Fehérjetápértékük és olajtartalmuk miatt nagyon gyakran használjuk az olajos magvakat: szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, mogyorót, diót, mandulát, mákot. Felhasználás előtt azonban halvány aranybarnára pörköljük őket: serpenyőben vagy sütőben 10-15 percen át, kb. 180-200 oC-on. Időnként nézzük meg, ügyeljünk, nehogy feketére pörkölődjön! Ha kellemes illat száll föl, jelzi, hogy a pörkölődési folyamat megkezdődött. Ezután egy kis időre nyugodtan kikapcsolhatjuk a sütőt, majd kivehetjük a magvakat. (A nyers magvaknak más élelmi értéke és gyógyászati hatása van.)
A pörkölt olajos magvakat – a kisebbeket például – ráhinthetjük a különféle főtt zöldségekre és gabonafélékre. Valamennyi fajta felhasználható az édességekhez is.
A mák magnéziumban gazdag, a napraforgó után a második helyen áll. A magnéziumban bővelkedő étrend lassítja az öregedési folyamatot, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist. A vér koleszterinjét normalizálja. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát, jótékony hatású a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet is. A mák csontozatunk első számú gyógyszere. Darálva, mézzel keverve fogyasszunk naponta egy kávéskanálnyi mennyiséget! Makrobiotikus süteményekbe, rétesbe töltelékként használhatjuk.
Melyik a legalkalmasabb olaj?
Főzéshez a szezámolaj a legjobb, mert teljesen semleges az íze és a szaga. Használhatunk ezen kívül telítetlen, hidegen sajtolt napraforgóolajat vagy tökmagolajat, ezek egészségesebbek, mint a hagyományos, telített olajok. Saláták készítéséhez nyáron alkalmas az olívaolaj.
Figyelem! Az olajból sütésre-főzésre mindig nagyon keveset használjunk! Az ételeknek nem kell olajban úszniuk! Még ha növényi zsiradékról van szó, akkor is rendkívül egészségtelen. Gondolkodásunkat fátyolozottá, nehézkessé teszi. Az egészséges, jó étkezés ellenére is állandóan fáradtak leszünk. Az ajánlott adag egy család – 4-5 személy – részére 1-2 evőkanálnyi.
Kommentek