Egy kedves Olvasónk írja, hogy szeretnék családjukban a cukorfogyasztást lecsökkenteni, illetve kiváltani a fehér cukrot valami mással. Mi legyen az? - kérdezi.
Válaszom egészen rövid: A cukrot mézzel helyettesíthetjük, de lehet gabonamalátával és süteménybe, kásába tehetünk gyümölcsöt is. Amit nem kell föltétlenül édesíteni, abba ne tegyünk semmit, például teába: tehetünk bele egy kevés mézet, de anélkül is finom, ha például különböző gyógyteakeverékeket fogyasztunk, a növények illóolaja adja az élvezeti értéket. (Emlékszem, volt egy kollégám, aki 7 cukorral itta a teáját! Egészen elképesztő!)
Ha természetes alapanyagokból főzünk, hamarabb rászokunk az enyhébb ízekre, és például a zöldségek, gyümölcsök natúr édességét is értékelni fogjuk. Egy friss biorépa például egészen édeskés ízű, az olajon párolt hagyma, amiből egy kis mustáros kenyérre valót készíthetünk, szintén.
A gyerekek cukoréhségét is át lehet hangolni. Nem baj, ha néha kapnak csokoládét, tortát, de az jó minőségű legyen! Aszalt gyümölcs, sütőtök, kompót, nyers gyümölcs - évszakok szerint jöhet. Rágcsálnivalónak pirított olajos magvakat ajánlok.
A blogon sok-sok további ötletet található!
Szepesi Dóra
Életmód-tanácsadó
*ismét egy olvasói levél és válasz
Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.
Kommentek