Tavasz közeledtével egyre több nyers zöldséget kívánunk, és a legegyszerűbb, ha többek között csírát fogyasztunk. A csíra vitamindús, élő élelmiszer, benne a leendő növényke összes életerejével. Javaslom, hogy otthon csíráztassunk csivitálban (bioboltokban kapható) így mindig lesz friss és garantáltan vegyszermentes csíranövényünk, amit aztán levesre, gabonára, szendvicsre szórva vagy bármilyen salátába keverve tálalunk.
Hozzávalók 6-8 személyre: 250 gramm zöld lencse, só, bors, 6 evőkanál szójaszószos öntet, 4 paradicsom, meghámozva és apró darabokra vágva, 1 db kis fej hagyma apróra vágva, 125 gramm babcsíra (mungóbab), 2 db szeletekre vágott zellerszár, 1 evőkanál fűszeres illatú konyhafű (kapor vagy petrezselyem zöldje)
Elkészítése: Öntsük le a lencsét forró vízzel és hagyjuk duzzadni 2 percig. Szűrjük le, tegyük egy lábosba és öntsünk rá hideg vizet. Forraljuk fel, egy csipet sót tegyünk hozzá, fedjük le és 20 percig fűzzük, puhára. Leszűrjük és egy tálba helyezzük, ráöntjük a dresszinget és még melegen összekeverjük. Hagyjuk kihűlni, Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük és tálaljuk.
Szójaszósz öntet: 175 ml napraforgó olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk zúzott fokhagyma, só és bors.
Kommentek