A következő időszakban főként rizses és babos receptekből fogunk szemezgetni, nem csak azért, mert a téli időszakban ezek alapélelmiszereink, hanem azért is, mert meg szeretnénk mutatni, hogy egy kis fantáziával milyen sokféle étel készíthető belőlük. Persze a repertoár korántsem teljes, ám ötletet adhat a továbbiakhoz.
Nézzük először, hogy miért olyan jó a rizs!
A rizs a világon a leginkább elterjedt gabonaféle. Szanszkrit nyelven az emberiség megtartójaként említik. Az összes gabonafélék közt ez az egyetlen, amit ma is sok helyen kézzel, szemenként, nagy gondossággal és figyelemmel ültetnek, ami a rizs energiájának különös minőséget kölcsönöz. A makrobiotikusok tapasztalatból tudják, hogy méregtelenít, azaz a salakok legintenzívebb kiválasztását a szervezetből barna rizzsel éljük el. Az orvosok is tisztában vannak vízhajtó hatásával. Ha az ember gyakrabban fogyasztja, akkor a véredények sokkal rugalmasabbá válnak. A makrobiotika szerint tanácsos naponta enni. A barna rizs fokozza a kontemplatív, azaz elmélyedésre hajló, meditatív képességünket. Egytálételként, köretként naponta fogyasztható, többféle B-vitamint tartalmaz, és a gabonák között a legkönnyebben emészthető. Ezért gyógyító eledele is lehet a rossz emésztésben szenvedőknek. Az idegekre nyugtató hatással van. Fogyasztása nagyon hasznos a depressziók gyógyításában. Könnyen emészthető, az ember nem nehezedik el tőle, étkezés után is képes szellemi munkavégzésre.
A barnarizs főzése, alaprecept: 3 csésze barnarizshez általában 6,5 csésze víz szükséges. A rizst meleg vízzel leöblítjük, majd a szükséges mennyiségű vízzel feltesszük főni. Lábosban, lefedve kb. 1 óráig fő, kuktában 40 percig. Ha nyákosabbra (jinesebbre) szeretnénk főzni, akkor éjszakán át áztassuk be a rizst vízbe, majd reggel öntsük le az áztatóvizet és főzzük az előbbiek szerint.
Ha azt szeretnénk, hogy a szemek inkább megmaradjanak, és jangosabb legyen a rizsünk, akkor főzés előtt vas serpenyőben kissé pirítsuk meg a rizst, természetesen olaj nélkül, fakanállal kavargatva, egészen addig, amíg egy kellemes illat felszáll, majd az alaprecept szerint főzzük meg.
Miért jók a hüvelyesek?
Étkezésünknek fehérjeellátásunk szempontjából fontos alkotórészei. Bizonyos formában mindig hozzátartoznak étkezésünkhöz. Nincs többre szükség belőlük, mint naponta és személyenként 1-2 evőkanálnyira. Ha az ember sokkal többet eszik, a sok fehérjét nem tudja könnyen megemészteni. Étkezésünkhöz a hazánkban megtermő valamennyi fajta babot, borsót, csicseriborsót és lencsét felhasználhatjuk, ezenkívül a szójababot is, ám ez utóbbit inkább feldolgozott formában, mint amilyen például a tofu, a miszó vagy csíráztatott mungóbab.
Hüvelyesek főzése: 1 csésze bab (3 csésze vízben éjszakán át előáztatva) 4 csésze vízben 2 órát főzzük. Kuktában 45 percig. A hüvelyesek élelmi értékét, ásványi anyag tartalmát növeli, ha egy kis darab kombu algával együtt főzzük meg.
Pénteken egy keshudiós rizs recept következik!
Kommentek