Ha valaki azt hinné, az articsóka valami madárféle, gyorsan írjuk le, hogy nem az, hanem egy bogáncshoz (napraforgóhoz) hasonló növény, aminek a bimbóját fogyasztják a mediterrán világban. Az olasz, francia konyha is előszeretettel használja. A növény ökölnyire megnövő virágai a nyár végén jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken.
Elkészítése
A húsos csészeleveleket zöldségként használják, még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, olívaolajban való marinálás. A kisebb bimbókat hússal vagy zöldséggel töltik. Markáns íze miatt elég egy kis citrommal fűszerezni.
Megnézhetünk néhány kisfilmet a youtube-on, hogyan is kell elkészíteni, előkészíteni az articsókát az ételekhez, de ez egy kicsit bonyolult, ráadásul nálunk nem kapható mindig érett, szép, fejlett darab articsóka, ezért inkább az előkészített, üveges változatot ajánlom.
Gyógyhatás
Ez a fészkesvirágú gyógynövény nemcsak különleges, élelmi értékeiről is híres. Elősegíti a máj méregtelenítő munkáját, ezért például megfázáskor is jó szolgálatot tesz, hamarabb túljutunk a betegségen. Felhasználhatjuk mártásként, töltve, grillezve, marinírozva, vagy például salátának is.
Hamarosan egy igen ízletes articsókasaláta receptjével jövünk!
Kommentek