Ha unjuk a lencselevest, a lencsefőzeléket, a dahlt, a legjobb választás:
Hozzávalók 6-8 személyre: 250 gramm lencse, 1 kávéskanál só, ízlés szerint bors, 4 hámozott paradicsom kis kockákra vágva, 1 kis fej hagyma, apróra kockákra vágva, 125 gramm szójabab csíra, 1 zellerszár szeletekre vágva, szója dresszing, apróra vágott petrezselyem zöldje. (Fotózáskor mungóbab csírám volt itthon, azzal díszítettük.)
Elkészítése: Ha nem konzerv lencsét használunk, akkor így készítsük el: a megtisztított és megmosott lencsét forró vízzel felöntjük és 20 percig állni hagyjuk, ezután lecsöpögtetjük, majd egy lábosba tesszük és hideg vízzel feleresztjük. Felforraljuk, sózzuk, és fedő alatt, takaréklángon 20 percig puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd beletesszük egy tálba. Még meleg, ráöntjük a dresszinget, elkeverjük és ezzel együtt hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk, ha kell és kis tálkákra szervírozzuk. A tetejét petrezselyem zöldjével díszítjük.
Szójaszósz öntet: 175 ml napraforgóolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, só és bors – a hozzávalókat alaposan összekeverjük. Zárt üvegben, hűtőszekrényben néhány napig eláll, de frissen az igazi.
Kommentek