Az ember három kívánsága teljesül, ha almát vagy tököt sütünk a sütőben: 1. kellemes meleg lesz a konyha, 2. finom illat száll a lakásban, 3. csillapíthatjuk éhségünket és édesség utáni vágyunkat. A sült alma teljesen más, mint a nyers, karamellizálódik a cukortartalma, édesebbé, puhává és melengetővé válik a gyümölcs húsa. Mondhatja bárki, hogy ebben már nincs vitamin, meglehet, de majd máskor eszünk nyers almát is. A sült alma mindenesetre mintha már nem is gyümölcs lenne, hanem egy valóságos desszert, amit nagyon egyeszűen, bármikor elkészíthetünk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre tesszük a megmosott szeletelt vagy félbevágott almákat, majd előmelegített sütőben, közepes lángon, a szeletek vastagságától függően 10-15 percig puhára sütjük. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. (Lásd még a Sült alma töltve receptjét is!)
A sütőtök szintén kielégíti édességigényünket, emellett tápláló. Süthetünk úritököt, sonkatököt vagy hokkaidó tököt, a legegyszerűbben úgy, hogy megmossuk, (meghámozni nem szükséges) kettévágjuk, a magokat kiszedjük, 2-3-4 cm vastag szeletekre vagy cikkekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon puhára sütjük. Ez is akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Sütés előtt megkenhetjük a szeleteket olajjal és pár csepp szójaszósszal ízesíthetjük – ha ez megsül rajta, nagyon finom.
(Ajánljuk még a blogon található sokféle tökreceptet, például a sütőtök leveseket és a sütőtök tortácskát.)
Kommentek