Ez a népszerű sós rúd. Nélküle engem se baráti, se családi találkozóra nem engednek be… Sajt vagy köménymag helyett szezámmaggal szórom meg, ennyi a specialitása.
Hozzávalók: 31 dkg liszt, 17 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 késhegynyi só, szezámmag
Az évek során annyit reformosítottam rajta, hogy a liszt fele néha teljesőrlésű liszt, ekkor kicsit töményebb és testesebb lesz a keksz, így is sikeres, ki hogy szereti. (Ebből a mennyiségből kb. annyi lesz, hogy egy 5-10 fős társaság 1 óra alatt elrágcsálja, attól függően, mekkora az étvágy…)
Elkészítése: A lisztből, vajból és a tejben áztatott élesztőből sóval tésztát gyúrok, és egy fél órát állni hagyom. Kilisztezett táblán kinyújtom, tojássárgájával megkenem és megszórom szezámmaggal, majd ezután kisujjnyi vastagságú rudakra vágom és a kiolajozott tepsire helyezem. A szezámmaggal megszórhatjuk akkor is, amikor már bent vannak a rudak a tepsiben. Kinek hogy jobb, ki kell próbálni. Forró sütőben aranybarnára sütjük. Kb. 35 perc – nézzük meg próbaképpen az egyik alját, ha drapp, akkor jó lesz már. A második vagy a harmadik tepsinek általában kevesebb idő kell, mert a sütő már kellőképpen felmelegedett. Figyeljünk oda, ha nem akarunk szérudakat...
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek