A kávé élvezeti cikk, mértékletes fogyasztása ajánlott. Ugyanis, hatóanyagai révén serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A kávéban lévő csersav stimulálja az érrendszert, tágítja az ereket. Koffeintartalma az idegrendszerben valójában nem a fáradtságot szünteti meg, csupán élénkít, energetizál.
A makrobiotika nyelvén ezt úgy fogalmazzák, hogy túlzott jin energia tartalma miatt földobja fogyasztóját, hirtelen élénk lesz, majd egy kis idő múlva elfárad újra. Az egészséges életmód hívei a babkávé helyett a kiegyensúlyozottabb gabonakávét, katángból vagy cikóriából készült kávépótló italokat fogyasztják. A pörkölés révén ezek kesernyés, fanyar ízt kapnak, ami szintén élénkít. Különösen nyáron van ránk jó hatással a pörkölt, kesernyés íz, amikor a szív- vékonybél energiaköre működik a legintenzívebben.
A babkávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyikkel a Mátrában találkoztam először. Mátraházán van egy „Táncoló kecskék” nevű kis szálloda, a nevével kapcsolatban olvastam azt a változatot, miszerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban. Észrevette ugyanis, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Elmondta felfedezését a közelben élő szerzeteseknek, ők tovább fejlesztették: a magokat megpörkölték, így készítettek belőle ízletes italt, aminek azóta is számtalan változata ismert.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek