Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

Ez a beszélgetés Erdély Dániellel, a világhírű spidron feltalálójával készült, és az Ezotér magazin 2007 áprilisi számában jelent meg. Érdekes megfigyelni, hogy egy családban a tehetség hogyan öröklődik, alakul tovább: Erdély Dániel édesapja, Erdély Miklós idén lenne 85 éves. Ezért most ezzel a cikkel egy kicsit az ő munkássága előtt is tisztelgünk.

Platon nyomában

- avagy: Kit érdekel egy összegyűrt papírlap?

„Platon egyik legtöbbet idézett szövegében, a Timaioszban a kozmosznak és a világléleknek nehezen érthető, de részletes geometriai leírását adja. A bemutatott modellt eddig még nem sikerült senkinek rekonstruálnia.  Sikerült egy spidronfészek segítségével egy olyan konstrukciót készítenem, amely híven követi a szerző által meghatározott, zenei harmóniákon alapuló arányokat. Örülök, hogy alkalom nyílik ezt elsőként az önök újságjában közreadni.” - nyilatkozta az Ezotér-nek a spidron feltalálója, Erdély Dániel, magyar grafikus és formatervező.

Nemrégiben a Science News című amerikai folyóirat címlapját díszítette színpompás térbeli alakzata, egy spidronlabda, amely egyenlő szárú háromszögek meghatározott összekapcsolódásával jött létre. A felfedező által elnevezett formarendszer –  neve a spirál- és a pókhálószerű alakzatból ( a pók angolul: spider) adódik, még sok lehetőséget rejt magában. Nemcsak térplasztikai alkotások, térkitöltő elemek létrehozására alkalmas, de különböző ipari felhasználások is felmerültek vele kapcsolatban. Készíthető belőle például napkollektor, víztisztító berendezés, ütközéscsillapító és akusztikus fal, hasznos lehet a nano-technológiában és az űrkutatásban.  A spidron mára már nemzetközileg elismert karrierje 27 évvel ezelőtt indult, amikor Rubik Ernő formatanóráján azt a feladatot adta hallgatóinak, hogy papírlapból hajtogassanak rugalmasan összenyomható és széthúzható térbeli formát, amely a tér különböző irányaiban kimozdul a síkból. Erdély rátalált arra a hajtogatási módra, amely egyenlő oldalú és 120 fokos csúcsszögű egyenlőszárú háromszögek megfelelő összeillesztésével "hegyekbe és völgyekbe" rendeződött, így harmonikaszerűen összenyomható reliefet eredményezett.

Nem matematikus létedre, Jeruzsálemben, a XII. Kristálynövesztési Világkonferencián 80 tudós és mérnök előtt számoltál be a spidronról. A családodból a tudománynak és a művészetnek egy jó keverékét hoztad magaddal: Erdély Miklós, édesapád, akit a XX. századi avantgarde klasszikusának neveznek, képzőművész, építész, filmes, feltaláló, író, meghatározó pedagógus és teoretikus volt. Nagyapád is építész, festőművész és feltaláló. Édesanyád, Szenes Zsuzsa, textiltervező és grafikus. Sőt, négy gyereked közül a legidősebb, Erdély Mátyás, már neves filmoperatőr.  Feleséged, dr. Geréb Ágnes, akinek nevéhez fűződik az otthonszülés. De visszatérve, hogyan is növekedtél te, mint a „kristály” ebben a családban?

- Elvarázsolva. Akkor nem is fogtam föl, védett, talán túl sokáig magzati, öntudatlan boldogságban éltem. Az volt a nagyon jó, hogy a művészeti és természettudományos érdeklődés egyszerre volt jelen a családban. Nagyapám is rendezett keddenként beszélgető kört, vallásról és filozófiáról. Az volt kiírva az ajtajára, hogy „Gondolkodni kötelező és díjtalan”. Nálunk, a Virágárok utcában meg a legnívósabb értelmiségi társaság jött össze, zenészek, képzőművészek, újságírók, írók, pszichológusok. Sokszor megfordult nálunk Kondor Béla, később Pilinszky János, és építész ismerősök, belsőépítész rokonok…

- Építész akartál lenni?

- Reklámgrafikus lettem. Bár nem igazán erre készültem. Nagyon korán tudatossá kényszerültem válni, mert elvitt Szabó István filmezni, és 9 éves koromban „filmsztár” lettem. Én vagyok az Apa című film főszereplője. A felnőtt világ egy kicsit ijesztő volt számomra, a káderkörnyéken meg nem igazán volt hozzám hasonló gondolkodású gyerek, az iskolában kevesekkel barátkoztam. Olyan egyetemre akartam menni, ami ideológiamentes. Két esély volt: vagy művészeti, vagy valami matematikai. Programozónak vettek föl és ugyanabban az évben fölvettek az iparművészetire is. Hogy ne vigyenek el két évre katonának, elmentem nyomdaipari szakmunkásiskolába, van egy mesterlevelem. Onnan kerültem az Iparművészeti Egyetemre, grafika szakra. Minden érdekelt, aminek bármi köze volt a matematikához is, úgyhogy nagyon sokszor megjelentek a munkáimban geometriai elemek, hajtogatások. Egyébként megfigyeltem, hogy a nagyapám, az apám és az anyám is valamiféle képfelbontással foglalkozik, apró részletekre bontja a képet. Anyám hímezte a képeket, apám kitalálta a fotomozaikot, a nagyapám pedig, mint festő, asztrális világot alkotott, igazi ezotériát, ezért ornamentikus, apró elemekből épült föl a látható világom. Én annyit néztem ezeket, hogy máig tudok úgy látni, - akár téged is, hogy apró mintákból vagy összerakva. Amikor nem látok élesen,  szürke vagy semleges felületre nézek, akkor az nekem megtelik  ornamentikákkal. Az jutott az eszembe még, hogy hat éves korom előtt mindig kaptam a nagyapámtól meg a nagyanyámtól gombokat és mondták, hogy rakjak ki belőle valami ornamentikát…

- Nagymamád is érdekes asszony volt, Óriás Aranka, ismert médium.

- Spiritiszta médium. Vallásos, egyben tudományos médiumitás volt ez, és becsatlakozott az úgynevezett Nagy Körbe, a Grünhut Adolf-féle Magyar Lélekbúvárok Egyesületébe. Két folyóiratuk az Égi világosság és a Csillag Értesítő járt nekik, és az Imago, Freud lapjának néhány számát is megtaláltam a könyvtárunkban. Bejártam néhány ülésre. Hallgattam, meg láttam, mi történik. Magnófelvétel is van arról, hogy Arisztotelész beszélt nagymamám szájából, és egy másik alkalommal pedig leesett a kép a falról, anélkül hogy kijött volna a szög. Tipikus spiritiszta esemény… De ettől nem hittem jobban, vagy kevésbé a szellemekben, mert számomra a világ, úgy, hogy van, éppen elég csodával szolgál.

- Térjünk vissza a matematikára.

- A bátyámmal, Gyurival együtt részt vettünk A gondolkodás iskolája pályázatán.  Tizenhatodikok lettünk abban az évben, ami nem semmi, tehát az összes feladatot jól megoldottuk, meg is van az az Élet és Tudomány, amelyik közölte. Fura módon tavaly fölhívott ugyanannak a rovatnak a szerkesztője, Bizám György, és megkérte, hogy a spidronból hadd csináljon egy feladatot. Mondtam neki, hogy lelkes olvasói voltunk annak a sorozatának. Szerintem ez világszínvonalú kezdeményezés.

- Rubik Ernő azt mondta annak idején a feladatmegoldásodra, hogy „ilyet még nem láttam!” Mi ebben a dologban annyira újszerű?

- Talán egyrészt az, hogy Dávid csillagot vittem bele. Egyáltalán csillagot grafikai elemként használni abban az időben szinte tilos volt. A formatanban nem okozott problémát, hogy a spirálkarokat Dávid csillagokból szerkesztettem meg. Lehet, hogy csak utólagos belemagyarázás, de emlékszem, hogy bennem volt a szorongás, hogy ezt majd esetleg valaki szóvá teszi. Talán annyira tabu forma, hogy az ember magának sem vallja be a gátlásait vele kapcsolatban. A másik rutin, amit le kellett győznöm, az egy kicsit praktikusabb. Megszoktuk, hogy mindent egyenesek mentén szokás meghajtani. Ennek a föloldására volt egy előképem. Még a nyomdában láttam olyan, a párás levegőtől meghullámosodott nyomdaipari papírhengereket, amelyeken görbe mintázatok jelentek meg, és csészécskék alakultak ki a görbék mentén. Arra gondoltam már ott, hogy mi lenne akkor, ha így hajtogatnék meg egy papírt. Nem egyetlen egyenes mentén, hanem vagy ívben, vagy kis szakaszonként. Ez volt a másik jó ötletem, hogy a csillagok szárait egymás után rövidülő szakaszonként hajtottam meg, méghozzá minden egyes csillag körül külön-külön. Szerintem azért nem jött rá senki eddig, mert az utolsó pillanatig nem derül ki, hogy ebből lesz valami. Csináltam, csináltam, és három óra után ki akartam már dobni, azzal, hogy ennek semmi értelme, de mégis erőt vettem magamon, és végigcsináltam a hajtogatást a teljes felületen.   Egyszer csak eljött az a pillanat, amikor a papír „megértette”, hogy mit akarok tőle, és egészen máshogy kezdett viselkedni. Elkezdett rugózni, átlényegült, mintha lelket leheltem volna bele.

- A szférák zenéje is benne van?

- Platón a kozmoszt úgy határozza meg, hogy valamiféle gömbszerű dolog, amibe az összes szabályos test beleírható. Ami igaz. De amikor belehelyezi a lelket, akkor egészen aggályosan, aprólékosan meghatározza, hogy milyen részekre bontja. Arról viszont, hogy ezek a részek milyen alakúak, nem ír. S nekem sikerült a spidronban megtalálnom azokat a területarányokat, amik egészen pontosan követik a Timaioszban leírt arányokat. A területnek zenei harmóniák alapján való egységekre bontásáról van szó, a kvint, a kvart és az oktáv arányai alapján.  Egy szabályos hatszöget sikerült fölosztanom azoknak a számoknak az arányában, amit Timaiosz elmondott, pontosan! 1, 2, 3, 4, 9, 8, 27. Tehát: 1, 2, 3, 2x2, 3x3, 2x2x2, 3x3x3. A legnagyobb szám ezek közül a 27, és az összes többi összeadva szintén 27. És egy spidronkarokból kialakított hatszöget föl lehet ugyanígy bontani. Az egyik fele 27 egység, s a másik fele az összes többi. Éppen a spidronkarokat alkotó háromszögek területösszegei adják ki ezeket a részeket. Az egészben az a legérdekesebb, hogy egy új eszközt találhatunk ahhoz, hogy megoldjunk egy régi titkot. Mint amikor megtalálták a kínai hadsereget, az agyagszobrokat a föld alatt! Több mint kétezer éve érintetlen dolgot megérinteni, ráadásul úgy, hogy a tudatában vagyunk a dolog jelentőségének, különös érzés. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a szövegre. A háromszögekkel más fejezetekben is sokat foglalkozik Platón. Azt mondja például, hogy minden élő, amelyik fiatal, még alakítható, mert a háromszögei rugalmasan csatlakoznak egymáshoz. Az egész kozmoszt a háromszögekből létrehozott szabályos testekből vezeti le.

- Hogyan találsz rá valamire?

- Általában, ha valamit kitalálok, jön egy hirtelen megvilágosodás, belepörgök 3-4 óra alatt, mindent belelátok, és utána annak a kibontása a hosszú idő.

- És hogy pörögsz bele?

- Transz. Mint amikor festek, vagy rajzolok. Egyfajta alkotói állapot. Nagyon vágyom erre a transzra, ami önterápia is. Nagyon-nagyon jó érzés. Átkerülök más tájakra, olyan, mint egy álom.

- Éjjel is dolgozol?

- Hogy megálmodok-e formákat? Nem annyira. Inkább van bennem egy készenléti minta és van a külvilág, meg az elképzelhető dolgok, és amikor ezek egymásra kerülnek, akkor éberen észreveszem.

- Szerinted miért lett ekkora sikere a spidronnak?

- Azért, mert a spidron nem egy dolog, nem egy ábra, nem egy bűvös négyzet, nem egy leírható, lezárható dolog. Építési módszer, amiből - ha kifejtjük, algoritmizáljuk -, bizonyos céloknak megfelelő konstrukciókat lehet létrehozni. Ott tartunk már a spidron körüli felfedezésekkel, hogy négyen szinte állandó internetes kapcsolatban vagyunk. Ketten Amerikában, egy Hollandiában, és én Magyarországon, egy barátommal. Van egy ötlet, hozzá egy zseniális 3 dimenziós szerkesztőprogram, és sokszor egyszerre, villámcsapásként jövünk rá ugyanarra a dologra. Az a fantasztikus, hogy ahogy az ötlet megvan, szinte abban a pillanatban elkészíthető számítógéppel a tömeggyártásra alkalmas műszaki rajz is. Úgyhogy most gyártásra kész állapotban vannak lámpaernyők, csempék, hamutartók, matrjoska-szerű és hajtogatós játékok.

- Sokan kérdezhetik, hogy nem hasonlít-e a spidron a fraktálokhoz, a Mandelbrot halmazhoz vagy az Escher grafikákhoz?

- Dehogynem hasonlít!  Azért nem beszélek róla, mert ez triviális. Tényleg van Eschernek egy ábrája, amelyik nagyon hasonlít a spidrohedronomhoz, csak éppen annak nincs fraktális jellege, és nem mozgatható. A spidronnak az a lényege, hogy olyan deformációra alkalmas, amely aztán visszamegy síkba. Molnár Emil geometria professzor, a tanárom is mondta, hogy a spidron olyan elvek szemléltetésére alkalmas, amit már leírt a geometria, de nem sikerült korábban demonstrálni. Meg, hogy van egy érdekes szimmetria tulajdonsága, amit tudományos néven skaláris szimmetriának neveznek.

- Találmányod kapcsán megint megállapítható, hogy nem lezárt tudomány a matematika.

- A matematika - se. A végső dolgok még a matematikában is kérdésesek. Neumann János, aki a Financial Times kimutatása szerint a XX. század legnagyobb hatású tudósa volt, azt nyilatkozta, hogy sokszor megrázóan át kell alakítani az egész matematikáról való addigi elképzelésünket, - például a Gödel tétel megjelenésekor. Gödel nem teljességi tétele szerint egy axiómarendszeren belül mindig található olyan állítás, amelyről nem állapítható meg, hogy igaz-e vagy hamis. Az én spidronomról Szilassi Lajos szegedi matematika professzor A kételkedés joga és kötelessége című tanulmányában azt akarta bebizonyítani, hogy nem működik. Hatalmas apparátust állított föl, matematikai szoftvereket is bevetett, és végül az jött ki, hogy működik. A tudományos világ elfogadta a létét. 2003-ban, 1979-hez képest 24 évvel később vált tudományos faktummá.

- Ez fantasztikus sztori!

- Különben csak egy összegyűrt papírdarab, - végül is kit érdekel?

(Az interjút Szepesi Dóra készítette)

további információk: www.spidron.hu

Címkék

Címkék: Erdély Dániel r.makroszem

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr485557423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása