A hajdina vagy pohánka egy fűféle magja, nem tartozik a gabonák csoportjába, de azokhoz hasonló. Nagyon illik a novemberi étrendünkbe, tüzes energiája mellett táplál és különleges íze van. Zöldségekkel dobjuk fel.
Hozzávalók 4 személyre: 10-15 dkg hajdina, 1-1 darab sárgarépa és fehérrépa, 1 kis db zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma.
Elkészítése: Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, benne pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a pirospaprikát, majd az apróra vágott gyökérzöldségeket állandó kevergetés mellett ebben dinszteljük. Közben a hajdinát meleg vízben megmossuk, leöblítjük és egy fazékban feltesszük a tűzhelyre, kiszárítjuk, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Amikor készen van, hozzátesszük a dinsztelt zöldségeket, felöntjük vízzel és még kb. 10 percig főzzük, amíg megpuhul. Sózzuk. Tálalhatjuk petrezselyem zöldjével, de akár frissen reszelt sárgarépával is.
Kommentek