Ez egy nagyon finom és kiadós fogás, a finneknél mindenütt lehet kapni, népi eledel, akár a mi pogácsánk vagy lángosunk. Pirog, vagy pite – rokonok! Arról van szó, hogy egy általában búzalisztből készült tésztát megtöltenek valamivel. Legegyszerűbb főtt gabonával, de készítik hallal, krumplival, gyümölccsel is. A Karjalan piirakka (karél pirog) receptje következik. Mivel ez a sütemény inkább sós, mint édes, szendvics alapnak is felhasználhatjuk (a finnek főtt sonkából és főtt tojásból készített krémmel kenik meg vagy főtt krumplis főtt tojással) vagy fogyaszthatjuk egy tartalmas leveshez: a finnek például káposztaleves mellé adják.
Hozzávalók: A tésztához: 2 dl hideg víz, 2 kiskanál só, 15 dkg búzaliszt, 15 dkg rozsliszt,
A töltelékhez: 1 l víz, 10 dkg árpagyöngy, 1 l tej (rizstej is lehet, és nem tettem bele 1 litert, szerintem 2 dl is elég az íze kedvéért), 2 kiskanál só (ugyanezt barnarizsből is el lehet készíteni)
Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el (akár előző nap is meg lehet csinálni): az árpagyöngyöt a forrásban lévő vízbe keverjük, és addig főzzük benne, amíg a víz teljesen fel nem szívódik, ez kb. 50 perc. Ehhez hozzáadjuk a tejet és így lassú tűzön, időnként megkeverve még kb. 40 percig főzzük, amíg kész nincs, ízlés szerint sózzuk meg.
A tészta elkészítése: alapanyagait egy tálban összekeverjük és tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd 25 részre osztjuk és kis gombócokat gyúrunk ezekből. Vigyázat, a rozsliszt miatt eléggé ragad, készítés közben gyakran kell lisztezni! Egyenként összelapítjuk, belisztezzük, kör vagy ovális alakúra nyújtjuk a gombócokat és a közepükbe egy-egy evőkanálnyi tölteléket kenünk, majd a tészta széleit ujjunkkal megnyomkodva a közepére hajtogatjuk úgy, hogy a töltelék szabadon marad a közepén. A pirogokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 15-20 percig forró sütőben sütjük. Közben 2-3 dl tejet 2 dkg vajjal melegítsünk fel, mert ebbe fogjuk belemártani a kisült pirogokat. Amikor kivettük a sütőből őket és megmártottuk a meleg vajas tejben, egy zsírpapírral bélelt tálba rakjuk be egymásra, és konyharuhával letakarva tálalásig még puhulni hagyjuk. Melegen, frissen, de másnap is finom! (Az elkészített nyers pirogokat hűtőszekrényben is tárolhatjuk és amikor akarjuk, frissen kisütjük.)
Több pirog receptet olvastam, némelyik azt írja, hogy kell a tésztába olaj vagy valamilyen zsiradék. Meg azt is írják, hogy nagyon vékonyra kell kinyújtani a tésztát. Ki kell próbálni, melyik fajta ízlik jobban.
Kommentek