Köretként, önálló fogásként is fogyaszthatjuk ez az pikánsra hangolt rizst.
Hozzávalók 4 személyre: 75 gramm szárított sárgabarack, kis darabkákra vágva, 125 gramm hosszúszemű rizs, 1 evőkanál napraforgóolaj, 50 gr. Mandulapehely vagy apróra vágott mandula, 1 teáskanál reszelt szerecsendió, 3 zellerszár karikákra vágva, 4 újhagyma, karikákra vágva, 1 teáskanál őrölt koriander, 4 evőkanál francia dresszing.
Elkészítése: A sárgabarack szeleteket forrásban lévő vízbe áztatjuk 1 órán át, majd lecsöpögtetjük. A rizst egy lábos forró vízbe tesszük, megsózzuk majd 12-15 percig főzzük, amíg meg nem puhul. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben a mandulapelyhet aranybarnára pirítjuk. A szerecsendiót is hozzáadjuk és egy pár másodpercig együtt pirítjuk.
A meleg rizst egy salátás tálba helyezzük a barackkal együtt, hozzáadjuk a mandulát és az olaját. Összekeverjük a zellerrel, a hagymával és a korianderrel. Ráöntjük a dresszinget és elkeverjük a tálalás előtt.
Variáció: A sárgabarack helyett kimagozott, darabokra vágott datolyát is tehetünk bele. Ezt nem kell előtte áztatni.
Francia öntet
Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.
Kommentek