Karácsonyra kaptam egy kuglóf formát, ezt ki kellett próbálni! Egy régi családi receptkönyvből néztem ki a következő receptet, elkészítettem és nagyon finom volt!
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 4 dl tej, 3 db tojás, 6 dkg vaj, 8 dkg cukor, ¼ citrom, 3 dkg mazsola, csipetnyi só, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg porcukor behintésre vagy foundant (csokoládémáz) bevonásra.
Elkészítése: 1,5 dkg élesztővel, 8 dkg lisztből, 2 dkg porcukorral, 1,5 dl langyos tejjel kovászt készítünk és fél órán át kelni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a 6 dkg porcukorral és 3 tojás sárgájával. Kanállal hozzákeverjük a kovászt, lisztet, a szükséges mennyiségű langyos tejet, reszelt citromhéjat és a mazsolát. Kanállal jól kidolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz. Ruhával letakarjuk és egy órát kelesztjük. A formát vajjal jól kikenjük, finomra szitált morzsával behintjük, a tésztát betöltve még egy félóráig kelesztjük és mérsékelt tűznél sütjük. Utána azonnal kiborítjuk lisztezett deszkára vagy szitára, porcukorral meghintjük, vagy csokoládémázzal vonjuk be.
A csokimázt így készítettem el: 3 dkg vajat, 5 dkg fekete csokit és 1 dl tejszínt egy lábosban felmelegítettem, összekevertem, majd a kuglóf tetejére csorgattam. Elég hamar megdermedt, egy félóra múlva lehetett már szeletelni.
A kuglóf frissen finom, másnap már egy kicsit összeáll (mint a császármorzsa), de akkor is kellemes ízű.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek