Liptói tofukrém
Hozzávalók: 30 dkg tofu, 1 evőkanál szójaolaj, 1dl szójatej ( vagy tejföl ) 1/2 kávéskanál fűszersó, édesnemes paprika, őrölt köménymag, késhegynyi őrölt feketebors, egy apróra vágott hagyma, egy evőkanál metélőhagyma, petrezselyem vagy kapor
Elkészítése: A tofut áttörjük, a szójaolajjal, szójatejjel, fűszersóval, paprikával, köménymaggal, borssal jól összekeverjük. Hozzáadjuk a hámozott, apróra vágott hagymát, metélőhagymát, kaprot és alaposan összekeverjük.
Vineta, padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 közepes padlizsán, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 5 dkg margarin, egy kis olaj, csipet tengeri só.
Elkészítés: Egy érett, nem keserű padlizsánt egészben ráncosra sütünk. Héját lehúzzuk, rozsdamentes vagy fakéssel felaprítjuk. Olajjal habosra keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a margarint. Belereszeljük a hagymát, a paprikát és a hámozott paradicsomot beledaráljuk. Ha kicsit összeérik, kenyérre kenve igen ízletes ez az erdélyi eledel.
Mustáros hagymakrém
Hozzávalók: 4 hagyma, 4 ek napraforgó- vagy szezámolaj, 3 ek fehér miszó, 3 ek mustár, 1 csipet tengeri só
Elkészítés: A hagymát vékony szeletekre vágjuk, olajban aranysárgára pirítjuk, eloltjuk a gázt, megsózzuk, hozzátesszük a miszót és a mustárt. Ízlés szerint vajat is belekeverhetünk. Sima péppé passzírozzuk. Kenyérre kenve nagyon ízletes. A kenyeret vékonyan megkenjük, és a tetejét paradicsom-, paprika- vagy uborkaszeletekkel díszítjük.
Zöldborsókrém
Hozzávalók: 2 csésze friss zöldborsó, 1 csipet tengeri só, 1 cs víz, 1 ek miszó
Elkészítés: A borsót a vízben, sóval puhára főzzük, leveszünk a vízből és a miszót összekeverjük vele, majd a főtt borsóval is összevegyítjük. Sima krémmé passzírozzuk.
Mandulás répapástétom
Hozzávalók: 5 ek mandula, 1 répa, 5 dkg tofu, 1 ek olaj, 1 kk friss citromlé, néhány zellerlevél, tengerisó.
Elkészítés: A mandulát megőröljük, a répát finomra reszeljük. A tofut olajjal, citromlével összemixeljük, hozzáadjuk az előbbiekhez. Kicsire vágott zellerlevelekkel és sóval ízesítjük.
Kommentek