A különböző népek konyháival egyre ismertebbek lesznek a távoli tájak fűszerei, mint például a cayenne-bors vagy chili. Míg Európában a csípős paprikák sokáig a fekete bors árnyékában léteztek, az ázsiai konyhában igen rövid idő alatt alapvető fűszerré váltak.
A koriander durvára őrölve kellemesen egészíti ki a mézeskalács és más sütemények fűszeres ízét. Hasonlóan jól illik sültekhez, bárányhoz, marhahúshoz és a vadhúsokhoz, de a halhoz is. A koriander magjai ezenkívül megtalálhatók az uborka és a cékla befőzőlevében is. Frissen felvágott leveleivel Indiában sokféle curryt és chutney-t fűszereznek.
A curry fűszerkeverékben egyébként a koriander az egyik fő alkotóelem.
A wasabira, mint kultúrnövényre az első utalások a X. századból származnak, ekkor Japánban már alkalmazták gyógyító célzattal. Ma az egész növényt használják a konyhában, gyökerét, illetve annak kivonatait pedig gyógyszerészeti termékekben. Évelő, fagyálló mocsári növény, a torma ázsiai rokona. A japán konyhában a wasabit rendszerint frissen lereszelve adják nyers halhoz (sushi) és tésztaételekhez. Szárítva, halványzöld színű porként vagy zöld pasztaként kapható, pirított diófélékhez és borsóhoz, chipsek ízesítéséhez is használják.
A szumák Törökországban és Iránban kedvelt asztali fűszer, megőrölt terméseit nagyvonalúan szórják a különböző ételekre, de főként rizsre és rizses egytálételekre. A libanoni konyhában az őrölt szumák a hús- és halételek fontos alkotórésze, és szívesen fűszereznek vele babot és padlizsánt is.
Európában kevésbé ismert a gyümölcsös ízű tamarinduszpép, az ázsiai, indiai és karibi konyha chutney-k, curryk, egytálételek, levesek és édes fogások fűszerezésére használja. Édes-savanyú íze igen jól illik a szárnyasételekhez és a halhoz. Frissítő aromáját ezenkívül nagyra becsülik teákban és más italokban.
A kerti kakukkfű itthon is közkedvelt, adják frissen vagy szárítva zsíros ételekhez, mert étvágygerjesztő, és segíti az emésztést. Szinte minden húsféléhez jól illik, szószokkal és páclevekkel is jól harmonizál. Jó ízt ad a gabonafasírtoknak is. A kakukkfű nem hiányozhat a pizzáról, a lasagnéból vagy ravioliból.
A gyömbér eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és Indián keresztül került Európába. Az ázsiai konyha szívesen használja, amellett, számos gyógyhatása mellett a fogásoknak visszafogottan csípős ízt ad.
Kommentek