Mindig tetszett Hamupipőke meséjében az, hogy a galambok segítenek neki kiválogatni az igazi magvak közül az ocsút, vagyis a gyommagokat. Elgondolkodhatunk rajta, vajon mit jelképeznek a galambok, ezek a kedves segítők? Mindegy is, a lényeg az, hogy az életben is sok segítséget kapunk gyakorlatban, elméletben egyaránt. Érdemes foglalkoznunk azzal, mely magok szolgálják egészségünket, melyek nem. A mesebeli Hamupipőke nyomán indulva nézzünk most ezek közül egy párat:
A gabonamagvak (Hamupipőke is ezeket válogatta!) fontos táplálékaink. Főzhetjük őket egész szemesen, a gabona töretéből, pelyhesített változatából, lisztjéből kása, sütemény és fasírt is készülhet.
Az olajos magvak, mint például a szezámmag, a napraforgómag, a tökmag, és a diófélék sok hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, többek között magnéziumot, amely nagyon fontos az izmok, az erek és az idegrendszer működéséhez. A lenmag többek között a zavartalan székletürítést segíti elő.
Javaslat: az olajos magvakat enyhén pirítva keverjük össze, tegyünk hozzá aszalt gyümölcsöt és nassoljunk naponta egyszer-kétszer legfeljebb egy maréknyit. Levesek, szendvicsek és saláták tetejére is szórhatunk olajos magvakat. Nemcsak szép, finom és egészséges is.
Egyébként Mikulásváró édességeket is készíthetünk magvakból és aszalt gyümölcsökből! Következő cikkünkben két ilyen kedvenc édességet mutatunk be.
Kommentek