A főzőiskolában a kétfogásos ebéd után mindig volt valami „Nachtisch”. Magyarul "ebéd utáni finomság"-nak mondanám, általában valami édesség, amivel lezárjuk az étkezést és megnyugtatjuk ízlelőbimbóinkat. Legtöbbször valamilyen bio puding volt, vagy önálló fogásként is fogyasztható sütemény, amit akár később a délutáni tea, kávé mellé fogyasztottunk el.
Tofutortánk azért „berlini”, mert ott alkottuk meg. Számtalan változata lehet, például, ha idénygyümölcsöket halmozunk rá és ezeket agar-agaros öntettel rögzítjük a torta tetején. Fotózáskor most Sanyi felesége, Ági díszítette a süteményt. A ribizli pikáns íze kiválóan harmonizál a tofukrémmel, ami a túrós sütemény töltelékére hasonlít. A látvány pedig, akár egy modern képzőművészeti alkotás!
Hozzávalók:
A tésztához: 35 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér liszt, 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 dl víz, egy csipet só. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
A tofukrémet a következőképpen készítjük el: 15 dkg tofut elmorzsolunk, belekeverünk 1 evőkanál mézet, egy fél citrom levét, egy-egy késhegynyi bourbon vaníliát és kurkumát (ettől sárga színt kap) – ezután egy kevés vízzel krémszerűre pürésítjük.
Elkészítése:
A tésztát elkészítjük és belenyomkodjuk a kiolajozott tortaformába. Közepes lángon sütőben 20 percig sütjük. A tofukrémet elegyengetjük a tetején, majd visszatesszük a sütőbe és még 5-10 percig szikkasztjuk. Amikor kivettük, megvárjuk, amíg kihűl és ezután díszítjük.
Kommentek