Gyökeres zöldség étel, gyufaszálasra vágott zöldségekből – a tavaszra való tekintettel csírákkal egészítjük ki. A nituke jó jang minőség, segíti testünkben az energiaáramlást. Rendkívül változatos, és néhány perc alatt elkészül – együk akár mindennap, köretként, gabona mellé.
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2-2 közepes sárgarépa, petrezselyemgyökér, 200 g natúr szójacsíra (mungóbabot csíráztattunk itthon), 1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér, 1 teáskanál tengerisó, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, pár csepp szójaszósz.
Elkészítés: A hagymát vékonyra szeleteljük, a gyökeres zöldségeket ferdén karikákra, majd gyufaszál vékonyságúra felaprítjuk. Serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk, a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a gyömbért, a répákat, a csírát, megsózzuk és 1-2 percig pirítjuk. A végén pár csepp szójaszósszal ízesítjük.
Változatai: apróra vágott gyökeres zöldségek, hagyma, sárgarépa, póré, hiziki, vagy: répa, karalábé, hagyma, fokhagyma, hiziki, főtt csicseri. Ha színesíteni szeretnénk, egy kiskanál kurkumát keverjünk hozzá, akár fekete köményt is szórhatunk rá. A kurkuma és a feketekömény az emésztést serkenti, gátolja a puffadást.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek