatos kifejezésekkel megspékelni minduntalan (unásig) a recepteket. Megfekszi az ember gyomrát ez a sok cukiság, modorosság... Nem azt kifogásolom, hogy idegen szavak is bejönnek a nyelvbe, (ha kellenek, hát jöjjenek) de jobb lenne módjával bánni velük. Szerintem a választékosság jobban emészthető, mi több, sokkal jobban árnyalja az adott konyhai teendőt, hogy mit is kell csinálni és hogyan is kell, hogy az ilyen és ilyen legyen. Néhányat összegyűjtöttem ezekből a szavakból, kifejezésekből, és melléjük írtam, hogy milyen szinonimákkal lehetne helyettesíteni őket.

 

Megküldöm = ráöntök, megszórom, leöntöm, adok hozzá még valamit

Hihetetlenül finom = nagyon finom, kiváló, pompás, fenséges, fölséges íze van,

Szerethető (ő is szerette) = finom, jóízű, (neki is ízlett)

Nagyon rendben van = pazar, fejedelmi (netán „király”)

Topping = ha az étel tetejére szórunk valamit, akkor az a "topping"

 

Lehet vitatkozni és lehet bővíteni a listát!

Kommentek

Lilahagyma krém

lilahagyma_kr_m.jpgLilahagymát apróra (pépesre) reszelünk citromlevet, olajat keverünk hozzá, fűszersóval ízesítjük, és pirított napraforgómaggal megszórjuk.

Ez utóbbi helyett lehet pirított szezámmagot vagy pirított tökmagot is hozzátenni.

Kenyérre, csapatira kenve vagy gabonafasírthoz ajánljuk. Főtt gabonához is nagyon jól illik.

Kommentek

Kushiék ajánlása

konyvkicsi.jpgMichio Kushi és felesége, Aveline Kushi ajánlást írt a készülő könyvünkhöz, amikor 1990. októberében, Budapesten találkoztunk. Ez a pár sor bekerült a legelső könyvünkbe és az újabb kiadások elejére is. Szeretettel emlékezem találkozásainkra!

A makrobiotikus könyvek nagyon fontosak az emberiség kiművelődésének és fejlődésének eme korszakában bolygónkon, a Földön. Őszintén remélem, hogy ezt a könyvet széles körben és sok ember fogja elolvasni.

Kommentek

Adukibab sütőtökkel

adukibabsutotok_kicsi.jpgHozzávalók: ½ csésze adukibab, 2 csésze kockákra vágott, megmosott sütőtök, 5 cm-es darab kombu alga, víz, csipet só

Elkészítése: Az adukibabot éjszakán át beáztatjuk, majd a kombu algával egy csipet tengeri sóval beletesszük a kuktába, ráöntünk 2-szeres mennyiségű vizet, majd a nyomás felmenetelétől számítva 45 percig takaréklángon főzzük. Hőtsük le a kuktát, mielőtt kinyitjuk, vagy hagyjuk egy kicsit kihűlni. Ez a fogás melegen a legjobb, például főtt gabonával, gabonafasírttal, salátával fogyaszthatjuk. Ha kihűlt, finom pástétom lesz belőle. Gyógyhatása miatt érdemes az adukibabot rendszeresen fogyasztani. Elevenítsük fel az adukibab teát: ½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk.

Az adukibab tea jó vizeletképző, könnyíti a székletürítést, enyhíti a menstruációs görcsöket, veseerősítő. Vesegyulladásnál kúraszerűen, napi 3-szor igyuk. A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.

Gyógyhatás: A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Hogyan váltsunk életmódot?

Életmódváltásról, a változtatás lehetőségeiről, szokásaink tudatos megválasztásáról

Február 6-án, pénteken 13.04 perctől ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát, amelyben Csuth Judit szerkesztő Szepesi Dóra életmódtanácsadóval beszélget.

Kommentek

In memoriam Michio Kushi

Michio Kushi, a makrobiotika, a természetes táplálkozás és életmód elkötelezett hirdetője, 2014. december 28-án, 88 éves korában elhunyt.

Méltán emlegetik a természetes táplálkozás atyjaként – hiszen ő volt az egyike azoknak, akik a mai alternatív táplálkozási irányzatok alapját megteremtették. Műve fordulópont az életmódváltásban, az egészséges táplálkozási mozgalom megkerülhetetlen személyisége. Úgy vélte, a mindennapi, körültekintően összeállított, egyszerű étkezés hozzájárulhat a világbékéhez és segíthet betegségek leküzdésében. Szemléletmódjának alapja a kínai orvostudomány, amelynek alapelveit igyekezett közérthetővé tenni a nyugati világ számára.

Michio Kushi jogot tanult Tokioban, majd az 1950-es évek elején érkezett az USÁ-ba ahol folytatta tanulmányait. Megalapította a Kushi Intézetet, ahol ma is tanítják a makrobiotika filozófiáján alapuló táplálkozás, életmód elméletét és gyakorlatát. Számos könyvet írt, előadásokat, konferenciákat, szemináriumokat tartott világszerte.

Magam is sokat tanultam Kushitól. Bölcs, derűs lényére szeretettel emlékezem – mint ahogy rengeteg tanítványa a világ minden táján.  Végezetül  filozófiáját szeretném felidézni, e néhány költői sorból is érzékelhető mély humánuma, spiritualitása.

Kushi filozófiája:

Mindannyian a végtelenségből érkezünk, – mindannyian a végtelenségben élünk, – mindannyian a végtelenségbe térünk vissza, – mindannyian a végtelenség manifesztációi vagyunk, – mindannyian a végtelen univerzum fiai és lányai vagyunk, – szeressük egymást, – segítsük egymást, – bátorítsuk egymást, – folytassuk tovább közösen a békés világról szóló végtelen álmunkat, – mindig egyek vagyunk, örökké.

Kommentek

Almalé

almale_kicsi.jpgA boltban kapható almalé legtöbbje nem natúr, túlcukrozott. Ha egyszer megkóstoltuk a saját készítésű almalevet, sose fogunk mást kívánni. Ez nem nyersen mixelt fajta, hanem a kompót leve. Kíméli a gyomrot, betegek is fogyaszthatják.

Elkészítése: Megmosunk két almát, nyolcadokra vágjuk és egy lábosban egy liter vízben egy csipet sóval feltesszük főni. Az almákat nem kell meghámozni. Kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A főtt almát elfogyasztjuk desszertként, köretként, a levet pedig megisszuk. Langyosan finom.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Étrend-trend 2015-re

Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem.

Részletek egy cikkből

A teljes cikk: http://seattletimes.com/html/health/2025403927_plantbaseddietxml.html

Csak jót teszünk magunkkal, ha több teljes értékű növényi táplálékot fogyasztunk: zöldséget, gyümölcsöt, teljes szemű gabonát, és az ebből készült termékeket, babféléket, hüvelyeseket, diókat, olajos magvakat, konyhafüveket és fűszereket. A növényi alapú táplálkozáson élőknek kedvezőbb a koleszterinszintjük, alacsonyabb a vérnyomásuk és kevésbé hajlamosak gyulladásos megbetegedésekre – ezekkel együtt alacsonyabb lesz a testsúlyuk. Nem csoda, hogy ebben az esetben kisebb a rizikója a krónikus megbetegedéseknek és nagyobb az esélye a hosszabb, egészségesebb életnek.

Vegánnak kell lenni ahhoz, hogy növényi alapú táplálkozást folytasson valaki? Nem. A növényi alapú táplálkozásnak sok formája lehetséges, a vegántól a vegetáriánuson át a flexitáriánig (elsősorban vegetáriánus, alkalmanként fogyaszt húst) és a mindenevőig. A közös ismertetőjegy az, hogy étkezésük fókuszpontjába a növényeket helyezik. Ha állati eredetű táplálékot is választunk (hús, baromfi, hal, tojás, tej és tejtermék), akkor ezek kis, kiegészítő szerepet játszanak.

Kezdhetünk egy hústalan hétfővel, és ehetünk teljesen vegetáriánusan a hét egyik napján, ezenkívül a héten többször ehetünk még vegetáriánus fogásokat. Egy másik stratégia: hogy a húsféléket csupán „fűszerként” fogyasztjuk – ahogy a világon sok kultúrában teszik. Egy egész család adagját kiegészíthetjük például egy adag hússal, úgy mint pörkölttel, húsos tészta ételekkel. Próbáljunk meg eltérni a húsközpontú étkezési stílustól! Válasszunk sokféle zöldségben gazdag fogást, mint például nyers saláta előételek,  zöldségpörköltek, teljes szemű gabonaételek. A lencse- és babételek fogyasztása is ajánlatos (mondjuk chilis, pörköltös formában) készítsük el például a kedvenc lasagne-nk, spagettink vagy tacosunk húsmentes változatát.

Kommentek

Chilis sütőtökleves*

_MG_3538_kicsi.jpgÉljen a sütőtök minden variációban!

Hozzávalók: 2 csokor újhagyma, 2 friss piros chilipaprika, ½ dl olaj, só, két csésze kockára vágott sütőtök a héjával együtt, egy 10 centis darab wakame alga,10 dkg juhtúró.
A tálaláshoz: 8 dkg natúr tökmag, 4 evőkanál hidegen sajtolt, tökmagolaj, szójaszósz.

Elkészítése: A sütőtök kockákat kuktafazékban főzzük az algával együtt úgy, hogy ellepje a víz. Amikor a nyomás felmegy, takaréklángon még 20 percig főzzük. Ha kicsit kihűlt, botmixerrel pürésítjük. Közben elkészítjük a zöldséges alapot: az újhagyma fehér részét apróra vágjuk, a chilipaprikát kimagozzuk, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát lefedve, néha megkeverve, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az olajon egy 3 literes fazékban 5 perc alatt. Sózzuk, és ha kell, öntünk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy ne égjen oda. Ezalatt a tálaláshoz a tökmagot mérsékelt lángon kevergetve 3 perc alatt megpirítjuk egy közepes méretű serpenyőben. Vigyázzunk, mert pattog! Miután megpirult, átszórjuk egy tálkába, és félretesszük kihűlni. A megpuhult újhagymához hozzákeverjük a chilit és a sütőtökpürét, majd mérsékelt tűzön kb. 3 percig együtt főzzük vele. Az egészet még egyszer összepürésítjük. Közben a kihűlt tökmagot durvára vágjuk.
Tálaláskor a levest megcsorgatjuk adagonként 1-1 evő-kanál tökmagolajjal és megszórjuk 1-1 marék pirított tökmaggal. 4 adag lesz belőle.

*Stahl Judit legújabb, Gyors konyha című szakácskönyvében lévő receptje ihletett meg, egy kis módosítással elkészítettük és lefotóztuk. Az eredeti receptben 4 db 19 dkg-os natúr sütőtökpüré (bébiétel) van, így az ígéret szerint 20 perc alatt elkészül. Mi nyers tököt főztünk hozzá egy darab wakame algával. A variáció még annyi, hogy nem tettünk bele bio leveskockát, és fetát sem, hanem tálaláskor, ízlés szerint juhtúrót morzsoltunk bele és szójaszósszal ízesítettük. A pirított tökmag jöhet, mi sokszor szórunk bármilyen leves tetejére, mert nagyon finom. A chilipaprikától kellemesen csípős lesz az íze, ha gyerekeknek főzzük, kihagyjuk ezt a hozzávalót.

Kommentek

Hízásra hajlamos?*

„Ahogy megkezdődik az iskola, a kisfiam (9 éves) elkezd betegeskedni. Nyűgös, az orra el van dugulva, a széklettel is probléma van. – írja egy anyuka. Ezenkívül itthon ül, ahelyett, hogy menne játszani, sportolni az osztálytársaival. Az utóbbi időben a kelleténél többet hízott.”

A hízékonyságot és az étkezési szokásokat szüleinktől örököljük, de az életmód mintáit is a családban kapjuk. Ezen sokat alakíthat a tudatos szülő.     A gyermekkori elhízás oka lehet egy sor betegségnek, például a zsírlerakódás és a rossz minőségű táplálék következtében sokszor már 2–3 éves gyerekeknél érelmeszesedési tüneteket lehet észlelni. Ennek okai elsősorban az egészségtelen ételek, a túlevés, emellett pedig a kevés mozgás. Az ipari civilizációk emberét szokták jóllakott éhezőnek is nevezni, ugyanis üres kalóriákat fogyaszt, de nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat. Ha a gyerek szeme, füle, orra a normálisnál több váladékot termel, szelek gyötrik, szorulásos, elsősorban a táplálék minőségére és mennyiségére gyanakodhatunk. A túletetett gyermekek hamar megbetegszenek, és a megszokott ételadagokat felnőtt korban már nehéz csökkenteni. A szénhidrátokkal telített (cukros, fehér lisztes) készítmények és pasztörizált tej helyett inkább az évszakhoz tartozó gyümölcsök és aszalt gyümölcsök fogyasztását javaslom. Az olajos magvakban levő B vitaminok serkentik az agyműködést.

Az intellektuális túlterhelés, de az agyonmanipulált (finomított, tartósított, színezett) táplálékok úgyszintén túlingerlik a szervezetet, és persze a túlzott zsír-, fehérje- és cukorfogyasztás is. Mindez összefügg a viselkedési devianciák kialakulásával, mert a bomlástermékek károsítják az idegrendszert. A nagy mennyiségű tojás, tej, tejszín, vaj, sajt, és a hús fogyasztása is kedvezőtlen, a bennük lévő állati zsiradék miatt. Ajánljuk gyakori fogyasztásra a zöld levelű zöldségeket, nyersen, salátának vagy főzeléknek, ezek májtisztítók, és segítik a bélműködést. Gyakran adjunk a gyerekeknek friss csírákat is, - ezek anyagcsere folyamatokat serkentő biokatalizátorok. A teljes szemű gabonaételeket is ajánlom, ezeket egészben főzzük vagy lisztjéből, pelyhéből készítsünk kását, süteményt, fasírtot - a bennük található összetett szénhidrát egyenletes erőnlétet biztosít, a vércukorszintet is egyenletes szinten tartja. Ezzel szemben megfigyelhetjük, hogy a burgonyaételek elálmosítanak. Az anyuka azt írja, hogy iskolaidőben erősödnek a panaszok. Ennek pszichés hátterét is érdemes lenne feltérképezni.

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*ismét egy olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Csicseri saláta

A csicseriborsót ritkábban főzzük, mint a babot vagy a zöldborsót, pedig megérdemelne több figyelmet, nemcsak azért, mert az óvodások olyan előszeretettel éneklik a „csicseriborsó, bab, lencse” kezdetű dalocskát. Rengeteg energiát tartalmaz, folsav és vitaminok tárháza, emellett nagyon ízletes.

csicserisaláta_1.jpgHozzávalók 6 személyre: 250 gramm csicseriborsót éjszakán át beáztatunk. 4 evőkanál gyömbér dresszing, 1 kis fej hagyma finomra vágva, 1 piros színű paprika kimagozva és kockákra vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem.

Elkészítése: Lecsöpögtetjük a beáztatott csicserit, egy fazékba helyezzük és hideg vizet öntünk rá. Amikor felforrt, 1,5-2 órát főzzük takaréklángon, amíg meg nem puhul. A főzés vége felé egy kicsit ( 1 csipet) megsózzuk. Ezután leszűrjük és egy tálba tesszük. Ráöntjük a dresszinget és még amíg meleg, alaposan elkeverjük, így hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és tálaljuk.

A gyömbéres öntet: 175 ml napraforgóolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2,5 cm-es darabka gyömbér meghámozva, finomra reszelve, só, bors ízlés szerint. Az összetevőket egy jól zárható üvegbe tesszük, összerázzuk. Frissen felhasználva a legjobb, de hűtőszekrényben néhány napig eláll.

Kommentek

Prosztatapanaszok*

„A család férfitagjai között gyakori a prosztata megnagyobbodás. A hajlamot én is örököltem, sokszor szenvedek gyakori vizelési ingertől, ami alhasi teltségérzéssel, szédüléssel jár. A patikában kapható cseppek és tökmagolaj kapszula ideig óráig enyhít a panaszaimon, de főleg, ha sokat ülök és csak hideget tudok ebédelni, ezek felerősödnek.”

Tisztelt Uram!

Életmódváltással sokat segíthet magán. A kismedence zárt terében lévő szervek keringése, férfiaknál, nőknél egyaránt pangásra hajlamos, anyagcseréje lelassul, mozgásszegény életmód következtében különösen. Megfelelő jógagyakorlatok, hasi légzőgyakorlatok például jól karban tudják tartani a mélyen fekvő prosztatát is. Javaslom, először tapasztalt jógaoktató tanácsát kérje, aki a személyre szabott gyakorlatokat beállítja. A talpmasszázs is jót tesz. Ami a táplálkozást illeti, a péksütemények, a fehér lisztes, cukros kelt tészták, a tej és a tejtermék nyákosít, hurutosít, ezért például sajtos, túrós ételeket váltsa fel a zöldség minden formában: levesek, főzelékek, saláták. Kerülje a feldolgozott, tartósított ételeket, ezenkívül a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot, mert ez utóbbiak a prosztataduzzanatot elősegítik. A prosztata a vese energiaköréhez tartozik, így a vesét kell erősíteni, elsősorban a szervezet sav-lúg egyensúlyának helyreállításával. Kerülni kell a sok húst és a sót, de az alkoholt, feketekávét, és feketeteát is. Ajánlott, támogató élelmiszerek: a tengeri só, algák, halak, bab, miszó, tamari szójaszósz, adukibab, fekete szójabab, hajdina, barnarizs, árpa, és a köles. A zöldségek közül: zeller, cékla, nagylevelű zöldségek, zöldbab, zöldborsó, saláta, káposzták, tökök, répák, spárga. Fontos a földdel való szilárd kapcsolat, kertészkedés, kirándulás, séta, emellett a pihenés is. Ügyeljen a helyes öltözködésre, viseljen pamut, gyapjú ruhát, meghűléstől óvja a derekát. A hagyományos gyógyteákon kívül az adukibab és főzetének leve sokat könnyít a prosztatapanaszokon. Ennek elkészítése: ½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk. A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. (Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.) A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi. Az adukibab és teája is veseerősítő, vizeletképző, könnyíti a székletürítést, görcsoldó - nőknek is ajánlott a fogyasztása, tehát a család minden tagjának javára válik. Ezenkívül számos gyógynövény jó hatással van a problémájára, például a patikában kapható medveszőlőtea.

Szepesi Dóra

Életmód-tanácsadó

*olvasói levél és válasz

Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.

Kommentek

Zabos zöldségleves

zaboszöldségleves_kicsi.jpgMég mindig és már megint zab! A főtt zab kitűnő levesbetét. Ezen kívül melegít és kíméli az emésztőszerveket. Nyáron, amikor a zabos lecsóról volt szó, említettük, hogy köreten kívül édesség és levesbetét is lehet belőle.

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 fej hagyma, 2 db kockára vágott sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, fél csésze apróra vágott zeller, ½ kávéskanál majoránna, ízlés szerint só, bors, pirospaprika.

Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk és egy fazékban az olajon aranybarnára pároljuk. Hozzátesszük a fűszereket, majd az apróra vágott zöldségeket, és néhány percig lassú tűzön együtt pároljuk, majd 2 liter vízzel együtt felfőzzük. Amikor készen van, tálaljuk és mindegyik tányérba beleteszünk egy-két kanál főtt zabot.

A zab főzése: Megmostuk a fél kg zabot, éjszakán át beáztattuk, másnap kuktafazékba tettük kétszeres mennyiségű vízzel, a forrástól számítva egy óráig takaréklángon főtt. Ebből a mennyiségből még marad másnapra is, köretnek, édességnek kiváló!

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek