Ez az egyik nagy kedvenc! Természetesen saját gyúrású friss tésztával a legfinomabb és ha van valami jó házi lekvárunk, akkor lesz tökéletes. Gyerekkoromban nagymamám készítette úgy is, hogy nem sütötte meg a rakott tésztát tepsiben, hanem csak elkeverte a főtt tésztát a szilvalekvárral, amit mi "feketelekvár"-nak hívtunk és úgy ettük ezt az úgynevezett murcosgaluskát. Ettől aztán jó maszatos (vagyis murcos) lesz a gyerekek arca! A következő recepthez azonban nem feketelekvárt használtam...
Hozzávalók:
20 dkg fehér búzaliszt, 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt vagy durumliszt, 1 tojás, 4 dkg vaj vagy olaj, 10 dkg lekvár (szilvalekvár vagy alma-szilvadzsem, 5 dkg darált dió
Elkészítése:
A lisztet mély tálba helyezzük, közepébe mélyedést csinálunk, a tojást beleütjük, a tojás mennyiségének megfelelő vizet öntünk hozzá. (Sót ne tegyünk a tésztába, mert az lágyít.) A tönkölyliszt vagy durumliszt sokkal kiadósabbá, egészségesebbé teszi a tésztánkat. Finoman elvegyítjük ujjainkkal, majd a kezünkkel kemény tésztát gyúrunk belőle. Belisztezett nyújtódeszkán alaposan kigyúrjuk. Cipókra vágjuk és tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak. Ezután kerek lapot készítünk belőle nyújtófával kinyújtjuk, mindegyik cipóból lesz egy levél tészta, azaz egy nagy kör alakú lepedő, ami kb. 2 mm vastag. A nyújtást lehetőleg kevés liszttel végezzük, mert a tészta kifőzéskor csirizes lesz a sok liszttől.A tésztát egyébként nem nyújtjuk mindig egyforma vastagra, csuszának, kockatésztának egészen vékonyra nyújtjuk, metélttésztának pedig gyufaszál vastagságúra nyújtjuk ki. Hagyjuk megszikkadni a lepedőket, és ha már nem tapad össze, feltekerjük a sodrófára, középen végigvágjuk, aztán tetszés szerinti formára metéljük - esetünkben kb. 5 mm szélességűre, jó éles késsel. Kifőzésnél a tésztát forró, lobogó, sós vízbe dobjuk, ügyelve arra, hogy a víz ne nagyon hűljön le. Akkor főtt meg a tészta, ha feljön a víz tetejére az első forrásnál. Leszűrjük és meleg vízzel leöblítjük. A száraz, kész tésztákat jóval tovább kell főzni, mint a frissen gyúrt tésztákat. Úgy tudjuk megnézni, hogy megfőtt-e, hogy forrás közben kiveszünk villával egy szál tésztát és ketté vágjuk. Ha nem látszik középen vékony fehér csík, akkor megfőtt.
Amikor kifőtt a tészta, a zsiradékkal összekeverjük, és a felét egy kiolajozott magas tepsibe terítjük, rákenünk egy réteg lekvárt, a tetejét a főtt tészta másik felével borítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Darált dióval tálalhatjuk.
A fotót Szepesi Dóra készítette.
Kommentek