A szelídgesztenye keményítőben gazdag, tehát nem kifejezetten fogyókúrás étel, de télen már alig várjuk a sült gesztenye szezont. Nem sokan tudják, hogy a gesztenyepürén kívül egyéb ételeket is lehet készíteni gesztenyéből, zöldségköretek mellett gabona- és burgonyaféléket helyettesít például. Feldolgozatlan formában sok rostot tartalmaz, így csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, továbbá segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.
Hozzávalók: 1/2 kg kelbimbó, 20 dkg gesztenye, tengeri só, 2 kávéskanál növényi olaj, 1 citrom héja lereszelve, 1/2 citrom leve.
Elkészítése: A kelbimbót csutkájánál keresztbe bevágjuk, hogy hamar megpuhulhasson kívül is, belül is. A gesztenyének a csücskét levágjuk, és egy fazék hideg vízbe tesszük. Felforraljuk és 3 percig főni hagyjuk, majd a gesztenyéket egyenként kivesszük. Hagyjuk kicsit lehűlni, így könnyebb tisztítani. Konyhakész gesztenyét kaphatunk bioboltban vagy keleti élelmiszerboltokban.
A kelbimbót lobogó sós vízbe tesszük és 15 percig főzzük, majd az utolsó 5 percben hozzáadjuk a megtisztított gesztenyét. Ezután kiöntjük a vizet, jól lecsöpögtetjük, és ugyanebbe a lábosba beletesszük az olajat és megforrósítjuk. Hozzáadjuk a citrom héját és a citromlevet is, a kelbimbót és a gesztenyéket. Alaposan összekeverjük az olajjal. Petrezselyemmel, pirított tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal díszíthetjük tálaláskor.
Kommentek