könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) alapanyagok (1) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (7) almakompót (2) almalé (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (2) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (3) bableves (2) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (9) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (7) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (1) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cayenne-bors (1) cékla (7) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (6) csíraleves (1) csírázott (2) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (2) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) főzési módok (3) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (4) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (5) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (7) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (4) karácsonyi menü (9) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (12) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (496) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (443) makro étrend (470) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (8) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (3) Savarin (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (2) sütőtök (6) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (20) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargányagomba (2) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (5) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (4) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: A kovászos uborka már kész, finom. Most érik a kovászos káposzta, jónak ígérkezik! Nektek hogy sik... (2017.07.07. 20:04) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: @Erich: Így igaz! Ne feledjük, hogy az algák ásványi anyag tartalma, például a vastartalma jelentő... (2017.04.10. 16:47) Moszatok, algák, tengeri zöldségek
  • Makronauta: @Hajdu Imre, Gombos Levente: a cikk végén található egy link, bele lehet olvasni a könyvbe és megr... (2017.01.11. 13:34) Önterjú*
  • Makronauta: @Rózsa Boros: Keresni, kísérletezni, ennek mindig van értelme! Köszönjük az ötletet. A káposzta me... (2017.01.07. 11:14) Savanyú káposztás bableves*
  • Makronauta: Egy mindig aktuális karácsonyi interjú - ajánlom szeretettel! (2016.12.20. 09:06) Az angyal megmutatja magát - mindenkinek másképp reagál

Mochi, japán édesség

mochi.jpgSzilveszteri ajánlat! A Mochi japán ragacsos rizs sütemény. Édes és nem édes fogásokhoz tálalják. Sokféle japán édesség alapja, különböző töltelékekkel töltik, például adzukibabpürével (Anko), ami a japán kézi készítésű desszertek (Wagashi) egyik kedvelt alapanyaga, vagy fagylalttal. A töltött mochi neve: daifuku.

Hozzávalók: 1 csésze édesrizs liszt, ¾ csésze víz és 2 csésze cukor

Elkészítése: A rizslisztet alaposan összekeverjük a vízzel egy hőálló tálban. Ha túl száraznak találjuk, adjunk még hozzá vizet, egyszerre csak 1 kanálnyit. Addig keverjük, amíg a Mochiko (tészta) nagyon lágy tésztává alakul. Ezután egy gőzölő edénybe helyezzük a tálat, vászonkendővel letakarjuk, rátesszük a fedőt és 20 percig gőzöljük. Ezután áttesszük a mochit egy lábosba és közepes lángon főzzük, miközben apránként hozzáadjuk a cukrot. Először a cukormennyiség harmadát adjuk hozzá, és addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Ragacsos tésztát kapunk. Hozzáadjuk a második harmadot a cukorból, úgy néz ki, mintha csupa cukor lenne, de így kapunk selymes alapanyagot a desszertünkhöz. Amennyiben nem szeretnénk túl édes mochit, csökkenthetjük a cukor mennyiségét, a maradék cukrot esetleg elhagyhatjuk. Végül egy nagyon ragadós, fényes, selymes kinézetű tésztát kapunk. Amikor készen van, tegyük egy kilisztezett tepsire, és kezdjük el lisztezni a massza felületét. Elég nehéz kezdetben, mert ragad a tészta, de menni fog, ha eléggé gyorsan forgatjuk. Ha a tészta teljes felülete kellően lisztes, úgy formálhatjuk, ahogy csak akarjuk. Hosszú szeleteket sodorhatunk például, és apró darabokra vágva ezután kis golyókat formázhatunk belőle, amiket aztán kilapítunk, és megtöltünk valamilyen töltelékkel. A mochi és a babpüré is eláll néhány hétig a hűtőszekrényben, tehát nem szükséges azonnal elfogyasztani az egész mennyiséget.

A fotón látható mochit Japánból kaptam, zöld színét a zöldtea pora adja (Matcha teapor) a recept eredeti, a legegyszerűbb. A hagyományos mochikészítésnél nem használnak mikrót és elektromos sütőt, hanem gőzölő edényben főzik a tésztát.

A háttérfestményen lévő japán szöveget kérésemre Emi Ono japán költő fordította le németre, abból én magyarra. Így szól: „Ezen a szép tavaszias téli napon magamra találtam.” Szerinte a „magamra találás” egy kicsit magasabb szinten értendő, - Isten vagy Természet segítségével -, ám ezt csak sejteti ez a 100-200 éves japán szöveg. Ebből is látszik, hogy a régi japán költészet tömör, meditációra alkalmas.  A képet évekkel ezelőtt kaptam egy japán kulturális rendezvényen, amit a Pesti Vigadóban rendeztek.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

http://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr818022970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.