Miért ne lehetne a hagyományos sonka, tojás, töltött káposzta és csokoládés édességek, sütemények, kelt tészták mellett (vagy netán helyett) valami mást kínálni az ünnepi asztalnál? A tavaszi újjászületés jegyében bátrabban megújíthatjuk a főzési szokásainkat! A kiskertekben, piacon hozzáférhető zöld levelű zöldségek folyamatosan kiegészíthetik a menüt, sőt, egyre nagyobb helyet követelnek maguknak. Ha nincs kertünk, ne feledjük, csíráztatni a szobában is lehet… Kiegészítésképpen a sokszínű gyümölcs-kínálatból is válogathatunk. Ajánljuk a következő ünnepi menüt:
Mungóbab-csíraleves
A klasszikus miszóleves tavaszi variációja. Csírákkal készítjük és tofukockákat is tehetünk bele.
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 2–2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darabka káposzta, (felaprítva személyenként kb. 1 csészényi), 1 csészényi mungóbabcsíra, 1 db beáztatott shiitake gomba, árpamiszó, apróra vágott petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 2 cm wakame alga
Elkészítés:
Gyökér-szár-gumó és leveles zöldség legyen benne, idény szerint bármi. 1-1 db sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét gyökérkefével folyóvíz alatt megtisztítjuk, a zellert, karalábét szükség szerint késsel is hámozzuk. A fazék aljára tesszük az előre beáztatott algát, vagy egy nagy csipet instant wakame algát, s erre jönnek sorjában a zöldségek: ferdén, kb. ½ cm-s karikára vágott gyökeres zöldségek, gumósok, rá 1 fej hámozott, nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, egy 10 dkg-s darab fehér káposzta, kisebb darabokra vágva, 1-2 db előzőleg beáztatott, darabolt shiitake gomba.
A zöldségeket 2 liter vízzel feleresztjük, és egy csipet tengeri sóval feltesszük főni. Amikor felforrt, takaréklángon addig főzzük, amíg a gyökeresek fog alá való puhaságúra főnek. A babcsírát az utolsó 10 percben tesszük hozzá. A miszót akkor keverjük bele, amikor már levettük a tűzről, úgy, hogy a levesből kiszedünk és abban oldunk fel keverőtálban személyenként 1-1 kávéskanálnyi miszót. (Tányéronként, külön is beletehetjük: gyerekeknek borsószemnyi, nőknek kávéskanálnyi, férfiaknak ennél lehet egy kicsit több.) A miszót már nem főzzük, mert élő élelmiszer és hő hatására veszít értékéből. A miszóleves melegítve már nem is annyira finom, mint frissen. Tálaláskor pirított olajos magokat, apróra vágott zöld fűszernövényeket (a sárgarépa zöldje is finom), szójaszószt tehetünk hozzá.
Serpenyős karfiol sült tofuval, vadrizses barnarizskörettel
Főételként egy komplett laktató egytálételt ajánlunk. A rizs kiegyensúlyoz, nyugtat, táplálja a gyomrot, a lépet, tisztít. Egész évben fogyaszthatjuk, de nagyon feldobja az ünnepi asztalt. Egy gazdag salátával komplett fogás. A különböző színű és formájú zöldségek az érzékeinket is serkentik, a tofu kellemes állagú növényi fehérje, azoknak is ízlik, akik el sem tudják képzelni az életüket hús nélkül. Először tegyük fel a rizst!
Hozzávalók:
200 g barnarizs, 50 g vadrizs, 1 csipet tengerisó, víz
Elkészítés:
Főzés előtt, zsiradék nélkül, vas lábosban enyhén pirítsuk meg a rizst, ez jó jang minőséget ad. Forró vizet öntünk rá, hogy egy centiméterrel ellepje, és takaréklángon kb. 40 percig fedő alatt főzzük. Amíg fő, elkészítjük a zöldségeket és a tofut.
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes karfiol, 15 dkg zöldborsó (1-2 maréknyi), 1 db piros színű paprika (kaliforniai vagy kápia), ½ csomag tofu, 2 gerezd fokhagyma, ½ citrom leve, szójaszósz, olívaolaj
Elkészítés:
A karfiolt megmosunk, rózsáira szedjük, párolókosárban puhára főzzük. A zöldborsót is mellé tehetjük, hadd párolódjanak együtt. A paprikát kisebb kockákra vágjuk és nyersen félretesszük. A tofut tetszés szerint felszeleteljük (kb. fél centiméter vastag 1X1 centis darabokra) és a következő pácba áztatjuk: 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom leve, két evőkanál szójaszósz.
A tofukat időnként megfordítjuk és minimum fél órás áztatás után mindkét oldalukat egy serpenyőben, forró olajban kisütjük. A szeleteket egy tányérba félre tesszük. Ebben az olajban a tofu páclevét hozzákeverve megforgatjuk a párolt karfiolt és a borsót, meg a nyers paprikadarabokat is. A tányért egy csipet főtt arame algával díszítjük.
Kukoricatorta
A kukoricadarát vagy kukoricalisztet sokféleképpen elkészíthetjük. Palacsintát is süthetünk belőle, fasírtok alapanyaga lehet, de akár rakott tészta vagy torta is készülhet belőle. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
8 evőkanál kukoricadara, 1 liter víz. A tálaláshoz friss gyümölcs, mazsola vagy tetszés szerint zöldség, olajos magvak
Elkészítése:
A vizet feltesszük forrni, majd állandó kevergetés mellett beleszórjuk a darát. Kb. 10 percig főzzük, és ha kész, hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk friss gyümölcsdarabokkal vagy párolt zöldségekkel, végül olajos magvakkal megszórhatjuk. (Aki bírja a tejet, kipróbálhatja forró tejjel, túróval, gyümölcsdarabokkal. Juhtúróval is összerakhatjuk rétegesen, egy kis olajjal meglocsoljuk, majd a sütőben megszilárdulásig, kb. 30 percig sütjük.)
A fotón látható kukoricatortát így készítettük el: megfőztük a darát, megvártuk, míg egy kicsit kihűl, de még meleg, összekevertük egy marék megmosott mazsolával, ízlés szerint mézzel - almadarabokat, magozott meggyet, cseresznyét is lehet bele tenni – majd ezt a masszát beletöltöttük egy bevizezett tortaformába. Amikor kihűlt, kiborítottuk egy tányérra. Jól illik hozzá a lekvár, vagy a vaníliaszósz.
Kommentek