Sokan azt hiszik, hogy a szusi valami nagyon egzotikus étel, és van is benne valami, mert fő alapanyaga a Nori alga. Ám nem szükséges nyers halat bele tenni, főtt rizzsel és zöldségekkel is készülhet. Elkészítése nem igényel különösebb ügyességet, ha van egy szusigyékényünk, gyerekjáték az egész!
Előkészítjük az alapanyagokat: főtt rizst vagy akár más főtt gabonát (kölesből is finom például), főtt vagy nyers zöldségeket csíkokra vágva, (gyökereseket, nyers uborkát, káposztát és tofuszeleteket, de még csírákat is), odakészítünk az asztalra egy vízzel teli tálkát, ebben fogjuk a kezünket megnedvesíteni. A szusigyékényt egy deszkára terítjük, erre helyezzük a Nori algalapot. Most a főtt és lehetőleg még kissé meleg rizst nedves kézzel elegyengetjük az algalapon, úgy, hogy a széleken kb. 1-2 centiméter kimarad. Ekkor a rizsréteg hosszanti szélére ráhalmozzuk a zöldségeket. Feltekerés előtt az algalap széleit benedvesítjük, így tapad és nem esik szét a tekercs. A zöldséges végén kezdjük a tekerést a szusigyékény segítségével, természetesen úgy, hogy a gyékényt nem tekerjük bele... Egy kis gyakorlat és ügyesen menni fog! Rövid ideig maradhat a gyékényben a tekercs, míg összeáll az egész. A tekercs végein benyomkodjuk az algalapot. Végül levesszük a tekercsről a gyékényt, és éles késsel kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Salátával, citromszelettel, kiviszelettel, hagymakarikákkal tálaljuk.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek