A tofukészítésnek Japánban évezredes hagyománya van. Olvastam a tofukészítés szertartásáról, hogy a tevékenységek láncolatában minden mozdulatnak megvolt a maga ritmusa, a készítő figyelme maximálisan a munkájára irányult. Lehet, hogy ez már nem egészen így van, mindenesetre ez a gyakorlat sokat adhat hozzá az elkészült alapanyag és az étel minőségéhez.
Szójababtúró vagy szójababsajt: magyarra így fordíthatnánk le a tofut. Legalábbis, ami a lényegét illeti. Hagyományosan sajtolással készül úgy, hogy a beáztatott sárga szójababot ledarálják, vízben kifőzik, leszűrik és az így nyert szójatejből fermentációs eljárással sajtolják a tégla formájú tofudarabokat. A házi tofukészítésről írtunk már, érdemes kipróbálni, mert akkor itthon is tudunk magunknak kellemes, lágy tofut készíteni, úgy, hogy a citrommal összeugrasztott szójatejet egy tüllben lecsöpögtetjük - ez lesz a szójatúró, mert ugyanúgy készül, mint a túró.
A tofu a vegetáriánusok kedvenc fehérjéje, könnyen emészthető és sokféleképpen felhasználható a konyhában. Édesség is készülhet belőle vagy akár fűszeres szendvicskrém. Magyaros tofukörözött, tofurántotta, rántott tofu - ezekről már írtunk a blogon. Legközelebb a rántott tofu receptjét elevenítjük fel.
Kommentek