A spárga fogyasztását nyersen is ajánlják, vesetisztító, vizelethajtó hatásáról híres. Szezonjában naponta 1-2 spárgát rágcsáljunk el. A párolt spárga köretként is finom, de a levese kihagyhatatlan.
Hozzávalók: 6-8 db spárga, 1 evőkanál olaj, 1 kis hagyma, 1 l zöldséglé*, 2 evőkanál főtt gabona, 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió, tengerisó, bors, 1 csipet zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A spárgát meghámozzuk és kicsire daraboljuk. A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevet és a spárgát és 15 percig főzzük.
Utána az előre megfőzött gabonafélét - lehet tegnapi, azelőtti maradék is -, 1,5-2 dl levesből kivett folyadékkal a mixerben simára keverünk és újra hozzáadjuk a leveshez. Sóval, borssal ízesítjük, petrezselyemmel díszítjük.
Változata: (növényi) tejföllel behabarjuk.
* A zöldséglét előre is megfőzhetünk különböző zöldségekből, majd pürésítjük és leszűrjük, a levet azonnal felhasználjuk vagy hűtőszekrényben néhány napig eltarthatjuk. A leszűrt zöldségpépből egy kis mustárral, miszóval, reszelt hagymával pástétomot, tölteléket készíthetünk.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek