A makrobiotika elvei szerint nem ajánlatos a mikrohullámú sütő használata és a mélyhűtés sem, mert kedvezőtlenül befolyásolja az étel finomenergia minőségét. A különböző aprítógépek és elektromos berendezések, centrifugák használata sem ajánlott – ugyanezért.
Bár nem minden esetben iktathatjuk ki a fentieket, hiszen segítségünkre vannak a háztartásban, de használatukat érdemes megfontolni.
A mélyhűtésről
A mélyhűtés (-18 ˚C alatt) tönkreteszi a táplálékban lévő életerőt. Legjobb az élelmiszereket -4 ˚C és +4 ˚C közötti hőmérsékleten tárolni. Minél mélyebbre hűtjük az ételt, annál inkább megváltozik benne a fehérjék, zsírok, szénhidrátok belső szerkezete. Új, nem egészséges vegyi anyagok jönnek létre. Ugyanezt okozza a nagyon magas hőfokon való sütés is. Természetesen egy mai háztartásban szinte elengedhetetlen a hűtő, a mélyhűtő – de lehetőség szerint frissen készítsük az ételeket és néhány napnál hosszabb ideig ne tároljuk.
Kommentek