A napraforgócsíra ízletes vitaminbomba. Elkészítése otthon nagyon egyszerű: egy kis odafigyelés és víz kell hozzá, meg csivitál (bioboltban kapható), de lehet egy tányéron is csíráztatni vagy tepsin, tálcán, ez ne tartson minket vissza a művelettől.
Elkészítése: Csíráztatni való hántolatlan napraforgómagot veszünk a bioboltban. Egy adagot kiveszünk belőle, mondjuk egy kompótos tálkával, megmossuk és leöntjük vízzel. Ebben ázik egy éjszakán át. Így a szemek egy kicsit megpuhulnak és megduzzadnak, könnyebben megy majd a csírázás. Reggel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd elhelyezzük a tányéron és vízzel picit meglocsoljuk. A csivitál azért jobb, mint a tányér vagy a tálca, mert a tálkák alján lévő réseken lecsöpög az öntözővíz az alsó tálkába, ahonnan időnként kiöntjük a vizet, kap levegőt is a mag és így nem penészedhet be. Naponta kétszer leöblítjük a magokat. Nem kell napfényre tenni, csak egy világos helyre a szobában. Direkt hőt sem igényel. Három négy nap múlva már megjelennek a gyökerek és a levelek is. Szerintem a levél a legfinomabb és nagyon jól is néz ki. Kiveszünk egy adagot a tálkából, és már ehetjük is gyökerestül, levelestül. Természetesen a maghéjat nem esszük meg. (Ha véletlenül mégis, nem kell aggódni.)
A csíra íze nagyon finom, enyhén csípős, kissé olajos. Nassolni lehet magában, salátába keverve, szendvicsre téve vagy leves tetejére, gabonaköretre szórva is fogyaszthatjuk.
Néhány szép szál csírát cserépbe kiültethetünk és akkor lesz szép virágunk néhány hét múlva!
Fotók: Szepesi Dóra
Kommentek