Nap mint nap óriási mennyiségű ehető élelmiszert herdálunk el. Az élelmiszereknek több mint a harmadát nem használják fel táplálékként. Mi történik Németországban a nagy- és kiskereskedésekben naponta kereken 7100 tonna élelmiszerrel? Felhasználatlanul a szemeteskukában végzik. Pedig ebből a mennyiségből 6500 tonnányi még tökéletesen élvezhető lenne. Kenyér, pékáru, zöldség és gyümölcs minden reggel frissen érkezik az üzletekbe, és este, amit nem vásároltak meg és nem néz már ki frissnek, ropogósnak, kukába kerül. Kiválogatják, és gyakran kidobják azokat a termékeket is, amelyeknek a lejárati dátuma aznapi, vagy a szavatossági ideje a következő napokban, hetekben, hónapokban lesz. Ha az egész élelmiszeripari folyamatot nézzük, Németországban naponta 20 000 tonna élelmiszert dobnak ki, pedig ebből a mennyiségből még legalább 13 500 tonnányi tökéletesen élvezhető volna. Egy FAO tanulmány szerint világszerte évente a szükséges élelmiszer mennyiségnek az egyharmadát fölöslegesen gyártják, ez kereken 1,3 milliárd tonna. Képzeljük el, ha ennyi élelmet kamionokra pakolnánk, milyen hosszú lenne a karaván: a 650 000 kilométeres kocsisor az Egyenlítőt 16-szor érné körbe. Egy tanulmány szerint az USA és Nyugat-Európa lakói évente fejenként 95-115 kilónyi még ehető élelmiszert dobnak ki. Afrika déli részén ez fejenként, évente átlagosan 6-11 kilogramm.
Maradjunk még egy kicsit a számoknál! Összességében évente egybillió dollár értékű élelmiszer kerül kidobásra, ami gigantikus mennyiség! Ugyanakkor egymilliárd ember éhezik és legalább ugyanennyien túlsúlyosak. A világ élelmiszeripara 11- 14 milliárd embert tudna élelemmel ellátni, miközben a világ lakossága jelenleg 7,5 milliárd ember.
A cikkben a továbbiakban arról van szó, hogy mit lehet tenni a kidobott, de még felhasználható élelmiszerekkel, hogyan lehet ezeket elosztani a rászorulók között. Létrejött egy ételelosztással foglalkozó honlap www.foodsharing.de amelyen lehet tájékozódni a német viszonyok felől. Vannak például nyilvános hűtőszekrények, amelyekbe mindenki beleteheti a fölösleges, még ehető élelmiszert, és akinek szüksége van rá, kiveheti onnan. Itthon is sokféle kezdeményezés van, de jó lenne bővíteni, minél több megoldást találni a problémára.
Tippek:
- Bevásárlószatyorral és bevásárló cédulával induljunk bevásárolni
- Naponta nézzük át hűtőszekrényünk tartalmát
- Az élelmiszerek lejárati dátumát olvassuk el, a termék lejárat után is fogyasztható, sokszor még hetekig (sőt évtizedekig: a fáraósírokban találtak mézet, ami fogyasztható volt)
- Étteremben csomagoltassuk el a maradékot és vigyük haza, ha a porció túl nagy
- Kérdezzük meg az üzletekben, hogy mit csinálnak azokkal az élelmiszerekkel, amiket nem adtak el.
E témában 2009-ben készült egy film, a címe Taste the waste, aminek a trailere itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=SLyQc3mLD74
*A Das Goetheanum 34-35. számában olvasható Lebensmittel Lieben lernen című cikket kivonatoltam.
Kommentek