Mindannyian tapasztaltuk már, hogy érzékszerveinken keresztül is táplálkozunk. Az étel külleme és belbecse szorosan összefügg, nagyon jólesik a szemnek, ha az asztal is valamiképpen rendezett, és a teríték étvágygerjesztő elemeket tartalmaz. Ez gyakran nem más, mint a színekkel és a formákkal való játék, ám nem kell túlzásba vinni. Az ízlés itt is egyéni, de legyünk mértéktartóak.
Színek, formák, ízek
A terítő és a szalvéta harmonizáljon az étel domináns színével, bátran komponálhatunk is, lehet ez olyan, akár egy modern képzőművészeti alkotás, ha komplementer színekkel, ellenpontokkal dolgozunk. Sokszor szoktam említeni, hogy egy zöld leveles ételt mennyire feldob egy kis piros szín (lehet például egy szelet piros színű paprika vagy paradicsom darabka) a zöld pedig minden esetben az egészséges frissességet képviseli, a zsendülő természet erejét, így akármilyen fogásra tehetünk egy csipet friss petrezselymet, apróra vágott metélőhagymát, kaprot.
Bensőséges odafordulás
A kínai öt elem tana szerint is rendezhetjük az asztalt, nem baj, ha nem tudatos, a lényeg az, hogy a tavasz zöldje, a nyár pirosa, az érett nyár sárga színei és az ősz fehér, illetve a tél sötét, fekete színe valamilyen formában megjelenjen. Ezen kívül a formákkal is játszhatunk: legyen például kerek alakú (vagy karikára vágott), hasáb formájú és háromszögre szeletelt falat a tányéron. Ezek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem beindítják a nyálelválasztást és sorban az emésztőnedvek elválasztását, ami nagyon fontos a tápanyagok hasznosulása szempontjából is. Amennyiben lehetséges, mindig nyugodt körülmények között, tiszta kézzel, átmelegedve üljünk le az asztalhoz, így mi magunk is megnyugszunk és csak a táplálkozásra tudunk koncentrálni. Persze beszélgetni lehet közben, de jó, ha bensőséges odafordulással az ételre is oda tudunk figyelni. Gondoljunk arra, hogy evés közben elsősorban az étellel kommunikálunk, az ételben lévő teremtő erő kapcsolódik emésztésünk erejével, ennek segítségével válik vérünkké, amit elfogyasztunk.
Ehető asztaldísz
A pénteki posztban egy különleges, ehető asztaldíszt is bemutatunk egy finom fogás mellett, mégpedig olyat, amit nem is nehéz elkészíteni!
Kommentek