Újra felfedezett finomság! Annyit újítottam, hogy a búzadara helyett rizsliszttel készítettem el, a morzsa és a tejföl mellé házi sárgabaracklekvárt tettem.
Hozzávalók kb. 12 gombóchoz: 25 dkg tehéntúró, 2 db tojás, 2-3 dkg vaj, csipet só, 3 evőkanál rizsliszt. Valamint: 2 evőkanál olaj, vagy 2 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, a tálaláshoz kb. 1,5 dl tejföl, és házi sárgabaracklekvár.
Elkészítése: A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a rizslisztet is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és párolókosárban fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára gőzöljük. (Először forró, lobogó vízben szerettem volna kifőzni a gombócokat, de szétesett a próbagombóc – valószínűleg a rizsliszt miatt, búzadarával más a helyzet, ezért váltottam át a párolókosárra.) Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Amikor kész, külön-külön tálaljuk a tányérokra: 3-4 gombócot teszünk középre, szórunk rá a pirított morzsából, teszünk rá tejfölt és lekvárt.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek