Előző írásunkban az őszi alapanyagokat soroltuk fel, most a főzési és ételkészítési módokról lesz szó. Ezek az időszakra jellemző "föld elemet" támogatják. Főzéshez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, (lásd: nishime) és kevés olajban vagy kevés vízben fedő alatt gőzöljük. Ebben az időszakban jó hatással van az ételeinkre a szabad tűz, vagy a fával, szénnel fűtött tűzhely tüze. Kiváló ilyenkor tábortűznél, forró hamuban sütni almát, kukoricát, tököt, gesztenyét, krumplit. Ha tehetjük, főzzünk szilvalekvárt, rézüstben, hosszú ideig kavargatva – lehetőleg szabad tűzön, amíg kellően besűrűsödik. Cukrot külön nem kell hozzáadni, mert édességét saját cukortartalmától kapja. A föld elemhez tartozik az olajban tartósítás is.
Milyen főző és tároló edényeket ajánlunk? A "föld elem" időszakának megfelelően előnyben részesíthetjük a porcelán, az üveg, a kerámia és a cserépedényeket.
Kommentek