„A család férfitagjai között gyakori a prosztata megnagyobbodás. A hajlamot én is örököltem, sokszor szenvedek gyakori vizelési ingertől, ami alhasi teltségérzéssel, szédüléssel jár. A patikában kapható cseppek és tökmagolaj kapszula ideig óráig enyhít a panaszaimon, de főleg, ha sokat ülök és csak hideget tudok ebédelni, ezek felerősödnek.”
Tisztelt Uram!
Életmódváltással sokat segíthet magán. A kismedence zárt terében lévő szervek keringése, férfiaknál, nőknél egyaránt pangásra hajlamos, anyagcseréje lelassul, mozgásszegény életmód következtében különösen. Megfelelő jógagyakorlatok, hasi légzőgyakorlatok például jól karban tudják tartani a mélyen fekvő prosztatát is. Javaslom, először tapasztalt jógaoktató tanácsát kérje, aki a személyre szabott gyakorlatokat beállítja. A talpmasszázs is jót tesz. Ami a táplálkozást illeti, a péksütemények, a fehér lisztes, cukros kelt tészták, a tej és a tejtermék nyákosít, hurutosít, ezért például sajtos, túrós ételeket váltsa fel a zöldség minden formában: levesek, főzelékek, saláták. Kerülje a feldolgozott, tartósított ételeket, ezenkívül a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot, mert ez utóbbiak a prosztataduzzanatot elősegítik. A prosztata a vese energiaköréhez tartozik, így a vesét kell erősíteni, elsősorban a szervezet sav-lúg egyensúlyának helyreállításával. Kerülni kell a sok húst és a sót, de az alkoholt, feketekávét, és feketeteát is. Ajánlott, támogató élelmiszerek: a tengeri só, algák, halak, bab, miszó, tamari szójaszósz, adukibab, fekete szójabab, hajdina, barnarizs, árpa, és a köles. A zöldségek közül: zeller, cékla, nagylevelű zöldségek, zöldbab, zöldborsó, saláta, káposzták, tökök, répák, spárga. Fontos a földdel való szilárd kapcsolat, kertészkedés, kirándulás, séta, emellett a pihenés is. Ügyeljen a helyes öltözködésre, viseljen pamut, gyapjú ruhát, meghűléstől óvja a derekát. A hagyományos gyógyteákon kívül az adukibab és főzetének leve sokat könnyít a prosztatapanaszokon. Ennek elkészítése: ½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk. A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. (Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.) A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi. Az adukibab és teája is veseerősítő, vizeletképző, könnyíti a székletürítést, görcsoldó - nőknek is ajánlott a fogyasztása, tehát a család minden tagjának javára válik. Ezenkívül számos gyógynövény jó hatással van a problémájára, például a patikában kapható medveszőlőtea.
Szepesi Dóra
Életmód-tanácsadó
*olvasói levél és válasz
Továbbra is várjuk Olvasóink kérdéseit, kommentjeit vagy leveleit a makronauta@gmail.com e-mail címre.
Kommentek