A curryport a XVIII. században brit gyarmatosító urak készíttették el Indiában. Számukra az ott szokásos, akár 40 különböző fűszerből álló masalák előállítása túlságosan bonyolult volt, de angol hazájukban sem akartak lemondani egy olyan fűszerről, amelyben érezhették ezeknek az egzotikus fűszerkeverékeknek az ízét.
Alap összetétele: kurkuma, koriander, cumin (római kömény), fekete bors és görögszéna. Az angol currypor időközben már a világ minden konyháját meghódította, és igen sokoldalúan felhasználható: a keverék a német currys kolbásztól az angol chutney-kig, a majonéz összetevőjeként, a grillezett húsokhoz vagy a dél-afrikai töklevesben is felbukkan.
Az észak-indiai konyha legfontosabb fűszerkeveréke a garam masala. Összetevői az ajurvédikus gyógyító tudomány szerint felmelegítik a testet, régiók és ételek szerint változhat, sőt a háziasszonyok a család igényei szerint maguk készítik el frissen az ételeikhez. Az alapkeverék állhat például fekete borsból, római köményből, korianderből, szegfűszegből, szerecsendióból, fahéjból és babérlevélből.
Kommentek