Gyógyereje többszörös: a kelkáposzta a máj működését serkenti, vérképző, a datolya relaxál, a piros retek élénkít – így tehát egy teljes újjászületésben lehet részünk.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szép zöld kelkáposztalevél, 4-6 darab datolya, 4-6 db hónapos retek. Vinaigrette öntet.
Elkészítése: A kelleveleket forró lobogó sós vízbe mártjuk 1-2 percre, majd hideg vízzel leöblítjük, ezután apróbb darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. A datolyát megmossuk, ha szárított egy rövid időre meleg vízben áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljon. A retket megmossuk és tetszés szerint karikára vagy cikkekre vágjuk.
Öntet
Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors
A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek