Ezt a köleses finomságot egy kerti partin kóstoltam meg és nagyon ízlett. A köles fogyasztása nemcsak hideg időben ajánlott, a nyár zöldségeivel keverve is nagyon kellemes, jól mutat a tányéron. Nem beszélve arról, hogy lúgosít, és jót tesz a hajnak, bőrnek, körömnek…
Hozzávalók: 1 csésze sárga szemű köles, paradicsom, zöldpaprika, piros színű paprika, uborka, lilahagyma, fejes saláta vagy jégsaláta, só, bors.
Elkészítése: A kölest a következőképpen főzzük meg: egy csésze köleshez dupla mennyiségű vizet adunk, pici sóval ízesítjük takaréklángon kb. 15 percig főzzük, közben ellenőrizzük, nehogy odaégjen. Ha lefőtt a víz, utántölthetjük. Amikor eloltjuk a lángot, fedő alatt a gőzben még puhul.
Amíg a köles elkészül, a hozzávaló zöldségeket megmossuk, tetszés szerint kis darabokra szeleteljük és fűszerezzük sóval, fehérborssal, fekete borssal, apróra vágott metélőhagymával. Ehhez a fűszerezett nyers zöldségkeverékhez a gabonát melegen is, teljesen kihűlve is hozzáadhatjuk. Keverjük össze és máris fogyaszthatjuk.
A fotón a tányéron látható még a Zabpelyhes cukkinis fasírt, amelynek receptjét korábban, szeptember 2-án már közöltük.
Kommentek