Babféléket összekeverni nem nagy tudomány, ezt a fogást az öntet teszi olyanná, amilyen: finom!
Hozzávalók 8 személyre: 125 gramm vörös vesebab, éjszakára beáztatva, 125 gramm fehérbab éjszakára beáztatva, 125 zöldbab, 125 gramm nagy fejtett tarkabab, beáztatva, evőkanál fokhagymás öntet, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem.
Elkészítése: A babokat lecsöpögtetjük és külön lábosokban hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 1- 1,5 órán át takaréklángon főzzük, amíg meg nem puhulnak. A főzés vége felé egy kicsit megsózzuk. A zöldbabot 2,5 cm hosszúra vágjuk és forró sós vízben 7-8 percig puhára főzzük. Ha a fejtett bab friss, akkor azt is ugyanúgy főzzük, mint a zöldbabot. Lecsöpögtetjük és a tálba helyezzük. Míg meleg, addig öntsük rá az öntetet és alaposan keverjük el. Amikor kihűlt, akkor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk.
Fokhagymás öntet: 175 ml olíva olaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 5 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só és bors. A hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe öntjük, szorosra zárjuk és alaposan összerázzuk. Utólag még sózhatjuk és borsozhatjuk. Tálalás előtt felrázzuk.
Kommentek