Folytatódik a sorozatunk a májról.
A táplálkozás és a máj
A táplálékoknak a lebontása a gyomorban és a bélben, az emésztő csatornában következik be, de egy nagy vénán keresztül az anyagok végső feldolgozásra a májba kerülnek. Ezért könnyen belátható, hogy az étkezés szempontjából a májműködésnek mekkora hatása van. Így nagyon előnyösek a vegyi anyagokkal nem kezelt bioételek, amelyek nem terhelik a májat, mert hiszen e méregtelenítő, szűrő szervünknek az a feladata, hogy a szervezetet élettel vagyis élő alkotórészekkel lássa el. Ebben a feladatában segítjük, hogyha élő élelmiszert juttatunk a szervezetünkbe, és így mindent, ami a májnak a működését korlátozná, vagy káros lenne, mellőzzük vagy csak ritkán fogyasztjuk. Az „élelmiszer” szóban benne van, hogy élőből származik és az életet segíti elő. A holt ételekhez tartoznak azok, amelyeknek nincs élő alapanyaguk, vagy hosszas feldolgozással élő alapanyagból állították elő. A májat nagyon megterheli, esetleg mérgezi is minden szintetikus adalék, ami sohasem volt élő, és élettelen alapanyagokból szintetizálták, még akkor is, ha a tudósok megállapították, hogy ez az adalék nem mérgező. Ebbe a csoportba tartoznak azok az anyagok, amelyekkel az élelmiszergyárak „étvágygerjesztőbbé” teszik a termékeiket, mint például az úgynevezett szintetikus vagy a természethez közel álló aromák, a színezőanyagok, és a konzerváló anyagok. Nem él az a táplálék sem, amely valamikor élő volt, de a nagymértékű feldolgozás során a benne lévő élet teljesen tönkrement.
Ebbe a táplálék csoportba tartozik a finomított cukor, ami a cukorrépából vagy cukornádból készült. Az így elszigetelt és kiszűrt anyag messze van az élő cukorrépától vagy cukornádtól, ezért úgy hat, mint egy élettelen ásványi anyag. A fehér lisztben lévő életenergia lényegesen kisebb, mint a teljeskiőrlésű lisztben. Ezért lehetőség szerint se cukrot, se fehér lisztet, vagy az azokból készített sütött ételeket ne fogyasszuk, mert a májunkra megterhelést jelentenek. A méz a cukorral ellentétben nem halott anyag, hanem szinte gyógyszer, ezért nem helyettesítheti a cukorfogyasztásunkat, ezt sem szabad nagyobb mennyiségben fogyasztani. Ideális fogyasztása: esténként egy kávéskanállal meleg teában lefekvés és fogmosás előtt. Ne tegyük azonban a mézet forró italba, mert akkor gyógyító alkotó elemei tönkremennek.
Az alkohol az életenergia mindenféle formáját nélkülözi és káros a májra. Annyira halott anyag, hogy fertőtlenítésre, konzerválásra használják. Az emberi anyagcserében nem lehet megint fölépíteni élő anyaggá, el kell égetni, ezért lesz melegünk alkoholfogyasztás után. A máj szempontjából az alkohol az egyik legnagyobb méreg, minél nagyobb százalékos alkoholtartalmú egy ital, annál mérgezőbb. Tehát a legnagyobb veszélyben az az fogyasztó van, aki mindig erős italokat iszik (pálinka, konyak, rum). Az érzékeny májúak teljesen mellőzzék az alkohol fogyasztását!
A máj és az epe működési ritmusa
A máj egész nap dolgozik, de fő munkaideje az éjszaka. Ezért egészségtelen, ha valaki éjszaka dolgozik. Éjjel a szervezetünknek pihenési szakaszra van szüksége. Ebben az időben regenerációs folyamatok mennek végbe, és megpróbálják a károsodásokat, a nap folyamán bekövetkezett leépüléseket a szervezetben kiegyenlíteni, helyreállítani, amit lehet. Ez a ritmus a föld keringési ritmusához kapcsolódik. A népi bölcsesség szerint az éjfél előtti alvás a legegészségesebb, más szavakkal kifejezve, az életenergiát felépítő máj-folyamatok inkább éjszaka játszódnak le, és annál intenzívebben regenerálnak, minél nyugodtabban telik az éjszaka. Az epe funkciója ennek az ellentéte.
A máj, miután a széteső vértestecskékből felszabadult vérszínező anyagokat alaposan megtisztította a vastól, átalakítja az epeváladék festőanyagává és az epesavval együtt beömleszti a bélbe. A zsiradék megemésztéséhez elengedhetetlen folyamat reggel kezd erősödni, más epe aktivitásokkal együtt. Az epeváladék előállítása az ember aktivitásának alapja. Az epét élénkítő vagy károsító anyagok hatnak a májra is, így a tojás, a zsiradékok, az olajban sütött, pirított ételek, az epeképződést fokozzák, ezért, akiknek érzékeny epéjük van, vagy epegörcsre hajlamosak, mellőzzék ezeket az ételeket. Az egészséges embernél ezektől viszont az epe éppen hogy lendületbe jön, gondoljunk csak a tipikus angol reggelire: a sonkás rántotta nem más, mint „epetréning”. Az édes, édesített ételeket reggel a májnak nehezebb feldolgozni, mint este. Az ipari országokban többnyire a reggeli édes és a vacsora tartalmaz zsíros, olajban sütött fogásokat, ami teljesen ellentmond a máj-epe ritmusának. Ez a szokás abból fakad, hogy régen az embereknek az egészségi állapota jobb volt, mint ma. Kétségtelen, hogy sokan azért választják ezt az étkezési napirendet, mert reggel mennek dolgozni, alig van idejük, gyorsan bekapnak valamit, délben nincs idő rendesen megebédelni, de valamikor enni kell és erre jön az esti nehéz, zsíros étel, esetleg alkohol is, - egy ilyen vacsorát nehéz megemészteni.
Milyen az ideális vacsora?
Természetesen valami könnyebb, kicsit édesített étel, lefekvés előtt mézes tea. Jót tesz az egészségi állapotunknak, ha az étkezési szokásainkat a természetes máj-epe ritmus szerint irányítjuk: reggel az édes dolgokat kerüljük, és este ne együnk semmiféle sült, nehéz, zsíros ételt. Ezeket mindenképpen, mint a nap fő étkezését a déli időszakban ebédként kell elfogyasztani, mert az akkor megevett étel estére annyira megemésztődik, hogy nem fogja a máj funkcióját, a szervezet életenergia felépítését gátolni.
(Folytatjuk!)
Kommentek